'Brexit-onderhandelingen gaan eindelijk beter'

Londen en Brussel zetten voor het eerst serieuze stappen op weg naar de brexit. De toespraak van de Britse premier Theresa May lijkt nieuw leven in de onderhandelingen te hebben geblazen. EU-brexitchef Michel Barnier prees na afloop van onderhandelingsronde zelfs "de toewijding en het professionalisme" bij het Britse team, na maanden van klagen.

"Maar we zijn er nog niet", aldus Barnier. Over drie weken moet hij de 27 EU-leiders vertellen of er genoeg vooruitgang op de hoofddossiers is geboekt om over de toekomstige relatie te beginnen. Hij wees erop dat er grote struikelblokken zijn.

Zo weigert Londen het Hof van Justitie te erkennen als de instantie die zich na het Britse vertrek uit de EU uitspreekt bij conflicten over de rechten (zoals pensioenaanspraken) van niet-Britse burgers in Groot-Brittannië en Britten die in een EU-land wonen.

Financiële verplichtingen
Ook heeft zijn tegenhanger, brexitminister David Davis, duidelijk gemaakt dat zijn regering nog niet kan zeggen welke financiële verplichtingen zij wil honoreren. May had gezegd dat de lidstaten niet bang hoeven te zijn dat ze na de scheiding meer moeten betalen of minder ontvangen.

Het derde struikelblok is de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek, die een EU-buitengrens wordt. Met grensbewaking zou het conflict tussen unionisten en republikeinen weer kunnen oplaaien. Britse voorstellen om de grens 'soepel' te houden vindt Brussel tot dusver te vaag.

Update 20.12 uur
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken ziet lichtpunten in de onderhandelingen. Hij is blij dat de Britten een constructieve en positieve toon aanslaan, maar ziet nog te weinig concreets.

Londen wil snel beginnen aan de onderhandelingen over handel, maar Koenders wil eerst andere zaken geregeld zien. Hij maakt zich bijvoorbeeld "natuurlijk zorgen over" de problemen die EU-burgers in Groot-Brittannië nu al ondervinden. Koenders wil glasharde garanties, maar ziet "gelukkig wel enige beweging" van de Britten in de onderhandelingen over het Europese Hof.

Koenders noemde Mays toespraak "erg goed". "Maar nu moeten we die nieuwe dynamiek en die constructieve toon ook zien aan de onderhandelingstafel." De minister constateerde dat May weliswaar een "opening" bood voor overleg over de financiële afwikkeling, "maar dat aanbod moet nu worden geconcretiseerd".

Onderhandelingen over brexit uit het slop
'Brexit-onderhandelingen gaan eindelijk beter' (Foto: ANP)