Biatloncoach Zweden mag niet naar Olympische Spelen door historie met Rusland

De Duitse biatloncoach Wolfgang Pichler mag niet naar de Olympische Spelen van Pyeongchang, die in februari gehouden worden. De 62-jarige veteraan is tegenwoordig hoofdcoach van het Zweedse team, maar was van 2011 tot en met de Spelen van 2014 de baas van het Russische vrouwenteam.

Dat laatste breekt hem nu op. Wegens het onderzoek naar uitgebreide Russische staatsdoping rond de Spelen in Sochi werden veel Russische sporters voor het leven geschorst van de Spelen. Ook de coaches van de betreffende sporters mogen niet meer naar de Spelen en Pichler was de coach van onder meer de geschorste Olga Vilukhina en Yana Romanova.

"Uit contact met het IOC hebben we opgemaakt dat de beslissing definitief is", aldus Olle Dahlin, de president van de Zweedse biatlonbond. Men kan er ook niet tegen in beroep gaan, dat kan namelijk alleen bij dopingzaken, terwijl dit een kwestie van accredidatie is. 

De Zweden moeten nu in rap tempo op zoek naar een vervangende coach voor de Spelen. Tot afgelopen zomer hadden ze met de Noor Tobias Torgersen, coach van het Braziliaanse team en het Zweedse B-team, een sterke optie, maar hij vertrok naar Polen. Overigens is het niet naar de Spelen mogen van Pichler ook een klap in het gezicht van de Britse Amanda Lightfoot: onder zijn leiding maakte ze in de afgelopen seizoenen veel progressie, waardoor ze zich bijna zeker voor de Spelen van Pyeongchang zal plaatsen.