Binnenhof ontzet over politiegeweld CataloniŽ

Nederlandse politici reageren geschokt op het geweld dat de Spaanse politie inzet tegen Catalanen die willen stemmen over onafhankelijkheid. Een enkeling hekelt evenwel de voorvechters van het referendum, dat tegen de Spaanse grondwet ingaat.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren spreekt van "een zwarte dag voor de democratie". Ze schaamt zich diep voor de rest van de wereld, die toekijkt hoe "met zo'n nodeloos geweld de medezeggenschap van burgers wordt vertrapt". Ook EU-woordvoerder Renske Leijten van de SP stelt dat "geweld nooit een oplossing is in een democratie".

Geert Wilders stelt op Twitter het "geweld tegen het eigen volk" aan de kaak en wijst erop dat dit zich in de Europese Unie voltrekt. Henk Krol vraagt aandacht voor de Catalaanse "vijftigplussers die vandaag strijden voor hun stemrecht".

CDA'er Pieter Omtzigt wil dat de EU het geweld veroordeelt en noemt de stilte in Brussel "oorverdovend". In ieder geval is het op de Twitterfeeds van Frans Timmermans en Jean-Claude Juncker tot dusver inderdaad stil vandaag.

Gewonden
Ondertussen spreekt het Catalaanse ministerie van Gezondheidszorg van 761 gewonden, de meesten in Barcelona. Twee zijn er ernstig aan toe. Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat er 12 politiemensen gewond zijn.

Een woordvoerder voor de Catalaanse regionale regering zegt dat het geweld een schande op het Europese blazoen is. Maar volgens de Spaanse vicepremier is heeft de politie professioneel en binnen de perken gehandeld.

Update 21.46 uur
Guy Verhofstadt van het Europees Parlement heeft inmiddels gezegd dat hij het geweld "ten stelligste" veroordeelt. Hij zegt er wel bij dat de separatisten het referendum niet hadden moeten doorzetten omdat het ongrondwettelijk is en zestig procent tegen zou zijn.

Gewonden wordt ondertussen aangeraden om bij de Catalaanse politie, Mossos d'Esquadra, aangifte te doen wegens mishandeling. Met name de agenten van de federale Guardia Civil probeerden de stembusgang te verhinderen. Ze maakten tegen zowel kiezers als demonstranten onder meer gebruik van de wapenstok.

De correspondent van de BBC in Barcelona zegt dat de politie volgens ooggetuigen mensen, jong en oud, begon te schoppen. Hij denkt dat het geweld misschien wel zo ernstig is dat de Catalaanse regering alsnog eenzijdig de onafhankelijkheid uit zou kunnen roepen. Dat was men voor de stembusdag niet van plan.

Binnenhof ontzet over politiegeweld Catalonië
Binnenhof ontzet over politiegeweld Catalonië (Foto: ANP)