EU rekent op meer vrijheden in Turkije

De Europese Unie vertrouwt erop dat de Turkse regering er alles aan doet om de rechtsstaat en de fundamentele vrijheden te versterken en weer "constructief" in gesprek gaat met de (Koerdische) oppositie. Dat schrijft EU-president Donald Tusk dinsdag in een felicitatiebrief aan de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

De Turkse regering onder leiding van de AK-partij van president Erdogan haalde zondag een absolute meerderheid in het parlement. Tusk stelt dat de Turken ondanks de moeilijke veiligheidssituatie en de toegenomen restricties voor de media echt konden kiezen uit "geloofwaardige politieke alternatieven".  De EU heeft Turkije hard nodig bij het bestrijden van de vluchtelingencrisis.

Gezien het "hernieuwde vertrouwen"in de regering verwacht Tusk dat weer aan vertrouwen in de samenleving kan worden gebouwd. De Turkse politie pakte dinsdag evenwel tientallen mensen op die in verband zouden staan met Fethullah Gülen, Erdogans politieke vijand.

Critici stellen dat Erdogan zowel coalitiebesprekingen als de veiligheidssituatie na de verkiezingen in juni bewust liet ontsporen. Zo kon hij naar verluidt nieuwe verkiezingen afdwingen en nationalistische kiezers terugwinnen. De parlementaire meerderheid heeft hij nodig om van het presidentschap een politieke functie te maken.

EU rekent op meer vrijheden in Turkije
EU rekent op meer vrijheden in Turkije (Foto: ANP)