Waarnemers kritisch over Turkse verkiezingen

De verkiezingen in Turkije werden gehinderd door beperkingen die de autoriteiten hadden opgelegd aan de media, door geweldsincidenten en door de veiligheidssituatie in het algemeen. Dat melden de officiële waarnemersmissies van de Raad van Europa en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) maandag.

Functionarissen en leden van partijen, vooral van de pro-Koerdische HDP, zijn in aanloop naar de parlementaire verkiezingen van zondag gearresteerd of aangevallen, waardoor ze niet goed campagne konden voeren, aldus de waarnemers. Zij zijn ook 'ernstig bezorgd' over de restricties op de persvrijheid.

De verkiezingen werden gewonnen door de AK-partij van zittend president Recep Tayyip Erdogan. "Helaas werd de campagne voor deze verkiezingen gekenmerkt door oneerlijkheid en, in ernstige mate, door angst", oordeelt Andreas Gross, hoofd van de parlementaire waarnemersmissie van de Raad van Europa.

Televisiezenders
"Hoewel Turkse burgers konden kiezen tussen politieke alternatieven in deze sterk gepolariseerde verkiezingen, werd het verkiezingsproces beïnvloed door een snel afnemende keuze van mediabedrijven en beperkingen van de vrijheid van meningsuiting", aldus Sanchez Amor die de OVSE-missie leidde.

De AK-partij werd bevoordeeld door drie van de vijf nationale televisiezenders die werden gemonitord, zo werd verder vastgesteld. Bij een aantal zenders werd de internettoegang geblokkeerd, waardoor kiezers volgens de waarnemers minder toegang hadden tot een breed spectrum van ideeën en informatie.

Vreedzaam en efficiënt
Sommige mediakanalen werden zelfs gewoon overgenomen. De waarnemers uitten verder forse kritiek op de onderzoeken naar journalisten en mediabedrijven die terrorisme zouden steunen of Erdogan zouden beledigen. Verder had het geweld in het voornamelijk Koerdische zuidoosten van het land een 'significante' invloed op de verkiezingen.

De verkiezingsdag zelf verliep over het algemeen vreedzaam en efficiënt. Wel werd waarnemers bij zeven stembureaus gevraagd weg te gaan en werd mensen die wilden observeren namens politieke partijen in een aantal gevallen de toegang ontzegd. Het tellen van de stemmen verliep 'transparant', hoewel enkele onregelmatigheden werden geconstateerd.

Waarnemers kritisch over Turkse verkiezingen
Waarnemers kritisch over Turkse verkiezingen (Foto: ANP)