Brexit-deal: laatste woord voor Brits parlement

Het Britse parlement moet over een uiteindelijk akkoord met de Europese Unie over de opzegging van het Britse lidmaatschap debatteren en stemmen. Dit heeft de Britse minister belast met de brexit, David Davis, maandag bevestigd, aldus de BBC. Het Nederlandse bedrijfsleven hoopt ondertussen dat de regering van premier Theresa May niet ten val komt.

Davis wil met de voorgestelde stemming concessies doen aan onder anderen Conservatieve partijgenoten in het Lagerhuis, die dreigen dwars te liggen als ze straks helemaal niks over het akkoord te zeggen krijgen.

May staat in de Britse Tweede Kamer al geruime tijd onder druk om in ieder geval "een zinvolle stemming" te houden over wat uiteindelijk allemaal met Brussel zal zijn afgesproken. Davis beloofde maandag daarom de parlementariërs "dat er alleen een akkoord met de EU komt als het parlement daarmee instemt".

Vermoedelijk maakt de mogelijkheid over de deal te stemmen een zogeheten harde brexit waarschijnlijker, waarbij de Britten zonder overeenkomst uit de EU crashen. De regering wil immers de datum van 29 maart 2019 wettelijk vastleggen als uittreed-datum. Verwerpen parlementariërs dan een deal, dan zal dit de brexit niet tegenhouden maar wel de deal.

VNO-NCW
Het Nederlandse bedrijfsleven hoopt dat de onder vuur liggen Britse premier Theresa May niet ten val komt. Een vervanging van de minister-president in het Verenigd Koninkrijk zou tijdens de onderhandelingen over de Britse uittreding uit de Europese Unie alleen maar voor extra onduidelijkheid zorgen, zegt directeur Cees Oudshoorn van de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

Oudshoorn benadrukte maandag samen met collega's van andere Europese ondernemersorganisaties in gesprek met May het belang van de handelsrelaties met het Verenigd Koninkrijk. De premier had de belangenbehartigers van het bedrijfsleven uitgenodigd om te praten over de brexit.

De positie van May staat in eigen land onder druk na slecht verlopen tussentijdse parlementsverkiezingen en vanwege de moeizame brexitonderhandelingen. Een groot aantal van haar partijgenoten zouden aandringen op een nieuwe partijleider, die dan ook automatisch de nieuwe premier zou worden.

Brits parlement moet over brexit-deal stemmen
Brexit-deal: laatste woord voor Brits parlement (Foto: ANP)