Franse biatletes winnen estafette in Oslo

Tijdens de voorlaatste World Cup van het biatlonseizoen hebben de Franse dames de estafette gewonnen. Op de befaamde Holmenkollen in de Noorse hoofdstad Oslo betekende dat vooral een fraaie zege voor Marie Dorin Habert, die na het weekeinde afscheid neemt van de sport.

Bij de groep startloopsters deed Fuyuko Tachizaki, veruit de sterkste Japanse, het uitstekend. Ze moest de Italiaanse Lisa Vittozzi voorbij laten gaan, maar wisselde wel knap als tweede, gevolgd door Maren Hammerschmidt (Duitsland), Uliana Kaisheva (Rusland) en Anaïs Chevalier (Frankrijk).

Dorothea Wierer nam het stokje namens Italië over en deed dat zeer indrukwekkend. Ze schoot tien keer raak en nam de leiding in de wedstrijd over, ruim voor de Française Celia Aymonier. Die pakte nog wel wat tijd terug en wisselde als tweede, veertien tellen achter Wierer. Tiril Eckhoff werkte Noorwegen op naar de derde plek op 34 seconden, bijna gelijk met de Duitse Denise Herrmann.

De derde Italiaanse, Nicole Gontier, staat bekend als zeer snelle langlaufster, maar matige schutter. Dat viel dit keer voor de verandering wel eens mee: Dorin Habert dichtte namens Frankrijk het gat naar Gontier, maar de Italiaanse schoot zeer behoorlijk. Ze kon zo als tweede wisselen, omdat Dorin Habert in de slotmeters nog even wat extra gas gaf. Franziska Preuss (Duitsland) en Ingrid Landmark Tandrevold (Noorwegen) volgden op een halve minuut.

Namens Frankrijk kwam Anaïs Bescond het parcours op en zij werd achtervolgd door Laura Dahlmeier. De Duitse maakte een groot deel van de achterstand goed en dook met foutloos schieten de slotronde acht seconden na leidster Bescond in, terwijl Federica Sanfilippo namens Italië op plek drie lag, zonder serieuse mogelijkheden om nog wat te winnen of verliezen. Dahlmeier kon de benodigde kracht niet meer opbrengen en moest genoegen nemen met plek twee, waardoor de winst naar Frankrijk ging.