EK88: Nederland ontsnapt tegen Ierland en gaat naar halve finale

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

In een met 68.000 toeschouwers gevuld Parkstadion in Gelsenkirchen staat er voor Nederland en Ierland veel op het spel. Eén van beide ploegen zal de halve finale van het EK bereiken, die Ieren hebben daarvoor aan een gelijkspel genoeg en de Nederlanders moeten winnen om door te gaan.

Nederland nam het heft in handen op zoek naar de zo broodnodige treffer. De eerste grote kans was echter voor de Ieren, Paul McGrath zijn snoeiharde kopbal trof de paal waarna Gerald Vanenburg ternauwernood de bal kon wegwerken.

Terwijl Nederland de druk op de Ieren bleef opvoeren werden er nauwelijks kansen gecreëerd door Oranje. Jan Wouters probeerde nog weleens wat van afstand maar steeds vond hij de Ierse keeper Pat Bonner op zijn weg.

Van Basten probeert de Ierse keeper Bonner te passeren (Pro Shots / Jeroen van Bergen)
Van Basten probeert de Ierse keeper Bonner te passeren (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

Ronald Koeman speelde een beroerde wedstrijd, ballen schoten weg, hij miste controle en kwam maar niet lekker in zijn spel. Uitgerekend die Ronald Koeman leverde een belangrijk aandeel in het verlossende moment van Nederland.

Koeman kreeg de bal aan de rand van het strafschopgebied waar hij vernietigend uit wilde halen, geheel in de stijl van zijn wedstrijd mislukte zijn schot. Maar wonder boven wonder kwam deze bal bij invaller Wim Kieft terecht die hem op de Ierse goal kopte. Door het effect wat de bal meekreeg bij de trap van Koeman stuiterde hij na de kopbal van Kieft vreemd weg op de grond waardoor Bonner misgreep en de bal achter zich in het doel zag verdwijnen. Zo kwam het Nederlands elftal in de 82e minuut eindelijk op de zo belangrijke voorsprong. Dat Marco van Basten bij het doelpunt al dan niet hinderlijk buitenspel stond maakte voor niemand meer wat uit. Ook de tegenstanders waren te perplex om nog te protesteren.

De Ieren waren dankzij hun onstuimige spel vol passie de verrassing van het toernooi en na de overwinning op Engeland in de eerste wedstrijd kon het toernooi sowieso niet meer stuk. Dat ze zo dichtbij de halve finale waren voelde als een kleine domper maar het Ierse team zou als ware helden onthaald worden in Dublin.

Voor Kieft was het een bijzonder moment. De spits begon als tweede spits achter John Bosman bij Oranje en had zo veel uitzicht op het maken van minuten tijdens het EK. Bondscoach Rinus Michels koos echter voor Marco van Basten als reservespits en die greep zijn kans waarna de rol van Kieft enigszins leek uitgespeeld. Hoewel Van Basten en Kieft graag samen in de aanval van Oranje wilden spelen zag Michels dat anders en zoals het gaat in het voetbal heeft de winnende coach altijd gelijk.

Na de overwinning op Ierland wachtte een ware kraker op Nederland, een ontmoeting met aartsrivaal West-Duitsland in de halve finale. Voor veel voetbalfans was de verloren finale op het WK van 1974 nog een open zenuw, het Oranjelegioen hoopte op revanche.

De hoogtepunten uit de wedstrijd (Bron: YouTube)