Schansspringer Prevc grijpt leiding World Cup

Schansspringer Peter Prevc heeft zijn eerste overwinning in het World Cup-seizoen binnen. De 23-jarige Sloveen was de beste tijdens de tweede wedstrijd in het Russische Nizhny Tagil. Doordat de Duitse World Cup-leider Severin Freund tegenviel kon Prevc ook de leiding in het klassement overnemen.

Prevc had na de eerste ronde de leiding al in handen, voor Andreas Wellinger uit Duitsland en de Oostenrijker Michael Hayböck. De rest stond al op relatief grote achterstand, aangevoerd door de Noor Johann André Forfang en de verrassend sterke Zwitser Gregor Deschwanden. 

In de tweede ronde was het de Noor Daniel André Tande die een formidabele sprong op de ranglijst wist te maken: van plek veertien schoof hij op naar de vijfde plaats. Wellinger viel tegen en zakte naar de tiende plek, terwijl Slovenië alweer een nieuwe topper in huis lijkt te hebben. De 19-jarige Anze Lanisek haalde voor zaterdag met één negentiende plek slechts één keer de top-20 in de World Cup, maar sprong zaterdag naar plek zeven. Zondag deed hij er nog een schep bovenop en sprong Lanisek naar plaats vier.

Lanisek werd van de derde plek afgehouden door Forfang, die met 253,8 punten - en een schansrecord van 140 meter - 0,2 punten hoger scoorde dan de Sloveen. Hayböck nam de tweede plek van Wellinger over, maar Prevc liet zijn voorsprong niet meer uit handen vallen. 

Na vijf wedstrijden heeft Prevc nu al drie tweede plekken en een overwinning binnen, samen met een elfde plek goed voor 364 punten in de World Cup. Freund, goed voor twee zeges, is met 327 punten de enige die enigszins in de buurt kan blijven, hoewel zijn twaalfde plek van zondag pijn zal doen. Kenneth Gangnes, Tande, Forfang en Andreas Stjernen vormen daarachter een armada aan opkomende Noorse talenten. 

Prevc heeft zich inmiddels ontwikkeld tot de stabielste springer in de wereldtop (Foto: Getty)