EK88: Revanche Völler zorgt voor overwinning West-Duitsland

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

De opdracht was simpel voor de Spanjaarden, aangezien er vanuit werd gegaan dat de Italianen van Denemarken zouden winnen moest Spanje de West-Duitsers verslaan. De Duitsers hadden op hun beurt genoeg aan een puntje op de poule te winnen. Aan Spaanse zijde was het even spannend of sterspeler Michel de wedstrijd zou halen, hij had een blessure overgehouden aan het duel met de Denen. Maar de Spaanse dokter wist de Madrileen op te lappen en de aanvaller kon gewoon meedoen.

Aan Duitse kant was het vooral de discussie of bondscoach Franz Beckenbauer weer de veelbesproken spits Rudi Völler op zou stellen. Na de eerste twee teleurstellende poulewedstrijden was er in West-Duitsland een storm van kritiek losgekomen over het niveau van de AS Roma-aanvaller. Maar Beckenbauer liet zich niet van zijn stuk afbrengen en stelde, eigenwijs als hij was, Völler gewoon op.

In een met ruim 72.000 fans gevuld Olympia Stadion in München namen de Spanjaarden het heft in handen in de beginfase. Onder aanvoering van de wonderbaarlijk fitte Michel kreeg Spanje enkele goede mogelijkheden, maar de Zuid-Europeanen wisten het veldoverwicht niet in doelpunten om te zetten.

Na twintig minuten zag Beckenbauer zich genoodzaakt een aantal tactische accenten in zijn team aan te passen en dat werkte. De West-Duitsers kregen weer grip op de wedstrijd en in de dertigste minuut werd dat beloond met de 1-0 door uitgerekend de veel bekritiseerde Völler. De spits, die al 648 minuten geen doelpunt meer had kunnen maken in interlands voor West-Duitsland, liet op aangeven van Jürgen Klinsmann keeper Andoni Zubizarreta kansloos.

De veelbesproken Völler snoerde critici de mond (Pro Shots / Jeroen van Bergen)
De veelbesproken Völler snoerde critici de mond (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

Vlak voor rust spartelden de Spanjaarden nog één keer tegen, José Baquero kreeg een vrije kopkans op de goal van de Duitse doelman Elke Immel. Maar Baquero kopte de voorzet van Victor voorlangs en daarmee leek ook de laatste hoop voor Spanje verdwenen.

In de 51e minuut gooiden de West-Duitser de wedstrijd definitief in het slot. De langzaam in vorm komende Lothar Matthäus liet zijn klasse zien door na een lange rush de bal met een hakje af te leveren bij Völler, die met een harde schuiver de bal in het Spaanse doel schoof.

Het West-Duitse publiek dat in aanloop naar het toernooi erg kritisch was op Der Mannschaft was inmiddels overtuigd van het kunnen van hun team. De West-Duitse fans zetten de wave in en de ploeg werd luid toegezongen. De conclusie na de wedstrijd, waarin het 2-0 bleef, was dat het gastland op tijd de juiste vorm gevonden had. De Duitsers behoorden weer bij de echte kanshebbers en zouden een serieuze gooi kunnen doen naar de Europese titel.

"Er is, de voetbalgeschiedenis heeft dat voldoende bewezen, maar één team in de gehele wereld dat telkens weer in staat is om gedurende een toernooi steeds beter te gaan spelen. Dat zijn wij. En ik ben blij dat dat ook nu weer het geval is. Ik denk daarom dat we volgende week Europees kampioen zullen worden", zo sprak de zeer van team overtuigde Beckenbauer na afloop. In de halve finale zouden de West-Duitsers de nummer twee van de andere poule treffen, wie dat zal worden is nog onduidelijk.

De doelpunten uit de wedstrijd (Bron: YouTube)