EK88: Spanje begint toernooi goed met overwinning op Denemarken

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

Op het zowel het EK van 1984 en het WK 1986 stonden de Spanjaarden een opmars van de getalenteerde Deense generatie in de weg. In 1984 trokken de Zuid-Europeanen na strafschoppen aan het langste eind en twee jaar later was Spanje met 5-1 de Denen de baas in de achtste finales. En dat terwijl in beide gevallen de Denen smaakmakers op het toernooi waren. De Scandinaviërs aasden dus op revanche in West-Duitsland.

Denemarken wilde niet in dezelfde val trappen als twee jaar eerder in Mexico. Destijds vielen ze veel te enthousiast aan waardoor ze keer op keer in het vlijmscherpe mes van de Spaanse counter liepen. Ditmaal wilden de Denen rustig beginnen en de kat uit de boom kijken. Maar al in de zesde minuut ging het mis, Ricardo Gallego stuurde Michel weg die de Deense keeper passeerde en zo de Spanjaarden op 1-0 zette.

Hierna zetten de Denen die in Hannover gesteund werden door maar liefst 40.000 supporters, de aanval in. Dat werd in de 26e minuut beloond. Michael Laudrup omspeelde twee tegenstanders om vervolgens af te rekenen met de Spaanse keeper Andoni Zubizarreta, de 1-1 was een feit.

Vervolgens bleken de Denen toch niet meer de ploeg die het de jaren daarvoor nog was. De frisheid en het mooie combinatiespel waren weg en de Noordelingen maakten een uitgebluste indruk. Na een gemiste strafschop door de Spanjaarden hielden de Denen nog hoop op een puntje. Flinke domper was dan ook de 2-1 die Spanje in de 53e minuut maakte. Emillio Butragueno kreeg de bal in buitenspelpositie aangespeeld door José Bakero. De Nederlandse grensrechter John Blankenstein miste dit echter en zag geen buitenspel. Dit tot grote teleurstelling van de Denen die zich in 1986 ook al tekort gedaan voelden door de Nederlandse arbitrage in de wedstrijd tegen Spanje.

Dertien minuten later zette Rafael Gordilo Spanje op 3-1 uit een vrije trap. De Denen probeerden nog wel wat terug te doen en in de 84e minuut maakte Flemming Poulsen nog de 3-2 na een voorzet van PSV-speler Jan Heinze. Hier bleef het echter bij en zo pakten de Spanjaarden twee belangrijke punten en de koppositie in poule 1.

De Denen waren nuchter na hun nederlaag. "Ach, we zullen er geen biertje minder om drinken. We hebben al vaker van de Spanjaarden verloren. Die jongens liggen ons gewoon niet. Het enige dat ons nu te doen staat is de Duitsers kloppen." Zo liet de Deen Ivan Nielsen na afloop weten.

De hoogtepunten van de wedstrijd (Bron: YouTube/EUFA.tv)