FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 21 december 2017

Roda met grote moeite langs amateurs VVSB

Roda JC heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de KNVB Beker. De Limburgers hadden heel veel moeite met tweededivisionist VVSB.

Op een mistig sportpark De Boekhorst in Noordwijkerhout liet VVSB zien waarom het al voor de derde keer op rij minimaal de achtste finales van de KNVB Beker haalde. In het eerste kwartier mocht de thuisploeg echter niet klagen dat Roda al vroeg de leiding nam. Tsiy William Ndenge kopte uit een vrije trap op de lat en Simon Gustafson zag een inzet gekeerd worden door keeper Ruben Valk.

VVSB liet zich daarna ook zien. Tim de Rijk troefde Roda-doelman Hidde Jurjus af, maar de hoek was vervolgens te moeilijk om te scoren. De Rijk raakte de paal en Vladimir Jozic schoot even later naast. De amateurclub bleef voor rust prima overeind en Roda JC werd hier en daar afgetroefd op basis van werklust.

Kort na de pauze kwamen de gasten toch op 0-1. Dani Schahin leek bij een hoekschop zijn tegenstander in de rug te springen, maar zijn rake kopbal werd goedgekeurd. Amper tien minuten later moest Schahin echter alvast gaan douchen. De aanvaller uit Oekraïne kreeg van scheidsrechter Ed Janssen zijn tweede gele kaart te zien.

In de zoektocht naar de gelijkmaker hield Jurjus de Eredivisionist op de been. Hij bracht onder meer redding bij een doelpoging van Frans van Niel. VVSB bleef aandringen en Roda wankelde, maar het bleef bij die ene treffer van Schahin. Voor de cupfighter uit Noordwijkerhout, die in 2016 halve finalist was, is het bekeravontuur dus voorbij.

Groningse volleyballers na golden set uitgeschakeld in Europa

De volleyballers van het Groningse Abiant Lycurgus zijn uitgeschakeld in de CEV Cup, het derde niveau van het Europese clubvolleybal. In de eigen hal in het Martiniplaza ging de ploeg in de golden set onderuit tegen het Duitse Powervolleys Düren.

In Duitsland was Düren twee weken eerder met 3-0 de betere ploeg, maar donderdag gaf Lycurgus verrassend goed partij. Sterker nog, ze wisten de partij na een lastige tweede set naar zich toe te trekken en wonnen met 3-1.

Daardoor moest een golden set gespeeld worden om te bepalen welke ploeg naar de achtste finales door zou mogen. Daarin kwamen de Groningers op 10-9, maar ze gaven het weg en moesten lijdzaam toezien hoe Düren met 13-15 alsnog won.

'Bergkamp woedend over ontslag bij Ajax'

Dennis Bergkamp heeft woedend gereageerd op zijn ontslag bij Ajax. Hij zou directeur Marc Overmars de huid vol hebben gescholden.

Bergkamp kreeg donderdag rond 14:00 uur te horen dat hij net als collega-assistent Hennie Spijkerman en hoofdcoach Marcel Keizer op non-actief werd gesteld. De oud-speler van Ajax, Internazionale en Arsenal kreeg het slechte nieuws te horen van Overmars en algemeen directeur Edwin van der Sar. "Hij heeft ze voor alles en nog wat uitgemaakt", meldt Voetbal International. "Hij was helemaal verbolgen over de gang van zaken."

Volgens VI had het vertrek van Bergkamp ook wel een weekje kunnen wachten. "Hij werd heel belangrijk gemaakt. Ajax wilde dat zo vaak benadrukken. Nu wordt hij dus ook zomaar opzijgezet. Dat is heel opvallend. Maar het is een publiek geheim dat het al langere tijd niet meer goed ging tussen Bergkamp en Overmars."

De 48-jarige Bergkamp was sinds 2011 assistent-trainer bij Ajax. Als lid van het zogenaamde 'Technisch Hart' had de oud-international een belangrijke rol bij de club. Tussen 1986 en 1993 speelde Bergkamp 237 officiële wedstrijden voor de Amsterdammers, waarin hij 122 keer scoorde.

Feyenoord klopt Heracles na vliegende start

Feyenoord heeft zich als laatste club gekwalificeerd voor de kwartfinales van de KNVB Beker. De Rotterdammers wonnen in De Kuip met 3-1 van Heracles Almelo.

Feyenoord speelde voor het eerst in eigen stadion tegen de Almelose formatie sinds de legendarische kampioenswedstrijd dit voorjaar, toen Dirk Kuyt al in de eerste minuut scoorde. Ook dit keer hoefde 'Het Legioen' niet lang te wachten op de openingstreffer. Dylan Vente liet slim een voorzet van Tonny Vilhena lopen voor Steven Berghuis, die raak knalde: 1-0.

De Rotterdammers beloonden hun sterke eerste kwartier vervolgens ook met een tweede goal. Sven van Beek kwam mee naar voren en hij kon een afvallende bal in de hoek koppen. Vanuit het niets kwam Heracles halverwege de eerste helft echter met een antwoord, want Tim Breukers halveerde de achterstand voor de bezoekers uit een voorzet van Brahim Darri.

Bij Heracles was het vertrouwen daarmee helemaal weer terug en Feyenoord mocht Brad Jones bedanken dat de gelijkmaker uitbleef. De Australische keeper redde bij pogingen van Kristoffer Peterson en Breukers. Aan de andere kant dook Berghuis gevaarlijk op, maar zijn inzet trof via een verdediger geen doel.

Na de pauze duurde het lang voordat Feyenoord het duel besliste. Met name Vente, die de voorkeur kreeg boven Nicolai Jörgensen, kreeg een aardige kans op de 3-1. Die viel vier minuten voor tijd alsnog. Na een duel tussen Sebastian Jakubiak en Jean-Paul Boëtius oordeelde de video-arbitrage dat Feyenoord recht had op een strafschop. Berghuis maakte van elf meter geen fout, waardoor Feyenoord in de kwartfinales staat.

Tetten met een kutje neuken bij Bol.com

Niets lijkt te gek op seksueel gebied tegenwoordig en bol.com denkt daar ook zo over. Speciaal voor de mannen die graag hun paarsgepunte lans tussen de borsten van een dame leggen is er nu een must have!

"De TPR Titty Fuck-Her, speciaal voor heren die tussen de borsten willen n**ken. Extra voordeel is dat ze er onder haar borsten nog een diep gleufje bij heeft. Dus geeft ze jou zowel haar Boobies als haar Pussy to fuck." Zo valt er te lezen op bol.com. We zijn onder de indruk van de ontwerper van dit product die blijkbaar zijn droom heeft waargemaakt.

Mochten we jullie interesse hebben gewekt dan kun je hem direct hier bestellen, veel plezier!

Politie zoekt konijn-dumper

De dierenpolitie is op zoek naar informatie over de persoon die een konijn heeft gedumpt voor het hek van een kinderboerderij in Zaandam. Het konijn (ram, zie foto’s) werd afgelopen dinsdag  in een transportbox aangetroffen in de ochtend aan de Ilpendamstraat. Het konijn werd gevonden door een van de medewerkers van de kinderboerderij.

Het dumpen en achterlaten van dieren is een misdrijf en dus strafbaar. Ook als je een dier achterlaat bij een hek/deur van een asiel is dit strafbaar. De dierenpolitie is dan ook op zoek naar de eigenaar van het konijn of naar mensen die informatie hebben die kan leiden naar de eigenaar van het konijn.

Ook wil de politie graag weten of mensen iets weten over de combinatie van het konijn met de transportbox, zoals te zien is op bijgevoegde foto’s. Tips kunnen worden gegeven via de welbekende kanalen. 

Politie zoekt konijn-dumper (Foto: Politie.nl)
Politie zoekt konijn-dumper (Foto: Politie.nl)

Politie zoekt konijn-dumper (Foto: Politie.nl)
Politie zoekt konijn-dumper (Foto: Politie.nl)

VN veegt erkenning Jeruzalem VS van tafel

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de VS afgewezen. Met 128 tegen negen stemmen werd een resolutie daarover aangenomen. Er waren 35 onthoudingen, onder meer van Canada, Argentinië en Australië.

De resolutie stelt dat de Amerikanen hun besluit moeten terugdraaien. Onder de tegenstemmers zijn onder meer Israël, de Verenigde Staten, Guatemala en enkele eilandstaten zoals Nauru in Micronesië.

De Palestijnse president Abbas noemde de uitkomst van de stemming een overwinning voor Palestina. De Israëlische regering verwierp de uitkomst van de stemming. Het kabinet van minister-president Netanyahu gaf de Amerikaanse president Trump nog maar eens een schouderklop voor diens besluit om Jeruzalem als hoofdstad te erkennen. Het kabinet noemde de stemming in de VN ,,een absurd theater".

De resolutie is volkenrechtelijk gezien niet bindend. De uitkomst is vooral symbolisch een teken aan de wand. Eenzelfde resolutie kon vorige week in de Veiligheidsraad rekenen op het veto van de Amerikanen. De andere veertien lidstaten stemden wel voor.

VN veegt erkenning Jeruzalem VS van tafel
VN veegt erkenning Jeruzalem VS van tafel (Foto: ANP)

Man steekt wéér peuk op, huisgenoot hakt hoofd en piemel af

Als jij niet van die muffe rooklucht houdt en je huisgenoot blijft binnenshuis maar peuken opsteken, dan wordt dat natuurlijk wel vreselijk irritant. Die mening was een 45-jarige Rus ook toegedaan en op een dag ging het fout: zijn 37-jarige huisgenoot Eduard Assylov stak maar weer eens een peuk op, de laatste beslissing in zijn leven, zo bleek later.

Assylov's huisgenoot vond het welletjes geweest, pakte een mes en stak de roker tientallen keren in het lichaam. De slachtpartij in het appartement in Moskou ging nog even door, want nadat Assylov vermoedelijk al dood was, sneed zijn huisgenoot zijn hoofd, armen, benen en jongeheer af. De buren vonden het slachtoffer later, de afgesneden stukjes Eduard lagen volgens de politie op een kussen.

De huisgenoot heeft de moord bekend. Volgens hem draaide hij door toen Assylov weer een peuk opstak, iets waar de twee volgens hem al vaak ruzie over hadden gehad. De verdachte hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

Skicrosser Bischofberger pakt na drie jaar tweede World Cup-zege

De World Cup skicross in het Italiaanse Innichen/San Candido heeft donderdag een Duitse en Zwitserse zege opgeleverd.

Heidi Zacher was bij de vrouwen de sterkste na een fraaie finale. Sandra Näslund uit Zweden had aanvankelijk de leiding, Georgia Simmerling uit Canada nam die over. In de slotfase kwam Zacher na een mooie inhaalactie langszij en zij stond de leiding niet meer af. Zacher won voor Simmerling en Näslund, de Française Alizee Baron kwam er niet echt aan te pas.

Marc Bischofberger uit Zwitserland won bij de mannen, zijn tweede World Cup-zege ooit en zijn eerste in bijna drie jaar. Bischofberger nam op de lange Süd-Tiroler piste al vroeg de leiding en stond die niet meer af. Christoph Wahrstötter uit Oostenrijk klopte zijn landgenoot Thomas Zangerl in de strijd om plek twee, terwijl de Canadees Mathieu Leduc vierde werd.

De finale bij de mannen, met Bischofberger in het groen (Bron: YouTube)

De finale bij de vrouwen, met Zacher in het blauw (Bron: YouTube)

Mongolische tiener schrijft historie op WK 'geheugensporten'

In het Chinese Shenzhen is de Mongolische Munkhshur Narmandakh wereldkampioene geheugensporten geworden. Dat is niet alleen bijzonder omdat ze pas 18 jaar is en pas sinds een jaar serieus aan het trainen is, ze is ook de allereerste vrouw die de wereldtitel pakt - mannen en vrouwen komen door elkaar in actie.

Het zal voor de oplettende lezer niet als een verrassing komen dat het WK geheugensporten er om gaat wie het beste geheugen heeft. Het toernooi heeft het formaat van een soort tienkamp in de atletiek: er staan tien verschillende onderdelen op het programma, voor elk onderdeel krijgt men punten en wie aan het eind het meeste punten heeft verzameld is de kampioen.

Namen en gezichten: Deelnemers hebben vijftien minuten de tijd om van zoveel mogelijk mensen op foto's de voor- of achternaam te onthouden, waarna men dertig minuten de tijd heeft om de goede antwoorden te geven. Scores van meer dan honderd zijn veelvoorkomend, het wereldrecord staat op 187 stuks.

Binaire nummers: Deelnemers hebben dertig minuten om zoveel mogelijk binaire getallen te onthouden, waarna men een uur heeft om de antwoorden te geven. Scores van meer dan drieduizend zijn niet ongewoon, Munkhsur Narmandakh's tweelingzus Enkhshur verpletterde het wereldrecord op het WK met 5445 goede getallen.

Eén uur getallen: Men heeft één uur om zoveel mogelijk decimale getallen in zich op te nemen, waarna twee uur uitgetrokken wordt voor de goede antwoorden. De Chinees Shi Binbin brak op het WK het wereldrecord door 3040 correcte getallen te noteren, elf meer dan het oude record.

Abstracte beelden: Men moet in vijftien minuten zoveel mogelijk abstracte beelden uit het hoofd leren, waarna men een half uur de tijd heeft om deze weer tevoorschijn te halen. Het record staat op 622 en tijdens het WK werd dat niet verbroken.

Getallen, snelheid: In vijf minuten tijd moet men zoveel mogelijk decimale getallen onthouden, waarna de tijd om de antwoorden te geven op vijftien minuten staat. Twee man delen het wereldrecord met 520 getallen, beiden neergezet op het WK van vorig jaar.

Historische data: In vijf minuten tijd moet men zoveel mogelijk data (jaartallen, met name) van fictieve gebeurtenissen in zich opnemen. Ook hier staat vervolgens vijftien minuten voor de antwoorden. De Duitse geheugengrootmeester Johannes Mallow heeft het wereldrecord met 132 data.

Eén uur speelkaarten: In een uur tijd moeten zoveel mogelijk speelkaarten onthouden worden, waarna men twee uur de tijd heeft om de boel te beantwoorden. Munkhshur verpletterde het wereldrecord door maar liefst 37 setjes speelkaarten in zich op te nemen, 1924 kaarten, een verbetering van het oude record met bijna driehonderd stuks.

Woorden: In een kwartier tijd moeten zoveel mogelijk woorden onthouden worden, die in rijtjes van 25 verschijnen. Vervolgens staat er een half uur voor het geven van de antwoorden. Het wereldrecord staat op precies 300 stuks en ging er tijdens het WK niet aan.

Gesproken getallen: Elke seconde wordt één getal voorgelezen en men moet er zoveel mogelijk onthouden, uiteraard in de juiste volgorde. Het wereldrecord staat op 456 stuks, maar scores boven de tweehonderd zijn al eerder uitzondering dan regel op grote evenementen.

Kaarten, snelheid: Eén - uiteraard geschud - setje speelkaarten moet zo snel mogelijk onthouden worden. De allerbesten doen er minder dan een halve minuut over, het wereldrecord staat in de zestien seconden. Dat was althans het geval, want de Chinees Zhou Lujian had op het WK niet meer dan een onvoorstelbare 13,96 tellen nodig om de correcte volgorde van een volledig setje in zijn hoofd te stampen.

Alles bij elkaar kwam men uit bij de eerdergenoemde Mongolische tiener als nieuwe wereldkampioene en met flink verschil ook. Azië domineerde het evenement en dan vooral China: de top-200 staat bijna helemaal vol met Chinezen, op wat Mongoliërs, Maleisiërs, Algerijnen en nog wat verdwaalde anderen na. De volledige uitslag is hier te vinden. De liefhebber kan hier terecht voor de nodige records en uitleg over de onderdelen.

FOK! Wat een weer: winter

De dagen aan het langen, de winter aan het prangen.

Goedenavond,

De winter is begonnen! Vanavond om 17:28 was de zonnewende en het officiële begin van de winter. En aan het weer is dat de komende dagen niet te merken. Eigenlijk kan ik er kort over zijn, het blijft even grijs en somber als de afgelopen dagen. Maar lees vooral even verder, niet dat ik nieuws te melden heb, maar dan schrijf ik dit tenminste niet voor niets.

Vanavond is het bewolkt en zeker in het westen mistig. In het zuidwesten zou regen kunnen vallen en die regen verplaatst zich langzaam naar het noordoosten. Die bewolking, nevel en mist blijft vannacht gewoon lekker hangen. De regen verplaatst zich dus wel en valt vannacht vooral in het midden en zuiden van het land. Het kwik zakt vannacht tot een spectaculaire -6 tot -9 graden (maar maak van die - dan maar een +).

Morgen is het bewolkt. Alleen in het noorden en oosten wordt het wat dunner, waardoor je door de bewolking heen de zon zou kunnen zien. De rest van het land kan dat wel vergeten en ziet alleen maar grijs van wolken. En het weerbeeld voor dit weekend is hetzelfde. Grijs, somber en droog. Vanaf dinsdag zou er verandering in kunnen komen. Dan krijgen we meer neerslag en misschien krijgen we de zon te zien. Maar dat hoor je komende week wel.

Nederland
 

Nattekat maakte deze mistige foto.
Nattekat maakte deze mistige foto.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Reiziger wordt voorlopige opvolger Keizer bij Ajax

Michael Reiziger is donderdag benoemd tot interim-trainer bij Ajax. Reiziger gaat geassisteerd worden door Winston Bogarde.

De 44-jarige trainer was sinds afgelopen zomer trainer van Jong Ajax, waar Bogarde al zijn assistent was. Het tweetal neemt komende zondag plaats op de bank voor de competiewedstrijd tegen Willem II.

Ajax moest op zoek naar een nieuwe trainer nadat het donderdag afscheid nam van Marcel Keizer, zijn assistent Hennie Spijkerman en Dennis Bergkamp.

Wie voor de lange termijn de nieuwe trainer wordt van Ajax is nog niet bekend. De Amsterdammers bezetten na zeventien wedstrijden de tweede plek in de Eredivisie, met een achterstand van vijf punten op koploper PSV. Woensdagavond werd de ploeg na strafschoppen uitgeschakeld in de KNVB Beker tegen FC Twente.

Reiziger wordt voorlopige opvolger Keizer bij Ajax (Pro Shots / Paul Roling)
Reiziger wordt voorlopige opvolger Keizer bij Ajax (Pro Shots / Paul Roling)

PSV doet zaken en legt gewilde Romero vast

PSV heeft zich donderdag versterkt met Maximiliano Romero. De Argentijnse spits komt over van Vélez Sarsfield en hij maakt in de zomer de overstap.

De achttienjarige spits geldt als een van de grootste beloften in Argentinië. In 2015 was Romero al dichtbij een overgang naar Arsenal, maar vanwege een kruisbandblessure ging die transfer destijds niet door. De Argentijn heeft zijn handtekening gezet onder een contract tot de zomer van 2023. De Eindhovenaren troeven daarmee onder andere Borussia Dortmund af.

PSV betaalt naar verluidt een bedrag van tien miljoen euro voor Romero, waarbij een gedeelte daarvan uit variabele bedragen bestaat. De jongeling debuteerde in 2016 in de hoofdmacht van Vélez en speelde tot dusver 39 wedstrijden, waarin hij acht keer het net vond. Dit seizoen was hij in tien wedstrijden vier keer trefzeker. 

"PSV wordt mijn eerste club buiten Argentinië, dat wordt een speciale ervaring:", vertelt Romero op de officiële clubwebsite van PSV. "Samen met mijn vader en zaakwaarnemer hebben we besloten m’n carrière elders te vervolgen. Ik hoop de fans veel doelpunten te kunnen laten zien, net als ik bij Vélez heb kunnen doen."

Politie beantwoordde vuurwerkvragen op Facebook

Op donderdag 21 december zullen vuurwerkexperts van de politie en het Openbaar Ministerie live vragen beantwoorden over vuurwerk. Dit zal gebeuren op de Facebookpagina van Politie Nederland, vanaf 19:00 uur. Ook een moeder die haar kind bijna verloor door vuurwerk en een specialist van Meld Misdaad Anoniem doen aan het 'gesprek' mee. 

Wendy Lisse wil graag met andere ouders delen hoeveel impact een vuurwerkongeluk op hun leven heeft gehad. Haar zoon Mauro, destijds 9 jaar, raakte zwaargewond aan zijn hand en oog toen een Cobra ontplofte. Wendy: "Hij leeft nog’, dat was het eerste dat ik dacht. Mauro was na drie dagen al uit het ziekenhuis, maar daarna moest hij nog een half jaar revalideren. Hij raakte achterop op school en kreeg psychologische problemen. Dat realiseren veel ouders zich niet, dat die nasleep ook zo zwaar kan zijn. Bij voetbal zeggen ze nu soms ‘Wat ben jij close met je zoon’. Dan zeg ik: ’Jullie vergeten dat ik hem bijna kwijt was'."

De andere deelnemers aan de Facebooklivestream zijn Robin Bleijenberg, jeugdagent in Rotterdam, Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem, Ad Nieuwdorp, vuurwerkdeskundige van de politie en Karolien Nous van het Openbaar Ministerie. 

Update 21 december 18:30 uur
Over een half uur begint de sessie.! 

Politie beantwoord live vuurwerkvragen op Facebook (Foto: Politie.nl)
Politie beantwoordt live vuurwerkvragen op Facebook (Foto: Politie.nl)

Apple verplicht vermelding lootbox-kansen App Store

Apple heeft een nieuwe richtlijn geïntroduceerd voor ontwikkelaars die in hun games en apps lootbox-mechanismen hanteren. Ontwikkelaars zijn vanaf nu verplicht om in de apps die zij willen aanbieden via Apple's App Store de kansen te vermelden die gebruikers hebben op het ontvangen van virtuele items uit lootboxes.

In een bestaande App Store-clausule heeft Apple een nieuwe richtlijn opgenomen waarin staat dat 'apps die lootboxes of andere mechanismen gebruiken die willekeurige virtuele items aanbieden, verplicht zijn om de kansen op deze items openbaar te maken voordat er op aanschaf is overgegaan'.

Lootboxes zijn een hot topic op dit moment, vooral de discussie of de inherente willekeur die ermee gemoeid gaat als gokken kan worden gezien. Voor mensen die het niet zoveel zegt: lootboxes vertegenwoordigen een mechanisme dat veelal in games wordt gebruikt en waarbij, al dan niet tegen betaling (de zogenaamde microtransacties), een soort virtuele schatkist kan worden verkregen waarin willekeurige items verstopt zitten die spelers een eventueel voordeel kunnen geven in de betreffende game. Collega Pheno schreef er recent nog een column over, en ook verschillende kansspelautoriteiten houden dit fenomeen de laatste tijd goed in de gaten. Zo opperde de Belgische minister van justitie onlangs nog om lootboxes te verbieden als er geen duidelijkheid is over wat er te winnen valt.

Of Apple met deze keuze een trendsetter zal zijn is nog even afwachten. In China bestaat deze verplichting overigens al, wat bleek toen Blizzard een update plaatste op hun (Chinese) website waarin de kansen in Overwatch op verschillende items in lootboxes uiteen werd gezet.

Oud-president Saakasjvili wil naar Nederland

De Georgische oud-president Michail Saakasjvili, die in zijn ballingsoord Oekraïne onder vuur ligt, wil naar Nederland komen. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt berichtgeving hierover door De Telegraaf. Saakasjvili is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs.

De advocaat van Saakasjvili heeft volgens het ministerie een verzoek gedaan om op basis van gezinshereniging naar Nederland te komen. Volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) komt Saakasjvili in aanmerking. Hij is nog niet in Nederland.

De stateloze Saakasjvili is al een tijd weg uit Georgië en hij heeft zich in Oekraïne ontpopt als luis in de pels van zijn voormalige bondgenoot, president Petro Porosjenko. De autoriteiten lieten Saakasjvili eerder oppakken vanwege beschuldigingen dat hij betrokken is bij een criminele organisatie. Enkele duizenden mensen gingen de straat op om tegen zijn detentie te protesteren. De rechter stelde hem niet veel later weer op vrije voeten.

Saakasjvili, voormalig gouverneur van de Oekraïense regio Odessa, verwijt de overheid grootschalige corruptie. Saakasjvili kreeg eerder de Oekraïense nationaliteit cadeau, maar die is hem inmiddels weer afgenomen.

Oud-president Saakasjvili wil naar Nederland
Oud-president Saakasjvili wil naar Nederland (Foto: ANP)

Eerste hulpgeld naar Sint-Maarten

Sint-Maarten kan zich opmaken voor de eerste miljoenen uit Nederland voor de wederopbouw na orkaan Irma. Nu het eiland aan de voorwaarden die Nederland had gesteld heeft voldaan, kan het werk direct gestart worden, schrijft staatssecretaris Raymond Knops aan de Tweede Kamer.

Er komt onmiddellijk 7 miljoen euro beschikbaar voor "projecten die snel kunnen beginnen en direct effect hebben op de bevolking". Kwetsbare groepen als kinderen en ouderen krijgen voorrang. Van het eerste hulpgeld worden huizen gerepareerd voor deze kwetsbare eilanders. Ook krijgen ze psychosociale hulp en worden er schoolmaaltijden verstrekt.

Verder kunnen startende ondernemers kleine leningen krijgen, zodat ze mensen kunnen aannemen. Er is ook geld voor het opleiden van jongeren en werklozen voor banen in de zorg en de bouw. Omdat het toerisme sinds de overtocht van Irma zwaar in het slop zit, zijn veel eilanders hun werk kwijt.

Voorwaarden

Nederland verstrekt het hulpgeld via internationale organisaties als de Verenigde Naties en het Rode Kruis. Zo wil Knops voorkomen dat het geld in verkeerde handen valt.

Het kabinet heeft een bedrag van 550 miljoen euro gereserveerd voor de wederopbouw van Sint-Maarten. Dat geld bleef op de plank zolang het Bovenwindse eiland niet instemde met de voorwaarden die Nederland stelde. Het kabinet eiste dat er een zogeheten integriteitskamer kwam, die corruptie moet voorkomen. Ook moest het grenstoezicht worden versterkt. Het eilandbestuur stemde daarmee vorige week in.

Eerste hulpgeld naar Sint-Maarten
Eerste hulpgeld naar Sint-Maarten (Foto: ANP)

Negende achtereenvolgende zege mogulskiër Kingsbury

Freestyleskiër Mikael Kingsbury heeft in het Chinese skioord Thaiwoo zijn negende achtereenvolgende World Cup-zege geboekt op de moguls, het onderdeel waarbij skiërs op een piste vol kleine hobbels naar beneden skiën. 

Kingsbury is al tijden nauwelijks te kloppen en ook in de kwalificatie in Thaiwoo was hij weer de beste. De Australiër Matt Graham bood in de finale prima partij, maar de 25-jarige Canadees Kingsbury was ook in de finale niet te stoppen. Achter Graham ging de derde plek naar de Amerikaan Troy Murphy, die daarmee zijn eerste World Cup-podium ooit pakte. Kingsbury hoopt in februari in Pyeongchang olympisch goud te pakken, nadat hij zilver veroverde in Sochi.

Bij de vrouwen was de 21-jarige Amerikaanse Jaelin Kauf de beste. In de eindstrijd kreeg de Yulia Galysheva uit Kazakhstan meer punten voor haar sprong, maar Kauf was sneller en draaide de bochten volgens de jury beter. De Canadese Andi Naude pakte de derde plek in Thaiwoo. 

Kingsbury blijft onklopbaar bij de mannen (Bron: YouTube)

Kauf boekt bij de vrouwen haar tweede World Cup-zege (Bron: YouTube)

Kamermeerderheid wil ambassade Eritrea dicht

Een Kamermeerderheid wil dat de Nederlandse regering de ambassade van Eritrea in Den Haag sluit. De oproep die D66'er Sjoerd Sjoerdsma woensdag deed, wordt gesteund door niet alleen de VVD maar ook CDA en ChristenUnie.

De coalitiepartijen willen de ambassade sluiten omdat de Eritrese autoriteiten doorgaan met het dwingen van voormalig landgenoten in Nederland tot het afdragen van belasting.

Sjoerdsma herinnerde er woensdag tijdens een debat over de Eritrese 'diasporabelasting' aan dat de Eritrese autoriteiten al meerdere keren zijn aangesproken op de ongewenste praktijken. Hij verwees naar nieuwe berichtgeving door Argos, dat zaterdag een uitzending wijdt aan de praktijken

Het onderzoeksprogramma citeert uit een heimelijk opgenomen gesprek met het hoofd van de ambassade. Daarin wordt een Eritrese asielzoeker gedwongen de zogeheten 2-procent-belasting te betalen en spijt te betuigen omdat hij is gevlucht uit het Afrikaanse land.

Kamermeerderheid wil ambassade Eritrea dicht
Kamermeerderheid wil ambassade Eritrea dicht (Foto: ANP)

Zes maanden voorwaardelijk in zaak Henriquez

Twee politiemedewerkers die in 2015 waren betrokken bij de aanhouding van Mitch Henriquez zijn donderdag 21 december door de rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.

Met deze uitspraak is duidelijkheid gekomen in een voor zowel de nabestaanden als de agenten zeer ingrijpende en heftige periode."'Ik begrijp dat deze uitspraak veel impact heeft op de familie, de vrienden en andere nabestaanden van Mitch Henriquez. Op geen enkele wijze is dit verlies en verdriet te compenseren", reageert politiechef Paul van Musscher van de politie-eenheid Den Haag op de uitspraak van de rechtbank.

"Ook voor de betrokken agenten hebben de 2,5 jaar durende procedure en de daaruit volgende uitspraak grote gevolgen gehad', vervolgt de politiechef. 'Het incident en de lange periode van onduidelijkheid en onzekerheid zijn ingrijpend geweest. De betrokken agenten hebben dat tijdens de zitting zelf al goed verwoord." Van Musscher vervolgt: "Ik heb het al eerder gezegd: geen enkele agent gaat ’s morgens van huis met het idee dat een aanhouding een fatale afloop gaat hebben. Niemand heeft dit zo gewild."

Vrijspraak
Het OM vroeg maandag 20 november vrijspraak voor dood door schuld dan wel doodslag. Wel achtte het OM de twee agenten schuldig aan mishandeling. Het eiste geen straf tegen de twee agenten. De rechtbank veroordeelde de twee vandaag tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Zij achtte wettig en overtuigend bewezen dat de agenten schuldig zijn aan het medeplegen van mishandeling de dood tot gevolg hebbend. De rechtbank heeft in haar vonnis meegewogen dat de agenten zich in een situatie bevonden waaraan zij zich niet konden en mochten onttrekken. Er wordt immers van de politie verwacht dat deze optreedt in een situatie en deze onder controle brengt.

Objectieve controle
Van Musscher: "In ons land is het laatste woord aan de rechter. Vanzelfsprekend respecteren wij als politieorganisatie het oordeel van de rechtbank. Een objectieve controle op ons optreden is belangrijk. Ik wil wel benadrukken dat het politiewerk op straat complex is. In situaties waarin een burger kan terugtreden om te voorkomen dat hij of zij geweld zal moeten gebruiken om zich te verdedigen, wordt van een politieagent juist verwacht dat hij optreedt en actie onderneemt. Als een politieambtenaar een geweldsmiddel inzet, doet hij dat omdat hij dit nodig acht in de uitoefening van het werk. Agenten moeten vaak handelen in een fractie van een seconde. Daarbij kunnen zij een inschatting maken die later als onjuist wordt beoordeeld, door onze eigen organisatie of door de rechtbank."

Rallylegende Loeb maakt korte comeback in WK

Rallylegende Sébastien Loeb maakt volgend jaar een korte comeback in het wereldkampioenschap. De 43-jarige Fransman stopte vijf jaar geleden met rallyrijden, na negen jaar op rij de wereldtitel gepakt te hebben.

In 2013 reed Loeb nog vier rally's - met twee zeges en een tweede plaats als resultaat - en in 2015 reed hij er ook nog één, maar verder richtte de Fransman zich vooral op het WTCC. In het WK toerwagens eindigde hij in 2014 en 2015 als derde, in de afgelopen twee jaar reed hij namens Peugeot in het WK rallycross, met een vierde en vijfde plek als eindresultaat.

Samen met vaste bijrijder Daniel Elena rijdt Loeb volgend seizoen in een Citroën C3 de WRC-rally's van Mexico (8-11 maart), Corsica (5-8 april) en Catalonië (25-28 oktober). In de zomer ging hij al als testrijder aan de slag voor Citroën en dat ging prima. "Iedereen was tevreden, dus volgend jaar een paar rally's rijden is niet meer dan logisch. Ik wil vooral genieten, het gaat me niet om de prestaties", aldus Loeb.

Op 25 januari begint het nieuwe WRC-seizoen met de 86e Rally van Monte-Carlo, de oudste rally op de kalender.

Rallylegende Loeb maakt korte comeback in WK (Pro Shots / Dppi)
Rallylegende Loeb maakt korte comeback in WK (Pro Shots / Dppi)

Ajax schopt Keizer, Bergkamp en Spijkerman de deur uit

Ajax gaat grote schoonmaak houden. De Amsterdamse voetbalclub maakte donderdag bekend dat hoofdtrainer Marcel Keizer, assistent-trainer Hennie Spijkerman en Dennis Bergkamp - individueel trainer en lid van het technisch hart - een andere baan mogen zoeken.

Het trio wordt met onmiddelijke ingang op non-actief gesteld en men gaat met ze in gesprek over het beëindigen van de contracten, zo laat Ajax weten. De leiding van de club heeft niet genoeg vertrouwen in het realiseren van de ambities van Ajax met de drie, onder meer vanwege de tegenvallende sportieve resultaten. Met Bergkamp is men het ook niet eens over het te voeren technische beleid.

Algemeen directeur Edwin van der Sar: "Wij kenden een nare zomer en een rommelige seizoenstart. Dat heeft iedereen meegekregen. Sportief gezien was de Europese uitschakeling het dieptepunt. Met name Marc Overmars en ik hebben de maanden daarna veelvuldig gesproken over de blijvende wisselvalligheid van het eerste elftal.

"Wij hebben er onvoldoende vertrouwen in dat wij op deze wijze het niveau gaan halen dat wij met Ajax nastreven. Ik betreur dit. Wij als directie zijn samen met de Raad van Commissarissen niet over één nacht ijs gegaan en zijn Marcel, Dennis en Hennie erkentelijk voor hun inspanningen voor de club", besluit Van der Sar.

Ajax werd woensdagavond in de KNVB Beker in de achtste finales uitgeschakeld door FC Twente. In de Eredivisie staat de club halverwege het seizoen op de tweede plek, vijf punten achter koploper PSV.

Keizer's tijd bij Ajax zit erop (Pro Shots/Toin Damen)
Keizer's tijd bij Ajax zit erop (Pro Shots/Toin Damen)

Illegaal downloaden films kost 150 euro

Wie illegaal een film of een tv-serie downloadt, riskeert - indien je geen voorzorgmaatregelen treft en betrapt wordt - een straf van 150 euro. Distributeur Dutch Filmworks zal dat bedrag als schikking voorstellen aan mensen die worden betrapt.

Dutch Filmworks mag sinds kort de IP-adressen van downloaders verzamelen en daarmee de contactgegevens van de gebruikers opvragen bij providers. De eerste film waarbij dat gebeurt, is The Hitman's Bodyguard, een Amerikaans-Nederlandse actiecomedy met onder meer Samuel L. Jackson en Ryan Reynolds.

Kijk hier voor een lijst met betrouwbare VPN diensten om te voorkomen dat je ip-adres opduikt in dergelijke databases. Bestraft worden zal overigens vooral gebeuren bij online streamen en downloaden via het torrentprotocol. Het onderscheppen van ip-adressen en verkeer van usenetservers is flink lastiger.

Illegaal downloaden films kost 150 euro
Illegaal downloaden films kost 150 euro (Foto: BuzzT)

Gijzeling kliniek Rotterdam voorbij

In Rotterdam zou donderdag een arts gegijzeld worden. Politie en hulpverleners zijn massaal uitgerukt naar de Velthuiskliniek, waar medewerkers volgens de politie bedreigd werden door een man met een vuurwapen. Die zou sindsdien een arts onder schot houden.

Volgens een ooggetuige is de Mobiele Eenheid met veertien man naar binnen getrokken. "Er werd iemand liggend naar buiten gedragen met een deken over zich heen en wij hebben gehoord dat het om een gijzeling gaat", aldus de ooggetuige.

De man, werkzaam bij het nabije PPT Solutions, vertelde dat een aantal van zijn collega's naar buiten liepen voor een rookpauze, maar direct teruggestuurd werden. "De agenten reageerden paniekerig, maar het lijkt nu iets rustiger te zijn."

Update 14.50 uur
De gijzeling is inmiddels voorbij. Een arts werd vastgebonden en met een vuurwapen bedreigd en is inmiddels overgebracht naar een ziekenhuis, ter observatie. De dader is nog voortvluchtig. 

De gijzeling vond naar verluidt overigens plaats in de Xpert Clinic, waar men zich specialiseert in hand- en polszorg, en dus niet in de Velthuiskliniek voor plastische chirurgie.

Finalisten dartstoernooi positief getest op doping

Twee Duitse darters hebben positief getest op doping, hoewel niet bekend is gemaakt op welk middel ze precies zijn betrapt. Het gaat om de twee finalisten van de German Masters in Kirchheim, het Duits kampioenschap, Tobias Seibert en Holger Frommann. Seibert won de finale met 7-3 van Frommann en pakte zo duizend euro prijzengeld.

Seibert en Frommann zijn uit de uitslag geschrapt. Wat er met de titel gebeurt is nog niet duidelijk: voorlopig is deze vacant, mogelijk gaat de titel naar Kevin Münch, die eerder in de week op het WK voor een sensatie zorgde door Adrian Lewis te verslaan, maar in Kirchheim in de halve finale nog van Seibert verloor. De twee finalisten van de German Masters wacht een schorsing van twee jaar.

De Duitse dartsbond DDV hoopt lid te worden van het nationaal olympisch comité, maar zal de dopingregelgeving flink aan moeten scherpen. Dat is ook de reden voor het oprichten van een antidopingcommissie, waardoor meer gecontroleerd kan worden en darters op de hoogte gebracht kunnen worden over wat wel en niet is toegestaan.

Geen veiling 18de-eeuwse porno-roman

Helaas voor de liefhebbers, maar het manuscript van "De 120 dagen van Sodom" wordt toch niet geveild.

De in 1785 door Markies de Sade geschreven roman is door de Franse staat tot nationaal erfgoed verklaard. Volgens veilinghuis Aguttes hadden verschillende particuliere kopers belangstelling getoond, vooral uit het buitenland. Maar dat laatste was tegen de zin van de Franse regering. Door het tot nationaal erfgoed te verklaren mag het manuscript niet aan buitenlandse partijen worden verkocht. 

"De 120 dagen van Sodom" is door Markies de Sade op 33 rollen papier schreven terwijl hij in de Bastille gevangen zat. De rollen verstopte hij in een muur. 

Het manuscript is 12 meter lang en werd ontdekt tijdens de bestorming van de Bastille in 1789. De Sade zat daar toen niet meer gevangen. Pas in 1904, bijna een eeuw na zijn dood, werd het boek uitgegeven.

De eerste sadist

De Sade (1740-1814) staat wel bekend als de eerste 'literaire' pornografische schrijver. Zijn werk zit vol gruwelijkheden en seksuele begrippen. De term 'sadisme' is van zijn naam afgeleid.

"De 120 dagen van Sodom" gaat over vier aristocraten die zich in een afgelegen slot overgeven aan seksuele, sadistische perversiteiten. 

Zelf was De Sade ook niet vies van seksuele uitspattingen. Hij zat jaren in de gevangenis voor onder meer deelname aan orgies. Ook zijn aanstootgevende geschriften deden hem regelmatig in de gevangenis belanden.

120 dagen van Sodom
120 dagen van Sodom

'Defensie haalde info chroom-6 uit dossier'

Defensie heeft uit personeelsdossiers informatie verwijderd waarop staat dat mensen gewerkt hebben met gevaarlijke stoffen, zoals het kankerverwekkende chroom-6. Dat zegt het programma Zembla. Het gaat om (voormalige) medewerkers die op de vliegbases van Twente, Soesterberg en Gilze-Rijen met het kankerverwekkende chroom-6-verf werken of hebben gewerkt.

Het ministerie van Defensie ontkent dat er sprake is van opzet. ,,Een aantal jaar geleden zijn personeelsdossiers gedigitaliseerd. Het is niet uitgesloten dat daarbij formulieren zijn verwijderd omdat deze bijvoorbeeld dubbel of niet leesbaar waren, of niet thuishoorden in het dossier. De reden van verwijdering, door wie en wanneer, moeten zijn bijgehouden. Defensie zal in geval van benadeelden die zich hebben gemeld, nader onderzoek doen." Het ministerie noemt het voor betrokkenen ,,wrang".

De registratieformulieren zijn van belang als zieke (oud-)werknemers het ministerie aansprakelijk willen stellen voor gezondheidsschade door het werken met chroomhoudende verf. Op de formulieren staat precies ingevuld wanneer, hoe lang en met welke gevaarlijke stoffen is gewerkt. De zogeheten persoonsregistratie gevaarlijke stoffen is per 1 januari 1994 als verplichting in de Arbowet opgenomen.

Verband

Het RIVM onderzoekt of er verband is tussen de gezondheidsklachten en de blootstelling aan de gevaarlijke stoffen. Dat onderzoek is het in het voorjaar van 2018 klaar. Een speciale commissie houdt - met vakbonden, onafhankelijke experts en Defensie - toezicht op het onderzoek.

Er loopt ook een rechtszaak tegen Defensie. Zo'n honderd oud-medewerkers eisen 9000 euro smartengeld voor de blootstelling aan chroom-6. Defensie heeft een coulanceregeling ingesteld voor (oud-)medewerkers die ziek zijn geworden door het werken met giftige stoffen. Inmiddels hebben 286 betrokkenen een vergoeding gekregen op basis hiervan. Zij ontvingen bedragen tussen de 3000 en 15.000 euro.

'Defensie haalde info chroom-6 uit dossier'
'Defensie haalde info chroom-6 uit dossier' (Foto: ANP)

Keizer na bekernederlaag Ajax: "Als je zoveel beter bent, moet je het afmaken"

Ajax verloor woensdagavond na strafschoppen van FC Twente. Marcel Keizer baalt van de uitschakeling in de KNVB Beker.

De Amsterdammers leken zich te plaatsen voor de volgende ronde van het toernooi, want het stond in de negentigste minuut nog altijd met 0-1 voor. Ajax was de betere partij, maar slaagde er niet in de score uit te breiden. In de blessuretijd viel alsnog de 1-1 en vervolgens was FC Twente de betere partij in het nemen van strafschoppen.

"Voetballend hadden we het aardig op de rit, maar je moet het wel afmaken als je zoveel beter bent aan de bal", vertelt Keizer in gesprek met de NOS. "Dat hebben we niet gedaan en dan houd je de tegenstander in leven. Zeker hier, bij Twente, dan vechten ze door tot het laatste moment. Als je niet de 2-0 maakt, dan krijg je zo'n schot om je oren."

Ajax had tijdens de tweede helft niet het overwicht dat het in de eerste helft had. "Ze speelden wat agressiever. We hadden nog steeds een man over achterin, het was niet een tactisch probleem. Ze kwamen wel wat meer op en dat hadden wij in de counter af moeten straffen. Dan beslissen we de wedstrijd, maar dat hebben we niet gedaan."

Er was na afloop van het duel in de media veel kritiek op het wisselbeleid van Ajax. Keizer haalde Frenkie de Jong naar de kant voor Siem de Jong, maar daar had de oefenmeester zijn reden voor. "Frenkie had last van zijn maag. In de rust eigenlijk al, maar hij kon nog even doorbijten. Dan moet je wisselen. Siem erin, Donny wat naar achteren. We hebben twee keer twee dagen rust gehad, dan is redelijk uniek. Drie wedstrijden in zeven dagen. Dan moet je kijken wat er qua fitheid het beste is."

'Van Gaal topkandidaat bij Premier League-club Swansea'

Louis van Gaal kan een nieuw hoofdstuk toevoegen aan zijn carrière als hoofdtrainer. Swansea City ziet hem naar verluidt als ideale opvolger van Paul Clement.

De laagvlieger uit de Premier League nam woensdagavond afscheid van Clement. Swansea is momenteel de hekkensluiter van de Premier League en staat twee punten achter op de nummer negentien. Door de teleurstellende resultaten koos de club ervoor om Clement de laan uit te sturen.

Swansea wil een ervaren trainer aanstellen en denkt hierbij aan Louis van Gaal. Volgens de Daily Mirror staat de Nederlander bovenaan het lijstje van The Swans. Daarmee kan Van Gaal terugkeren in de Premier League.

Van Gaal stond in Engeland eerder aan het roer bij Manchester United. Deze week liet de trainer weten dat hij terug zou willen keren naar de Premier League, om zo Manchester United op een hak te kunnen zetten. Hierbij denkt Van Gaal echter alleen aan een topclub in Engeland.

De oud-bondscoach van het Nederlands elftal is niet de enige kandidaat bij Swansea. Ook landgenoot Ronald Koeman staat op het lijstje en Slaven Bilic wordt eveneens genoemd. Swansea hoopt voor komend weekend al een nieuwe trainer te kunnen presenteren.

Leverkusen-trainer maakt schwalbe en biedt excuses aan

Het was een koddig gezicht gisteren tijdens de DFB Pokal-wedstrijd tussen Borussia Mönchengladbach en Bayer Leverkusen. Heiko Herrlich, trainer van Leverkusen, maakte een schwalbe nadat Gladbach-speler Denis Zakaria hem passeerde om de bal zo snel mogelijk te pakken. Herrlich heeft inmiddels spijt betuigd voor zijn belachelijke fopduik.

De schwalbe van de oefenmeester zorgde gisteren tijdens de wedstrijd meteen voor veel ophef. Alle spelers doken bovenop het incident en het zorgde voor veel ergernis. De fopduik van Herrlich haalde niet beoogde doel, Zakaria kreeg geen gele kaart. Niet gek als je ziet hoe slecht de Leverkusen-trainer zich ter aarde stortte.

Na de wedstrijd toonde Herrlich berouw. "Dat zag er stom uit en het gebeurde in de emotie. Ik wil daarvoor mijn excuses aanbieden", zo liet aan Der Spiegel weten. "De bal kwam op me af en ik liet hem door mijn benen rollen om te zorgen dat Gladbach niet snel in kon gooien. Dat had ik niet hoeven doen, het was onzin. Daarna raakte Zakaria mij licht aan en gleed ik weg. Maar met mijn 46 jaar had ik gewoon moeten blijven staan."

Zakaria maakte na de wedstrijd weinig woorden vuil aan het incident. "Dat is voetbal, er horen ook emoties bij. Zelfs de coaches doen het."

Lange rijen voor Catalaanse stemlokalen

Voor veel van de 2680 stembureaus in Catalonië hebben zich al meteen na opening flinke rijen gevormd. De ruim 5,5 miljoen stemgerechtigden kiezen donderdag een nieuw regioparlement. De vervroegde verkiezing, uitgeschreven door de regering in Madrid, moet een einde maken aan de crisis die is ontstaan door de strijd voor onafhankelijkheid. Na een verboden referendum daarover in oktober brak er chaos uit.

De politie heeft ruim 15.000 agenten ingezet om de veiligheid te garanderen. De stembureaus sluiten om 20.00 uur. De uitslag wordt aan het eind van de avond verwacht. Volgens de peilingen gaan de separatisten en de tegenstanders van afscheiding van Spanje gelijk op.

Lange rijen voor Catalaanse stemlokalen
Lange rijen voor Catalaanse stemlokalen (Foto: ANP)

Heerlijke goal Cavani, top-5 Ligue 1 gaat winterstop winnend in

Paris Saint-Germain heeft kalenderjaar 2017 woensdagavond winnend afgesloten. De koploper in de Ligue 1 won in eigen huis met 3-1 van Caen. Kylian Mbappé stelde Edinson Cavani met een heerlijke actie al vroeg in staat om op fraaie wijze de score te openen, waarna de jonge Fransman zelf de 2-0 maakte. Yuri scoorde zijn eerste PSG-goal, Ivan Santini deed vanaf de penaltystip nog wat terug namens de bezoekers.

De nummer twee in de competitie, AS Monaco, won eveneens. In eigen huis waren de Monegasken met de nodige moeite met 2-1 te sterk voor Stade Rennes. Keita Baldé tekende in de slotfase voor de winnende treffer.

De gehele top-5 gaat met een goed gevoel de korte winterstop in: Olympique Lyon, de nummers drie, won in Toulouse met 1-2. Nabil Fekir had de ploeg vroeg op 0-1 gezet, Rafael tekende in blessuretijd voor de 0-2 en zag hoe Mark Gradel namens Toulouse nog een penalty binnen schoot: 1-2.

Olympique Marseille was Troyes thuis met 3-1 de baas, ondanks een vroege achterstand. Nantes, vijfde in de Ligue 1, won op bezoek bij Amiens dankzij een treffer van Emiliano Sala in de 90e minuut.

Uitslagen Ligue 1
Amiens - Nantes 0-1
Angers - Dijon 2-1
Bordeaux - Montpellier 0-2
Guingamp - St Etienne 2-1
Lille - Nice 1-1
Olympique Marseille - Troyes 3-1
Metz - Strasbourg 3-0
AS Monaco - Stade Rennes 2-1
Paris Saint-Germain - Caen 3-1
Toulouse - Olympique Lyon 1-2

Guerrero mag ondanks positief plasje naar WK voetbal

Voetballer Paolo Guerrero mag zich toch op gaan maken voor het wereldkampioenschap, dat volgend jaar in Rusland gehouden wordt. De topscorer aller tijden van het Peruviaans elftal was een jaar geschorst wegens cocaïnegebruik, maar hij heeft enorm veel geluk: de tuchtcommissie van voetbalbond FIFA heeft zijn schorsing gehalveerd.

Peru plaatste zich via een play-offzege op Nieuw-Zeeland voor het eerst in 36 jaar voor het WK, maar voor aanvoerder Guerrero ging het daarna mis. Begin oktober leverde hij een positief plasje op cocaïne af, waarna hij voorlopig geschorst werd. De speler van het Braziliaanse Flamengo werd voor een jaar geschorst, met ingang van 3 november, maar die schorsing is nu gehalveerd. Op 3 mei zal hij weer mogen spelen en dus haalt hij het WK zonder problemen.

Biatloncoach Zweden mag niet naar Olympische Spelen door historie met Rusland

De Duitse biatloncoach Wolfgang Pichler mag niet naar de Olympische Spelen van Pyeongchang, die in februari gehouden worden. De 62-jarige veteraan is tegenwoordig hoofdcoach van het Zweedse team, maar was van 2011 tot en met de Spelen van 2014 de baas van het Russische vrouwenteam.

Dat laatste breekt hem nu op. Wegens het onderzoek naar uitgebreide Russische staatsdoping rond de Spelen in Sochi werden veel Russische sporters voor het leven geschorst van de Spelen. Ook de coaches van de betreffende sporters mogen niet meer naar de Spelen en Pichler was de coach van onder meer de geschorste Olga Vilukhina en Yana Romanova.

"Uit contact met het IOC hebben we opgemaakt dat de beslissing definitief is", aldus Olle Dahlin, de president van de Zweedse biatlonbond. Men kan er ook niet tegen in beroep gaan, dat kan namelijk alleen bij dopingzaken, terwijl dit een kwestie van accredidatie is. 

De Zweden moeten nu in rap tempo op zoek naar een vervangende coach voor de Spelen. Tot afgelopen zomer hadden ze met de Noor Tobias Torgersen, coach van het Braziliaanse team en het Zweedse B-team, een sterke optie, maar hij vertrok naar Polen. Overigens is het niet naar de Spelen mogen van Pichler ook een klap in het gezicht van de Britse Amanda Lightfoot: onder zijn leiding maakte ze in de afgelopen seizoenen veel progressie, waardoor ze zich bijna zeker voor de Spelen van Pyeongchang zal plaatsen.

AZ na heroïsche comeback naar kwartfinales KNVB Beker

In de achtste finales van de KNVB Beker heeft AZ voor een heroïsche comeback gezorgd. Fortuna Sittard leek in eigen huis op weg naar een stuntje, maar in de laatste minuten werd dat volledig uit handen gegeven.

Er was aanvankelijk weinig aan de hand voor AZ, dat dankzij Wout Weghorst al na twee minuten op voorsprong kwam. Djibril Dianessy maakte 25 minuten later echter de gelijkmaker, waarna Finn Stokkers de koplopers van de Jupiler League kort na rust op voorsprong zette. 

De Limburgers hielden vervolgens erg lang stand, maar in de 88e minuut ging het toch fout. Weghorst tekende voor de gelijkmaker, Alireza Jahanbakhsh zette AZ in de 92e minuut op 2-3 en Levi Garcia maakte het karwei in de 95e minuut nog af: 2-4.

Fortuna Sittard

2 - 4

AZ

 27' Dianessy
 48' Stokkers
   2' Weghorst
 88' Weghorst 
 90+2' Jahanbakhsh
 90+5' García
 
 Gele kaart: Essers, Dianessy, (Fortuna Sittard), Jahanbakhsh, (AZ)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion, Sittard
Toeschouwers: 5.089
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Santos
Braun
Schuurs
Dammers
Askovski
Essers
Dianessy
Saddiki
Smeets
Vlijter
Semedo
  Bizot
Svensson
Van Rhijn
Wuytens
Ouwejan
Midtsjø
Til
Koopmeiners
Jahanbakhsh
Weghorst
Van Overeem

'Staatssecretaris verzwijgt incidenten Luchtmobiele Brigade'

De PVV heeft geschokt gereageerd op het bericht dat het ministerie bekend was met het feit dat de incidenten op de kazerne Schaarsbergen omvangrijker waren dan tot nu toe publiekelijk bekend. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport uit 2015 in handen van de Volkskrant.

PVV-Kamerlid Gabrielle Popken: ”Dit rapport toont aan dat er iets fundamenteels fout zit in de cultuur op diverse kazernes. Drugs, prostitutie, misbruik, geweld, diefstal en vernielingen horen niet thuis binnen defensie. De wegkijkcultuur en het feit dat dit jarenlang op grote schaal kon plaats vinden, tonen aan dat dit in de groepscultuur ingebed is.” De PVV wil van de staatssecretaris weten waarom dit eerder niet door haar gedeeld is met de Kamer.

Popken vervolgt: ”De staatssecretaris en de ambtelijke staf waren al bekend met deze informatie en het vertrouwelijke rapport uit 2015 toen we als Kamer uitgebreid over de misstanden in Schaarsbergen spraken. Waarom heeft zij de Kamer hier niet over geïnformeerd? Waarom is ons niets verteld over de problemen op de kazerne in Assen? Het lijkt erop dat dit met de mantel der liefde bedekt wordt en dat is voor de PVV onacceptabel.”

Staatssecretaris Visser (Foto: ANP)
Staatssecretaris Visser (Foto: ANP)

PSV draait achterstand om en klopt VVV in achtste finales KNVB Beker

PSV heeft de kwartfinales van de KNVB Beker gehaald. In eigen huis was de negenvoudig winnaar te sterk voor VVV-Venlo, dat daarmee opnieuw de jacht op de tweede bekerwinst ooit - in 1959 was men de beste - kan staken.

Moreno Rutten zette VVV in de eerste helft op voorsprong, maar PSV herstelde zich vrij snel. Nog voor rust werkte Luuk de Jong een vrije trap prima binnen, waarna Marco van Ginkel in de tweede helft eveneens een vrije trap tot doelpunt promoveerde: 2-1. Hirving Lozano scoorde uit een mooie actie, Nicolas Isimat-Mirin tikte de 4-1 binnen.

PSV

4 - 1

VVV-Venlo

 45+2' De Jong
 66' v.Ginkel
 79' Lozano
 90+3' Isimat-Mirin
   42' Rutten
 
 Gele kaart: , Janssen,Leemans, V.van Crooy, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 31.800
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Schwaab
Isimat
Brenet
Van Ginkel
Hendrix
Ramselaar
Bergwijn
De Jong
Lozano
  D. van Crooij
Rutten
Promes
Janssen
V. van Crooij
Leemans
Seuntjens
Opoku
Thy
Röseler
Van Bruggen

Vechtmissie tegen IS mag door van Tweede Kamer

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt de verlenging met een jaar van de bijdrage aan de vechtmissie tegen terreurgroep IS in Irak en Oost-Syrië. Ongeveer driehonderd Nederlandse militairen zijn actief voor de missie in het gebied.

De Nederlanders trainen en steunen Iraakse en Koerdische militairen. Verder gaan weer vier F-16's de terreurgroep bombarderen en ondersteuning aan troepen geven. De gevechtsvliegtuigen opereren vanaf een basis in Jordanië. De kans is aanzienlijk dat de luchtsteun in het oosten van Syrië niet het hele jaar nodig is.

Onder meer SP en PVV zijn tegen de inzet. Tijdens het debat over de verlenging wees SP-Kamerlid Sadet Karabulut op de burgerslachtoffers die er zijn gevallen. Ze vindt dat de militaire inzet averechts werkt en noemt de oorlog uitzichtloos.

Vechtmissie tegen IS mag door van Tweede Kamer
Vechtmissie tegen IS mag door van Tweede Kamer (Foto: ANP)

Auto rijdt in op voetgangers in Melbourne

In het Australische Melbourne is een auto met volle vaart ingereden op voetgangers. Daarbij zijn zeker veertien gewonden gevallen, terwijl het er vooralsnog op lijkt dat niemand door de actie om het leven is gekomen. Wel zou een kleuter ernstige hoofdwonden hebben opgelopen.

Rond 16.40 uur reed de auto in op een groep voetgangers op een drukke kruising, midden in Melbourne. Dat gebeurde nabij Flinders Street, het belangrijkste station van de stad. De politie gaat er vanuit dat het een bewuste aanval was. Twee mensen, de chauffeur en vermoedelijk zijn bijrijder, zijn opgepakt.

De politie zegt dat de auto niet al te hard reed op het moment van de aanrijding, hoewel getuigen daar anders over denken. "De auto maaide iedereen neer en mensen vlogen in het rond", aldus een getuige. De hoofdstraten in Melbourne zijn afgesloten en het openbaar vervoer in de stad is deels stilgelegd - mensen kunnen via Flinders Street nog wel vertrekkende treinen pakken om naar huis te gaan.

Hogere boete voor misbruik ov-studentenkaart

Minister Ingrid van Engelshoven (onderwijs) neemt een set aan maatregelen om ervoor te zorgen dat steeds minder studenten tegen een OV-boete aanlopen. Aan de ene kant krijgen studenten die met een verlopen reisrecht bewust langer blijven doorreizen met de OV-studentenkaart te maken met hogere boetes en ook wordt de pakkans van deze frauderende studenten vergroot.

Aan de andere kant worden studenten die vergeten om tijdig hun kaart met reisrecht in te leveren tegemoet gekomen. Wanneer zij niet hebben gereisd met hun verlopen reisrecht volgt er geen boete. Hebben ze dat onbewust wel gedaan krijgen ze de eerste maand een lagere boete, schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

Studenten moeten nu een boete van 97 euro per halve maand betalen als ze tegen de lamp lopen. Minister Van Engelshoven heeft bepaald dat ze dat bedrag in de eerste maand verlaagt naar 75 euro per halve maand. Als er na een maand echter nog steeds met een verlopen reisrecht wordt gereisd, verhoogt ze het boetebedrag naar 150 euro per halve maand.

Haar plannen om dit te realiseren baseert ze op extern onderzoek waar diverse belangenorganisaties aan hebben bijgedragen. Van Engelshoven: “Met deze maatregelen loopt de frauderende student sneller tegen de lamp en we grijpen iets minder hard in als een student net te laat is met het stopzetten van zijn reisproduct.” Het totale bedrag aan opgelegde OV-boetes is de laatste jaren afgenomen (€52,6 miljoen in 2014; €45,0 miljoen in 2015; €40,7 miljoen in 2016 en€29,1 miljoen tot en met oktober 2017). Van Engelshoven wil dat die dalende tendens doorzet.

Automatisch stopzetten
Het liefst ziet Van Engelshoven dat studentenreisproducten waar studenten geen recht meer op hebben automatisch stopgezet kunnen worden. Daarvoor gebruiken vervoerbedrijven een blacklist. De blacklist bevat nummers van OV-chipkaarten die niet toegelaten mogen worden bij het inchecken. Wanneer iemand probeert in te checken met een OV-kaart die op de blacklist staat, wordt het reisproduct direct gedeactiveerd. Je kan er dan niet meer mee reizen.

Het externe onderzoek laat zien dat het niet eenvoudig is om alle verlopen kaarten automatisch op een blacklist te zetten. De capaciteit is daarvoor niet groot genoeg. Met de vervoerbedrijven is afgesproken in 2018 de bestaande capaciteit te verdubbelen. Verder wordt het mogelijk om vanaf 2019 OV-kaartnummers op de blacklist te rouleren. Dat betekent dat het studentenreisproduct van een (ex-)student de ene dag wel op de blacklist staat en de andere dag niet. Hierdoor wordt de pakkans vergroot.

Reisproducten waar studenten geen recht meer op hebben komen momenteel na 12 maanden gegarandeerd op een blacklist. Die periode wordt vanaf 2019 verkort naar 9 en mogelijk 6 maanden. Tenslotte worden kaartautomaten geplaatst op onderwijsinstellingen om voor kaarthouders makkelijker te maken het reisproduct stop te zetten.

Bestemming boetebedrag
De OV-boetes worden geïnd door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Na aftrek van de door DUO gemaakte administratiekosten van jaarlijks €2,9 miljoen, gaat dat bedrag naar de vervoersbedrijven. Dit wegens gederfde inkomsten.

Record aantal mensen heeft betaalde baan

Bijna 8,7 miljoen Nederlanders hebben een baan. Daarmee is nu een recordaantal mensen aan de slag. Nooit eerder waren er zoveel mensen aan het werk als in de maand november. Vooral veel 45-plussers zijn aan de slag gekomen. Het aantal werklozen is voor het eerst sinds augustus 2009 onder de 400.000 gekomen. Daarmee is de werkloosheid op het laagste punt in 8 jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en UWV.

De werkloosheid is het afgelopen jaar met ruim 100.000 fors gedaald, van 499.000 vorig jaar naar 397.000 nu. Er zijn nu ruim 300.000 werklozen minder dan tijdens de piek van de werkloosheid in februari 2014; toen hadden bijna 700.000 mensen geen werk. Het Centraal Plan Bureau verwacht in de december-raming volgend jaar een verdere daling, naar gemiddeld 360.000 werklozen. De jeugdwerkloosheid is nu voor het eerst lager dan voor de crisis. Vooral veel jonge vrouwen vonden een baan.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid spreekt van mooie cijfers: "Nooit eerder waren er zoveel mensen aan het werk. Prachtig voor alle mensen die dit jaar een baan hebben gekregen. En ook hoopvol voor hen die nog op zoek zijn. De economie groeit flink, er zijn steeds meer banen. Ik hoop dat er de komende tijd nog veel meer mensen aan het werk komen."

Meer werk. En werken moet meer lonen, vindt Koolmees. "Daar wil ik mij de komende jaren sterk voor maken." Voor de tiende maand op rij daalde het aantal uitkeringen, vooral in de bouw. Daar nam het aantal uitkeringen het afgelopen jaar met maar liefst 44% af. Het UWV verstrekte in november 337.000 ww-uitkeringen.

M. Smith, Whitlock en Pipe naar tweede ronde PDC WK

Op dag zeven van het wereldkampioenschap darts van de PDC hebben alle geplaatste spelers zich geplaatst voor de tweede ronde. Justin Pipe had zelfs een verlenging nodig in de vijfde set om da voor elkaar te krijgen. Ook Michael Smith en Simon Whitlock zijn door.

Michael Smith heeft zich uiteindelijk met hangen en wurgen geplaatst voor de tweede ronde. De Engelsman kwam eenvoudig op 2-0 voor tegen Steve Lennon, maar liet het toch aankomen op een vijfde set. Daarin liet hij wel zijn klasse zien door die set binnen te halen met 118,44 gemiddeld.

Na 2-0 viel Smith behoorlijk stil. Lennon pakte zijn eigen leg met een dertiendarter, gevolgd door een veertiendarter. De derde leg werd een zoektocht naar de dubbel, die de debutant vond op dubbel één (3-0). In de vierde set kwam Smith vervolgens wel 2-0 voor, maar de partij over de streep trekken deed hij niet. Lennon brak liefst twee keer en vuurde er in zijn eigen leg een 12-darter in voor 2-2 in sets. In de vijfde set schakelde Smith een hogere versnelling en won de vijfde set. 

Whitlock en Martin Schindler verdeelden de eerste twee sets, waarna het niveau van de partij dramatisch achteruit ging. Whitlock miste dertien pijlen om zijn eigen leg te houden, waarna Schindler met een 28-darter voor de break zorgde. The Wall verzuimde echter zijn eigen leg te houden om de break te verzilveren, daardoor kon Whitlock terugbreken en vervolgens ook de set pakken met onder meer een zestiendarter.

Uiteindelijk sloot The Wizard, totaal niet bij de wedstrijd passend, af met een bulls-eye 127-finish voor de partij. Het werd 3-1. Met tien uit 38 was het echter dramatisch op de dubbels, waar Schindler nog overheen ging met zes uit 34.

Pipe gaf, net zoals Smith, een voorsprong van 2-0 uit handen in de partij tegen Bernie Smith. Laatsgenoemde won in het begin van de avond met een 2-0 overwinning op Xiao Chen Zong in de voorronde. Tegen Pipe hield Smith zijn gemiddelde rond de 88, maar hij kon er Pipe niet echt mee in de problemen brengen. The Force ging in zijn bekende langzame speelstijl naar een eenvoudige eerste set. Met een negentigfinish was de vierde leg op rij een feit, gevolgd door de 68-finish van de Kiwi voor zijn eerste leg. Pipe herpakte zich met een 180’er voor een veertiendarter en dubbel acht bracht hem al naar 2-0 in sets.

Pipe kreeg vanaf set drie opeens de regie in handen. Met een 121-finish trok hij de derde set naar zich toe. De vierde set opende de Nieuw-Zeelander ook nog met een 117-finish, om er een 104-finish achteraan te vuren. Pipe dwong wel een vijfde leg af met een 96-finish en miste één matchdart voor de 102-finish. Het stond gelijk. 

Smith stond via een 86 en 66-finish zelfs 2-1 voor en kon vanaf 56 aanleggen om de partij te winnen. Dat deed hij niet, waarna het de beurt was aan Pipe. Die faalde in de drie legs erna niet en trok de partij naar zich toe. Na afloop gaf The Force aan dat het na twee sets in zijn hoofd mis ging, hij was toen al bezig met het duel tegen Phil Taylor.

Uitslagen woensdag 20 december
Xiao Chen Zong 0-2 Bernie Smith (P)
Michael Smith 3-2 Steve Lennon
Simon Whitlock 3-1 Martin Schindler
Justin Pipe 3-2 Bernie Smith

Programma 21 december (20.00 uur)
Cristo Reyes v Toni Alcinas (P)
Kim Huybrechts v James Richardson
Darren Webster v Devon Petersen
Peter Wright v Diogo Portela

Voorronde (P) - Best of drie sets
Eerste ronde - Best of vijf sets

FOK!Kerstprijsvraag: 21 december [gesloten]

Vandaag gaat wij in een bosje liggen met Sniper: Ghost Warrior 3!

Sniper: Ghost Warrior 3 gooit het na twee delen eens over een andere boeg. In een groot land hier ver vandaan, woedt een burgeroorlog en het is aan jou, eenmansleger Jonathan, om daar wat Amerikaanse democratie te brengen. Wat volgt zijn intriges, familiedrama’s en heel, heel veel kogels. Het is alleen jammer dat het allemaal niet uitpakt zoals City Interactive het waarschijnlijk wilde.

Vandaag mogen wij Sniper: Ghost Warrior 3 voor de pc weggeven. De vraag van vandaag luid dan ook: Hoe ver is de verste sniper kill ooit gemaakt?

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door City Interactive.


Laatste reviews en specials
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
©FOK.nl e.a.