EK88: Nederland verslaat West-Duitsland en gaat naar finale EK

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging. Dit bericht had eigenlijk gisteravond geplaatst moeten worden, door een internetstoring kon het helaas niet eerder dan nu geplaatst worden. Onze excuses.

De eerste halve finale van het EK was een beladen duel, in het Volkspark stadion in Hamburg troffen Nederland en buurland West-Duitsland elkaar. Al 32 jaar wist Oranje niet meer van Der Mannschaft te winnen, met als pijnlijk dieptepunt de verloren WK finale van 1974. Destijds waren de West-Duitsers met 2-1 te sterk voor een Nederlands elftal dat de wereld versteld had doen staan met hun totaalvoetbal.

De halve finale bood een ideaal podium voor revanche, de Duitsers in eigen huis verslaan was de droom van elke Oranjefan. In met het ruim 61.000 toeschouwers gevulde stadion waren de Nederlandse fans veruit in de minderheid maar qua volume en enthousiasme was de ‘strijd’ op de tribune een simpele overwinning voor Oranje.

De West-Duitse bondscoach Franz Beckenbauer toverde voor de wedstrijd een aantal tactische zetten uit de hoge hoed. Zo kregen Marco van Basten en Ruud Gullit beiden een persoonlijk bewaker en als verrassing stelde Der Kaiser een extra spits op, in de hoop dat de Nederlands in verwarring zouden zijn. Maar niets van dit alles, Nederland nam de wedstrijd in handen en de snode plannetjes van het thuisland vielen in duigen. Gullit draaide vanaf het begin zijn bewaker Uli Borowka dol en extra aanvaller Frank Mill maakte weinig indruk. Van Basten leek wel de betere van zijn bewaker Jürgen Kohler, maar echt los kwam hij niet van de mandekker.

De West-Duitsers waren vooral druk met het tegenhouden van het Nederlands elftal (Pro Shots / Dppi)

In de eerste helft had Oranje het beste van het spel, maar Oranje wist niet te scoren. De tweede helft zou de beslissing moeten brengen, maar daarin sloeg het noodlot toe. In de 54ste minuut liep Jürgen Klinsmann zich, als zo vaak, doldriest vast in de Nederlandse verdediging, maar na een valpartij over het been van Frank Rijkaard gaf scheidsrechter Ioan Igna wel heel gemakkelijk een strafschop. De scheidsrechter, die een dag eerder abusievelijk naar Stuttgart was gevlogen (waar morgen de andere halve finale plaats vindt (vandaag dus, doordat het bericht een dag later dan gepland online kwam, red) in plaats van Hamburg, floot sowieso een niet al te beste wedstrijd.

Hans van Breukelen zat nog dicht bij de bal, maar Lothar Matthäus schoot de sctrafschop uitstekend in het Nederlandse doel. Dit was het signaal voor de Nederlandse bondscoach Rinus Michels om Wim Kieft erin te brengen voor de 37-jarige Arnold Mühren. Oranje verhoogde de druk en bracht de West-Duitsers aan het wankelen, maar Die Mannschaft capituleerde niet.

In de 74ste minuut zat scheidsrechter Igna weer fout, maar deze keer was het in het voordeel van Oranje. Van Basten verloor een duel van Kohler in het West-Duitse strafschopgebied maar de Roemeen zag er een overtreding in en gaf na de Duitsers nu ook de Nederlanders een strafschop cadeau. Ronald Koeman, die een uitstekende wedstrijd speelde, schoot de bal onberispelijk in. Met nog een kwartier te gaan lag de wedstrijd weer open.

Velen maakten zich al op voor de verlenging totdat Jan Wouters de bal perfect op Van Basten wist te geven, die precies genoeg ruimte kreeg van bewaker Kohler. Met een welgemikte trap wist de aanvaller de bal achter Eike Immel in de Duitse goal te krijgen. Nederland kwam zo vlak voor tijd op 2-1, een klap die Die Mannschaft niet meer te boven kwam.

Van Basten viert zijn beslissende doelpunt (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

De kolkende Oranjevakken vierden groot feest na het laatste fluitsignaal en de spelers vielen elkaar in de armen. Gullit begaf zich direct naar Michels en tilde hem enthousiast op. Er was volgens velen zojuist revanche genomen voor de verloren finale in ’74. Het Nederlands elftal was de terechte winnaar van de wedstrijd, over negentig minuten gezien had Oranje veruit het beste van het spel gehad.

Beckenbauer was diep teleurgesteld en leek een andere wedstrijd gezien te hebben: "Wij hebben 60 minuten de wedstrijd gecontroleerd. Mijn ploeg heeft deze nederlaag niet verdiend." De overwinning zorgde bij Michels voor een grote opluchting. "Eindelijk, eindelijk worden we niet meer geconfronteerd met de verloren WK-finale van 1974. Nederland heeft eindelijk revanche genomen", aldus De Generaal.

De hoogtepunten uit de wedstrijd (Bron: YouTube/UEFA.tv)