NAC moet periodetitel aan Sparta laten

NAC Breda heeft de tweede periodetitel van dit seizoen in de Jupiler League aan Sparta Rotterdam moeten laten. De ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen had vrijdag aan een puntje tegen Go Ahead Eagles genoeg om zich te verzekeren van de eerste plek, maar ging in het volgepakte Rat Verlegh-stadion met 1-0 onderuit. Leon de Kogel bezorgde de bijna 18.000 supporters van NAC een enorme kater met zijn doelpunt in de 56e minuut.

NAC had de periodetitel voor het grijpen. Een gelijkspel was voldoende om Sparta op basis van het doelsaldo achter zich te houden, maar het veertigjarig jubileum van het 'Avondje NAC' liep uit op een drama. De thuisclub miste ontstellend veel kansen en had de pech dat de arbitrage een paar minuten voor rust een doelpunt van Sjoerd Ars ten onrechte afkeurde wegens buitenspel.

Geheel tegen de verhoudingen in zette De Kogel de bezoekers aan het begin van de tweede helft op voorsprong, na een scrimmage voor het doel van Jelle ten Rouwelaar. Ook tegen tien man, nadat Tom Daemen met twee keer geel van het veld was gestuurd, wilde het in de laatste tien minuten niet lukken voor NAC. Wat de Brabanders ook probeerden, ze konden de uitblinkende doelman Theo Zwarthoed van Go Ahead niet passeren.

Koploper

Met negentien punten uit acht wedstrijden pakte Sparta zo de titel in de tweede periode. FC Volendam had de eerste periodetitel al opgeëist. Sparta gaat in de reguliere competitie ook aan kop met 39 punten uit zeventien duels, VVV-Venlo volgt met 34. De Limburgse club hield vrijdag in De Koel de punten in huis tegen Achilles'29 (3-0). Sparta zegevierde in de Zuid-Hollandse derby tegen FC Dordrecht met dezelfde cijfers, vooral dankzij twee treffers in de laatste vijf minuten van Finn Stokkers (0-3). Topschutter Thomas Verhaar had de score al vroeg geopend aan de Krommedijk.

FC Volendam raakte net als NAC achterop bij Sparta door een gelijkspel thuis tegen FC Oss: 1-1. De oranjehemden hebben net als Go Ahead acht punten achterstand, NAC staat negen punten achter op de koploper. Laagvlieger Almere City FC boekte een doelpuntrijke zege bij Jong PSV: 3-4. Jong Ajax was kansloos tegen FC Den Bosch (3-0).