Minister Zijlstra loog over gesprek met Poetin

Minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) heeft in 2016, toen hij VVD-fractievoorzitter was, gelogen over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

Zijlstra geeft in de Volkskrant toe niet de waarheid te hebben gesproken: "Het is niet verstandig geweest. Ik had het anders moeten doen", zegt Zijlstra na confrontatie met het onderzoek van de krant. Een waarschuwing die Zijlstra op een partijcongres uitsprak over de territoriale ambities van Poetin was gebaseerd op informatie van een anonieme bron. Hij zei in de speech dat hij Poetin zelf had horen praten over 'Groot-Rusland', maar in de Volkskrant zegt hij nu op die manier een anonieme bron te hebben willen beschermen.

Zijlstra heeft het verhaal naar eigen zeggen sinds "begin 2014" zowel binnen als buiten de VVD verteld. Hij zou als Shell-medewerker samen met Shell-topman Jeroen van der Veer en Poetin in de datsja hebben gezeten.

Buitenverblijf van Poetin

Volgens de krant is premier Mark Rutte al 'enkele weken' op de hoogte van het feit dat Zijlstra niet de waarheid had verteld.

De toenmalig VVD-fractievoorzitter zei in de speech dat hij begin 2006 in het buitenverblijf van Poetin was, en dat die daar werd gevraagd wat hij verstond onder Groot-Rusland. "Zijn antwoord was Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische Staten. En oh ja, Kazachstan was 'nice to have'", aldus Zijlstra in de toespraak. "En hij heeft het niet bij woorden gelaten."

'Geen desinformatie'

Zijlstra nu: "De geopolitieke betekenis van die woorden waren en zijn groot. Ik vond het daarom van politiek belang deze uitspraken wereldkundig te maken. De bron die me over het citaat van Poetin vertelde, heeft de gebeurtenissen vertrouwelijk bevestigd aan de Volkskrant en stelt het op prijs dat ik de anonimiteit waarborg."

Zijlstra houdt vol dat de "inhoud van de boodschap klopt" en vindt daarom dat hij "geen desinformatie heeft verspreid", schrijft de krant.

Minister Zijlstra loog over gesprek met Poeti
Minister Zijlstra loog over gesprek met Poeti (Foto: ANP)