FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 november 2015

Dreiging Hannover over meerdere terroristen

Bij de terreurdreiging rond de voetbalwedstrijd Duitsland-Nederland in Hannover ging het over meerdere terroristen die explosieven tot ontploffing wilden brengen in het stadion. Dat blijkt uit geheime documenten over de dreiging die het blad Bild in handen heeft.

De explosieven zouden in een ambulance het stadion binnengesmokkeld worden. Verder zou er een bom ontploffen in Hannover en was een aanslag op het centraal station in de stad gepland. De informatie over de aanslagen zou afkomstig zijn van een buitenlandse veiligheidsdienst.

Nadat de wedstrijd was afgelast werd het stadion doorzocht. Er werden geen explosieven gevonden.

Dreiging Hannover over meerdere terroristen
Dreiging Hannover over meerdere terroristen (Foto: ANP)

'Google: zoeken in app zonder te downloaden'

Techgigant Google onthulde woensdag de technologie waarmee gebruikers kunnen zoeken in een mobiele app, zonder dat ze deze hoeven te downloaden. Het is voor Google de nieuwste poging om zijn zoek- en advertentiediensten op smartphones uit te breiden, aldus de Wall Street Journal.

Met de nieuwe technologie kan Google geselecteerde apps op zijn computers laten draaien. De weergave van de inhoud wordt als een soort van streamingdienst beschikbaar. Voordeel voor gebruikers is dat apps praktisch als websites beschikbaar worden. Ook ontwikkelaars van apps zouden kunnen profiteren van de techniek.

De nieuwe technologie moet er voor zorgen dat Google weer meer inzicht krijgt in het surf- en zoekgedrag van gebruikers en om daarmee ook meer lucratieve advertenties te slijten. Gebruikers spenderen de meeste tijd in de 'beschermde omgeving' van een app, waar de voelsprieten van de techreus veelal niet bij kunnen.

'Google: zoeken in app zonder te downloaden'
'Google: zoeken in app zonder te downloaden' (Foto: ANP)

Tennissers Rojer en Tecau naar halve finale

Jean-Julien Rojer heeft zich met zijn tennispartner Horia Tecau geplaatst voor de halve finales van de ATP World Tour Finals. Woensdagavond was het Nederlands/Roemeense duo ijzersterk in het dubbelspelduel met Ivan Dodig en Marcelo Melo: 6-4 en 7-6 (3)

De Braziliaan en de Kroaat golden vooraf als de grootste uitdagers van Rojer en Tecau in de groepsfase van het afsluitende toernooi van het jaar. Al vrij snel was echter duidelijk dat de winnaars van Wimbledon zich niet lieten intimideren in Londen. In de eerste set was het duo ongenaakbaar op eigen service en was een vroege break voldoende. In de tweede set bleek dat niet het geval: Melo en Dodig braken terug, maar wisten in de tiebreak een paar kansen niet te benutten. Rojer en Tecau lukte dat wel.

Zij behielden zo ook hun eerste plek op de wereldranglijst, die ze maandag veroverden op de Amerikaanse tennisbroertjes Bob en Mike Bryan.

Rojer en Tecau naar halve finale
Rojer en Tecau naar halve finale (Foto: ANP)

WADA: "Meerdere landen leven regels niet na"

Niet alleen Rusland, maar ook Andorra, Israël, Argentinië, Bolivia en Oekraïne zijn woensdag door het mondiale antidopingagentschap in het strafbankje gezet. De dopingagentschappen in die landen zijn bestempeld als 'non-compliant', wat betekent dat ze de regels van het antidopingagentschap niet naleven.

In Argentinië, Bolivia en Oekraïne worden urine- en bloedstalen gecontroleerd door dopinglaboratoria, die geen accreditatie hebben. Israël en Andorra hebben bepaalde regels niet overgenomen. Volgens WADA-directeur David Howman zullen de tests in de gestrafte landen voortaan worden gedaan door een geaccrediteerd lab, op kosten van deze landen.

Nog eens vijf andere landen moeten voor 18 maart 2016 hebben laten zien dat ze hun zaken wel op orde hebben. Dat zijn niet de minste landen: Frankrijk, Spanje, België, Brazilië, Mexico en Griekenland. Zij zijn op een zogenoemde 'watch-list' gezet. Als zij niet voldoen aan de regels binnen de gestelde termijn, zullen ook zij 'non-compliant' worden verklaard.

In aanloop naar de vergadering van het WADA in Colorado Spring, in de Verenigde Staten, werd vooral uitgekeken naar de maatregelen tegen Rusland. In dat land werd door atleten systematisch doping gebruikt, bleek eerder deze maand uit een onderzoek door een speciale commissie van het WADA. Atletiekfederatie IAAF schorste eerder al de atletiekbond van Rusland vanwege het dopingschandaal. Nu is ook het dopingagentschap in Moskou geschorst.

WADA: meerdere landen leven regels niet na
WADA: meerdere landen leven regels niet na (Foto: ANP)

'Geen 600 asielzoekers naar Otterlo'

Er worden niet zeshonderd asielzoekers ondergebracht in een nieuw asielzoekerscentrum in Otterlo, maar minder. Hoeveel minder, dat wordt nog onderzocht. Burgemeester Cees van der Knaap van de gemeente Ede, waar Otterlo onder valt, zei dat woensdagavond op een bewonersbijeenkomst.

Onder de 2400 inwoners van Otterlo bestaat weinig draagvlak voor de komst van zeshonderd asielzoekers, die zouden moeten worden ondergebracht in het leegstaande vakantiepark De Lindehof. Op de bewonersbijeenkomst waren zo'n 1100 mensen afgekomen, overwegend tegenstanders. Gezien de grote belangstelling was de avond verplaatst naar een locatie in Ede. Er waren strenge gedragsregels opgesteld.

De komst van asielzoekers heeft de gemoederen in het Veluwse dorp danig in beweging gebracht. Zo werd Van der Knaap de afgelopen dagen op protestborden bedreigd en uitgescholden. Ook zongen demonstranten beledigende teksten.

'Geen 600 asielzoekers naar Otterlo'
'Geen 600 asielzoekers naar Otterlo' (Foto: ANP)

Harry Styles deed het met een fan

Harry Styles is wel eens in bed gedoken met een One Direction-fan. Tijdens een spelletje in de talkshow van Ellen DeGeneres moest Styles toegeven dat hij de lakens deelde met een Directioner. De drie andere jongens 'hebben dat nog nooit gedaan'. Hoe oud de 'gelukkige' Directioner (waarvan de meeste jonge meisjes zijn) is, is niet bekend.

Styles gaf op de bank bij DeGeneres ook toe dat hij iets heeft gehad met iemand die twee keer zo oud was als hij. "Wat is dit voor spelletje?", vroeg de zanger zich af. "We vinden dit allemaal leuk", zei DeGeneres. "Nou ik niet."

Harry was niet de enige die een en ander onthulde. Niall Horan en Louis Tomlinson biechtten, net als Styles, op dat ze wel eens poedelnaakt in het zwembad van een hotel zijn gesprongen. "Gingen jullie allemaal zonder mij?", vroeg Liam Payne zich vervolgens af.

Alle jongens gaven toe dat ze wel eens over hun identiteit hebben gelogen. Zo ook Nial: "Ik zei dat ik Nick van de Backstreet Boys ben."

Harry Styles deelde bed met Directioner
Harry Styles deelde bed met Directioner (Foto: BuzzE)

Giel Beelen praat jongere vriendin hebben goed

Giel Beelen heeft al een tijd een vriendin, genaamd Nicolien. Nicolien is een lekkerding die twaalf jaar jonger is dan Giel, maar dat is volgens hem geen probleem, want 'ze is geestelijk veel ouder dan ik, dat heft elkaar meer dan op' (Geestelijk ouder zijn dan Giel is verder niet heel moeilijk). Dat vertelt hij in Van der Vorst ziet sterren. Giel heeft trouwens geen problemen met jongere vriendinnetjes, zijn vorige vriendin (ook een lekkerding) was nóg jonger.

Vroeger dacht Giel, net zoals dat wij dat dachten over hem, dat hij homo was. "Met dat roze en ballet", zei de 3FM-dj over zijn lievelingskleur en een van zijn hobby's. "Maar ik voelde het toch niet. Ik vond het toch wel erg leuk om die meisjes omhoog te tillen."

Giel merkt overigens dat de jaren gaan tellen. Hij is inmiddels een van de oudste dj's bij 3FM en dat vindt hij best wel een ding. Maar omdat hij zo bezig is met nieuwe (kut)muziek, maakt hij zichzelf maar wijs dat hij nog bij 3FM hoort. Ach wat schattig, die waanideeën.

Giel Beelen: vriendin geestelijk veel ouder
Giel Beelen: vriendin geestelijk veel ouder (Foto: BuzzE)

Gebouw Universiteit Twente ontruimd

De politie heeft woensdagavond in Enschede een gebouw ontruimd van de Universiteit Twente. Het gaat om Hal B aan het Onderwijs- en Onderzoekplein, aldus een politiewoordvoerster. Er is daar sprake van een mogelijk onveilige situatie.

Wat er precies aan de hand zou zijn, kan de politie nog niet zeggen. Wel is uit voorzorg de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) erbij geroepen. In het pand waren 'enkele mensen', die het pand hebben moeten verlaten.

Gebouw Universiteit Twente ontruimd
Gebouw Universiteit Twente ontruimd (Foto: ANP)

Joris Luyendijk wint NS Publieksprijs

Het boek Dit kan niet waar zijn van journalist Joris Luyendijk heeft de NS Publieksprijs 2015 gewonnen. Dat werd woensdagavond bekendgemaakt in het tv-programma De Wereld Draait Door. Het boek over de financiële wereld in Londen kreeg een kleine 20 procent van de stemmen en is daarmee Boek van het Jaar.

Luyendijk kreeg een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7500 euro en een eersteklasabonnement van de NS. Het is de tweede keer dat de journalist de grootste Nederlandse literaire publieksprijs heeft gewonnen. Luyendijk won de prijs in 2007 al eens voor zijn boek Het zijn net mensen, waarin hij verhaalt over zijn werkzaamheden als correspondent in het Midden-Oosten.

Voor Dit kan niet waar zijn begaf Luyendijk zich twee jaar in de financiële sector in Londen. Hij wilde onderzoeken of de diepere oorzaken van de crash van 2008 waren weggenomen, of dat de financiële wereld nog altijd 'een tijdbom' is in het hart van onze samenleving. Hij sprak met insiders die hem lieten zien hoe de wereld in elkaar zit. Van het boek zijn meer dan 250.000 exemplaren verkocht. Het staat al 39 weken in De Bestseller 60, waarvan negen weken op de eerste positie.

Best verkochte titels
Bijna 74.000 mensen brachten afgelopen weken hun stem uit op een van de zes titels die genomineerd waren voor de 29e editie van de NS Publieksprijs. De andere kanshebbers waren De stamhouder van Alexander Münninghoff, Ik kom terug van Adriaan van Dis, Gouden jaren van Annegreet van Bergen, Kom hier dat ik u kus van Griet Op De Beeck en Lieve mama van Esther Verhoef.

De zes genomineerde boeken behoren tot de best verkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2014 tot 1 juli 2015). Een selectiecomité van boekverkopers en bibliothecarissen maakte de keuze. Vervolgens kon het publiek via internet zijn stem uitbrengen. In 2014 won Michel van Egmond voor het tweede achtereenvolgende jaar de prijs, met het boek Kieft.

Joris Luyendijk wint NS Publieksprijs
Joris Luyendijk wint NS Publieksprijs (Foto: BuzzE)

Joodse leraar neergestoken in Marseille

In de Zuid-Franse havenstad Marseille is een joodse leraar neergestoken door drie mannen die zeiden dat ze IS-aanhangers zijn. Dat meldt de NOS. Volgens de Franse justitie verkeert het slachtoffer niet in levensgevaar.

De politie maakt jacht op de drie aanvallers, die reden op twee scooters. Een van hen had een shirt aan met symbolen van Islamitische Staat erop.

Het trio beledigde de joodse leraar, riep antisemitische leuzen en bedreigde hem. Daarna staken de mannen hem in zijn arm en been. Ze vluchtten op hun scooters toen er een auto aankwam.

Voetbalfans Hannover krijgen geld terug

De voetbalfans die kaartjes hadden voor het afgelaste oefenduel tussen Duitsland en Nederland krijgen hun geld terug. "De Duitse voetbalbond DFB zal dit verder afhandelen", lichtte een woordvoerder van Hannover 96, de bespeler van het stadion waar de interland zou plaatsvinden, woensdag toe.

"Iedereen die een ticket heeft gekocht heeft uiteraard recht op terugbetaling", was ook nog te lezen. Vlak voor aanvang van de wedstrijd tussen Duitsland en Nederland werd de HDI Arena in allerijl ontruimd, vanwege verhoogde terreurdreiging. De spelers van beide landen waren nog niet in het stadion, maar kregen het bericht onderweg te horen.

Daarop zijn zowel de spelersbus van Duitsland als van Nederland omgekeerd. Later op de avond vloog het Nederlands elftal naar Schiphol.

Voetbalfans Hannover krijgen geld terug
Voetbalfans Hannover krijgen geld terug (Foto: ANP)

'Gebruik betaalgegevens niet gewenst'

Nederlanders zien het niet zitten als banken gebruikmaken van hun betaalgegevens voor commerciële doeleinden. Dat blijkt uit onderzoek van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) onder 1259 Nederlanders.

Een overgroot deel van de ondervraagden ziet het niet zitten als banken een andere partij een aanbieding doen op basis van een analyse van betaalgegevens. Vooral het ontbreken van toestemming voor het gebruik van de gegevens is punt van kritiek. Ook de mogelijke schending van de privacy weegt voor consumenten zwaar. Daarnaast willen klanten vaak geen aanbiedingen ontvangen.

Het gebruik van betaalgegevens voor doeleinden zoals het nakomen van de zorgplicht, beveiliging en verbetering van de service is meer geaccepteerd.

'Gebruik betaalgegevens niet gewenst'
'Gebruik betaalgegevens niet gewenst' (Foto: ANP)

Bolt, Eaton en Taylor kandidaten Wereldatleet van het Jaar

Usain Bolt, Ashton Eaton en Christian Taylor maken uit wie dit jaar tot beste mannelijke atleet van de wereld wordt gekozen. De internationale atletiekfederatie IAAF maakte woensdag de drie genomineerden voor de eretitel bekend.

De Jamaicaan Usain Bolt prolongeerde deze zomer op de WK in Peking zijn wereldtitels op de 100, 200 en 4x100 meter. Hij was al vijf keer eerder wereldatleet van het jaar. De Amerikaan Eaton won in Peking het goud op de tienkamp in een wereldrecord van 9045 punten. Zijn landgenoot Taylor verraste met de weredltitel bij het hinkstapspringen met 18,21 meter, de tweede afstand ooit.

De winnaar wordt bekend op 28 november, maar dat zal niet gebeuren tijdens het traditionele gala in Monaco. De IAAF heeft dat feest geschrapt, wegens het strafrechtelijk onderzoek van de Franse justitie tegen de van corruptie verdachte oud-voorzitter Lamine Diack.

De Nederlandse Dafne Schippers staat evenals vorig jaar op de shortlist bij de vrouwen. Zij strijdt met de Poolse kogelslingeraarster Anita Wlodarczyk en de Ethiopische hardloopster Genzebe Dibaba om de titel wereldatlete van het jaar.

Bolt, Eaton en Taylor kandidaten eretitel
Bolt, Eaton en Taylor kandidaten eretitel (Foto: ANP)

Justitie Parijs bevestigt dood Abaaoud niet

Justitie in Parijs heeft woensdag niet bevestigd dat het brein achter de aanslagen in de Franse hoofdstad, Abdelhamid Abaaoud, is omgekomen bij de antiterreuractie woensdagochtend in Saint-Denis. Het is onduidelijk hoeveel mensen door de actie zijn omgekomen, meldde openbaar aanklager François Molins.

Er zijn acht mensen gearresteerd. Molins meldde dat van drie arrestanten de identiteit nog niet is vastgesteld. Abaaoud is zeker niet onder de aangehouden personen. Belgische en Franse media meldden woensdag dat Abaaoud door de actie was gedood. Ook de nog altijd voortvluchtige Salah Abdeslam behoort niet tot de arrestanten. Hij zou met zijn broer Brahim de auto's hebben gehuurd die bij de aanslagen zijn gebruikt. Brahim blies zichzelf vrijdag op.

Volgens de openbaar aanklager is door de bestorming een nieuwe aanslag voorkomen. De terroristen waren volgens hem klaar voor nieuwe acties.

Tijdens de bestorming van de woning in de voorstad van Parijs is hevig gevochten. Een vrouw blies zichzelf op waardoor een plafond naar beneden kwam. Het is niet duidelijk of onder het puin mensen liggen. Het vuurgevecht met de terroristen duurde ongeveer een uur. De politie alleen al schoot 5000 kogels af. Vijf politiemensen raakten gewond.

Justitie Parijs bevestigt dood Abaaoud niet
Justitie Parijs bevestigt dood Abaaoud niet (Foto: ANP)

EHL: Oranje Zwart loot Belgische opponent

Hockeyclubs Kampong, Oranje Zwart en Amsterdam kennen hun Europese tegenstanders in de Euro Hockey League (EHL). Titelverdediger Oranje Zwart moet het opnemen tegen het Belgische Royal Léopold Club, bleek woensdag bij de loting in Barcelona.

Oranje Zwart was direct geplaatst voor de knock-outfase van de Europese hockeycompetitie, de Belgen veroverden hun stekje bij de laatste zestien van Europa tijdens de eerste ronde in Hamburg.

Ook de mannenploeg van Amsterdam bleef daar in oktober overeind en mag het daardoor tijdens het komende paasweekend opnemen tegen Wimbledon uit Londen. Kampong werd bij de loting gekoppeld aan Racing Club de France uit Parijs.

Waar de wedstrijden worden gespeeld, is nog niet bekend. De finale met vier teams wordt gespeeld in Barcelona in mei volgend jaar.

Oranje Zwart loot Belgische club in EHL
Oranje Zwart loot Belgische club in EHL (Foto: ANP)

Europese clubduels gaan gewoon door

Alle wedstrijden die volgende week staan gepland in de Champions League en de Europa League gaan gewoon door. Dat liet de UEFA woensdag naar aanleiding van de aanslagen in Parijs weten aan de BBC.

Afgelopen vrijdag bliezen zelfmoordterroristen zich op bij het Stade de France, waar Frankrijk tegen Duitsland speelde. Daarna werden de oefeninterlands België - Spanje en Duitsland - Nederland afgezegd, wegens terreurdreiging. Bij veel andere sportevenementen werden extra maatregelen genomen.

"UEFA werkt nauw samen met alle thuisspelende clubs en de lokale autoriteiten, om zeker te zijn dat de veiligheid wordt gegarandeerd. We hebben geen aanbevelingen gedaan wat betreft de fans van uitspelende clubs. Dat moeten de autoriteiten die daarover gaan zelf bepalen", aldus de Europese voetbalbond.

In Frankrijk zijn bezoekende fans bijvoorbeeld komend weekend niet welkom. Ook de supporters van FC Groningen mogen het stadion van Olympique Marseille niet in tijdens het Europa League-duel van komende donderdag. De fans van Anderlecht kunnen hun tripje naar Monaco afzeggen.

Europese clubduels gaan gewoon door
Europese clubduels gaan gewoon door (Foto: ANP)

Woensdagculinair #17 Stoofpotjes

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

Lekker voor de winter.

   

Belgisch stoofpotje.

   

Stoofpotje met kikkerwewten.

  

Stoofpotje van kip met gember.

   

Dorade met een stoofpotje van Groenten

   

Het perfecte stoofpotje?

   

Rundvlees stoofpot.


Rainbow Six Siege krijgt demo voor release

Ubisoft kondigt aan dat de open bèta van Rainbow Six Siege op 25 november zal starten. De bèta zal 29 november stoppen, om je zo tijd te geven het spel uit te proberen voor de release op 1 december.

Vanaf 23 november kun je het spel al laten downloaden, zodat je ruim van te voren klaar bent om te gamen. Deed je al mee aan de closed bèta in september, dan mag je al op 24 november starten met terroristen pesten. Er zijn veertien van de twintig operators beschikbaar, waaronder drie van de nieuw aangekondigde Russische Spetsnaz-eenheid.

In Rainbow Six Siege krijg je verschillende uitdagingen om terroristen verslaan en een noodsituatie zo goed mogelijk op te lossen. Er zijn ook online co-op en online versus, waarin je ook als terrorist kunt proberen het te winnen van de operators.

Er is ook een nieuw live-action trailer uitgebracht, met daarin de Britse acteur Idris Elba. Marvel-liefhebbers zullen hem als Heimdall herkennen uit de verscheidene Thor-films.

Deus Ex gaat verder de toekomst in

Eidos-Montreal studiohoofd David Anfossi heeft slecht nieuws. Deus Ex: Mankind Divided wordt uitgesteld. Niet omdat ze allemaal vervroegd vakantie vieren, maar om de game beter te maken.

Ze willen niet alleen een waardige opvolger maken van Deus Ex: Human Revolution, maar ook beter zijn dan de voorgaande game. Nu Eidos-Montreal de game aan het testen is merken ze dat het meer tijd nodig gaan hebben om te tunen, weer te testen en oppoetsen waar nodig om aan hun eigen hoge standaarden te voldoen.

Hierdoor komt Deus Ex: Mankind Divided op 23 augustus uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Nu nog een augment voor het extra geduld installeren.

Deus Ex: Mankind Divided

FIFA wijst beroep Blatter en Platini af

De beroepscommissie van de wereldvoetbalbond FIFA handhaaft de schorsingen van zijn voorzitter Sepp Blatter en UEFA-preses Michel Platini. Beider beroep tegen hun uitsluiting van negentig dagen is woensdag afgewezen.

Platini gaat de schorsing aanvechten bij het internationale hof van sportarbitrage CAS. Blatter heeft nog niet laten weten of hij van die gelegenheid gebruikmaakt.

De ethische commissie van de FIFA stelde beide voetbalbestuurders in oktober op non-actief wegens een dubieuze betaling in 2011. Platini ontving 1,8 miljoen euro van Blatter, vanwege werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 zou hebben verricht voor de FIFA-preses. Tegen Blatter loopt ook een strafrechtelijk onderzoek van de Zwitserse justitie naar fraude en omkoping.

Beste kandidaat

De 79-jarige Blatter krijgt in februari 2016 een opvolger. De Zwitser werd in mei nog herkozen als voorzitter, maar na nieuwe onthullingen over fraude en omkoping binnen de FIFA en aanhoudingen tijdens het FIFA-congres in Zürich besloot hij alsnog zijn functie neer te leggen. Hij bleef aan tot de nieuwe verkiezing, maar mag door zijn schorsing geen werk verrichten dat ook maar iets met voetbal van doen heeft. Blatter vertoefde vorige week nog in het ziekenhuis; hij was door alle stress getroffen door een kleine zenuwinzinking.

Platini wil Blatter graag opvolgen als hoogste baas van de mondiale voetbalbond en heeft zich ook als kandidaat opgeworpen. De schorsing van de Fransman heeft ervoor gezorgd dat hij niet als officiële kandidaat kan worden aangemerkt. Alleen bij een vrijspraak zou de oud-international alsnog kunnen meedoen aan de verkiezing. Platini liet onlangs nog weten dat hij zichzelf als de beste kandidaat ziet. "Ik ben - in alle bescheidenheid - nog steeds de beste persoon om het wereldvoetbal te leiden."

FIFA wijst beroep Blatter en Platini af
FIFA wijst beroep Blatter en Platini af (Foto: ANP)

Statement Eagles of Death Metal op Twitter

The Eagles Of Death Metal hebben in een Twitter-bericht voor het eerst gereageerd op de terroristische aanslag die vrijdag tijdens hun optreden in Parijs plaatsvond in concertzaal Bataclan.

De band is inmiddels weer thuis. In Parijs verloren ze een crewlid, drie mensen van hun platenmaatschappij en een groot aantal fans, nadat terroristen het vuur openenden op de concertgangers. 'We bedanken de Franse politie, de FBI, de Amerikaanse en Franse overheidsdiensten en vooral al de mensen die bij ons op 'ground zero' elkaar zo goed mogelijk hielpen tijdens deze onvoorstelbaar pijnlijke ervaring', twittert de band.

'Ondanks de verbondenheid in het verdriet van de slachtoffers, de fans, de families, de burgers van Parijs en iedereen die getroffen werd door het terrorisme, zijn we trots dat we zij aan zij staan met onze nieuwe familie, nu verenigd in een zelfde doel van liefde en medelijden', klinkt het in de emotionele tweet. 'Dit bewijst nog maar eens dat liefde het kwade overschaduwt. Leve de muziek, leve de vrijheid, leve Frankrijk en leve de Eagles of Death Metal!'

De band annuleert voorlopig al zijn shows.

Hockeybond onderzoekt zware overtreding Willemijn Bos

De Nederlandse hockeybond heeft een onderzoek gestart naar de zware overtreding van international Willemijn Bos. De speelster van Laren sloeg tijdens de wedstrijd tegen Pinoké haar tegenstandster Fréderique Malefason van achteren met haar hockeystick. Het incident zelf werd niet opgemerkt door de arbitrage, maar naar aanleiding van beelden die op social media verschenen is de zaak voorgelegd aan de tuchtcomissie van de KNHB.

Bos zelf had al besloten om niet in actie te komen in de wedstrijd tegen SCHC in afwachting van verdere maatregelen. Tegen hockey.nl vertelde ze: "Ik ben ontzettend geschrokken van mijn eigen actie en heb direct na de wedstrijd mijn excuses aangeboden aan de speelster van Pinoké. Vervolgens heb ik maandag contact met de coach van Pinoké gehad. Gelukkig heeft Frederique geen blessure overgehouden aan mijn onbezonnen actie."

De hockeybond zegt geschrokken te zijn van de beelden. "We zijn er van overtuigd dat iedereen het ermee eens is dat dit niet thuis hoort op de velden. Het bondsbestuur heeft na onderzoek dan ook besloten de zaak, gezien de aard en ernst van de overtreding, voor te leggen aan de tuchtcomissie. We zijn blij dat Willemijn Bos, vooruitlopend op de behandeling van de zaak, haar verantwoordelijkheid neemt door aanstaande zondag niet te spelen."

Hockeybond onderzoekt zware overtreding Willemijn Bos (Pro Shots/Menno Ringnalda)
Hockeybond onderzoekt zware overtreding Willemijn Bos (Pro Shots/Menno Ringnalda)

Meer Duitse militairen naar Afghanistan

Duitsland stuurt 130 extra militairen naar Afghanistan. De regering besloot woensdag meer troepen te zenden, omdat het Afghaanse regeringsleger er niet in slaagt de Taliban de baas te worden. Islamitische strijders namen begin oktober de noordelijke provinciehoofdstad Kunduz in.

Met de komst van de 130 extra militairen komt het totaal aan Duitse militairen in Afghanistan op zo'n 980. De Duitse regering liet na de val van Kunduz al weten ervoor open te staan de militairen langer in het land te laten. Zij zouden nu tot na 2017 moeten blijven. De Duitsers zijn in het noorden van het land gestationeerd.

Meer Duitse militairen naar Afghanistan
Meer Duitse militairen naar Afghanistan (Foto: ANP)

Champs Elysées Europa's duurste winkelstraat

De Avenue des Champs Elysées in Parijs blijft wat huur betreft de duurste winkelstraat van Europa, op de voet gevolgd door New Bond Street in Londen. Dat blijkt uit een woensdag gepresenteerd onderzoek van de internationale vastgoedspecialist Cushman & Wakefield.

Op de Champs Elysées betalen winkeliers gemiddeld 13.255 euro huur per vierkante meter per jaar. Op New Bond Street is dat 12.752 euro. De Via Montenapoleone in Milaan completeert de vergeleken met vorig jaar ongewijzigde top drie met een gemiddelde huurprijs van 10.000 euro per vierkante meter per jaar.

Op de mondiale ranglijst zijn twee straten nog duurder. Upper 5th Avenue in New York spant de kroon met een huurprijs van 33.812 euro. Nummer twee is Causeway Bay in Hongkong waar winkeliers per vierkante meter per jaar 23.178 euro betalen.

Nederland
Geen enkele Nederlandse winkelstraat haalt de Europese top tien. In de Kalverstraat in Amsterdam zijn winkeliers met afstand het duurst uit, met een huur van 2900 euro per vierkante meter per jaar. De hoofdstad is een van de weinige steden in ons land waar de winkelhuren het afgelopen jaar niet zijn gedaald.

Cushman & Wakefield vergeleek op basis van eigen gegevens de huurprijzen in ruim vijfhonderd winkelstraten wereldwijd. Ondanks de groeiende onzekerheid over welke kant het opgaat met de wereldeconomie, zijn in ruim een derde van die straten de huren afgelopen jaar gestegen, aldus de vastgoedadviseur.

Van de Europese straten kwam de sterkste huurstijging op naam van Grafton Street in Dublin en van exclusieve winkelstraten in Rome en Milaan. In Rusland en Oekraïne gingen de huren juist scherp omlaag. Waarschijnlijk heeft dat te maken met geopolitieke spanningen die een rem zetten op de economische groei en consumptie.

Champs Elysées Europa's duurste winkelstraat
Champs Elysées Europa's duurste winkelstraat (Foto: ANP)

Lil' Kleine geeft masterclass rappen

Rapper en acteur Lil' Kleine maakt vrijdag zijn opwachting in Nickedeon-serie Spotlight. Hij geeft een masterclass rappen. Dit kondigde Nickelodeon woensdag aan.

Lil' Kleine daagt de leerlingen in de serie uit net zo'n goede rap te schrijven als de hit Chips & Cola die hij had met Ronnie Flex. Na de uitzending beantwoordt Lil'vragen van fans in een fanchat op de facebookpagina van het dagelijkse Nickelodeonprogramma.

Spotlight draait om de leerlingen van theaterschool 't Podium die worden klaargestoomd voor een carrière in de spotlights.

Lil' Kleine geeft masterclass rappen
Lil' Kleine geeft masterclass rappen (Foto: BuzzE)

'Ben en Jennifer vieren kerst samen'

Ben Affleck en Jennifer Garner kondigden in juni aan uit elkaar te gaan, maar zijn desondanks van plan de feestdagen samen door te brengen. Dat vertelde een ingewijde aan People.

Ben en Jennifer zouden de kerstdagen als gezin door willen brengen. "Jen en Ben kijken nu hoe ze de feestdagen het best samen kunnen vieren", weet de ingewijde. Volgens die bron wil Jennifer met Ben om blijven gaan omwille van hun drie kinderen, Violet (9), Seraphina (6) en Samuel (3).

Hoewel Ben in Boston werkt aan zijn nieuwe film Live By Night, ging hij eerder deze week met Jennifer en hun kroost op stap in Los Angeles. Ze bezochten een speelgoedwinkel en versierden cupcakes. "Ben en Jen kletsten een beetje", vertelde de ingewijde. "Maar ze waren vooral bezig met de kinderen een leuke dag bezorgen."

'Ben en Jennifer vieren kerst samen'
'Ben en Jennifer vieren kerst samen' (Foto: BuzzE)

Moskeeën in Frankrijk verwerpen terrorisme

In bijna 2500 moskeeën in Frankrijk moet vrijdag het terrorisme fel veroordeeld worden. Daarvoor heeft de Franse Raad voor de Moslimcultuur (CFCM) speciaal een ontwerptekst opgesteld, meldde de organisatie woensdag. De verklaring moet op de gebedsdag duidelijk de afkeer laten blijken "van de gruwelen en de willekeurige moordpartijen die 13 november in Parijs zijn gepleegd en die 129 mensen het leven kostten".

De moslims van Frankrijk betonen hiermee volgens de CFCM "opnieuw dat ze geweld en terrorisme volstrekt verwerpen. Terrorisme is in strijd met de boodschap van vrede en broederschap die de islam uitdraagt".

De Franse islamieten beklemtonen voorts opnieuw "hun onvoorwaardelijke trouw aan Frankrijk en de waarden van de republiek" en ze bidden "voor vrede en veiligheid voor het vaderland".

Moskeeën in Frankrijk verwerpen terrorisme
Moskeeën in Frankrijk verwerpen terrorisme (Foto: ANP)

Kozakken Boys uit bekertoernooi gezet

De KNVB heeft besloten om Kozakken Boys uit het KNVB-bekertoernooi te zetten. De club uit Werkendam liet tijdens de wedstrijd tegen HBS in de twaalfde minuut Madjer Lukoki invallen terwijl hij niet op het wedstrijdformulier was opgegeven. Kozakken Boys won de wedstrijd uiteindelijk met 2-1, maar HBS tekende protest aan tegen hun nederlaag.

Pas in de rust werd de naam van Lukoki aan het wedstrijdformulier ingevuld, maar toen stond de 1-2 al op het scorebord. Volgens de reglementen van de KNVB moeten de deelnemende spelers altijd op het wedstrijdformulier staan, waardoor het oordeel viel dat de club verwijtbaar foutief heeft gehandeld. Kozakken Boys laat op hun website weten dat het bestuur zich beraadt over verdere stappen.

Door de schorsing kan HBS alsnog aantreden tegen AZ in de achtste finales ondanks hun verlies. De volgende bekerronde vindt plaats van 15 tot 17 december.

Kozakken Boys uit bekertoernooi gezet (Pro Shots/Erik Pasman)
Kozakken Boys uit bekertoernooi gezet (Pro Shots/Erik Pasman)

Megadeth speelt op Fortarock 2016

Megadeth speelt op zondag 5 juni op Fortarock. Dat heeft Mojo Concerts woensdag bekendgemaakt.

De naam van de bekende Amerikaanse thrashmetalband is niet de eerste die is onthuld voor het festival in het Nijmeegse Goffertpark. Ook Volbeat, Disturbed, King Diamond, Abbath, Dark Funeral, Windhand en Havok zullen hun opwachting maken op Fortarock.

Kaarten voor het eendaagse festival zijn al te koop. Binnenkort worden de eerste namen bekendgemaakt voor de preparty op zaterdag 4 juni, aldus Mojo.

Megadeth speelt op Fortarock 2016
Megadeth speelt op Fortarock 2016 (Foto: BuzzE)

Magic Johnson steunt Charlie Sheen

Magic Johnson heeft via Twitter zijn steun betuigd aan Charlie Sheen, die dinsdag bekendmaakte hiv-positief te zijn. "Ik wens @CharlieSheen en zijn familie het beste", schreef de basketballer, die in 1991 onthulde besmet te zijn met het virus.

Hij sprak Sheen verder moed in: "Met de vooruitgang in behandelingen en medicijnen kan hij tegen deze ziekte strijden en lang leven." Ook hoopt Johnson dat Sheen een positieve invloed kan uitoefenen: "Ik hoop dat hij zich bij mij aansluit bij het onderwijzen van de wereld over HIV/AIDS."

Ook Danny Pintauro, die zelf vorige maand in de talkshow van Oprah Winfrey bekendmaakte hiv te hebben, moedigt Charlie aan. "Hij heeft de juiste beslissing gemaakt", zo verklaarde de voormalig kindster uit comedyserie Who's The Boss? aan Us Weekly. "Het is prijzenswaardig dat Charlie zich heeft gerealiseerd dat het tijd was de leiding te nemen over zijn verhaal."

Pintauro, die zijn besmetting twaalf jaar lang verborgen hield, hoopt dat hij en Charlie het stigma dat hiv met zich mee brengt kunnen aanpakken. "Hoeveel mensen zijn er wel niet zo bang voor het stigma rondom die drie letters dat ze zichzelf niet eens laten testen? Dit is een moment om te leren en te onderwijzen."

Magic Johnson steunt Charlie Sheen
Magic Johnson steunt Charlie Sheen (Foto: BuzzE)

Morrissey maakt kans op slechte seks award

De Engelse zanger Morrissey maakt kans om met zijn debuutroman List of the Lost in de prijzen te vallen. Het boek is genomineerd voor de Literary Review's 2015 Bad Sex in Fiction Award, zo weet de BBC te melden.

Het is een boekenprijs voor de schrijver die op de slechtste manier een seksscene weet neer te pennen. De prijs wordt voor de 23e keer uitgereikt. List of the Lost kwam in september uit. De voormalig frontman van The Smiths kwam zo'n twee jaar geleden al met een autobiografie die prima werd ontvangen.

In List of the Lost schrijft Morrissey (56) onder meer over een 'bulbous salutation', een bolvormige begroeting en 'the otherwise central zone', de anderszins centrale zone. Andere boeken die voor de prijs zijn genomineerd zijn Fear of Dying van Erica Jong en The Martini Shot van George Pelecanos.

Ontmoedigen
Het doel van de prijs is om de aandacht te vestigen op slecht geschreven, oppervlakkige en overbodige erotische passages in moderne fictie. De jury wil dat ontmoedigen. Pornografische of erotische boeken zijn uitgesloten van deelname.

Vorig jaar won Ben Okri met The Age of Magic. De Nigeriaanse dichter en romanschrijver beschreef hoe de hoofdpersoon de tepel van een vrouw beroerde alsof het een schakelaar was, waarna zij ging schijnen.

Morrissey maakt kans op slechte seks award
Morrissey maakt kans op slechte seks award (Foto: BuzzE)

Jeugdwerkloosheid licht gestegen

De werkloosheid onder jongeren is het afgelopen half jaar licht toegenomen, maar ligt nog iets onder het niveau van een jaar geleden. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

In september 2013 bereikte de jeugdwerkloosheid het hoogste punt sinds het begin van de crisis. Op dat moment was bijna 14 procent van alle 15- tot 25-jarigen in de beroepsbevolking werkloos. Sindsdien is de werkloosheid onder jongeren gedaald tot 10,8 procent in maart van dit jaar. De afgelopen maanden is de werkloosheid onder jongeren echter weer opgelopen. In september bedroeg de jeugdwerkloosheid 11,5 procent, nog iets lager dan in september 2014.

De meeste jonge werklozen volgen een opleiding of studie. Bijna 40.000 werkloze jongeren volgen geen opleiding meer. Ten opzichte van een jaar geleden daalde het aantal werkloze jongeren nog. Die daling was het sterkst bij niet-onderwijsvolgende jongeren.

Jeugdwerkloosheid licht gestegen
Jeugdwerkloosheid licht gestegen (Foto: ANP)

Tata Steel plaatst 80.000 zonnepanelen op dak

Tata Steel gaat de komende twee jaar 80.000 zonnepanelen plaatsen op de daken van het fabriekcomplex in IJmuiden en bouwt daarmee het grootste dakgebonden zonnepark in Nederland. Dat maakte het staalconcern woensdag bekend.

Volgens Tata Steel, dat in dit project samen optrekt met energieleverancier Pure Energie, is het zelfs een van de grootst dakgebonden zonneparken ter wereld.

De 80.000 zonnepanelen zijn goed voor de jaarlijkse opwekking van 22 miljoen miljoen kilowattuur per jaar, ongeveer gelijk aan het stroomgebruik van 7000 huishoudens.

Het staalgebruik gaat de opgewekte stroom gebruiken bij de productie.

Tata Steel plaatst 80.000 zonnepanelen op dak
Tata Steel plaatst 80.000 zonnepanelen op dak (Foto: ANP)

Noortje Herlaar en Barry Atsma hebben relatie

Noortje Herlaar en Barry Atsma zijn verliefd. Het management van Herlaar laat aan BuzzE weten dat de twee een relatie hebben.

De actrice en zangeres ontmoette Atsma op de set van de film Knielen op een bed violen. Het management meldt dat 'de liefde daarna is opgebloeid'.

Eerder gingen er al geruchten dat de twee een relatie hadden. Herlaar was eerder verloofd met William Spaaij, de twee maakten dit jaar bekend uit elkaar te gaan.

Noortje Herlaar en Barry Atsma hebben relatie
Noortje Herlaar en Barry Atsma hebben relatie (Foto: BuzzE)

Volgende storm ligt alweer op de loer

De vorige storm is net gaan liggen, maar de volgende ligt alweer op de loer. Woensdagavond en -nacht wordt er in de kustprovincies gewaarschuwd voor zware windstoten en buien. De storm van in de nacht van dinsdag op woensdag zorgde al voor flinke overlast. Volgens een voorlopige schatting is er voor zeker 5 miljoen schade aangericht aan huizen en inboedels.

Woensdag aan het begin van de avond steekt de wind weer op, meldt het KNMI. Er zijn zware windstoten mogelijk in alle kustprovincies, het Waddengebied en boven het IJsselmeer. Later komen er ook nog buien bij, waarbij windstoten van 100 tot 120 km/uur mogelijk zijn.

Weeronline.nl waarschuwt voor een zware avondspits door het stormachtige weer. In het noordwestelijk kustgebied kan het tijdelijk stormen, zelfs tot windkracht 9.

Volgende storm ligt alweer op de loer
Volgende storm ligt alweer op de loer (Foto: ANP)

Techniek Kamer aan zijden draadje

De technische installaties van de Tweede Kamer hangen deels aan een zijden draadje. De Kamer gebruikt daar namelijk computers voor die zo oud zijn, dat er nog maar twee mensen zijn die er verstand van hebben. Dat blijkt uit een brief van minister Stef Blok (Rijksdienst) over de veelbesproken renovatieplannen voor het Binnenhof.

"Zo wordt bijvoorbeeld een deel van de technische installaties van de Tweede Kamer aangestuurd door computers van voor 1992. De leverancier en onderhoudsfirma heeft op dit moment in Nederland maar twee personen in dienst die nog kennis hebben van deze verouderde soft- en hardware. Ook zijn onderdelen vaak niet meer voorradig", schrijft de bewindsman.

Techniek Kamer aan zijden draadje
Techniek Kamer aan zijden draadje (Foto: ANP)

Win angstaanjagende prijzen met Scouts Guide to the Zombie Apocalypse

Wat doe je als jij de enige redding bent voor de planeet, wanneer een dodelijke uitbraak plaatsvindt?

Drie scouts en een badass serveerster vormen een onverwacht heldhaftig team in de nieuwe horror-komedie Scouts Guide to the Zombie Apocalypse. Wanneer hun rustige stadje wordt geteisterd door een zombie-invasie, vechten ze voor hun leven en worden hun scouting skills getest om de mensheid te redden. De film draait reeds in de bioscoop.

FOK! mag 3 prijzenpakketten weggeven met daarin: 2 vrijkaarten voor de film en de DVD van Paranormal: The Marked Ones.

Je maakt kans door hier het goede antwoord te geven op de volgende vraag:

Welke film maakte regisseur Christopher Landon voor deze film?

- High School Musical

- Godzilla

- Paranormal Activity: The Marked Ones

Geef je antwoord door voor 25 november! De film draait nu in de bioscoop!

'Prospectus ABN AMRO vaag over claimrisico's'

ABN AMRO waarschuwt toekomstige aandeelhouders "volstrekt onvoldoende" voor de risico's die de bank loopt door de verkoop van zogenoemde renteswaps in het verleden. Dat zeggen Pieter Lijesen van Stichting Renteswapschadeclaim en Pieter Lakeman van Stichting Swapschade.

Volgens Lijesen en Lakeman, die optreden namens gedupeerde ondernemers, wacht ABN AMRO mogelijk miljardenclaims. Zij vinden dat dit onderbelicht blijft in het prospectus van de staatsbank. In dat document, verplicht voor elk bedrijf dat naar de beurs wil, moeten de belangrijkste risico's worden benoemd en toegelicht.

"Wat wij erover te zeggen hebben staat in het prospectus", liet een woordvoerder van ABN AMRO weten. Hij wilde verder geen commentaar geven.

'Prospectus ABN AMRO vaag over claimrisico's'
'Prospectus ABN AMRO vaag over claimrisico's' (Foto: ANP)

Te weinig steun oppositie voor Belastingplan

De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met het Belastingplan van het kabinet maar het plan dreigt half december in de Eerste Kamer te sneuvelen bij gebrek aan steun van de oppositiepartijen. De beloofde lastenverlichting van 5 miljard euro voor burgers en bedrijven gaat dan niet door.

De Tweede Kamer stemde donderdag na meerdere keren uitstel eindelijk over het plan van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Er was verspreid over vijf dagen al rond de veertig uur over gedebatteerd.

De regeringspartijen VVD en PvdA en oppositiepartij het CDA stemden voor. Ook de fractie Bontes/Van Klaveren en de eenmansfracties Houwers en Van Vliet stemden voor. Die laatste fracties hebben geen vertegenwoordiging in de Senaat. VVD, PvdA en CDA hebben daar niet meer dan 33 zetels, vijf tekort voor een meerderheid. De Senaat stemt op 15 december over het Belastingplan.

Lastenverlichting
Als het Belastingplan daar inderdaad sneuvelt, gaat de beloofde lastenverlichting van 5 miljard euro niet door en komen de beloofde 35.000 extra banen er ook niet. De werkende Nederlander loopt dan volgens Wiebes volgend jaar honderden euro's mis, variërend van 650 tot ruim 1500 euro voor een tweeverdienersgezin. Ook AOW'ers en sociale minima lopen geld mis, al zijn de bedragen lager.

Verschillende fracties legden voorafgaand aan de stemmingen een stemverklaring af. Henk Krol (50Plus) zei dat de kloof tussen werkenden en niet-werkenden onvoldoende is gedicht. Ondanks een verbetering is er nu geen reden om voor het Belastingplan te stemmen. Hij hoopt wel op een oplossing in de Senaat.

Uitgestoken hand

Voor Kees van der Staaij (SGP) is de kloof tussen eenverdieners- en tweeverdienersgezinnen onverteerbaar. Carola Schouten (ChristenUnie) zei dat het kabinet de uitgestoken hand van oppositiepartijen als de hare heeft genegeerd.

Het CDA stemt ondanks kritiek op onderdelen wel in met het Belastingplan. Fractievoorzitter Sybrand Buma noemde het onbegrijpelijk dat sommige partijen hun eigen wensen zo veel belangrijker vinden dan de lastenverlichting van 5 miljard voor heel Nederland: voor gezinnen met een middeninkomen, voor eenverdieners en tweeverdieners, en voor ouderen.

Te weinig steun oppositie voor Belastingplan
Te weinig steun oppositie voor Belastingplan (Foto: ANP)

Dakar Rally weer Nederlands getint

De Dakar Rally is ook de komende editie weer voorzien van een behoorlijk Nederlands tintje. De organisatie van de woestijnrally door Zuid-Amerika maakte woensdag bekend dat liefst 14,4 procent van de deelnemers uit Nederland komt. Alleen Frankrijk is met 15,5 procent beter vertegenwoordigd.

Het leeuwendeel van de Hollandse deelname komt op het conto van de truckers. In 19 van de 58 voertuigen die strijden in het vrachtwagenklassement, zit een Nederlander achter het stuur. Oud-winnaars Gerard de Rooy en Hans Stacey en voormalig formule 1-coureur Jan Lammers zijn de bekendste namen.

De route van de 38e editie van de Dakar Rally voert door Argentinië en Bolivia. De start is op 2 januari in Buenos Aires en de finish op 16 januari in Rosario. De rallyrijders leggen ruim 9000 kilometer af, waarvan 4500 in geklokte klassementsproeven.

Dakar Rally weer Nederlands getint
Dakar Rally weer Nederlands getint (Foto: ANP)

Breaking Bad-ster gewond bij jagen

RJ Mitte is gewond geraakt toen hij deze week ging jagen met zijn oom. De Breaking Bad-acteur werd door TMZ gespot op het vliegveld van Los Angeles met wat schrammen op zijn gezicht. De ster vertelt de cameraman van de website dat het goed met hem gaat.

RJ Mitte legt TMZ uit dat hij samen met zijn oom op pad was in Louisiana om jacht te maken op herten toen ze een ongeluk kregen met de buggy waarin ze reden. "Maar ik ben nu thuis en het gaat prima met ons", aldus de acteur die zegt dat hij zelf niet achter het stuur zat. "De schrammen zijn over een week weg", zegt hij lachend terwijl hij naar zijn gezicht wijst.

Breaking Bad-ster gewond bij jagen
Breaking Bad-ster gewond bij jagen (Foto: BuzzE)

Brussel wil wapenhandel vloeren

In Europa moet het veel moeilijker worden semiautomatische wapens aan te schaffen. De Europese Commissie stelde woensdag voor om onder meer uzi's of kalasjnikovs als militaire wapens te beschouwen, waarmee de handel daarin in heel Europa voor particulieren illegaal zou worden. Ook moeten legale wapens sneller te traceren zijn.

Bij de aanslagen in Parijs, maar ook bij eerdere terreuracties, werden semiautomatische wapens gebruikt. Nu zijn dergelijke wapens in sommige EU-lidstaten nog verkrijgbaar.

Verder moet het veel moeilijker worden om oude wapens die onklaar zijn gemaakt weer gebruiksklaar te maken. De illegale invoer van wapens vanuit bijvoorbeeld de Balkan moet door betere controles ook een halt worden toegeroepen

EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Asiel) hoopt dat de voorstellen nog dit jaar in wetgeving worden omgezet . "Er is geen tijd te verliezen."

Brussel wil wapenhandel vloeren
Brussel wil wapenhandel vloeren (Foto: ANP)

Verzekeraars: zeker vijf miljoen schade

De storm in de nacht van dinsdag op woensdag heeft zeker voor vijf miljoen euro schade aangericht aan huizen en inboedel. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars gemeld.

Dit bedrag is echter nog wel een schatting, omdat het verbond nog niet alle gegevens binnen heeft. "We gaan ervan uit dat het bedrag boven de 5 miljoen euro gaat uitkomen. Maar we hebben nu nog geen goed beeld. Er moeten ook nog veel claims binnenkomen", aldus de woordvoerder. "We gaan ervan uit dat we donderdagochtend een compleet beeld hebben", aldus een woordvoerder.

Het verbond spreekt van een serieuze najaarsstorm. "Maar het is geen uitzonderlijke storm. Dit komt wel drie tot vier keer per jaar voor."

Verzekeraars: zeker vijf miljoen schade
Verzekeraars: zeker vijf miljoen schade (Foto: ANP)

David Beckham is meest sexy man op aarde

David Beckham is de meest sexy man op aarde. De oud-voetballer en de man van Spice Girl Victoria heeft deze titel gekregen van het blad People.

"Ik vind het een enorme eer", laat de 40-jarige David het blad weten. "En ik ben blij dat ik de titel in ontvangst mag nemen."

Of Beckham begrijpt dat hij de titel dit jaar heeft gekregen? "Ik zie mezelf eigenlijk niet als een aantrekkelijke en sexy man. Kijk, ik hou er wel van om mij goed te kleden en er goed uit te zien, maar op die manier kijk ik niet naar mijzelf." Zijn zoons moesten er ook om lachen toen ze hoorden dat hun vader was uitgeroepen tot meest sexy man. "We hebben er om gelachen. 'Jij? Echt waar?', zeiden ze tegen me", aldus David.

Het is de dertigste keer dat People de titel van meest sexy man op aarde uitreikt.

David Beckham is meest sexy man op aarde
David Beckham is meest sexy man op aarde (Foto: BuzzE)

'Geen dreiging voor Duitse kerstmarkten'

De Franse politie heeft woensdag de politieactie tegen terreurverdachten in de Parijse voorstad Saint-Denis afgerond. De politie heeft laten weten dat zeven mensen zijn aangehouden. Het is volgens de autoriteiten onduidelijk of de voortvluchtige 'topterrorist'' Abdelhamid Abaaoud onder de arrestanten is. Er wordt DNA bij ze afgenomen waarmee mogelijk hun identiteit kan worden vastgesteld.

De actie begon om 04.20 uur en werd kort voor lunchtijd beëindigd. Een politiehond is omgekomen en vijf agenten zijn licht gewond geraakt.

De inval in een pand in het centrum van Saint-Denis was gericht op de aanhouding van Abaaoud. Franse media meldden dat twee verdachten zijn gedood, een door een scherpschutter van de politie en een door zelfmoord met een bomgordel. De actie in Saint-Denis zou ook zijn ingegeven door informatie bij veiligheidsdiensten dat terroristen woensdag in het Parijse zakendistrict La Défense een aanslag wilden plegen.

'Geen dreiging voor Duitse kerstmarkten'
'Geen dreiging voor Duitse kerstmarkten' (Foto: ANP)

Henk Krol dacht al: 'Oeps!'

Kamerlid Henk Krol van 50Plus heeft afgelopen nacht een bok geschoten door de recent overleden schrijver Joost Zwagerman via Facebook te feliciteren met zijn verjaardag. "Toen ik de boodschap had verzonden, dacht ik al 'oeps!'," aldus Krol woensdag tegen het ANP.

"Het is een fout, ja, en die betreur ik. Maar we zijn hier met zoveel belangrijke dingen bezig en dan haalt dìt het nieuws."

Hij had het zo goed bedoeld nadat hij in de nacht was thuisgekomen na een debat in de Kamer. Krol waardeert het dat mensen hem volgen en daarom neemt hij telkens de moeite om al die volgers te feliciteren. In zijn enthousiasme ried hij Zwagerman aan er ondanks het treurige weekeinde een onvergetelijke en gezellige dag van te maken. Meteen daarna dacht hij al 'dat het wellicht om dé Joost Zwagerman ging'.

Maar pas woensdagochtend schreef hij op Facebook: "Wat vervelend. Ik hoop dat ik niemand heb beledigd." Hij heeft overwogen om helemaal te stoppen met het feliciteren van zijn volgers, maar wil er toch mee doorgaan.

Henk Krol dacht al: 'Oeps!'
Henk Krol dacht al: 'Oeps!' (Foto: ANP)

VGZ houdt zorgpremie gelijk

VGZ houdt als een van de weinige grote zorgverzekeraars de premie voor de basisverzekering volgend jaar gelijk. De zorgverzekering blijft ongewijzigd 107,95 euro per maand, maakte de verzekeraar woensdag bekend.

Dat de premie niet omhooggaat betekent niet dat VGZ de goedkoopste is. Eerder deze week maakten de grote concurrenten al bekend wat klanten volgend jaar kwijt zijn voor hun dekking. Zo bedraagt de maandpremie bij CZ 104,95 euro, bij OHRA 105,37 euro, bij Menzis 107 euro en bij Delta Lloyd 107,50 euro. Bij Zilveren Kruis (109,45) moeten consumenten het meest neertellen voor de basispremie.

VGZ zegt de premie ongemoeid te kunnen laten door een teruggave uit de reserves van in totaal 410 miljoen euro. Anders zou de premie op jaarbasis met 127 euro omhoog zijn gegaan, aldus de verzekeraar.

VGZ houdt zorgpremie gelijk
VGZ houdt zorgpremie gelijk (Foto: ANP)

Nederlanders gewond door busongeluk Mexico

Door een busongeluk in Mexico zijn zes Nederlanders gewond geraakt, twee van hen zijn zwaargewond. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.

De bus botste dinsdagavond lokale tijd bij de plaats Tuxtla Gutiérrez in het zuidoosten van Mexico op een vrachtwagen. In de bus zaten 21 passagiers, zeventien Nederlanders en vier Belgen. Nu.nl meldt dat het om een georganiseerde groepsreis gaat.

Nederlanders gewond door busongeluk Mexico
Nederlanders gewond door busongeluk Mexico (Foto: ANP)

Kamp houdt 'terdege rekening' met gasvonnis

Het kabinet gaat 'terdege rekening houden' met de uitspraak van de Raad van State dat de gaswinning in Groningen moet worden teruggebracht naar 27 miljard kubieke meter. Dat zei minister Henk Kamp woensdag in een reactie.

De uitspraak betreft de gaswinning in de periode van 1 oktober jongstleden tot 30 september volgend jaar, aldus Kamp. Hierover moet het kabinet nog een besluit nemen en dat doen we aan het eind van het jaar, voegde de VVD-bewindsman eraan toe.

Dat besluit zal volgens hem genomen worden op basis van twee bijna afgeronde onderzoeken naar de gaswinning, een advies van het Staatstoezicht op de Mijnen en de uitspraak woensdag van de Raad van State. Kamp weet nu nog niet hoeveel gas er precies volgend jaar in Groningen wordt gewonnen.

Bij de besluitvorming 'stuurt' de minister niet op de inkomsten. "Het eerste belang dat ik wil behartigen is de veiligheid van de Groningers."

Kamp houdt 'terdege rekening' met gasvonnis
Kamp houdt 'terdege rekening' met gasvonnis (Foto: ANP)

Marco Borsato denkt niet aan afscheid

Marco Borsato is voorlopig niet van plan om te stoppen met muziek maken. Hoe de artiest zijn afscheid ziet, weet hij nog niet. "Ik sta zo in het leven dat ik denk dat zo'n moment zich dan ineens aandient en dat ik dat zal herkennen. Ik heb geen planning, bijvoorbeeld dat ik wil stoppen als ik 65 of 70 word", vertelt de artiest aan Goedemorgen Lex, de ochtendshow van 100% NL

Of Marco (48) er bijvoorbeeld wel over denkt om te stoppen op zijn hoogtepunt? "Dat is lastig te zeggen, want als ik zou stoppen op mijn hoogtepunt dan was ik misschien heel lang geleden al gestopt en dan had ik dit allemaal niet meegemaakt", vervolgt Borsato.

De zanger brengt deze week zijn nieuwe album genaamd Evenwicht uit. "Ik vind dat ik mijn mooiste plaat nog moet maken", zegt Marco. "Met dit album heb ik denk ik een goede gooi gedaan. Maar ik vind dat nog niet alle verhalen zijn opgetekend, ik ben er nog niet", stelt Marco zijn fans gerust. Hij blikt zelfs al vooruit naar een volgende plaat. "Je hoeft niet anderhalf, twee jaar te wachten op het volgende album."

Marco Borsato denkt niet aan afscheid
Marco Borsato denkt niet aan afscheid (Foto: BuzzE)

Martin Garrix had last van druk

Toen Martin Garrix net was doorgebroken, voelde de jonge dj veel druk. "Natuurlijk was er druk want je moet het succes in stand houden. 'Wat moet ik nu weer doen?', dacht ik soms", vertelt de wereldberoemde artiest aan FaceCulture.

"Er komen snel nieuwe sterren bij, na een paar hits worden ze geboekt door alle grote festivals. Ik ben daar wel nerveus van geworden en maakte me er te veel zorgen over", vervolgt de 16-jarige Martijn Garritsen, zoals de dj eigenlijk heet. "Nu vind ik het weer veel leuker", benadrukt de dj.

De dj geniet weer meer van zijn vak sinds hij onlangs draaide op het Ultra Festival in Miami. "Ik draaide daar een set met vooral mijn eigen muziek, ook veel tracks die nog niet waren uitgebracht. Heel anders dan wat ik normaal deed maar ik kreeg daar enorm veel positieve reacties op", legt hij uit. "Daardoor ben ik veel relaxter geworden. Ik voel geen druk meer. In de studio kan ik volledig mezelf zijn en dat is het beste gevoel dat er is."

Martin Garrix had last van druk
Martin Garrix had last van druk (Foto: BuzzE)

Zwaarste windstoot 116 kilometer per uur

Bij de westerstorm die in de nacht van dinsdag op woensdag over Nederland raasde, is een zwaarste windstoot van 116,3 kilometer per uur gemeten. Dat meldt weerbureau weeronline.nl. De windstoot met de meeste kracht werd genoteerd in Vlissingen. Ook boven land waaide het hard met windstoten van 70 tot 95 kilometer per uur.

De storm is inmiddels aan het luwen, maar volgens weeronline.nl kan de ochtendspits nog veel hinder ondervinden door zware windstoten en regenbuien. Ook de verkeersdiensten waarschuwen hiervoor.

Midden op de dag wordt het tijdelijk relatief rustig. Gedurende de avondspits wakkert de wind opnieuw flink aan. Aan zee gaat het weer hard tot stormachtig waaien met in de kustprovincies en aan het IJsselmeer zware windstoten van 75-90 kilometer per uur.

Zwaarste windstoot 116 kilometer per uur
Zwaarste windstoot 116 kilometer per uur (Foto: ANP)

'Niets waar van sekstape-verhaal Shakira'

Shakira en Gerard Piqué worden helemaal niet afgeperst vanwege een sekstape. Geruchten dat de twee worden gechanteerd door een oud-werknemer zijn volgens een woordvoerder van Piqué niet waar. Dat meldt TMZ.

Volgens de geruchten eiste een man die in het verleden in dienst van de twee was een grote som geld van de FC Barcelona-voetballer en de zangeres. Als Shakira en Gerard niet over de brug zouden komen, zou de man een video met 'erotische content' van de twee naar buiten brengen. Een woordvoerder van Piqué doet het verhaal af als onzin.

'Niets waar van sekstape-verhaal Shakira'
'Niets waar van sekstape-verhaal Shakira' (Foto: BuzzE)

Anouk met twee acts naar liveshows TVOH

De coaches van The Voice of Holland beginnen in december met ongelijke aantallen finalisten aan de liveshows. RTL maakte woensdag bekend dat Anouk met maar twee talenten naar de liveshows gaat.

The Voice of Holland begint vrijdag aan een nieuwe ronde. Tijdens The Knockouts moeten Marco, Sanne, Ali B en Anouk elk afscheid nemen van drie talenten.

Sanne Hans en Marco Borsato gaan beide van zes naar drie talenten. Ali B heeft er zeven en mag dus met vier artiesten naar de liveshows. Team Anouk heeft er slechts vijf en houdt slechts twee zangtalenten over om mee te nemen naar de liveshows. Anouk realiseert zich dat dit geen handige zet is, blijkt uit een aankondiging van RTL.

De liveshows beginnen 4 december. Tijdens de eerste aflevering van The Knockouts komende vrijdag moeten de talenten van Sanne en Marco aan de bak met een nieuw liedje. Volgende week op 27 november strijden de talenten van Ali B en Anouk om een plek in de liveshows.

Anouk met twee acts naar liveshows TVOH
Anouk met twee acts naar liveshows TVOH (Foto: BuzzE)

Just Cause 3 draait ook op 4K

Voor de gamers met een leuk uitgeruste pc en dito scherm is er goed nieuws: Avalanche Studios laat je Just Cause 3 in 4K spelen, inclusief alle explosies en ander geweld om alles op het eiland Medici te slopen in hoog detail.

De onderstaande video laat de hoogst haalbare resolutie en alle settings op max zien. Wat voor pc dit draait laat men helaas niet weten, maar daar komen we over een kleine twee weken vanzelf achter. Wat we wel weten zijn de minimale en aanbevolen specs.

Minimale system specs:

 • Processor: Core 2 Extreme X6800 2.9GHz / Athlon 64 X2 Dual Core 6400+
 • Graphics: GeForce GT 740 / Radeon HD 7570
 • RAM: 4 GB
 • Operating System: Windows 7, 64-Bit
 • Direct X: 11
 • Hard Drive: 15 GB

Aanbevolen system specs:

 • Processor: Intel core i5-660 3.3GHz / Amd Athlon Phantom II X4 905e
 • Graphics: GeForce GTX 750 / Radeon HD 7790
 • RAM: 8 GB
 • Operating System: Windows 7 64-Bit
 • Direct X: 11
 • Hard Drive: 15 GB

Just Cause 3 komt 1 december uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

2K zet WWE 2K16 nog eens in het zonnetje

De game is al een tijdje uit, maar uitgever 2K laat in de Momentous-trailer zien hoe de sfeer is in WWE 2K16. Worstelen dus, voor de mensen die alleen een groen grasveld kennen als plek om sport te bedrijven.

In onze review zijn we zeer te spreken over de gameplaywijzigingen, de vele spelmodi en de show die opgevoerd wordt, al mag er grafisch nog wel wat gebeuren in een volgende versie, die er vast weer gaat komen.

WWE 2K16 is uit op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One en Xbox 360.

Trek je nat in Dead or Alive Xtreme 3

Naast strandvolleybal doen de goed bedeelde dames veel om en in het zwembad, waaronder hoepelen, touwtrekken en rennen over drijvende PlayStation-knoppen. Dat is te zien in de nieuwe trailer.

Hier komt de winter er aan, maar Marie Rose, Honoka, Kasumi, Ayane, Kokoro, Nyotengu, Hitomi, Momiji en Helena Douglas gaan zich in een tropisch oord vermaken. Het spel komt in twee varianten uit. Dead or Alive Xtreme 3: Fortune komt uit voor PlayStation 4 met PlayStation VR-ondersteuning en de Vita-versie gaat Dead or Alive Xtreme 3: Venus heten.

Beide spellen komen in de lente van 2016 uit in Japan. Een Europese versie is nog niet in aantocht.

Henk Krol feliciteert Zwagerman

Vanochtend feliciteerde Henk Krol op Facebook de overleden Joost Zwagerman met zijn verjaardag. Blijkbaar was hij vergeten dat Zwagerman in september dit jaar zelfmoord pleegde.

'Maak van deze woensdag, ondanks alle ellende van het afgelopen weekend, een leuke, feestelijke, onvergetelijke en vooral gezellige dag', zo schreef hij. In een nieuw bericht geeft hij aan spijt te hebben van het ongelukkige voorval. 'Zo kwam het dat ik bij de meer dan 20 felicitaties die ik vannacht verzond, per ongeluk, ook de inmiddels overleden Joost Zwagerman mijn beste wensen gaf. Ik was net te snel en realiseerde me pas na verzending van mijn wens dat het wellicht om dé Joost Zwagerman ging. Heel vervelend, vooral voor de echte vrienden en naasten van Joost.'

Wekelijkse verkoopcijfers Japan week 46

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 46 (9 november tot en met 15 november).

Lukte het PlayStation 4 vorige week nog om dit jaar in totaal meer dan een miljoen keer verkocht te raken, is er deze week een nieuwe mijlpaal: PlayStation 4 is in Japan meer dan twee miljoen keer verkocht sinds de lancering. Verder kent voornamelijk Wii U een sterke week, met een sterke stijging, zonder noemenswaardige release.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Call of Duty: Black Ops III PS4 43.629 -70% 187.446
2 Project X Zone 2: Brave New World 3DS 40.945 x 40.945
3 Assassin's Creed: Syndicate PS4 32.078 x 32.078
4 Splatoon Wii U 21.098 +52% 784.436
5 Disney Magic World 2 3DS  19.605 -73% 93.429
6 Need for Speed PS4  18.598 x 18.598
7 Yo-Kai Watch Busters: Red Cat Team / White Dog Squad 3DS  15.590 -21% 1.729.740
8 Super Mario Maker Wii U  12.442  -19% 378.609
9 Call of Duty: Black Ops III PS3  11.123 -47% 32.022
10 God Eater: Resurrection PSV  8.752 -58% 155.440
11 The Legend of Zelda: TriForce Heroes 3DS  7.670 -39% 94.136
12 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  6.880 -12% 397.146
13 Animal Crossing: Happy Home Designer 3DS  5.645 -31% 1.120.354
14 Pro Baseball Famista Returns 3DS 4.618 -4% 51.863
15 Pokemon Super Mystery Dungeon 3DS  3.960 -19% 257.263
16 Picross 3D 2 3DS  3.482 -28% 72.643
17 Winning Eleven 2016 PS3  3.093 -24% 94.614
18 Fairy Fencer F: Advent Dark Force PS4  3.057 -79% 17.449
19 God Eater: Resurrection PS4  2.907 -55% 35.068
20 PriPara Mezase! Idol Grand Prix No.1! 3DS  2.819 -33% 47.632

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
3DS 28.593 30.383 1.545.932 19.384.377
PS4 27.311 33.442 1.035.282 2.005.949
Wii U 17.921 9.935 536.034 2.679.614
PSV 12.501 13.808 790.891 4.314.818
PS3 1.751 1.716 200.502 10.367.742
Xbox One 524 825 16.479 59.746

Zonder Belastingplan 4 mln foute aanslagen

Als het Belastingplan van het kabinet niet doorgaat, leidt dat tot ongeveer 4 miljoen onjuiste voorlopige aanslagen over de inkomstenbelasting 2016. Dat kan betekenen dat miljoenen Nederlanders in 2017 bij moeten betalen over 2016.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft dat woensdag net voor de stemmingen over zijn plan aan de Tweede Kamer geschreven.

Als het Belastingplan niet doorgaat, gaat ook de lastenverlichting van 5 miljard euro niet door. De Belastingdienst heeft wel met het in september gepresenteerde plan gerekend voor de voorlopige aanslag voor volgend jaar. Die aanslagen worden volgende week verstuurd met de percentages en bedragen uit het Belastingplan van Prinsjesdag. Een automatische tussentijdse correctie is niet mogelijk, aldus Wiebes.

Onjuiste aanslagen
Als het plan niet doorgaat, wat half december moet blijken, zijn die 4 miljoen aanslagen dus onjuist. Mensen krijgen dan in 2016 meer terug van de Belastingdienst of betalen over dat jaar minder dan moet. Dat moet dan in 2017 worden verrekend.

Mensen kunnen daarop anticiperend wel begin volgend jaar zelf hun aanslag aanpassen. In de praktijk doen echter maar weinig mensen dat.

Loonbelasting die in de eerste maanden van 2016 te weinig wordt geheven, zal waar mogelijk in de rest van volgend jaar al worden ingehaald. Dat betekent dat werknemers vanaf april 2016 - zoals Wiebes het uitdrukt - "een negatief loonstrookjeseffect kunnen ervaren".

Zonder Belastingplan 4 mln foute aanslagen
Zonder Belastingplan 4 mln foute aanslagen (Foto: ANP)

Afschot duizenden damherten in Noord-Holland

Boswachters mogen de komende jaren duizenden damherten afschieten in de duingebieden tussen IJmuiden en Den Haag. De provincie Noord-Holland heeft een plan hiervoor goedgekeurd, meldt de Faunabeheereenheid.

In het gebied, dat voor een groot deel uit de Amsterdamse Waterleidingduinen bestaat, leven momenteel ongeveer 3800 damherten. De populatie groeit flink door de geboorte van nieuwe kalveren. Door het afschieten moet de populatie in 2020 zijn teruggebracht tot duizend dieren. De schatting is dat er de eerste tijd duizend damherten per jaar worden gedood. Het vizier wordt eerst gericht op vrouwelijke dieren, om de aanwas te beperken.

De provincie verwacht eind deze maand ontheffing te verlenen voor de afschot, waartegen nog formeel bezwaar kan worden gemaakt. Het grote aantal damherten zorgt volgens de Faunabeheereenheid voor veel overlast, vooral door herten die buiten het leefgebied komen. Vorig jaar waren er 61 aanrijdingen met damherten. Daarnaast zorgen de dieren voor schade aan landbouwgrond, tuinen en begraafplaatsen. In het gebied zelf neemt het aantal plantensoorten af door het vele grazen.

Sinds 2011 worden maatregelen genomen om de populatie en schade te beheersen. Het plaatsen van hekken, rasters, wildroosters en alleen afschot buiten de leefgebieden blijkt volgens de Faunabeheereenheid onvoldoende effectief. Doodgeschoten damherten gaan naar de poelier, om opgegeten te worden.

Afschot duizenden damherten in Noord-Holland
Afschot duizenden damherten in Noord-Holland (Foto: ANP)

Geen kopers bij eilandenactie Media Markt

De onbewoonde eilanden die Media Markt enkele dagen in de etalage had staan, zijn niet verkocht. Ook het leasecontract voor een Ferrari California (8888 euro per maand) ging niet over de toonbank.

Tijdens het jaarlijkse 'Gekkenhuis'-winkelfestijn van de elektronicaketen werd wel één eiland verloot: Raspberry Island pal voor de Canadese kust, met een waarde tussen tussen de 50.000 en 60.000 euro. De winnaar is een 40-jarige Hagenaar. "Mogelijk krijgen onze plannen voor een vakantiehuis in Finland of elders in Europa nu ineens een hele andere wending", aldus de man. Hij dacht in eerste instantie dat het om een grap ging.

Verder hebben volgens Media Markt tien mensen contact gezocht met de makelaar van de eilanden. Media Markt had er onder meer ook eentje bij New York in de aanbieding, en een eiland vol palmen en witte stranden in de Caraïben.

Het winkelbedrijf probeert elk jaar tijdens een speciale actieperiode de aandacht van klanten te trekken met de meest vreemde producten. Zo werd in 2012 een ruimtereis verkocht aan een 18-jarige jongen uit Helmond.

Geen kopers bij eilandenactie Media Markt
Geen kopers bij eilandenactie Media Markt (Foto: ANP)

Räikkönen inspireerde Verstappens acties

Volgens Max Verstappen waren zijn risicovolle inhaalacties geïnspireerd door te kijken naar het gevecht tussen Kimi Räikkönen en Michael Schumacher tijdens de race op Interlagos in 2012. Onder andere door zijn acties op Sergio Perez en Felipe Nasr wist Verstappen zich naar een negende plek te knokken.

Räikkönen had een soortgelijke actie als die van Verstappen op Schumacher in 2012. "Ik zag het een paar jaar geleden," zei Verstappen. "Ik vond dat mooi en als je dan ook nog de kans hebt om het zelf te doen..."

"Het is enorm moeilijk om buitenom in te halen omdat je daar veel last van marbles hebt. Je moet goed opletten. Je hebt een beetje schone lucht en je probeert laat te remmen aan de buitenkant, daarna is het puur op gevoel om niet te blokkeren en de juiste lijn te kiezen, wat belangrijk is omdat hij je naar buiten drukt."

Verstappen plaatste zijn inhaalactie op Perez zelfs in zijn persoonlijke top vijf van inhaalacties.

Räikkönen inspireerde Verstappens acties (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Räikkönen inspireerde Verstappens acties (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Details Xbox Store Black Friday Sale bekendgemaakt

Microsoft heeft enkele details prijsgegeven ten aanzien van de grote uitverkoop in de Xbox Store in het kader van Black Friday. Denk aan Gold-lidmaatschap voor 1 dollar en meer dan 150 games met kortingen oplopend tot 70%.

De uitverkoop gaat aanstaande vrijdag van start voor Gold-leden. Mensen die geen gold hebben kunnen vanaf de vierentwintigste profiteren van de aanbiedingen. Het 1 dollar Gold-lidmaatschap kun je vanaf de twintigste meteen opeisen zodat je op tijd bent om van de deals te kunnen profiteren als Gold-member.

Bekijk voor meer details de overdramatische trailer hieronder. De Black Friday Sale start op 20 november.

Meerderheid van Mannschaft wilde niet spelen

Een meerderheid van de Duitse nationale ploeg had grote twijfels over het oefenduel tegen Nederland, die gisteravond in Hannover zou worden gespeeld. De spelers wilden al niet via deze weg een teken richting Parijs sturen, en dat gevoel werd versterkt door de situatie in Hannover in de uren voor de wedstrijd.

Naar verluidt zou driekwart van de spelers tegen de pot zijn geweest na de terroristische aanslagen in Parijs, waar het team op dat moment een oefeninterland speelde tegen Frankrijk. Dat de wedstrijd tegen Nederland niet doorging, vonden ze dus niet zo erg.

"Ik weet van drie of vier spelers - van wie ik de naam niet mag noemen - dat ze sowieso niet wilden spelen," zegt een ZDF-reporter. Een speler die wel wilde reageren was Ilkay Gündogan: "We hebben daar natuurlijk over gepraat en dat de wedstrijd, als hij door ging, erg moeilijk zou worden. We hebben onze bedenkingen geuit omdat we, om eerlijk te zijn, uiteindelijk geen machines, maar mensen met gevoelens zijn."


Meerderheid van Mannschaft wilde niet spelen (Pro Shots/Witters)
Meerderheid van Mannschaft wilde niet spelen (Pro Shots/Witters)

Waterpolosters winnen van China

De Nederlandse waterpolosters hebben dinsdagavond (plaatselijke tijd) op het olympisch testevent in Rio de Janeiro met 15-7 gewonnen van China. Door de zege speelt Oranje woensdagavond om de derde plaats tegen Canada.

De equipe van bondscoach Arno Havenga kwam al eerder op het toernooi uit tegen de Canadese ploeg en won die wedstrijd met 9-5.

Havenga zag tegen China dat zijn ploeg de opwaartse lijn weer te pakken heeft. Na ruime nederlagen tegen Australië en Amerika herpakte Nederland zich eerst al tegen Canada en nu tegen China. "We hebben ondanks de flinke vermoeidheid van de speelsters een goede wedstrijd gespeeld. Het was ook een nuttige pot, omdat we experimenteerden qua coaching en zelfsturing", aldus de bondscoach op waterpolo.nl.

Maud Megens, Vivian Sevenich, Yasemin Smit en Sabrina van der Sloot scoorden ieder drie keer tegen China.

Waterpolosters winnen van China
Waterpolosters winnen van China (Foto: ANP)

Accountant DSB krijgt er opnieuw van langs

De accountant van de vroegere DSB Bank heeft er dinsdag ook in hoger beroep flink van langs gekregen. Hij keurde de jaarrekening van 2008 goed, maar vier maanden later ging DSB failliet. De accountant van Ernst & Young kreeg hiervoor in 2012 al een berisping van de tuchtrechter in Zwolle.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) gaat in zijn oordeel zelfs verder dan de rechter. De accountant had de jaarrekening nooit mogen goedkeuren.

"Het gebrek aan diepgang en aan een professioneel-kritische instelling van de accountant heeft ertoe geleid dat de controle van belangrijke posten op de balans van DSB op te mechanische wijze is uitgevoerd."Dit handelen en nalaten moet hem ernstiger worden aangerekend, vindt het CBb. De accountant mag van de beroepsrechter daarom voor een duur van zes maanden zijn vak niet uitoefenen.

Accountant DSB krijgt er opnieuw van langs
Accountant DSB krijgt er opnieuw van langs (Foto: ANP)

Raad van State: 'Gaskraan moet verder dicht'

Minister Henk Kamp van Economische Zaken moet de gaskraan verder dichtdraaien. De Nederlandse Aardolie Maatschappij NAM mag tot oktober 2016 maar 27 miljard kuub aardgas winnen in Groningen.

Dat heeft de Raad van State woensdag besloten in een zaak rond tientallen bezwaren van onder meer gemeenten, belangengroepen en particulieren.

Eerder nog besloot Kamp dat er in die periode 33 miljard kuub mag worden gewonnen. Hij mag alleen terugkeren naar dat niveau als we te maken krijgen met een heel koude winter. aldus de Raad van State. Aardgaswinning veroorzaakt aardbevingen in het gebied.

Raad van State: 'Gaskraan moet verder dicht'
Raad van State: 'Gaskraan moet verder dicht' (Foto: ANP)

Kabinet kijkt naar 'mini-Schengen'

Het kabinet denkt na over een nieuwe 'mini-Schengenzone'. Als die wordt opgericht met een aantal gelijkgestemde landen zou die de asielstroom naar die landen moeten indammen. Er komt dan weer grensbewaking aan de buitengrenzen van deze kleine groep landen.

In het kabinet is er al meermalen over gesproken, aldus bronnen op het Binnenhof. Het nieuwe gebied zou kunnen bestaan uit de Benelux, Duitsland en Oostenrijk, maar de gesprekken met Duitsland verlopen moeizaam. Die met België gaan volgens een bron heel goed.

Binnen het kabinet wordt ook gekeken naar het afkondigen van een asielquotum, als de plannen voor een beperkt Schengen onhaalbaar blijken te zijn. Zo'n quotum zou inhouden dat er een maximaal aantal asielzoekers wordt toegelaten tot de opvang in Nederland.

Paspoortcontroles

De huidige Schengenzone bestaat uit 26 landen: 22 uit de EU plus landen als Noorwegen en Zwitserland. Er wonen rond de 400 miljoen mensen. Binnen de zone bestaat er aan de binnengrenzen in beginsel geen paspoortcontrole.

Onderdeel van het plan is behalve het instellen van paspoortcontroles aan de buitengrenzen van het nieuwe gebied ook de oprichting van kampen waar vluchtelingen worden opgevangen die verder naar Nederland, België of Duitsland willen. Hiervoor is wel de medewerking van andere landen nodig.

Ondanks Europese afspraken over de opvang van migranten in zogenoemde hotspots aan de grenzen van de unie en afspraken over een eerlijke verdeling van de honderdduizenden vluchtelingen, stromen asielzoekers nog steeds vrijwel ongehinderd door Europa. In de eerste negen maanden van dit jaar kwamen er bijna 11.620 asielzoekers zonder paspoort Nederland binnen.

Kabinet kijkt naar 'mini-Schengen'
Kabinet kijkt naar 'mini-Schengen' (Foto: ANP)

Martial loopt blessure op in interland

Manchester United-coach Louis van Gaal moet afwachten in welke staat zijn aanvaller Anthony Martial terugkeert op Old Trafford. De Franse international heeft dinsdag in de interland op Wembley tegen Engeland een voetblessure opgelopen. De 19-jarige Martial moest in de 67e minuut noodgedwongen naar de kant. Na afloop verdween hij op krukken in de spelersbus.

"Hij had veel pijn. Hij is geraakt aan zijn linkervoet maar ik denk niet dat het ernstig is", meende de Franse bondscoach Didier Deschamps. Een blessure van zijn aanvaller zou slecht nieuws betekenen voor Van Gaal. United is Antonio Valencia al voor vijf maanden kwijt terwijl middenvelder Michael Carrick vrijdag in de oefeninterland tussen Spanje en Engeland een enkelblessure heeft opgelopen. ManUnited gaat zaterdag op bezoek bij Watford, woensdag speelt het in de Champions League thuis tegen PSV.

Martial loopt blessure op in interland
Martial loopt blessure op in interland (Foto: ANP)

Federer verslaat Djokovic in ATP Finals

Tennisser Roger Federer is na twee groepsduels al zeker van een plaats in de halve eindstrijd van de ATP Finals. De 34-jarige Zwitser was dinsdag verrassend veel sterker dan titelhouder Novak Djokovic (7-5 en 6-2).

De Servische nummer één van de wereld moest in de O2 Arena na 23 overwinningen op rij weer eens een nederlaag slikken. Hij verloor bij een achterstand van 6-5 de controle over de eerste set. Djokovic knokte zich in de tweede set terug van een achterstand van 2-0 (2-2), maar verloor vervolgens vier games op rij. Na 1 uur en 17 minuten was het duel voorbij.

Voor Djokovic was het zijn eerste nederlaag in een indoorwedstrijd sinds 2012. Hij bleef in 38 indoorwedstrijden op rij ongeslagen. In de onderlinge duels met Federer staat hij nu weer op achterstand: 22-21.

Djokovic won het toernooi in Londen de laatste drie keer. Hij moet in zijn laatste groepspartij tegen de nog puntloze Tsjech Tomas Berdych met twee sets winnen om op eigen kracht door te gaan naar de laatste vier.

Federer verslaat Djokovic
Federer verslaat Djokovic (Foto: ANP)

'Afgelasten oefeninterland volledig terecht'

De regering van de Duitse deelstaat Nedersaksen vindt de beslissing van dinsdag de interland Duitsland-Nederland af te gelasten nog steeds meer dan terecht. "De autoriteiten hebben de juiste beslissing genomen gezien de concrete bedreigingen die binnenkwamen", zei minister-president Stephan Weil van Nedersaksen woensdag.

Hij kreeg bijval van SPD-partijgenoot en deelstaatminister van Binnenlandse Zaken, Boris Pistorius. "De aanwijzingen waren zo concreet dat het afgelast moet worden", zei hij zonder verder in te gaan op de inhoud van de informatie. Om die in de toekomst ook te krijgen moet geheimhouding in acht worden genomen, aldus de bewindsman.

Dat er geen arrestaties hebben plaatsgevonden en geen springstoffen zijn gevonden betekent volgens hem niet dat er niks aan de hand was. "We weten niet wat er gebeurd was als we het niet hadden afgelast."Doorgaan met de wedstrijd zou een grote fout zijn geweest.

'Afgelasten oefeninterland volledig terecht'
'Afgelasten oefeninterland volledig terecht' (Foto: ANP)

Ook koolmonoxide-risico bij nieuwe cv-ketels

Ook moderne en regelmatig onderhouden cv-installaties vormen een risico op koolmonoxide-ongevallen. 46 procent van dit soort ongevallen gebeurt met cv-installaties, bij het merendeel daarvan gaat het om moderne en goed onderhouden toestellen. Dat blijkt uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Tot nog toe bestond het beeld dat dit soort ongelukken vooral veroorzaakt wordt door geisers of slecht onderhouden cv-installaties.

Koolmonoxide-ongevallen gebeuren ook veel vaker dan gedacht. Nu wordt aangenomen dat jaarlijks ten minste vijf tot tien mensen sterven door een blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide en dat hierdoor enkele honderden gewonden vallen. Maar volgens de OVV is het aantal doden en gewonden drie tot vijf keer zo groot.

De OVV is erg kritisch over de branche van installateurs en het stelsel van kwaliteitslabels. Ook is volgens de OVV het toezicht vanuit de branche ondermaats en zijn regulering en toezicht vanuit de overheid noodzakelijk.

Ook koolmonoxide-risico bij nieuwe cv-ketels
Ook koolmonoxide-risico bij nieuwe cv-ketels (Foto: ANP)

VVN geeft vluchtelingen verkeersles

Veilig Verkeer Nederland (VVN) gaat vluchtelingen in ons land verkeersles geven. Doel is om de asielzoekers de basisregels bij te brengen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de plaats op de weg, verkeersborden, voorrangsregels en regels bij spoorwegovergangen. Dat maakt VVN woensdag bekend.

Asielzoekers hebben volgens de organisatie vaak geen idee wat hun plek in het verkeer is als ze hier net zijn gearriveerd. VVN wijst daarbij op recente incidenten. Zo fietsten medio oktober Syrische vluchtelingen over de vluchtstrook van de snelweg A67 bij Venlo. Ze waren op weg naar Zaltbommel, 100 kilometer verderop, en voerden geen licht.

De verkeerslessen komen er op verzoek van enkele asielzoekerscentra. Er is een module in meerdere talen ontwikkeld. Het kost de vluchtelingen niets. Vrijwilligers van de VVN gaan de lessen aanbieden.

VVN geeft vluchtelingen verkeersles
VVN geeft vluchtelingen verkeersles (Foto: ANP)

Brandweer heeft handen vol aan storm

De brandweer heeft in verscheidene delen van het land de handen vol gehad met meldingen van stormschade. Volgens alarmeringen.nl kwamen er vanaf dinsdagavond tot woensdagochtend vroeg binnen twaalf uur tijd bijna vijfhonderd meldingen binnen. De meeste meldingen kwamen uit de regio's Zuid-Holland Zuid en Midden- en West-Brabant.

In totaal verzonden de hulpdiensten tussen dinsdagavond 20.00 uur en woensdagochtend 08.00 uur 498 meldingen via het P2000-netwerk over stormschade, zo blijkt uit data van de site. Uit de veiligheidsregio's Zuid-Holland Zuid (45) en Midden- en West-Brabant (45) kwamen verhoudingsgewijs de meeste meldingen, op de voet gevolgd door Rotterdam-Rijnmond (43).

Van de grote steden kregen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam de meeste meldingen over stormschade te verwerken, met respectievelijk 21, 20 en 19 meldingen.

Brandweer heeft handen vol aan storm
Brandweer heeft handen vol aan storm (Foto: ANP)

Grote bedrijven gaan sneller betalen

Een groep Nederlandse bedrijven gaat zijn mkb-leveranciers voortaan sneller betalen. Het gaat om Heineken, Randstad, Jumbo en FrieslandCampina.

De bedrijven zijn de voortrekkers van Betaalme.nu, een vanuit het Nederlandse bedrijfsleven gelanceerd initiatief, dat wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken.

Mkb-bedrijven moeten nu vaak lang wachten op hun centen voor geleverde goederen en diensten. Daardoor ontstaat een gebrek aan liquiditeit, waardoor deze leveranciers in grote problemen kunnen komen.

Het doel van betaalme.nu is dat binnen vijf jaar minstens de helft van de duizend grootste ondernemingen meedoet en facturen van hun kleinste leveranciers het liefst binnen 30 dagen gaan betalen. Volgens recent onderzoek staan facturen nu gemiddeld 42 dagen open.

Grote bedrijven gaan sneller betalen
Grote bedrijven gaan sneller betalen (Foto: ANP)

Terrorist blaast zichzelf op bij antiterreuractie Parijs

Bij de grote antiterreuractie woensdagochtend in het noorden van Parijs zouden drie doden zijn gevallen. Dat heeft een bron bij politie tegen de krant Le Monde gezegd. De actie is nog aan de gang dus een definitief aantal is nog niet te geven, aldus de politiebron.

De actie heeft plaats in de voorstad Saint-Denis waar een wijk is afgegrendeld. Drie verdachten zouden zich in een appartement hebben verschanst aan de Rue de République. Helikopters cirkelen boven het gebied. De actie vindt plaats in de voorstad waar vrijdag de eerst aanslag plaatshad, bij het stadion Stade de France.

Update 09:15 uur
Zeker zeven explosies hebben woensdagochtend plaatsgehad in de Parijse voorstad Saint-Denis. Een daarvan zou een zelfmoordterrorist zijn geweest die zich opblies ten tijde van de belegering van een woning door antiterreureenheden. Het gaat volgens de Franse zender France Info om een vrouw. Zwaarbewapende militairen zijn in de wijk gearriveerd om bijstand te verlenen.

De Franse zender Europe 1 rept in totaal van drie doden en drie aanhoudingen. Onder de slachtoffers zou een voorbijganger zijn. De overige twee doden zijn de vrouw met een bomgordel en een verdachte die door een scherpschutter is gedood.

Doden gemeld bij antiterreuractie Parijs
Doden gemeld bij antiterreuractie Parijs (Foto: ANP)

Legendarische rugbyer Jonah Lomu (40) overleden

De Nieuw-Zeelandse rugbylegende Jonah Lomu is woensdag op 40-jarige leeftijd overleden. Hij wordt beschouwd als de eerste superster in het huidige professionele rugby. 

De grootheid van de All Blacks kampte al langer met nierproblemen. In 2004 onderging hij een niertransplantatie. In afwachting van een nieuwe transplantatie en een dialysebehandeling bezocht hij dit jaar nog het WK Rugby in Groot-Brittannië. Hij kwam dinsdagavond pas thuis, na een korte vakantie in Dubai.

Lomu speelde 63 wedstrijden waarin hij 37 tries scoorde. Roem vergaarde hij vooral tijdens het WK in 1995. Toen liet hij zijn zeldzame klasse zien. In 1999 scoorde hij acht tries op het WK, een record dat op het afgelopen WK geëvenaard werd door landgenoot Julian Savea. Zijn laatste wedstrijd was in 2002. De Nieuw-Zeelandse rugbybond zegt "geschokt en diepbedroefd" te zijn om Lomu's dood.

Rugbylegende Lomu overleden
Rugbylegende Lomu overleden (Foto: ANP)

Toon Link toont zich in Hyrule Warriors Legends

Koei Tecmo laat beelden zien van Toon Link in Hyrule Warriors Legends, de draagbare Nintendo 3DS-versie van Hyrule Warriors met daarbij nog extra personages. Je speelt ze met de 3DS-versie ook vrij op de Wii U-versie.

Toon Link komt als extra personage, net zoals Tetra, The King of Hyrule, Skull Kid en de vrouwelijke Link, Linkle genaamd. In het spel sla je je een weg op z'n Dynasty Warriors door duizenden vijanden. Er zijn verschillende modi, zoals de verhaalmodus, extra bonusmappen met nieuwe spelregels en natuurlijk heel veel wapen- en vaardigheidupgrades.

De Japanners mogen al aan de slag met Hyrule Warriors Legends in de eerste maand van 2016. Wij moeten nog even wachten tot de vertaling klaar is, op 25 maart.

PvdA en VVD: extra geld voor landen rond EU

De crisisgebieden rond de Europese Unie moeten de komende jaren extra hulp krijgen. Het gaat dan om steun aan vluchtelingen en versterking van de democratie. Regeringspartijen VVD en PvdA willen hiervoor volgend jaar 35 miljoen euro vrijmaken.

Hiervan moet 20 miljoen naar vluchtelingen in landen zoals Libanon en Jordanië gaan. De rest van het geld is bedoeld voor een fonds om de democratie in de het Midden-Oosten, de Westelijke Balkan en Oost-Europa te stutten.

Het geld komt vrij door te schuiven in de begroting van Buitenlandse Zaken. Er wordt bijvoorbeeld geld weggehaald bij minder presterende organisaties van de Verenigde Naties. De Kamer praat woensdag en donderdag over de begroting van dat ministerie.

Opvang, onderwijs, voedselhulp en bescherming van vrouwen en kinderen in vluchtelingenkampen moet met het extra geld worden verbeterd. Het is de bedoeling dat hen "perspectief wordt geboden en ze niet in een gevaarlijk bootje de reis naar Europa hoeven te maken", aldus VVD'er Han ten Broeke. Ook in 2017 moet hiervoor nog eens 20 miljoen worden vrijgemaakt.

Met de oprichting van het Nederlands Fonds voor Regionale Partnerschappen willen VVD en PvdA de stabiliteit versterken in landen grenzend aan de EU door onder meer steun te geven aan maatschappelijke organisaties. "Beter is het om te voorkomen dat stabiele samenlevingen onder druk komen te staan met nieuwe oorlogen en vluchtelingenstromen tot gevolg", meent Michiel Servaes (PvdA).

Een goed voorbeeld vindt hij Tunesië waar maatschappelijke organisaties een belangrijke rol speelden bij de democratische overgang. Dat soort initiatieven moeten ondersteund worden met het fonds dat in 2018 moet groeien naar maar liefst 40 miljoen euro.

PvdA en VVD: extra geld voor landen rond EU
Tralalalala...  (Foto: ANP)

Capcom legt de basis van Street Fighter V uit

Capcom heeft het al eerder gelekte filmpje van de tutorial in Street Fighter V nu officieel uitgebracht. Hierin zien we wel erg hippe moves, zoals vooruit lopen en springen, maar ook een heel klein stukje over de nieuwe V-trigger, waar het eigenlijk pas interessant zou kunnen worden voor de Street Fighter-fanaten.

Helaas stopt de tutorial ook daar, dus heel spannend is het niet. Maar als je geheel nieuw bent in het genre kun je er misschien nog wat van opsteken. Street Fighter V komt 16 februari uit op pc en PlayStation 4.

The Crew wordt wild in Wild Run

Wild Run, de uitbreiding voor de race-MMO The Crew is vanaf vandaag te downloaden en komt morgen in de winkels te liggen. Vandaar dat Ubisoft een releasetrailer heeft uitgebracht.

De update voor het basisspel is nu al uit en levert bijvoorbeeld betere graphics, omgetoverde omgevingen zodat de nieuwe voertuigen in de uitbreiding er ook iets mee kunnen en een weersysteem zonder Helga van Leur.

Mocht je het willen uitproberen: er komt een nieuwe demo van The Crew op alle drie de platformen. The Crew: Wild Run komt uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Leven niet mogelijk op tweelingbroer van onze planeet

Planeet Kepler-438b lijkt heel erg op onze eigen planeet, helaas blijkt leven er volstrekt onmogelijk. Dat blijkt uit onderzoek van Britse wetenschappers. Ze zijn erachter gekomen dat de dampkring is weggeblazen door de ster waar hij omheen draait. Hierdoor wordt de planeet waarschijnlijk onophoudelijk gebombardeerd met schadelijke uv-straling, röntgenstralen en geladen deeltjes.

De planeet werd begin dit jaar ontdekt en staat bovenaan de zogeheten Earth Similarity Index. Met andere woorden: er is tot nu toe nog geen planeet gevonden die meer op de aarde lijkt. De tweelingbroer is even groot en even warm als onze aarde.

De ster van Kepler-438 is veel actiever dan onze zon. Door deze activiteit produceert de ster elk jaar een paar gigantische zonnevlammen, waaraan de planeet wordt blootgesteld. Elke vlam is minstens tien keer zo sterk als de krachtigste vlam die onze zon ooit heeft voortgebracht. De zonnevlammen bij Kepler-438b hebben 6,7 miljoen maal een miljoen keer zo veel energie als de atoombom op Hiroshima!

De Britten schrijven dan ook dat het zeer de vraag is of Kepler-438b bestand is tegen zulke bombardementen. Zonder beschermende dampkring is leven namelijk onmogelijk.

Maastrichtenaar dreigt zichzelf op te blazen

Politie en hulpdiensten hebben in Maastricht groot alarm geslagen omdat een verwarde man zichzelf dreigt op te blazen in een woning. Hij belde woensdagochtend zelf de hulpdiensten en dreigde de gaskraan open te draaien.

De omgeving van de woning aan de Cramer van Brienenstraat in de wijk Amby is ruim afgezet. Onduidelijk is of er meer mensen in de woning aanwezig zijn, zei een woordvoerder van de hulpdiensten.

Volgens buurtbewoners gaat het om een ex-militair die mee op missie in Afghanistan is geweest. De man zou lijden aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS). De woordvoerder kon dit niet bevestigen.

Volgens omwonenden zou de man een vrouw en twee kinderen hebben. Waar die zijn, is onbekend. Volgens onbevestigde berichten zou de man vaker gedreigd hebben om zichzelf iets aan te doen.

Kritische Turkse zenders op zwart

In Turkije is een groep tv- en radiozenders van de Samanyolu Broadcasting Group op zwart gezet. De commerciële zenders, die regelmatig kritisch zijn over de regerende AK-partij, zijn verstoten van Türksat, een satellietbedrijf dat eigendom is van de staat. Een EU-woordvoerder heeft bezorgd gereageerd.

De dertien radio- en tv-zenders zijn zaterdag uit de lucht gehaald in opdracht van de openbaar aanklager. Een onderzoekster van Human Rights Watch (HRW) noemt de actie van de Turkse regering 'schokkend'. Nu Samanyolu op zwart is gezet, blijft er bijna geen tv-zender meer over die kritisch is ten opzichte van de de Turkse regering en de islamistische AK-partij van president Erdogan.

De Turkse regering zit de Samanyolu Broadcasting Group dwars vanwege vermeende banden met de Gülen-beweging. Die is vernoemd naar de prediker Fethullah Gülen, die vanuit de Verenigde Staten een liberale en tolerante islam bepleit. Vorige week zei een programmadirecteur van Samanyolu nog dat de Turkse regering adverteerders intimideert om niet bij de commerciële zenders van Samanyolu te adverteren.

Eén van de kanalen van Samanyolu is normaal ook in Nederland te ontvangen. Kabelbedrijf Ziggo meldt dat de zender Samanyolu Avrupa op kanaal 776 op verzoek van de Turkse president Erdogan op zwart is gezet. Inmiddels is Samanyolu via de Hot Bird-satelliet gaan uitzenden. Ook zijn de zenders online te bekijken.

Turkije
Turkije dwarsboomt kritische zenders

FOK! Wat een weer: code oranje!

Harde werkers opgelet! Er is nog steeds code geel van kracht. In de kustprovincies Groningen, Friesland, Noord-Holland en Zuid-Holland is zelfs opgeschaald naar code oranje.  Aan de kust kunnen windstoten tot 110 km per uur voorkomen, landinwaarts tot 90 km per uur. Wees dus voorzichtig als je de weg opmoet.

Ook de NS speelt uit voorzorg in op de weersomstandigheden. In de ochtend en mogelijk de gehele dag rijden er op het traject Zaandam - Den Helder minder intercity's. In de loop van de dag zal bekeken worden of de aangepaste dienstregeling stand moet houden of dat kan worden overgegaan op de normale dienstregeling. 

Een prachtige foto van qltel uit het Reichswald. Het is te hopen dat het rustig is gebleven in Duitsland nadat gisteren de wedstrijd tussen Nederland en Duitsland werd afgelast door de vondst van explosieven. 

Herfst in het Reichswald (Foto: qltel)
Herfst in het Reichswald (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1811 wordt de Burgerlijke Stand in de Lage Landen ingevoerd door Napoleon Bonaparte.

* In 1990 krijgen buitenlanders toestemming van Saddam Hoessein om vanaf 25 december Irak te verlaten.  

* In 1959 bracht Peter Koelewijn het nummer "Kom van dat dak af!" uit. 

* In 1307 is de legende van Willem Tell gaan leven. Tell zou met pijl en boog een appel op het hoofd van zijn zoon doormidden geschoten hebben.

Dader Parijs eerder in Nederland aangehouden

De voortvluchtige Salah Abdeslam, een van de vermoedelijke daders van de aanslagen in Parijs, is begin dit jaar aangehouden bij een verkeerscontrole in Nederland. Dat meldt De Telegraaf. Abdeslam kreeg toen een boete vanwege softdrugsbezit.

Samen met zijn broer werd Abdeslam (26) in februari staande gehouden bij een reguliere politiecontrole op de A27 bij Gorinchem. In het voertuig met een Belgisch kenteken zat naast beide broers ook nog een derde persoon. 'Bij de doorzoeking van het voertuig werd een geringe hoeveelheid softdrugs aangetroffen', zegt een politiewoordvoerster.

De gegevens van Abdeslam en zijn reisgenoten zijn zorgvuldig gecontroleerd, zoals gebruikelijk in zulke situaties. 'De verdachte bleek niet in de politiesystemen voor te komen. Evenmin was er sprake van een opsporingsbevel', aldus de woordvoerster. Er was geen enkele juridische grond voor nader onderzoek. 'De softdrugs zijn in beslag genomen en Abdeslam is met een transactie van 70 euro heengezonden.'

Volgens de politie is er geen enkel direct verband tussen de aanslagen in Parijs en het bezoek van de jihadisten aan ons land. Sinds de aanslagen in Parijs, afgelopen vrijdag, wordt Abdeslam internationaal gezocht.

Zayn Malik: One Direction niet mijn muziek

Zayn Malik was nooit helemaal tevreden over de muziek van One Direction. Dat vertelt de 22-jarige zanger tegen het blad Fader, in zijn eerste interview sinds hij de boyband zeven maanden geleden verliet.

'Het was niet mijn muziek', legt hij uit. 'Er was nooit ruimte voor mij om creatief te experimenteren. Als ik een noot of couplet een klein beetje R&B-achtig zong, of een beetje als mezelf, dan werd het altijd vijftig keer opgenomen totdat er een algemene popversie was om te gebruiken.'

Later in het interview gaat Zayn nog een stapje verder: 'Het is geen muziek waar ik naar zou luisteren', geeft hij toe. 'Hoewel ik in die band zat, en alles wat we hebben gedaan geweldig vond, zou ik niet naar die muziek luisteren. Ik geloof niet dat dit een beledigende opmerking is. Dat is gewoon hoe ik ben.'

Huis
Dit was één van de redenen dat Zayn uiteindelijk opstapte. 'Ik wil muziek maken die ik tof vind.' Er was geen specifiek incident dat tot zijn vertrek leidde. 'Eigenlijk wilde ik van het begin af aan gewoon naar huis. Ik dacht het altijd. Ik wist gewoon niet wanneer ik het zou doen. Toen ik besloot te gaan, voelde het gewoon goed. Ik werd die ochtend wakker en dacht bij mezelf: ik moet naar huis. Ik moet nu gewoon mezelf zijn, want ik heb genoeg gehad.'

Dat hij ermee stopte vanwege aanhoudende geruchten dat hij vreemdging, zoals een aantal tabloids schreven, is niet waar. 'Het was gewoon een hoogtepunt waar de roem opdringerig was. Maar ik had mijn beslissing al gemaakt.' Waarom hij een aantal maanden later uiteindelijk zijn verloving met Perrie Edwards verbrak, wil Zayn niet vertellen. Wel wil hij graag dat iedereen weet dat hij dit niet via een sms heeft gedaan: 'Ik hou heel veel van haar en zal dat altijd blijven doen. Ik zou onze relatie na vier jaar nooit op zo'n manier beëindigen.'

Begin 2016 moet Zayns eerste soloalbum uitkomen, waarvoor hij alle nummers zelf schreef. Hij verwacht niet hetzelfde succes als dat hij had met One Direction, maar heeft hier vrede mee. 'Het gaat mij niet meer om het aantal tickets dat ik verkoop. Ik wil mensen op de juiste manier bereiken en ik wil dat ze geloven wat ik zeg. Ik heb genoeg gedaan om financieel comfortabel te kunnen leven. Nu wil ik gewoon muziek maken.'

Zayn Malik: One Direction niet mijn muziek
Zayn Malik: One Direction niet mijn muziek (Foto: BuzzE)

Verdacht pakketje Hannover blijkt nepbom

Het verdachte pakketje dat dinsdagavond in een trein op het centraal station van Hannover werd gevonden was een goed nagemaakte nepbom. Dat heeft de Duitse politie bekendgemaakt. Het object is onschadelijk gemaakt.

Aanvankelijk werd gevreesd dat het om een bom ging die op scherp stond. Een explosievenhond van de politie sloeg erop aan. De bom was nauwelijks van een echt exemplaar te onderscheiden: op een röntgenfoto waren duidelijk draadjes, een printplaat en een mobieltje te zien.

De Duitse politie zoekt nog naarstig naar een man die het verdachte pakketje heeft achtergelaten in de trein. Medereizigers hebben verklaard dat een man iets liet liggen. Hoewel ze hem daarop attendeerden, verliet hij de trein en nam de benen. De bewuste trein was vanuit Hannover op weg naar Oldenburg.

Verdacht pakketje Hannover blijkt nepbom
Verdacht pakketje Hannover blijkt nepbom (Foto: ANP)

Republikein Jindal staakt presidentsrace

Republikein Bobby Jindal is niet langer in de race om president van de Verenigde Staten te worden in 2016. 'This is not my time', zegt de gouverneur van Louisiana in een verklaring, zo meldt de website Politico.

Jindal, een conservatieve katholiek, kandideerde zich eind juni voor de Republikeinse nominatie. Met zijn vertrek is het overvolle deelnemersveld bij de Republikeinen nu teruggebracht tot veertien kandidaten. Gouverneur Scott Walker van Winsconsin en oud-gouverneur Rick Perry van Texas staakten eerder al hun strijd.

Jindal (44) scoorde al langere tijd nauwelijks in de peilingen. Bij optredens in tv-debatten was hij steeds veroordeeld tot deelname aan de 'kleine' debatten, met kandidaten die eveneens nauwelijks succes boeken in de polls. Vorige week trok Jindal in een debat nog fel van leer tegen mede-kandidaat Chris Christie, maar zonder succes. De gouverneur van Louisiana had ook nauwelijks nog geld in zijn campagnepot.

Volgens Politico gold Jindal lange tijd als rijzende ster binnen de Republikeinse Partij. De laatste jaren is hij echter voorbijgestreefd door andere jongelingen zoals Marco Rubio, Ted Cruz en Rand Paul. Verder valt het beleid van Jindal in zijn staat Louisiana niet in goede aarde. Volgens een recente peiling steunt nog maar 20 procent van de inwoners de koers van Jindal.

Bobby Jindal
Bobby Jindal staakt zijn presidentsrace.

Laatste reviews en specials
review
Judgment
special
Fun met Funda #159 - Droomhuis in Aldtsjerk
review
Cadence of Hyrule: Crypt of the NecroDancer featuring The Legend of Zelda
review
Blood & Truth
special
Regisseur Shady El-Hamus & acteur Daniël Kolf over De Libi: 'Deze film gaat over de jongens die we niet horen'
special
E3 2019: Top en Flop
©FOK.nl e.a.