Gasparotto wint voor tweede maal Gold Race

Enrico Gasparotto heeft voor de tweede keer de Amstel Gold Race gewonnen. De Italiaan van Wanty-Groupe Gobert versloeg de Deen Michael Valgren in een sprintje met zijn tweeën.

De koers was minder spectaculair dan dat we de afgelopen weken voor de kiezen hebben gekregen. Een kopgroep van elf, waar Laurens de Vreese, Matteo Montaguti, Kevin Reza, Alex Howes, Fabien Grellier, Matteo Bono als laatste overbleven, mocht lang vooruit blijven. Ze kregen geen grote voorsprong en op veertien kilometer van de meet werden ze ingerekend.

Tot dat moment was het vooral wegstrepen van favorieten geweest. Drievoudig winnaar Philippe Gilbert moest al vroeg lossen, terwijl ook Tom-Jelte Slagter zijn favorietenrol niet kon waarmaken. Michal Kwiatkowski, de winnaar van vorig jaar, moest bij de voorlaatste klim van de Cauberg ook lossen en zou zichzelf niet opvolgen.

Na de Bemelerberg, op acht kilometer van de finish, begon het in het peloton. Eerst ging Roman Kreuziger aan, maar werd overgenomen door Tim Wellens. De Lotto-Soudal renner kreeg 20 seconden voorsprong, maar bij het opdraaien van de Cauberg was die voorsprong gehalveerd. Op de klim ging Enrico Gasparotto aan en hij kreeg bovenop Michael Valgren met zich mee. Daarachter was er nog een grote groep die dichtbij kwam, maar wisten het gat niet dicht te krijgen.

Gasparotto bleef in het wiel van Valgren zitten en sprintte vervolgens eenvoudig naar zijn tweede zege in de Gold Race. Eerder was hij de beste in 2012. Op vier seconden won Sonny Colbrelli de sprint van het pelotonnetje, voor Bryan Coquard en Michael Matthews