Erdogan wil snel grondwetswijziging voor politiek presidentschap

Het Turkse parlement moet snel gaan praten over een nieuwe grondwet. Dat betoogde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdag in zijn eerste speech na de verkiezingsoverwinning van zijn AK-partij. Het is Erdogans wens dat het presidentschap in de nieuwe grondwet een politieke functie wordt.

Erdogan kondigde aan dat premier Ahmet Davutoglu met leiders van de oppositie zal overleggen over een nieuwe grondwet. Daarvoor is een tweederde meerderheid van 367 zetels nodig. Als die gesprekken op niets uitlopen, voelt de president veel voor een referendum over het onderwerp. Om dat af te dwingen zijn 330 zetels nodig. De AK-partij heeft er 316. 

Ceremoniële functie
Het presidentschap in Turkije is op dit moment formeel een ceremoniële functie. Vorig jaar werd Erdogan na een premierschap van 12 jaar in de eerste directe verkiezingen tot president gekozen. Vanaf dat moment heeft hij ernaar gestreefd een politiek presidentschap te smeden, waarmee Erdogan tot 2023 aan de macht zou kunnen blijven.

Critici beschuldigen hem er evenwel van de huidige wetgeving te misbruiken om politieke tegenstanders de mond te snoeren. Belediging van de president is namelijk volgens de Turkse wet verboden, maar die wet gaat nog uit van een ceremonieel presidentschap.

Erdogan: snel praten over nieuwe grondwet
Erdogan wil snel grondwetswijziging voor politiek presidentschap (Foto: ANP)