Kritische Turkse zenders op zwart

In Turkije is een groep tv- en radiozenders van de Samanyolu Broadcasting Group op zwart gezet. De commerciële zenders, die regelmatig kritisch zijn over de regerende AK-partij, zijn verstoten van Türksat, een satellietbedrijf dat eigendom is van de staat. Een EU-woordvoerder heeft bezorgd gereageerd.

De dertien radio- en tv-zenders zijn zaterdag uit de lucht gehaald in opdracht van de openbaar aanklager. Een onderzoekster van Human Rights Watch (HRW) noemt de actie van de Turkse regering 'schokkend'. Nu Samanyolu op zwart is gezet, blijft er bijna geen tv-zender meer over die kritisch is ten opzichte van de de Turkse regering en de islamistische AK-partij van president Erdogan.

De Turkse regering zit de Samanyolu Broadcasting Group dwars vanwege vermeende banden met de Gülen-beweging. Die is vernoemd naar de prediker Fethullah Gülen, die vanuit de Verenigde Staten een liberale en tolerante islam bepleit. Vorige week zei een programmadirecteur van Samanyolu nog dat de Turkse regering adverteerders intimideert om niet bij de commerciële zenders van Samanyolu te adverteren.

Eén van de kanalen van Samanyolu is normaal ook in Nederland te ontvangen. Kabelbedrijf Ziggo meldt dat de zender Samanyolu Avrupa op kanaal 776 op verzoek van de Turkse president Erdogan op zwart is gezet. Inmiddels is Samanyolu via de Hot Bird-satelliet gaan uitzenden. Ook zijn de zenders online te bekijken.

Turkije
Turkije dwarsboomt kritische zenders