Uitslag Moto3 Grand Prix van Japan

Niccolo Antonelli heeft met grote overmacht de Grand Prix van Japan in de Moto3 gewonnen. Op een drijfnatte Twin Ring Motegi was de Italiaan oppermachtig. De race begon ruim een uur later dan gepland, doordat de regen en vooral de mist roet in het eten gooide. De warm-ups van de Moto3 en Moto2 werden flink ingekort, net als de races. Zo kende de race in de Moto3 niet twintig maar dertien rondes.

Antonelli kende vanaf de tweede plek de beste start en nam gelijk de leiding, terwijl vooral polesitter Romano Fenati erg slecht wegkwam. De Italiaan zakte terug naar de tiende plek en zag onder meer de Belg Livio Loi een uitstekende start maken: van plek acht kwam de Belg naar de vierde plaats. Al snel haalde hij de als derde vertrokken Enea Bastianini in en lag Loi op plek drie, zelfs gevolgd door plek twee na het inhalen van Miguel Oliveira.

Ook kampioenschapsleider Danny Kent kende een erg moeilijk begin: de Brit vertrok vanaf de vierde plek maar lag na twee ronden al op plaats zestien. Loi moest zijn tweede plek ondertussen inleveren aan de als twaalfde vertrokken Hiroki Ono, die een halve ronde later voor zijn thuispubliek onderuit ging. Dat gebeurde ook met Fenati, die zijn dramatische race daarmee 'bekroonde'. Voorop sloeg Antonelli een flink gat naar Oliveira, die werd gevolgd door Loi, Isaac Viñales, Brad Binder en een sterk rijdende Zulfahmi Khairuddin. 

Ook voor Loi sloeg het noodlot echter toe en na vijf ronden maakte de Belg een fout die hem op het asfalt deed belanden. De gevechten bleven daarna even beperkt, maar enkele ronden voor de finish laaide de boel weerop. Dit keer ging het vooral tussen Binder en Viñales om plek drie, waarbij de Zuid-Afrikaan Binder onderuit ging. Antonelli passeerde de finish uiteindelijk een seconde voor Oliveira, terwijl het Jorge Navarro was die zich naar de derde plek kon rijden. Kent knokte zich knap naar voren en werd toch nog zesde.