Alle Russische beroepen voor deelname Olympische Spelen afgewezen

Het internationaal sporttribunaal CAS heeft de beroepen van 45 Russen allemaal afgewezen, wat betekent dat de sporters stuk voor stuk niet mee mogen doen aan de Olympische Spelen.

Het gaat onder meer om sporters die in eerste instantie uit de uitslagen van de Spelen van Sochi in 2014 geschrapt werden en voor het leven van de Spelen werden geweerd. Het CAS stelde hen onlangs in het gelijk - waardoor ze hun resultaten uit 2014 terugkregen en de schorsingen opgeheven werden - en dus stapten ze nog eens naar het tribunaal om ook deelname aan de Spelen af te dwingen, maar dat is nu niet gelukt.

Ook medaillekandidaten als Anton Shipulin (biatlon) en Sergey Ustiugov (langlaufen), die onlangs uit het niks ineens door het Internationaal Olympisch Comité geschorst werden, zagen hun beroep vrijdag afgewezen worden. Het CAS oordeelde dat het IOC het recht heeft om mensen van de Spelen te weren en dat de optie tot het uitnodigen van Russische sporters geen straf is, maar een kwestie van bevoegdheid om mee te mogen doen en daar mag het IOC zelf over oordelen.