FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 11 oktober 2015

Donorweek vraagt aandacht voor orgaandonatie

In museum Corpus in Leiden wordt maandag de donorweek officieel gelanceerd. Die maakt deel uit van de campagne 'Donor worden, Waar wacht je nog op?', waarin mensen met een donororgaan vertellen hoe ze vaak hun leven te danken hebben aan iemand die optrad als donor.

Volgens de initiatiefnemers brengen spotjes op radio en tv persoonlijke verhalen dusdanig in beeld dat inleven heel gemakkelijk wordt. "Wie zelf in die situatie zit en graag een orgaan zou ontvangen, kan niet wegkijken" aldus minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Haar ministerie is mede-initiatiefnemer. "De vraag 'word jij ook donor?' is niet vrijblijvend, het antwoord ook niet."

Momenteel staat een op de vier Nederlanders van achttien jaar of ouder (26 procent) als donor geregistreerd. Tegelijk zegt ruim de helft van de volwassenen (57 procent) bereid te zijn om na zijn of haar dood eigen weefsels of organen beschikbaar te stellen. Negen van de tien mensen (88 procent) zouden een orgaan willen ontvangen, als dat nodig is. De cijfers komen uit een representatief onderzoek onder ruim 1000 mensen.

Donorweek vraagt aandacht voor orgaandonatie
Donorweek vraagt aandacht voor orgaandonatie (Foto: ANP)

Vermiste broertjes Breda gevonden in een bus

De twee broertjes van acht en elf uit Breda die sinds dinsdag vermist waren, zijn teruggevonden. Ze zaten zondagavond in een bus in Beverwijk. De buschauffeur herkende ze en belde de politie. Agenten hebben zich over hen ontfermd.

Zaterdagavond meldde de politie dat de twee al sinds dinsdag vermist werden. De jongens speelden die dag buiten in de wijk IJpelaar. Hun moeder sloeg alarm omdat de twee rond etenstijd niet thuiskwamen.

De kinderen zijn gezond en worden zondagavond nog met hun familie herenigd. Wat er is gebeurd en waar ze zijn geweest in de tussentijd is niet bekend gemaakt. De politie blijft de toedracht onderzoeken.

Vermiste broertjes Breda gevonden in een bus
Vermiste broertjes Breda gevonden in een bus (Foto: ANP)

'NAVO-helikopter gecrasht in Afghanistan'

Een NAVO-helikopter is zondag neergestort in Afghanistan in de buurt van hoofdstad Kabul. Dat melden verschillende internationale media, waaronder de BBC. Bij de crash zouden vijf mensen om het leven zijn gekomen, onder wie twee personeelsleden van de Britse luchtmacht.

Een woordvoerder van het Britse ministerie van Defensie liet zondag aan de BBC weten dat de crash een ongeval was "en niet het gevolg van een actie van opstandelingen".

'NAVO-helikopter gecrasht in Afghanistan'
'NAVO-helikopter gecrasht in Afghanistan' (Foto: ANP)

Man overlijdt na aanrijding tegen huis

Een twintigjarige man uit Valkenswaard is zondagavond alsnog overleden, nadat hij en een andere man eerder die dag op een motor tegen een huis waren gereden.

De nu overleden man zat achterop bij een 21-jarige bestuurder. Ze raakten in een flauwe bocht van de weg, reden door een hek en botsten tegen het huis, in Riethoven (Noord-Brabant).

De passagier liep vermoedelijk hersenletsel op en is met een traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij later.

Man overlijdt na aanrijding tegen huis
Man overlijdt na aanrijding tegen huis (Foto: ANP)

Minority Report-serie ingekort en gecancelled

Fox en gecancelde series, het blijkt maar weer eens een goed huwelijk te zijn. Na fans die veels te vroeg afscheid moesten nemen van een van de beste (misschien wel de beste) scifi-series allertijden, het legendarische Firefly, is het nu afgelopen voor Minority Report. Dit meldt Deadline.

De serie, die gebaseerd is op de film met Tom Cruise in de hoofdrol, zou eigenlijk een eerste seizoen hebben met dertien afleveringen; dit is echter ingekort tot een schamele 10 afleveringen en geen vooruitzicht op verlenging. De contracten worden niet verlengd en er is ook nog geen officieel statement door Fox naar buiten gebracht. 

Ondermeer Paramount TV en Amblin Entertainment, de studio van Steven Spielberg, waren betrokken bij de productie. De serie zal in januari volgend jaar van de buis verdwijnen.

De hoofdcast van Minority ReportDe hoofdcast van Minority Report

Communist nieuwe premier Nepal

De communist Khadga Prasad Sharma Oli is zondag verkozen tot nieuwe premier van Nepal. Oli kreeg de meerderheid van de 601 stemmen uit het Nepalese parlement. Hij versloeg daarmee de zittende premier Sushil Koirala.

De nieuwe premier kondigde zondag aan zich te willen toeleggen op onder meer de wederopbouw van het land. Nepal werd afgelopen april getroffen door een verwoestende aardbeving.

Ook moet Oli een oplossing vinden voor het conflict met een etnische minderheid in het zuiden van het land. De ruzie gaat over de grondwet en leidde al tot gewelddadige protesten.

Communist nieuwe premier Nepal
Communist nieuwe premier Nepal (Foto: ANP)

'Trump mag Aerosmith-nummer niet gebruiken'

Steven Tyler wil niet dat de Amerikaans presidentskandidaat Donald Trump het Aerosmith-nummer Dream On nog langer gebruikt bij evenementen rondom zijn campagne. De advocaten van de Aerosmith-frontman hebben Trump dit zaterdag voor de tweede keer in een brief laten weten, meldt The Hollywood Reporter.

In de brief valt volgens het blad te lezen dat republikein Trump 'geen toestemming' heeft om het nummer te gebruiken. Dat gaat ook op voor andere nummers van Tyler en zijn band. Volgens de advocaten zou het gebruik van het nummer de valse impressie geven dat hun client betrokken is bij de campagne van Trump.

Als Donald Trump het nummer nogmaals gebruikt voor een evenement dan zal Tyler actie ondernemen, zo staat in de brief. Volgens de advocaat heeft het overigens niets te maken met een persoonlijk of politiek meningsverschil met Trump. "Als iemand een nummer wil gebruiken, moet daar toestemming voor zijn gegeven. Steven heeft Dream On geschreven en dit gaat dan ook over het gebruik van zijn eigendom waar hij niet mee in heeft gestemd." Tyler staat overigens geregistreerd als republikein.

The Hollywood Reporter heeft het campagneteam van Trump om een reactie gevraagd, maar deze hebben ze nog niet gegeven.

'Trump mag Aerosmith-nummer niet gebruiken'
'Trump mag Aerosmith-nummer niet gebruiken' (Foto: BuzzE)

Dartster De Graaf wint Winmau World Masters

Dartster Aileen de Graaf heeft de Winmau World Masters op haar naam geschreven. De dartster uit Bunschoten-Spakenburg versloeg in de finale Lisa Ashton met 5-4. De World Masters is één van de oudste darttoernooien van het jaar en is na Lakeside het belangrijkste toernooi bij de BDO. 

De Graaf mocht aan de wedstrijd beginnen en tot 3-3 ging de finale gelijk op. Met een 134-finish wist Ashton een break te plaatsen en voor het eerst in de finale op voorsprong te komen. De Engelse opende de leg daarna direct met een 180'er, maar het was toch De Graaf die op gelijke hoogte kon komen. In de beslissende leg die de 25-jarige De Graaf mocht beginnen was ze oppermachtig en trok de partijd en daarmee de eindzege naar haar toe. 

De 25-jarige De Graaf, die in juli voor de tweede keer moeder werd, won eerder dit jaar onder andere de Muensterland Trophy, Deense Open en de Dutch Open. Ze is in januari als vierde geplaatst voor Lakeside en speelt in de eerste ronde tegen Casey Gallagher. 

De mannenfinale in Hull gaat tussen Larry Butler en Glenn Durrant. De finale is hier live te volgen. Alle uitslagen van de 42e editie van de Winmau World Masters zijn hier na te lezen. 

Cruella-film vindt schrijfster

Dat Disney de laatste jaren een strategie heeft uitgezet kan niemand ontgaan zijn. Die bevat vooral heel veel live-action hervertellingen van beroemde personages als Alice in Wonderland, Sleeping Beauty en onlangs nog Cinderella

Het blijkt dat de studio, na ondermeer bekendgemaakt te hebben er een te gaan maken van Beauty and the Beast (2017), Jungle Book (2016) en een vervolg op het populaire Alice in Wonderland (2017), nog een sprookje de behandeling laat ondergaan en dat is 101 Dalmatiërs. Alleen zullen de hondjes misschien iets minder prominent aanwezig zijn, de film zal namelijk gericht zijn op de slechterik van het verhaal; de iconische Cruella De Vil. En voor die film heeft de studio nu een schrijfster aangetrokken.

De eer gaat naar Kelly Marcel, die al eerder het script pende voor Disney's Saving Mr. Banks, en onlangs nog voor de hitfilm Fifty Shades of Grey. Ze zal samen met Steve Zissis werken aan een verhaal voor de film. Veel meer is er, verhaalsgewijs, nog niet bekend over het project. Wel is bekend dat er tot 2020 nog vier titelloze films bij de studio op het schema staan en dat er dus in het ergste geval nog vijf jaar gewacht moet worden tot er naar de bioscopen toe gegaan kan worden.

Er is nog geen informatie over een actrice die de iconische rol zal gaan spelen. De rol is wel al eerder live-action gespeeld door Glenn Close, in het debacle 102 Dalmatiërs.

Het iconische personage Cruella de Vil in vol ornaat (Foto: Disney)Het iconische personage Cruella de Vil in vol ornaat (Foto: Disney)

Tom Jones deelt sneer uit naar The Voice

Tom Jones werd in augustus ontslagen door de Britse versie van The Voice en nu haalt de wereldberoemde artiest uit naar het talentenprogramma. In een interview met The Telegraph zegt Tom Jones dat de makers van het programma de coaches opdroegen om vaker hun stoel om te draaien tijdens de audities. "Ik wilde dat niet, want ik wilde dat het echt zou zijn en ik wilde niet opgezadeld zijn met iemand die ik eigenlijk niet goed vond."

"Ik sta erom bekend te draaien bij de goede stemmen. Maar ik werd onder druk gezet om te draaien en zo kreeg ik een roodharig meisje in mijn team die ik eigenlijk niet wilde", aldus Tom. Volgens de krant zou het goed kunnen dat de zanger doelt op Roisin Geraghty-McDonagh. "Ze vonden het echt vervelend als we onze stoelen niet draaiden, maar ik bleef steeds zeggen dat het wel echt moest zijn."

Jones (75) heeft nog meer kritiek op het programma. Volgens Tom zijn de coaches namelijk niet echt betrokken bij het programma. "De echte coaches zijn de zangleraren en zij houden ons op de hoogte van de vorderingen van de deelnemers. Er vindt overleg plaats met de zangcoaches, maar uiteindelijk doen zij het echte werk. Wij zijn alleen het gezicht, we kiezen de deelnemers uit en de zangcoaches werken met ze."

Wat Tom dacht toen hij hoorde dat hij niet langer bij het programma betrokken zou zijn? "Ik heb in de afgelopen jaren geleerd dat je nergens op kunt vertrouwen. Toen ik hoorde dat mijn contract niet werd verlengd, bedacht ik mij dat het mij eigenlijk niks kon schelen. Ik was hier al voor The Voice en ik zal er ook hierna nog zijn."

Tom Jones deelt sneer uit naar The Voice
Tom Jones deelt sneer uit naar The Voice (Foto: BuzzE)

Kans op lichte vorst aan de grond

In de nacht van zondag op maandag kan het in sommige delen van het land aan de grond licht gaan vriezen. In het oosten van het land daalt de temperatuur volgens de weerbureau's tot dicht bij het vriespunt. In het westen blijft het naar verwachting iets boven nul.

Maandag is het overdag vrij zonnig, maar de zon kan af en toe verdwijnen achter de bewolking. De temperatuur loopt uiteen van 9 tot 11 graden. In de nacht koelt het opnieuw af en kan het weer licht vriezen.

Kans op lichte vorst aan de grond
Kans op lichte vorst aan de grond (Foto: ANP)

Blind roept doelman Stekelenburg op

Bondscoach Danny Blind heeft doelman Maarten Stekelenburg opgeroepen voor de EK-kwalificatiewedstrijd dinsdag tegen Tsjechië in Amsterdam. De keeper van Southampton is aan de selectie van het Nederlands elftal toegevoegd vanwege blessures bij Jasper Cillessen en Tim Krul. Stekelenburg stond in oktober 2012 voor de laatste keer in het doel van Oranje in de gewonnen uitwedstrijd tegen Roemenië (1-4).

Blind riep zaterdag doelman Kenneth Vermeer van Feyenoord al op voor Oranje na de gewonnen uitwedstrijd tegen Kazachstan (1-2). Hij trainde zondag in Amstelveen al mee met de Nederlandse selectie. Ook verdediger Gregory van der Wiel sloot zondag weer bij Oranje aan. Voor het duel met Kazachstan was hij geschorst.

Zowel Cillessen als Krul heeft zondag het trainingskamp van Oranje zondag verlaten. Cillessen raakte zaterdag tijdens de warming-up in Astana geblesseerd aan zijn rug. Daardoor begon Krul tegen Kazachstan in het basisteam. De keeper van Newcastle United moest in de slotfase van het duel uitvallen met een knieblessure. PSV-doelman Jeroen Zoet kon daardoor als derde keeper van Oranje zijn debuut maken in het Nederlands elftal.

Selectie

De selectie van Blind bestaat nu weer uit 23 man. De lijst van afwezigen bij het Nederlands elftal is niettemin zeer groot. Blind kan al niet beschikken over zijn geblesseerde aanvoerder Arjen Robben, Stefan de Vrij, Daryl Janmaat, Davy Klaassen, Quincy Promes, Luuk de Jong, Paul Verhaegh, Jetro Willems, Kevin Strootman en Jordy Clasie.

Bruno Martins Indi ontbrak tegen de Kazakken vanwege een schorsing. De verdediger van FC Porto was weer beschikbaar voor het duel met Tsjechië, maar Blind gaf de voorkeur aan Van der Wiel. Maandag traint Oranje nog een keer in de Amsterdam ArenA.

Blind roept doelman Stekelenburg op
Blind roept doelman Stekelenburg op (Foto: ANP)

Verfilming G.R.R. Martin-boek in de maak

Het is misschien niet Game of Thrones dit keer, maar een ander werk van G.R.R. Martin gaat zijn weg vinden naar het scherm. Dit meldt Variety.

Skin Trade, een boek dat Martin in 1989 schreef, is door Cinemax opgepikt. Zij willen er waarschijnlijk een televisieserie van gaan maken, alhoewel de precieze plannen nog niet duidelijk zijn.

Het boek was deel van een zevendelige horrorfictie-reeks, Dark Visions, waarin tevens Stephen King en Dan Simmons allebei drie korte verhalen schreven en Martin een lang verhaal schreef. Het verhaal vertelt over een weerwolf, en wordt gezien als een van de beste werken ooit waarin een weerwolf de hoofdrol speelt. 

Interessant detail van dit verhaal: Cinemax is eigendom van HBO en dit is waarschijnlijk voor de omroep een manier om het Martin-emperium, dat ze op hebben gebouwd met Game of Thrones, verder uit te bouwen. Voor die boekenserie bestaat er een hardnekkig gerucht dat er een film, met toestemming en bejubeling van Martin zelf, aan zit te komen. Dit moet dan het verhaal vóór de wereldberoemde tv-serie gaan vertellen. 

Kalinda Vazquez, bekend als scenarioschrijver van onder meer Prison Break en Once Upon a Time, is gekozen om de pilotaflevering te gaan schrijven. Er is nog geen mededeling gedaan over een startdatum.

Verfilming G.R.R. Martin-boek in de maak (Foto: ANP)Verfilming G.R.R. Martin-boek in de maak (Foto: ANP)

Purmerend besluit over opvang vluchtelingen

De mogelijke noodopvang van 120 vluchtelingen en een asielzoekerscentrum voor reguliere opvang heeft de afgelopen weken in Purmerend voor veel beroering gezorgd. Maandagavond zal de raad definitief beslissen. Echter, publiek is niet welkom. De gemeente heeft wel dertig mensen uitgenodigd die tijdens een inspraakavond eerder hebben gesproken.

Op internet wordt inmiddels opgeroepen toch naar het stadhuis te komen, uit verzet tegen de komst van de opvanglocaties. Volgens de gemeente is er gewoonweg niet genoeg plek om alle belangstellenden een plekje te geven en om veiligheidsredenen kan ook geen scherm in de hal worden gezet.

Eind september stond de noodopvang van vluchtelingen al op de agenda van de gemeenteraad. Daar stroomden bezorgde en verontwaardigde inwoners echter zo massaal toe, dat burgemeester Don Bijl zich genoodzaakt zag het stadhuis te laten ontruimen.

Purmerend besluit over opvang vluchtelingen
Purmerend besluit over opvang vluchtelingen (Foto: ANP)

Krul rest van het seizoen uitgeschakeld

Keeper Tim Krul heeft een zware blessure overgehouden aan de interland tegen Kazachstan. De doelman heeft zijn kruisband gescheurd en is de rest van het seizoen uitgeschakeld, zo heeft zijn club Newcastle United bekend gemaakt via Twitter. Bondscoach Danny Blind heeft inmiddels naast Kenneth Vermeer ook Maarten Stekelenburg opgeroepen om Krul en de tevens geblesseerde Jasper Cillessen te vervangen.

Krul viel tijdens de wedstrijd tussen Nederland en Kazachstan in de tachtigste minuut uit met een toen nog onbekende blessure. Omdat Cillissen bij de warming up geblesseerd raakte maakte Jeroen Zoet zijn debuut in Oranje.

Uitslagen eredivisie waterpolo 10/10/2015

Zaterdag was het een vol programma in de Eredivisie. Alle ploegen kwamen in actie. De heren van Widex GZC Donk speelden hun eerste wedstrijd na het teleurstellende Europese avontuur tegen De Zijl in Leiden, een wedstrijd die eindigde met een gelijkspel. De andere ploeg uit Leiden, ZVL, speelde dit weekend twee wedstrijden. Vrijdag hadden ze weinig moeite met De Zaan en zaterdag werd De Ham verslagen.

UZSC vergroot bij de heren hun voorsprong op de rest, enkel ZPB H&L Productions kan volgen, maar het verschil in doelsaldo tussen beide clubs is behoorlijk toegenomen. Ook Het Ravijn, die dinsdag tegen Jong Oranje spelen, heeft weinig kans om het verschil van achttien doelpunten te overbruggen. Bij de dames zijn er drie ploegen die op negen punten staan, met GZC Donk voorop, op de voet gevolgd door UZSC. ZVL heeft vooralsnog moeite om een doelsaldo op te bouwen en staat derde.

PSV wist niet te stunten tegen koploper GZC Donk (Pro Shots / Martijn Buskermolen)
PSV wist niet te stunten tegen koploper GZC Donk (Pro Shots / Martijn Buskermolen)

Uitslagen dames

ZV De Zaan

7 - 11

ZVL-BAM

Score per kwart: 2-3, 4-5, 7-8, 7-11

De Ham

13 - 19

ZVL-BAM

Score per kwart: 5-7, 7-12, 12-14, 13-19

ZPB H&L Productions

7 - 7

ZV De Zaan

Score per kwart: 4-1, 6-4, 6-6, 7-7

UZSC

16 - 4

ENC Arnhem

Score per kwart: 6-1, 9-2, 12-3, 16-4

Polar Bears

5 - 9

Het Ravijn

Score per kwart: 1-3, 2-5, 4-6, 5-9

H.B.W.

7 - 8

Waterpolo Den Haag

Score per kwart: 1-3, 4-6, 5-6, 7-8

WIDEX GZC DONK

17 - 9

PSV Waterpolo

Score per kwart: 5-1, 10-2, 13-7, 17-9

Uitslagen heren

UZSC

14 - 5

Jong Oranje

Score per kwart: 4-0, 7-2, 10-4, 14-5

AZC

10 - 7

Polar Bears

Score per kwart: 2-3, 5-5, 9-5, 10-7

Het Y

8 - 13

ZPC AMERSFOORT

Score per kwart: 4-5, 7-7, 8-10, 8-13

UZSC

19 - 6

ZVVS

Score per kwart: 4-3, 9-3, 14-4, 19-6

De Zijl zwemsport

10 - 10

WIDEX GZC DONK

Score per kwart: 3-2, 7-6, 8-9, 10-10

Schuurman BZC

11 - 16

ZPB H&L Productions

Score per kwart: 1-5, 5-9, 7-13, 11-16

Alle standen zijn te vinden op een speciale pagina: Stand eredivisie 2015/2016

George Clooney gekidnapt in eerste trailer Hail Caesar

Een raamvertellingsfilm, waar zagen we dat eerder? Juist, onlangs nog in het met Oscars bekroonde Birdman, dat een interessante blik gaf in de wereld van een acteur en een toneelstuk. Nu is het tijd om een kijkje te krijgen in Hollywood.

George Clooney, die in de film de iconische rol van Julius Caesar speelt, wordt gekidnapt uit zijn kleedkamer in de studio van het fictieve Capitol Pictures. Ondertussen probeert de studiobaas de grootste sterren in toom te houden. 

De cast bestaat uit werkelijk een enorme rij van sterren. Ondermeer Josh Brolin, George Clooney, Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Channing Tatum, Scarlett Johansson, Jonah Hill en Frances McDormand maken allen hun opwachting in de film. Het script en de regie is in handen van de befaamde Coen broers, die hun faam bevestigden met bekende titels als Fargo, The Big Lebowski en onlangs nog Inside Llewyn Davis

Hail Caesar! draait vanaf 18 februari 2016 in de bioscoop.

Gordon leeft nog dankzij moeder

Gordon heeft zijn aanrijding op het Griekse eiland Mykonos overleefd dankzij zijn overleden moeder. Daarvan is de zanger en presentator overtuigd, schrijft hij op Facebook. "De klap van het ongeluk ben ik te boven en vergeleken bij die klap na jouw verlies... Lach ik erom. Ik ben er nog en weet zeker dankzij jou dus ik heb het begrepen en ga door, voor jou."

Gordon, die deze zomer zwaargewond in een Grieks ziekenhuis belandde, staat op Facebook stil bij de dood van zijn moeder. Marie Heuckeroth stierf vijf jaar geleden op 79-jarige leeftijd. "Een dag werd een week en een week een maand, toen een jaar en nu alweer vijf jaar zonder jou. Ja mam, het went nooit en wat had ik je nodig de afgelopen maanden."

Marie redde haar zoon niet alleen na zijn aanrijding. "Was jij dat die me behoedde voor de zoveelste klootzak die op m'n pad kwam? Was jij dat in Griekenland die me redde? Vast wel, want ik ken niemand anders die zo veel van me houdt als jij."

Gordon schrijft dat hij nog elke dag aan zijn moeder denkt en nog 'honderduit' over haar praat. "Ik doe het al vijf jaar zonder je en heel eerlijk? Ik vind er geen reet aan, mis gewoon dat je af en toe m'n haar kut vindt zitten en die oorbel heb ik ook maar uitgedaan alsof ik je hoorde vanmorgen. Hoe dan ook lieverd ik doe dus gewoon of je er nog bent."

Gordon leeft nog dankzij moeder
Gordon leeft nog dankzij moeder (Foto: BuzzE)

Albanië voor eerste keer naar EK

Albanië doet volgend jaar in Frankrijk voor de eerste keer mee aan het eindtoernooi om de Europese titel. Het Balkanland verzekerde zich zondag van de tweede plaats in groep I, achter poulewinnaar Portugal. De laatste groepswedstrijd in en tegen het al lang uitgeschakelde Armenië eindigde in een zege van 3-0.

Bij de rust leidde Albanië in Jerevan al met 2-0 door treffers van Kamo Hovhannisyan (eigen doel) en Berat Djimsiti. Een kwartier voor tijd tilde Armando Sadiku de stand naar 3-0. Armenië sloot de poulefase af met slechts twee punten in acht duels.

Door de Albanese overwinning moest Denemarken in groep I genoegen nemen met de derde plaats, die nog wel goed is voor deelname aan de playoffs om een EK-ticket. De Denen verloren donderdag in hun laatste poulewedstrijd van Portugal (1-0) en verzuimden daardoor te profiteren van de thuisnederlaag van concurrent Albanië tegen Servië (0-2).

Poulewinnaar

Portugal versloeg zondagavond in de laatste groepswedstrijd Servië met 2-1. Voor de poulewinnaar kwamen Nani en João Moutinho tot scoren. Namens de thuisploeg bracht Zoran Tosic tussendoor de gelijkmaker op zijn naam. Ajacied Nemanja Gudelj bleef op de bank bij Servië. Teamgenoot Nemanja Matic kreeg in de slotfase rood.

Met een ticket voor het EK op zak mocht sterspeler Cristiano Ronaldo even vakantie vieren. De Portugese bondscoach Fernando Santos gaf zijn aanvoerder vrij voor het duel in Belgrado. Naast Ronaldo kregen ook verdediger Ricardo Carvalho en middenvelder Tiago toestemming de selectie te verlaten. Fábio Coentrão keerde vanwege een blessure eerder terug naar zijn club AS Monaco.

Albanië voor eerste keer naar EK
Albanië voor eerste keer naar EK (Foto: ANP)

Cillessen blijft twijfelgeval bij Oranje

Het is nog steeds onzeker of Jasper Cillessen dinsdag met het Nederlands elftal tegen Tsjechië in de EK-kwalificatie kan uitkomen. De doelman van Ajax laat zich zondagavond behandelen aan de rugblessure die hij zaterdag tijdens de warming-up van de ontmoeting met Kazachstan opliep.

Bondscoach Danny Blind beslist waarschijnlijk zondagavond al of hij Cillessen door een andere doelman vervangt. Hij riep zaterdagavond al Kenneth Vermeer op voor Tim Krul, die zo goed als zeker een zware knieblessure heeft opgelopen. Jeroen Zoet verdedigde in de slotfase van het duel met Kazachstan het doel van Oranje.

Blind moet zijn selectie voor het duel met Tsjechië voor maandag 12.00 uur doorgeven. De bondscoach liet zaterdagavond al weten dat hij niet weet of hij nog een derde doelman oproept als Cillessen niet kan starten. Een mogelijkheid is ook om de doelman van Ajax als derde keeper achter de hand te houden als hij slechts licht geblesseerd is.

Cillessen blijft twijfelgeval bij Oranje
Cillessen blijft twijfelgeval bij Oranje (Foto: ANP)

Darter De Graaf treft Veenstra op Lakeside, Harms loot qualifier

In het Engelse Hull is geloot voor Lakeside 2016, het officieuze wereldkampioenschap van dartbond BDO. Zes Nederlandse heren en twee dames zullen begin januari afreizen naar Frimley Green. 

Matthew Medhurst moet zich als winnaar van het West-Europees kwalificatietoernooi in de voorronde melden. Hierin treft hij de Canadees Jeff Smith, de halve finalist van vorig jaar. Mocht Medhurst de eerste ronde overleven dan wacht Martin Adams op hem in de eerste ronde. De als derde geplaatste Jeffrey de Graaf treft in de eerste ronde zijn landgenoot Richard Veenstra.

De als vijfde geplaatste Wesley Harms zal het opnemen tegen de winnaar van het voorrondeduel Seigo Asada en Darius Labanauskas. Ryan de Vreede (16) treft de winnaar van de voorrondepartij tussen Larry Butler en James Hurrell. Butler plaatste zich eerder deze week nog voor de Grand Slam of Darts. Willem Mandigers treft aan de oche Scott Waites. Ted Hankey is nog niet zeker van zijn deelname aan Lakeside. Hij moet afwachten of Thomas Junghans niet de Winmau World Masters wint. De Zwitser speelt vanavond de halve finale van de World Masters tegen Glen Durrant. Mocht Junghans niet het toernooi winnen, dan mag Hankey alsnog deelnemen aan Lakeside. 

Bij de dames treft de als vierde geplaatste Aileen de Graaf de Engelse Casey Callagher. Anca Zijlstra neemt het in de eerste ronde op tegen Anastasia Dobromyslova. Het toernooi begint op 2 januari en de finale is acht dagen later op 10 januari. 

Update 20.35 uur

Thomas Junghans verliest de halve finale met 5-1 van Glen Durrant en daardoor is Ted Hankey zeker van Lakeside. 

Loting voorronde Lakeside 2016
Seigo Asada (Jap) - Darius Labanauskas (Lit)
Rob Modra (Aus) - John Walton (Eng)
Peter Sajwani (Zwe) - Vladimir Andersen (Den)
David Cameron (Can) - Ted Hankey (Eng) 

Kostas Pantelidis (Gri) - Darren Peetoom (Eng)
Craig Caldwell (N-Z) - Alan Soutar (Sch)
Larry Butler (VS) - James Hurrell (Eng)
Matthew Medhurst (Ned) - Jeff Smith (Can)

Hoofdtoernooi
(1)Glen Durrant (Eng) - Dean Reynolds (Wal)
(16)Ryan de Vreede (Ned) - Butler / Hurrell
(9)Scott Waites (Eng) - Willem Mandigers (Ned)
(8)Geert de Vos (Bel) - Pantelidis / Peetoom

(5)Wesley Harms (Ned) - Asada / Pantelidis
(12)Jim Williams (Wal) - Tony O'Shea (Eng)
(13)Gary Robson (Eng) - Madars Razma (Let)
(4)Jamie Hughes (Eng) - Ross Montgomery (Sch)

(3)Jeffrey de Graaf (Ned) - Richard Veenstra (Ned)
(14)Pip Blackwell (Eng) - Martin Atkins (Eng)
(11)Mark McGeeney (Eng) - Pantelidis / Andersen
(6)Scott Mitchell (Eng) - Caldwell / Soutar

(7)Darryl Fitton (Eng) - Dennis Harbour (Eng)
(10)Martin Phillips (Wal) - Cameron / Junghans
(15)Brian Dawson (Eng) - Modra / Walton
(2)Martin Adams (Eng) - Medhurst / Smith

Loting damestoernooi
(1)Lisa Ashton (Eng) - Paula Jacklin (Eng)
(8)Trina Gulliver (Eng) - Dee Bateman (Eng)
(5)Anastasia Dobromyslova (Rus) - Anca Zijlstra (Ned)
(4)Aileen de Graaf (Ned) - Casey Gallagher (Eng)

(3)Deta Hedman (Eng) - Corrine Hammond (Aus)
(6)Lorraine Winstanley (Eng) - Rachel Brooks (Eng)
(7)Zoe Jones (Eng) - Tina Osborne (N-Z)
(2)Fallon Sherrock (Eng) - Ann-Louise Peters (Den)

Asscher wil vluchteling sneller aan baan

Vluchtelingen met een verblijfsvergunning sneller aan het werk helpen. Dat staat maandagavond centraal tijdens een overleg van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) met werkgevers, werknemers, gemeenten en vluchtelingenorganisaties.

Een woordvoerder van Asscher bevestigde een RTL Nieuws-bericht hierover zondag. Uit cijfers van Vluchtelingenwerk van oktober vorig jaar bleek minder dan de helft van de vluchtelingen (46 procent) een betaalde baan te hebben.

Erkenning van diploma's van vluchtelingen neemt veel tijd in beslag en ook de taal vormt vaak een probleem. Maar Vluchtelingenwerk stelde vorig jaar dat er ook geen specifiek beleid meer is om vluchtelingen aan een baan te helpen.

Asscher gaat nu met de VNO-NCW, FNV, CNV, SER, VNG en vluchtelingenorganisaties kijken welke maatregelen genomen moeten worden om de vluchteling makkelijker aan een baan te helpen.

Asscher wil vluchteling sneller aan baan
Asscher wil vluchteling sneller aan baan (Foto: ANP)

'Ruime meerderheid voor Loekasjenko'

De Wit-Russische leider Alexander Loekasjenko heeft zondag volgens de exit polls met 80 procent van de stemmen de presidentsverkiezingen gewonnen. Dat meldde het staatspersbureau Belta kort na het sluiten van de stembureaus.

De 61-jarige Loekasjenko is al sinds 1994 aan de macht in Wit-Rusland, trouwe bondgenoot van Rusland. Zaterdagavond protesteerden nog honderden mensen tegen zijn herverkiezing. Ze eisten dat de president zijn ontslag indient.

Tijdens de vorige verkiezingen in 2010 liet Loekasjenko een protest tegen zijn overwinning met geweld neerslaan. Honderden tegenstanders van de president werden toen opgepakt.

'Ruime meerderheid voor Loekasjenko'
'Ruime meerderheid voor Loekasjenko' (Foto: ANP)

The Martian houdt stand, Pan flopt

De winnaar van dit weekend is bekend, en het is opnieuw het scifi-epos The Martian geworden. De nieuwkomer Pan gaat redelijk roemloos ten onder in zijn eerste ronde. Dit meldt BoxOfficeMojo.

De film, met in de hoofdrol Matt Damon als gestrande Mars-astronaut, wist 37 miljoen binnen te harken. Daarmee staat de score tot nu toe op 230 miljoen dollar. Het tweede deel van Hotel Transsylvanië deed ook weer goede zaken, voor het derde weekend op rij in de Verenigde Staten. Dat brengt het wereldwijde totaal van die film nu op 210 miljoen dollar.

De nieuwe fantasie-avonturenfilm Pan, met Hugh Jackman in de rol van de piraat Blackbeard en Levi Miller als Peter Pan, is in zijn eerste weekend er niet in geslaagd om een groot publiek te bereiken. De slechte recensies en falende advertentiecampagne zorgen ervoor dat de teller na het eerste weekend op een krappe 19 miljoen dollar staat. Dat zou geen probleem zijn als het om een klein productiebudget ging. Echter, de film heeft 150 miljoen dollar gekost, en daar is de advertentiecampagne nog niet bij opgeteld. Een flop is dus nu haast wel een zekerheid, want er bestaat ook nog eens een kans dat het budget niet eens wordt terugverdiend.

The Martian: Matt DamonThe Martian: Matt Damon

Dordtenaar vast in Groot-Brittannië voor drugssmokkel

Een 22-jarige man uit Dordrecht is in Groot-Brittannië veroordeeld tot zeven jaar cel, omdat hij duizenden MDMA-pillen het land in probeerde te krijgen. Dat heeft de Britse National Crime Agency bekendgemaakt.

Hesus Ramon N. probeerde zo'n 25.000 pillen in een nekkussen Groot-Brittannië binnen te smokkelen toen hij op 20 september met de veerboot van Rotterdam naar Hull reisde. De douane hield hem tegen en maakte een röntgenfoto van het kussen, omdat het erg zwaar was.

Op de foto waren duizenden pillen te zien. Ook vond de douane meerdere pakjes met pillen die verstopt zaten tussen de bagage van N. Hij gaf later toe dat hij de drugs in opdracht het land in probeerde te smokkelen en dat hij hiervoor werd betaald. De drugs hadden een straatwaarde van ongeveer 270.000 euro (200.000 Britse pond).

ADE breidt uit naar India

Amsterdam Dance Event (ADE) slaat met zijn internationale tak Global Sessions volgend jaar zijn vleugels uit naar India. Nadat het wereldwijd bekende conferentiefestival voor elektronische muziek zich drie jaar geleden voor het eerst buiten Amsterdam begaf met ADE Global Sessions op Aruba, vindt het evenement van Buma in april 2016 plaats in de Indiase stad Mumbai.

"Amsterdam Dance Event zet zich door middel van ADE Global Sessions voortdurend in om de dancecultuur wereldwijd te verbinden. Met een groeiende dancemuziekindustrie en de enorm grote jonge bevolking is Mumbai de logische volgende stop", meldt de organisatie.

Tijdens ADE Global Sessions India schuiven top-dj's aan voor publieke interviewsessies, vinden netwerkevenementen plaats voor professionals uit de industrie en wordt een cultuurprogramma georganiseerd met lokale kunstenaars.

Sunburn Festival
ADE werkt in India samen met Shailendra Singh, een van de mensen achter het bekende Sunburn Festival. Dat staat bekend als het Aziatische equivalent van massale westerse dancefestivals als Tomorrowland en Ultra.

Woensdag barst in Amsterdam de twintigste editie van ADE los. Op zijn thuisbasis is het festival inmiddels uitgegroeid tot vijfdaags massa-evenement dat naast een conferentiedeel voor professionals ook een uitgebreid nachtprogramma voor danceliefhebbers kent met meer dan driehonderd feesten op ruim honderd locaties in de stad. Buma verwacht dit jaar zo'n 365.000 bezoekers in Amsterdam.

ADE breidt uit naar India
ADE breidt uit naar India (Foto: BuzzE)

Draghi hamert op hervormingen Griekenland

De Griekse regering moet eerst werk maken van de met haar schuldeisers afgesproken hervormingen. Pas daarna kan over een eventuele schuldenverlichting worden gesproken.

Dat benadrukt president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) nog maar eens in een zondag gepubliceerd interview met de Griekse krant Kathimerini. De regeringsploeg van premier Alexis Tsipras zal de komende maanden 'vastberadenheid' moeten tonen, vindt hij.

Griekenland bereikte afgelopen zomer na maanden onderhandelen overeenstemming met de overige eurolanden over een nieuw steunprogramma. In ruil daarvoor moet het land nog meer economische hervormingen doorvoeren dan het de afgelopen jaren al heeft gedaan.

Referendum
Met name premier Alexis Tsipras wordt verweten dat hij de onderhandelingen onnodig lang en moeilijk heeft gemaakt, onder meer door het bereikte resultaat eerst met een negatief stemadvies in een referendum aan het Griekse volk voor te leggen. Hij trad af kort nadat uiteindelijk toch een definitief akkoord was gesloten, maar werd vorige maand herkozen.

Draghi vindt dan ook dat Tsipras en zijn regeringsploeg eerst moeten bewijzen dat zij echt achter de gemaakte afspraken staan. Hij verwelkomt recente uitspraken van de premier zelf, die afgelopen week erkende dat hij het vertrouwen zal moeten herwinnen door de beloofde hervormingen onverwijld door te voeren.

Later zal volgens Draghi een dicussie moeten worden gevoerd over de houdbaarheid van de Griekse schuldenberg op de langere termijn. De ECB heeft zijn zorgen daarover al eerder geuit. Schuldenverlichting zal een 'element' moeten zijn, aldus de centralebankpresident.

Draghi hamert op hervormingen Griekenland
Draghi hamert op hervormingen Griekenland (Foto: ANP)

Qatar: olieprijs heeft bodem bereikt

De olieprijzen hebben de bodem bereikt en zullen vanaf volgend jaar herstel laten zien. Dat stelt energieminister Mohammed al-Sada van het olieproducerende emiraat Qatar in een zondag afgegeven verklaring.

Volgens Qatar, dat lid is van de OPEC, is de groei van het olieaanbod uit landen buiten dat oliekartel dit jaar door het lage prijspeil aanzienlijk afgenomen. Voor volgend jaar voorziet Al-Sada een stagnatie of zelfs een afname, terwijl de vraag vanuit zowel ontwikkelde als opkomende markten aantrekt.

De olieprijs ligt momenteel meer dan de helft lager dan pakweg anderhalf jaar geleden. Gezien het huidige, lage prijsniveau hebben veel oliebedrijven hun investeringen fors teruggeschroefd. Daardoor ziet de minister op termijn productietekorten ontstaan.

Cruciale rol
De OPEC heeft zelf een cruciale rol gespeeld in de scherpe daling van de olieprijs sinds de zomer van 2014. Ondanks tekenen van een afzwakkende vraag heeft het oliekartel onder leiding van grootmacht Saudi-Arabië zestien maanden op rij meer olie opgepompt dan de maximaal 30 miljoen vaten per dag die zijn afgesproken. De OPEC voorziet in zo'n 40 procent van de totale wereldwijde oliebehoefte.

Door de prijzen laag te houden willen de Saudi's olieproducenten uit de markt drukken die bij zulke lage opbrengsten hun investeringen niet terug kunnen verdienen. Dat is goed voor hun eigen marktpositie. Afgelopen zomer lieten zij evenwel weten bereid zijn te praten over maatregelen om de prijzen wat te laten stijgen. Veel landen, ook binnen de OPEC, zijn door de lage prijzen in financiële problemen gekomen.

Qatar: olieprijs heeft bodem bereikt
Qatar: olieprijs heeft bodem bereikt (Foto: ANP)

Tweede seizoen Mr. Robot stuk duisterder

Het eerste seizoen van Mr. Robot zit er al ruim een maand op en fans van de hackersserie snakken naar meer. Bedenker Sam Esmail en enkele castleden gingen tijdens New York Comic Con in op wat seizoen een te bieden had en natuurlijk werd gevraagd hoe het verhaal zich zal vervolgen.

Wat blijkt: de cast weet net zoveel over seizoen twee als de fans nu weten. "Sam wordt een beetje bang als hij met een van ons in een kleine ruimte is", sprak actrice Carly Chaikin, die in de serie de rol van hacker-chick Darlene speelt. "De gehele autorit naar hier probeerde ik seizoen twee te voorspellen." 

De Amerikaanse hitserie heeft zich weten de onderscheiden als een heuse tech-thriller door een complex verhaal met turbulente plottwists en de fans kunnen alleen maar raden wat er verder gaat gebeuren. Esmail laat zijn cast echter niet totaal in het duister tasten wat betreft het plot voor de tweede run van de serie. Hoofdrolspeler Rami Malek vertelde namelijk te weten dat de focus in seizoen twee meer op het moeilijke verleden van zijn personage Elliot komt te liggen. Toen Esmail gevraagd werd of hij iets over de tweede akte van zijn verhaal kon vertellen reageerde hij vrij duidelijk: "duister, het wordt echt fucking duister!".

Het tweede seizoen van Mr.Robot zal volgend jaar te zien zijn, een precieze premieredatum is nog niet bekend.

Rami Malek als Elliot in Mr.Robot
Rami Malek (Elliot) en Christian Slater (Mr.Robot) tijdens seizoen een

'Leider van IS overleeft aanval'

Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van Islamitische Staat, behoort niet tot de slachtoffers van een luchtaanval op het konvooi waarvan hij deel uitmaakte. Het konvooi reed in de provincie Anbar in West-Irak op weg naar een vergadering toen Irakese vliegtuigen aanvielen. Er vielen meerdere doden, maar al-Baghdadi was niet een van hen, aldus lokale autoriteiten en bronnen in ziekenhuizen in de regio.

Acht andere belangrijke IS-voormannen zouden wel bij de aanval zijn omgekomen.

Volgens Bagdad is de leider van Islamitische Staat "in onbekende toestand" van het konvooi weggehaald in een voertuig en is zijn lot onbekend. IS zelf reageerde daarop via Twitter dat "de geruchten over een luchtaanval" vals waren. En mocht al-Baghdadi ooit sneuvelen, dan gaat de strijd gewoon door, aldus IS.

'Leider van IS overleeft aanval'
'Leider van IS overleeft aanval' (Foto: ANP)

HC Amsterdam eenvoudig door in Euro Hockey League

Hockeyclub Amsterdam heeft zich zondagmiddag geplaatst voor de knock-outfase van de Euro Hockey League. De Amsterdammers hadden in Hamburg, vanwege hun uitstekende doelsaldo, genoeg aan een gelijkspel tegen het Franse Saint Germain. Dankzij goals van Sander 't Hart (2x) en Valentin Verga (2x) wonnen de mannen van Alyson Annan met 4-0.

Na de historische monsterzege van zaterdagmiddag tegen het Poolse SK Pomorzanin Torun (19-2) waren de verwachtingen bij het toegestroomde publiek hooggespannen. Zouden de Nederlanders opnieuw een hockeyshow afgeven? Een show werd het niet, maar wel een heerlijk duel om naar te kijken; vol strijd, en waarbij er maar één team aanspraak maakte op de winst.

Via Sander 't Hart nam Amsterdam al vroeg in de wedstrijd de leiding. Hij stond aan het eind van een prachtige aanval klaar om de bal langs de Franse doelman te schieten. Waar de torenhoge favoriet zaterdagmiddag doorstoomde, liep in de rest van de eerste helft vrijwel iedere Amsterdamse aanval stuk op een Franse muur. Saint Germain trok zich massaal terug en probeerden te ontregelen waar het kon. Hierdoor had Amsterdam grote moeite om de cirkel binnen te dringen en bleven grote kansen ook uit.

Vlak na rust bracht Valentin Verga Amsterdam op een 2-0 voorsprong. Zijn snoeiharde backhand vanaf de rand van de cirkel suisde langs de Franse doelman in de verre kruising. Een prachtgoal. Tien minuten later mocht de 26-jarige Oranje-international aanleggen voor een strafbal. Bekeken en ogenschijnlijk nonchalant plaatste hij de bal in de linkerbenedenhoek; 3-0.

Met de 3-0 een kwartier voor tijd voelde je dat de wedstrijd gespeeld was. Sander 't Hart tekende in de 55e minuut voor het Amsterdamse slotakkoord van dit duel. Zijn backhand rolde via de schoen van de Franse doelman en de paal over de doellijn; 4-0.

Daarmee komt voor Amsterdam een einde aan een zeer succesvol Europees weekend en is plaatsing voor de knock-outfase een feit. Na jaren van afwezigheid gaf de ploeg van coach Alyson Annan in Hamburg hun visitekaartje af met een glimlach. Want ondanks dat je van het niveau van de tegenstanders van alles kunt zeggen, met 23 goals voor en 2 tegen heb je het gewoon uitstekend gedaan.

De Euro Hockey League gaat met Pasen volgend jaar verder. Ook Oranje Zwart en Kampong zijn dan van de partij, beide clubs hadden zich al rechtstreeks geplaatst voor de knock-outfase. 

Minder bezoekers voor festival Festyland

Dit jaar kwamen 28.000 bezoekers af op het muziekfestival FestyLand in Volkel. Dat zijn er minder dan vorig jaar, toen bezochten nog 33.500 mensen het festival. Toch kijkt de organisatie van deze achtste editie terug op een 'enorm geslaagde en zonnige afsluiting van het festivalseizoen'. FestyLand geldt als de officieuze afsluiting van het festivalseizoen.

Op het festivalterrein, gelegen aan het water, konden de bezoekers genieten van muziek van onder meer Guus Meeuwis & Band en Kraantje Pappie. Ook traden dit jaar Lil' Kleine & Ronnie Flex, Jody Bernal, Dotan en Jett Rebel op.

Minder bezoekers voor festival Festyland
Minder bezoekers voor festival Festyland (Foto: ANP)

Ambulancepersoneel staakt opnieuw

Ambulances rukken maandag en woensdag tussen 12.00 en 16.00 uur in verscheidene regio's alleen voor spoedgevallen uit. Al het geplande vervoer vervalt als gevolg van een staking die vakbond FNV Zorg & Welzijn zondag heeft aangekondigd.

Afgelopen woensdag werd al net zo'n actie gehouden, maar dat heeft nog niet geleid tot een nieuw cao-akkoord. Daarom gaan de vakbonden op herhaling. Ambulancemedewerkers zitten al tien maanden zonder cao. Zij willen onder meer koopkrachtverbetering en betere arbeidsomstandigheden.

In de regio's Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Noord-Holland Noord, Kennemerland, Noord-Oost Gelderland en Gelderland Zuid wordt komende week op beide dagen gestaakt. In Zuid-Holland Zuid en Flevoland gebeurt dat alleen op de woensdag.

Ambulancepersoneel staakt opnieuw
Ambulancepersoneel staakt opnieuw (Foto: ANP)

Transavia staakt vluchten vanuit Maastricht

Transavia stopt met het uitvoeren van vluchten vanaf Maastricht Aachen Airport. Dat heeft een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij zondag bevestigd na een bericht van reisvakblad TravMagazine.

De budgetvlieger bood, alleen in de zomermaanden, drie chartervluchten per week aan vanaf Maastricht. Die vliegtuigen deden op weg naar hun zonbestemming ook Groningen aan. In Maastricht stapten gemiddeld vijftig tot zestig passagiers in. "Dat was niet meer rendabel", aldus de zegsvrouw.

Transavia gaat zijn beschikbare vliegtuigcapaciteit concentreren op Schiphol en de regionale luchthavens Eindhoven en Rotterdam. De Nederlandse prijsvechter wil minder afhankelijk worden van toeristen en ook zakelijke reizigers trekken. Daarvoor is het belangrijk om dagelijkse lijnvluchten aan te bieden naar bestemmingen die voor dat segment relevant zijn.

Pakketreizen
Vliegen in opdracht van aanbieders van pakketreizen blijft wel een belangrijke activiteit voor Transavia. "Wij blijven in overleg met touroperators over wat mogelijk is en wat niet", aldus de woordvoerster. Vanuit Groningen blijven voorlopig nog chartervluchten vertrekken.

Moederbedrijf Air France-KLM is bezig Transavia als prijsvechter een grotere rol te geven binnen de luchtvaartgroep. De Franse tak maakt al langer een sterke groei door, in Nederland gaat vanaf komend voorjaar de capaciteit flink omhoog. Daarnaast wordt gewerkt aan plannen voor filialen in andere Europese landen.

Transavia staakt vluchten vanuit Maastricht
Transavia staakt vluchten vanuit Maastricht (Foto: ANP)

'Schieten op 12-jarige was gerechtvaardigd'

De Amerikaanse agent die vorig jaar een 12-jarige jongen doodschoot die met een speelgoedpistool rondliep had hiervoor een "goede reden". Dat hebben twee getuigendeskundigen bij de Amerikaanse rechter verklaard, aldus Amerikaanse media.

De jongen, Tamir Rice, raakte ernstig gewond en overleed later in het ziekenhuis. Agent Tim Loehmann voelde zich naar eigen zeggen bedreigd omdat hij dacht dat het pistool echt was. De experts, een officier van justitie en een voormalig FBI-agent, vinden dat de actie van de politieman "gerechtvaardigd" was.

Het tragische incident gebeurde afgelopen november in Cleveland in de staat Ohio. Een voorbijganger zag Rice spelen met het speelgoedwapen en belde de politie. Hij wees er in het telefoontje op dat het pistool waarschijnlijk niet echt was. Deze toevoeging bleek later niet doorgegeven te zijn aan de agent die op de melding afkwam.

'Schieten op 12-jarige was gerechtvaardigd'
'Schieten op 12-jarige was gerechtvaardigd' (Foto: ANP)

Jong Oranje moet in Nijmegen buigen voor Jong Slowakije

Jong Oranje is in groep 8 van het kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap niet langer ongeslagen. De ploeg van coach Fred Grim ging zondag in Nijmegen met 1-3 onderuit tegen Jong Slowakije. Beide teams staan daardoor na drie duels op zes punten.

Jong Oranje kwam door een treffer van Vincent Janssen na een kwartier op voorsprong. De thuisploeg, verzwakt door een flink aantal afmeldingen, kon de marge niet verder uitbouwen. Vlak voor de rust kwam Jong Slowakije op gelijke hoogte door een treffer van Martin Chrien.

In de tweede helft namen de bezoekers, met Albert Rusnak (FC Groningen) in de gelederen, in het laatste half uur afstand van Jong Oranje. Milan Skriniar en Matus Bero brachten de treffers op hun naam.

Slappe hap

AZ-aanvaller Janssen sprak na afloop bij FOX Sports van een complete offday bij Jong Oranje. "Het was slappe hap, verschrikkelijk", verzuchtte hij. "In de eerste twintig minuten viel het nog wel mee. Daarna konden we Slowakije niet meer onder druk zetten. We lieten het allemaal een beetje gebeuren, zeker in de tweede helft. Dit is echt balen."

Ook bondscoach Grim maakte na afloop een aangeslagen indruk. "In een thuiswedstrijd moet je gewoon drie punten pakken. We hebben echter naïef verdedigd. We lieten ons foppen door Slowakije, dat natuurlijk wel een goede ploeg heeft. Toen we na de rust op achterstand kwamen, bleef een reactie bij de ploeg uit. Het spel werd bij ons juist slapper en minder, we wonnen amper nog persoonlijke duels. Met teleurstellingen in een wedstrijd zal dit team beter moeten leren omgaan. In dit duel zijn we geen kerels geweest."

Samenvatting Jong Oranje - Jong Slowakije. (Bron: YouTube/Ons Oranje)


Jong Oranje verliest van Slowakije
Jong Oranje verliest van Slowakije (Foto: ANP)

Toestand De Angelis zorgelijk na crash

De zwaar gecrashte motorracer Alex de Angelis ligt nog altijd in kritieke toestand in een Japans ziekenhuis. Er is een bloeding in zijn hersenen ontdekt, waardoor constante bewaking nodig is, liet het medisch hoofd van de MotoGP zondag weten. "We moeten deze bloeding nauwlettend in de gaten houden en de komende twee dagen bekijken of ingrijpen nodig is."

De 31-jarige De Angelis kwam zaterdag in de kwalificatierace voor de Grand Prix van Japan zwaar ten val. De coureur uit San Marino verloor in een bocht de controle over zijn machine. Hij raakte door zijn val buiten bewustzijn en werd lang behandeld op het circuit voordat hij met een helikopter naar een ziekenhuis werd gevlogen. Artsen constateerden diverse botbreuken en een longkneuzing. Bij nader onderzoek kwam het hersenletsel aan het licht.

Toestand De Angelis zorgelijk na crash
Toestand De Angelis zorgelijk na crash (Foto: ANP)

Verstappen: "Meer kon ik er niet van maken"

Max Verstappen zag zondag in de eerste ronde van de Grand Prix van Rusland de kans op een hoge klassering al verdwijnen. Zijn formule 1-bolide van Toro Rosso liep schade op na een touché met de Force India van Nico Hülkenberg, die in de tweede bocht crashte met de Sauber van Marcus Ericsson. "Ik kon geen kant op", zei de achttienjarige Nederlander op Verstappen.nl. Hij begon als negende en finishte als elfde, net buiten de punten.

"Mijn start was niet top, maar in de eerste bocht kon ik de verloren posities weer terugpakken. Voor me gebeurde echter een crash, waarbij beide auto's mijn kant op spinden. Ik kon nergens heen", aldus Verstappen, die meteen naar pitstraat reed. "Een achterband liep van de velg en ik had veel schade: aan de vloer, de vleugel en ik denk ook aan de achterwielophanging. Daardoor had ik daarna heel veel overstuur en was mijn bandenslijtage natuurlijk ook veel hoger. Dat was verre van ideaal. Ik heb alles gegeven om terug te komen, maar met die schade kon ik er niet meer van maken."

Verstappen: meer kon ik er niet van maken
Verstappen: meer kon ik er niet van maken (Foto: ANP)

30 seconden straf voor Räikkönen, Mercedes kampioen

Kimi Räikkönen heeft naar aanleiding van zijn crash met Valtteri Bottas dertig seconden straf gekregen, zo heeft de FIA bekend gemaakt. Räikkönen probeerde Bottas in de laatste ronde van de Formule 1-race van Rusland voorbij te gaan, maar door een inschattingsfout van de Ferrari-coureur kwamen de twee met elkaar in aanraking. Bottas kwam in de muur terecht, maar Räikkönen kon zijn weg vervolgen naar de finish.

De Fin eindigde de race uiteindelijk op een vijfde plek, op 42 seconden van winnaar Lewis Hamilton, maar zakt door zijn straf terug naar een achtste plaats. Door de achttien punten van teamgenoot Sebastian Vettel en de vier punten die Räikkönen voor de achtste plaats krijgt, heeft Mercedes met de overwinning van Lewis Hamilton precies genoeg punten gepakt op Ferrari om het constructeurskampioenschap veilig te stellen.

Alonso bestraft na GP van Rusland, Verstappen pakt laatste punt

Fernando Alonso is na de Grand Prix van Rusland bij de stewards geroepen. De Spanjaard zou in tijdens zijn jacht op teamgenoot Jenson Button halverwege de race in Bocht 16 buiten de baan zijn geraakt, waardoor hij het gat aanzienlijk kon verkleinen. Alonso slaagde er uiteindelijk niet in om zijn teamgenoot voorbij te gaan en eindigde de race op een tiende plek.

Mochten de stewards besluiten Alonso voor dit incident te bestraffen met vijf seconden straf, verliest hij zijn tiende plaats en enige punt aan Max Verstappen, die de race op twee seconden van de McLaren-coureur eindigde. Verstappen zat in de laatste fase van de race constant in de buurt, maar slaagde er door versleten banden niet in om een inhaalpoging te wagen.

Update 16:20:
Alonso heeft van de stewards vijf seconden straf gekregen, wat dus betekent dat Verstappen voor hem eindigt in de officiele uitslag. Hierdoor neemt de Nederlander alsnog een punt mee uit Rusland.

'Productieproblemen bij geplaagd Volkswagen'

Autobouwer Volkswagen kampt met productieproblemen met een aantal nieuwe modellen. Dat schrijft zondag de Duitse krant Welt am Sonntag, zonder haar bronnen te onthullen. Het bedrijf staat toch al onder druk omdat het gesjoemeld heeft met uitstootgegevens van miljoenen dieselauto's.

VW begon onlangs met de productie van een vernieuwde versie van gezinswagen Touran. De tot nu toe gemaakte auto's zouden echter niet aan de eisen voldoen. Om de kinderziekten te verhelpen, zijn dure reparaties nodig en dreigt de levering aan klanten vertraging op te lopen.

De Duitse autofabrikant zou daarnaast kampen met problemen die de productie van de sportieve terreinwagen Tiguan belemmeren. Van dat lucratieve model kunnen daardoor minder exemplaren worden gebouwd, aldus Welt Am Sonntag.

'Productieproblemen bij geplaagd Volkswagen'
'Productieproblemen bij geplaagd Volkswagen' (Foto: ANP)

Bill Cosby zeven uur verhoord

Bill Cosby is zeven uur lang verhoord in verband met een beschuldiging van seksueel misbruik. De 78-jarige acteur en komiek wordt ervan beschuldigd in 1974 de destijds 15-jarige Judy Huth in het Playboylandhuis in Los Angeles seksuele handelingen bij zichzelf en hem te hebben laten uitvoeren.

Over de inhoud van het verhoor zijn na afloop geen mededelingen gedaan. Pas op 22 december beslist een rechtbank in Los Angeles wat openbaar mag worden gemaakt.

Cosby werd in Boston gehoord door de advocaat van Huth, zo meldt de Los Angeles Times. Het vermeende slachtoffer zelf wordt 15 oktober gehoord.

Judy Huth behoort tot de vijftig vrouwen die Cosby onder meer hebben beschuldigd van verkrachting en seksueel misbruik gedurende de jaren dat hij actief is in de showbusiness. De advocaat van Cosby heeft alle beschuldigingen ontkend.

Bill Cosby zeven uur verhoord
Bill Cosby zeven uur verhoord (Foto: BuzzE)

Pegida trekt honderden betogers naar Utrecht

De betoging van de anti-islamitische organisatie Pegida in Utrecht is na aanvang vrijwel onmiddellijk ontaard in opstootjes. Tegendemonstranten kwamen langslopen toen de eerste toespraak was begonnen. Dat resulteerde meteen in duw- en trekwerk waarop de massaal aanwezige politie in actie moest komen. Politie te paard dreef de onruststokers uit elkaar en mensen stoven alle kanten op.

Niet veel later kon Lutz Bachmann, oprichter van Pegida in het Duitse Dresden, het woord nemen. Hij wees de menigte op de gevaren van de islam en de toevloed van vluchtelingen naar Europa. Het kost een hele hoop geld en de asielzoekers zijn economische vluchtelingen, zei hij.

Tussen de opstootjes door werd er ook een rookbom afgestoken. De politie is begonnen om de tegendemonstranten van het plein te verdrijven, zodat de twee groepen niet te dicht bij elkaar komen.

Aan de rand van de betoging vinden ondertussen verhitte discussies plaats tussen voor- en tegenstanders van Pegida terwijl van een balkon een moslimfamilie het gebeuren gadeslaat. Ondanks de moeite die de gemeente heeft gedaan om de betogingen uit elkaar te houden is een grote stoet Pegida-tegenstanders de bijeenkomst dicht genaderd. Mensen dragen spandoeken met leuzen daarop 'Pegida Lafaards' en 'Pegida Fascisten'.

Meteen opstootjes na begin betoging Pegida (Foto: ANP)
Meteen opstootjes na begin betoging Pegida (Foto: ANP)

Pegida trekt honderden betogers naar Utrecht
Pegida trekt honderden betogers naar Utrecht (Foto: ANP)

Djokovic verslaat Nadal in finale Peking, Wawrinka wint in Tokio

Novak Djokovic heeft voor de zesde keer het tennistoernooi van Peking gewonnen. De Servische tennisser versloeg de Spanjaard Rafael Nadal in de finale met overtuigende cijfers: 6-2 en 6-2.

Djokovic, de nummer 1 van de wereld, won het toernooi in de Chinese hoofdstad al in 2009, 2010, 2012, 2013 en 2014. Nu kan hij ook de editie van 2015 op zijn palmares bijschrijven. Djokovic kreeg slechts twee breakpoints tegen in de eerste set en werkte die bovendien weg. Nadal daarentegen kreeg vier service-breaks om de oren en serveerde beduidend minder sterk dan de Serviër.

Toch was de wedstrijd van een prima niveau en Nadal vocht voor wat hij waard was. De tennissers bestreden elkaar vanaf de baseline met harde klappen en maakten er een vermakelijke partij van. Djokovic was echter net wat sterker.

Stan Wawrinka heeft zijn vierde titel van het jaar binnen. De Zwitserse tennisser was zondag in de finale van het toernooi van Tokio een maatje te groot voor de Fransman Benoit Paire: 6-2 en 6-4.

Wawrinka draait zijn beste seizoen ooit en staat momenteel stevig op de vierde plaats op de wereldranglijst. Die status maakte hij volledig waar tegen de Franse nummer 32 van de wereldranglijst. In ruim een uur tijd besliste de Zwitser de finale, die werd gespeeld onder een gesloten dak vanwege het slechte weer in de Japanse hoofdstad.

Toch gaf Paire vooral in de tweede set enigszins partij. Zo kreeg hij twee breekkansen in de tweede set, maar de Zwitser werkte die weg en sloeg toe op 5-4.

De Spaanse Garbiñe Muguruza heeft een toch al prima week afgesloten met de toernooizege in Peking. De 22-jarige tennisster versloeg in de eindstrijd de Zwitserse Timea Bacsinszky met 7-5 en 6-4.

Muguruza verzekerde zich deze week al van een plekje bij de lucratieve WTA Finals, eind oktober in Singapore. Daar mogen alleen de beste acht speelster van het jaar aan meedoen. In Peking liet ze zien dat ze in vorm is, al wist ze de finale bepaald niet te domineren. De Zwitserse nam bijvoorbeeld een 5-2-voorsprong in de eerste set, maar verzuimde vervolgens om die te winnen. Ook in de tweede set gaf Bacsinszky een 2-0-voorsprong uit handen, waarna Muguruza het wel keurig afmaakte.

De Spaanse stijgt door haar overwinning naar de vierde plek op de wereldranglijst en kan met weinig moeite ook nummer 3 Maria Sjarapova voorbij.

Djokovic verslaat Nadal in finale Peking
Djokovic verslaat Nadal in finale Peking (Foto: ANP)

Merkel stelt belastingbetaler gerust

De Duitse belastingbetaler krijgt niet de rekening gepresenteerd voor de kosten die de overheid maakt voor de opvang van de honderdduizenden vluchtelingen. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel zondag in Berlijn gezegd.

Merkel zei dat de sterke Duitse economie de reden voor dat besluit is. Ze gaf haar woord dat de belastingen niet worden verhoogd. De Süddeutsche Zeitung meldde zaterdag dat zowel de Duitse regering als de Europese Commissie een soort solidariteitsbelasting wilde heffen. Die suggestie was al door Brussel ontkend.

Merkel stelt belastingbetaler gerust
Merkel stelt belastingbetaler gerust (Foto: ANP)

Fatah looft de daders van steekpartijen

Hoewel de Palestijnse president Abbas herhaaldelijk heeft laten weten dat hij er niet op uit is de boel te laten escaleren, heeft zijn Fatah-partij flyers laten drukken die een heel ander beeld geven.

Op de flyers wordt onder andere de Palestijnse puber geprezen die eerder die op bejaarden en een politieman instak.

Lukraak op joden insteken lijkt helemaal de nieuwe hype te zijn bij Palestijnse jongeren. Op verschillende plekken in Israël hebben zich al dergelijke incidenten voorgedaan. De Palestijnse Autoriteit lijkt dit gedrag niet te ontmoedigen en zelfs toe te juichen. In de Palestijnse media zijn zelfs diverse cartoons geplaatst die vol lof zijn over de steekpartijen.

In de flyer die onlangs is verspreid door Fatah, wordt een van de daders, de 16-jarige terrorist Ishaq Badran geprezen om zijn daden. Hij wordt een heldhaftige shahid (martelaar) genoemd. Onderaan staat de ondubbelzinnige tekst 'Het eeuwige leven en de glorie voor onze martelaren. Onze essentie onszelf op te offeren voor al-Aqsa (de moskee op de tempelberg)'. Op de flyer zijn foto's te zijn van Abbas en Arafat, de oprichter van Fatah.

Eerder was er al een flyer uitgebracht voor Mohammed Ali, een tiener die een soortgelijke daad op zijn geweten heeft.

In navolging van de steekpartijen was er gisteren in Nazareth een demonstratie waar zo'n 1500 mensen acte de présence gaven. De demonstranten waren boos omdat de politie een vrouw hadden neergeschoten toen zij afgelopen vrijdag een poging deed om een beveiligingsbeambte neer te steken. Op de demonstratie waren ook enkele Arabische politici van de Knesset te vinden. Ook op andere plaatstalen is gedemonstreerd tegen het geweld dat Israël tegen geweldplegers gebruikt.

F1: Uitslag Grand Prix van Rusland

Lewis Hamilton heeft weer een Grand Prix weten te winnen. In Rusland werd de Brit in het zadel geholpen door een uitvalbeurt van teamgenoot Nico Rosberg, waardoor het kampioenschap hem ook bijna niet meer kan ontgaan. Plaats twee was voor Sebastian Vettel, terwijl Sergio Perez na een turbulente slotfase de derde plaats binnenhaalde. Daarbij werd hij geholpen door Kimi Raikkonen, die zijn landgenoot Valtteri Bottas van de baan tikte. Max Verstappen werd in de openingsfase aangetikt en liep daarbij wat schade op, waarna hij zijn race anoniem op de elfde plaats eindigde. 

Na de start probeerde Hamilton Rosberg te passeren, maar de Duitser wist zijn positie te behouden. In het middenveld ging het wel mis, nadat Nico Hülkenburg spinde en daarbij Verstappen raakte die daardoor ook spinde en een lekke band opliep. Marcus Ericsson kon Hülkenberg niet meer ontwijken en viel samen met de Duitser uit. Het zorgde voor een safety-car, waarbij Verstappen achteraan moest aansluiten na zijn bandenwissel. Bij de herstart had hij echter nog wel een achterstand op de rest van het veld.

Bij die herstart wist Bottas de derde plaats te heroveren van Raikkonen, die hem bij de reguliere start te snel af was geweest. In de zevende ronde bleek dat Rosberg grote problemen had met zijn auto. Hij gaf aan problemen met het gaspedaal te hebben en wist zelfs amper in de pitstraat te komen. De Duitser moest zijn auto laten staan in de garage en leek daarmee de handdoek te moeten gooien in strijd voor het kampioenschap.

Een tweede safety-car kwam er al in de twaalfde ronde toen Lotus-coureur Romain Grosjean een zware crash kende in bocht drie. Hij verloor de achterkant van de wagen toen hij in de achtervolging was op Jenson Button en knalde vol in de muur. De Fransman kon gelukkig zelf uit de auto stappen. Dankzij de diverse pitstops wist Verstappen te klimmen naar plaats elf, terwijl de top van het veld besloot buiten te blijven.

Bij de herstart wist Vettel in twee pogingen zijn teamgenoot Raikkonen te passeren voor de derde plek, terwijl Verstappen een plek verloor nadat hij rechtdoor ging vroeg in de ronde. Hij kwam daardoor achter zijn teamgenoot Sainz te zitten, die na een gevecht met Daniel Ricciardo zijn tiende plek moest opgeven. Verstappen moest snel de pit in vanwege problemen met zijn banden en moest daardoor alweer achteraan aansluiten.

Vooraan was het Bottas die halverwege de race als eerste moest pitten van de toppers en kwam terug achter Sainz op plaats elf. Vettel wist hem door zijn latere pitstop te passeren, terwijl Raikkonen net achter zijn landgenoot terug kwam op de baan. Vooraan reed Hamilton met twee vingers in de neus aan de leiding en bleef dat ook na zijn pitstop na 31 rondes. Na de pitstops was Sergio Perez van Force India op de derde plek terecht gekomen. Hij zag een groep met Ricciardo, Bottas en Raikkonen dicht achter zich, maar wisten lange tijd geen aansluiting te krijgen.

Toen Bottas acht rondjes voor het einde eindelijk Ricciardo voorbij was kon hij richting de Mexicaan op plek drie gaan rijden. Niet veel later ging ook Raikkonen aan de Australiër voorbij, die nu dus op plek zes reed, maar nog dezelfde ronde ook bij de uitvallers gerekend kon worden toen zijn ophanging het begaf. Ondertussen viel ook Sainz uit, nadat hij twee keer spinde door kapotte remmen. Daardoor klom Verstappen nog naar plaats elf, maar meer wist hij er niet uit te halen door de problemen aan zijn banden.

In de slotfase wisten Bottas en Raikkonen aansluiting te vinden bij Perez en passeerden hem vlak na elkaar, waarna de Ferrari-coureur nog probeerde op het podium terecht te komen. BIj de eerste poging ging het echter mis toen Raikkonen Bottas van de baan tikte en daarmee zowel zijn landgenoot als zichzelf uitschakelde voor het podium. Die derde plek ging dus alsnog naar Perez, die ver achter winnaar Hamilton en Vettel finishte. De vierde plek ging naar Felipe MAssa, die ook Raikkonen nog wist te passeren. Danill Kvyat werd zesde, Felipe Nasr zevende, Pastor Maldonado achtste en de McLaren-Honda rijders Jenson Button en Fernando Alonso kaapten voor Verstappen de laatste punten weg.

Uitslag Grand van Rusland

Pos. Rijder Team Tijd
1. L. Hamilton Mercedes 1:37:11.024
2. S. Vettel Ferrari +5.953
3. S. Perez Force India + 28.918
4. F. Massa Williams +38.831
5. K. Raikkonen Ferrari +42.358
6. D. Kvyat Red Bull +47.566
7. F. Nasr Sauber +56.508
8. P. Maldonado Lotus +1:01.088
9. J. Button McLaren +1:19.467
10. F. Alonso McLaren +1:26.210
11. M. Verstappen Toro Rosso +1:28.424
12. V. Bottas Williams +1 ronde
13. R. Merhi Manor +1 ronde
14. W. Stevens Manor +2 ronden
DNF D. Ricciardo Red Bull +6 ronden
DNF C. Sainz Jr. Toro Rosso +8 ronden
DNF R. Grosjean Lotus +42 ronden
DNF N. Rosberg Mercedes +46 ronden
DNF N. Hulkenberg Force India +53 ronden
DNF M. Ericsson Sauber +53 ronden

Stand wereldkampioenschap coureurs

# Rijder Team Punten
1. Lewis Hamilton Mercedes AMG Petronas 302
2. Sebastian Vettel Scuderia Ferrari 236
3. Nico Rosberg Mercedes AMG Petronas 229
4. Kimi Räikkönen Scuderia Ferrari 129
5. Valtteri Bottas Williams Martini Racing 111
6. Felipe Massa Williams Martini Racing 109
7. Daniil Kvyat Infiniti Red Bull Racing 74
8. Daniel Ricciardo Infiniti Red Bull Racing 73
9. Sergio Perez Sahara Force India F1 54
10. Romain Grosjean Lotus F1 Team 44
11. Nico Hülkenberg Sahara Force India F1 38
12. Max Verstappen Scuderia Toro Rosso 32
13. Felipe Nasr Sauber F1 Team 23
14. Pastor Maldonado Lotus F1 Team 20
15. Fernando Alonso McLaren Honda 12
16. Carlos Sainz Jr. Scuderia Toro Rosso 12
17. Marcus Ericsson Sauber F1 Team 9
18. Jenson Button McLaren Honda 8
19. Roberto Merhi Manor Marussia F1 Team 0
20. Will Stevens Manor Marussia F1 Team 0
21. Alexander Rossi Manor Marussia F1 Team 0
22. Kevin Magnussen McLaren Honda 0

Stand wereldkampioenschap constructeurs

# Team Punten
1. Mercedes AMG Petronas 531
2. Scuderia Ferrari 365
3. Williams Martini Racing 220
4. Infiniti Red Bull Racing 147
5. Sahara Force India F1 92
6. Lotus F1 Team 64
7. Scuderia Toro Rosso 44
8. Sauber F1 Team 32
9. McLaren Honda 20
10. Manor Marussia F1 Team 0

'Vluchtelingenstroom niet goed voor economie'

De stroom vluchtelingen die naar ons land komt, is niet goed voor de economie. Dat zei minister Henk Kamp van Economische Zaken zondag in Buitenhof.

"Ik denk dat er heel veel moet gebeuren om ze erbij te betrekken en ze te laten integreren. Ik zie het nou niet als iets dat goed is voor de economie", zei de VVD-bewindsman.

Hij noemde verder het VVD-voorstel om de opvang van asielzoekers met een tijdelijke verblijfsvergunning flink te versoberen 'constructief'. PvdA-minister Ronald Plasterk was er een dag eerder in het radioprogramma Kamerbreed minder enthousiast over.

Volgens het VVD-plan moeten ze minder geld krijgen, moet de huisvesting soberder en moet de medische zorg ook versoberd worden.

'Vluchtelingenstroom niet goed voor economie'
'Vluchtelingenstroom niet goed voor economie' (Foto: ANP)

Mexico houdt VS uit Confederations Cup

Mexico heeft zich ten koste van de Verenigde Staten geplaatst voor de Confederations Cup in Rusland in 2017. De Mexicanen wonnen zaterdagavond (lokale tijd) in het Amerikaanse Pasadena de strijd om de CONCACAF Cup met 3-2.

Het duel om de beker is een nieuw idee van de FIFA en werd dit jaar voor het eerst gespeeld. De wereldvoetbalbond probeert daarmee een brug te bouwen tussen de Noord-Amerikaanse Gold Cup (elke twee jaar gespeeld) en de Confederations Cup (eens in de vier jaar). Normaal gezien zou Mexico als winnaar van de Gold Cup in 2015 rechtstreeks naar Rusland gaan. Maar daardoor zou de toernooizege van de VS uit 2013 internationaal waardeloos zijn.

Dus besloot de FIFA dat de winnaars van de twee edities van de Gold Cup samen moesten strijden om het ticket. Die strijd won Mexico, al kostte het behoorlijk wat moeite. Na 90 minuten stond het 1-1 en dus moest de verlenning uitkomst bieden. Daarin leek Paul Aguilar de wedstrijd te beslissen, maar Bobby Wood trok de stand nog gelijk. Pas in de 118e minuut bepaalde Aguilar alsnog de eindstand.

Samenvatting van Mexico - Verenigde Staten. (Bron: YouTube)

Mexico houdt VS uit Confederations Cup
Mexico houdt VS uit Confederations Cup (Foto: ANP)

Tennisser Van Rijthoven (18) pakt eerste toernooizege

De Nederlandse tennisser Tim van Rijthoven heeft zijn eerste toernooizege bij de senioren geboekt. Zondag won hij op het ITF-toernooi van het Turkse Antalya de finale van de Indiër Ramkumar Ramanathan: 6-3, 4-6 en 6-4.

De pas achttienjarige Van Rijthoven maakte onlangs al zijn debuut in het Nederlandse Davis Cup-team, maar wachtte nog op zijn eerste toernooizege. Die kwam er zondag. Na ruim 2 uur en 20 minuten spelen serveerde hij de wedstrijd uit. Volgende week zal hij opnieuw actief zijn in Antalya. 

In Tunesië lukte het Tallon Griekspoor niet om zijn eerste succes in een finale te boeken. Op het ITF-toernooi van El Kantaoui was de Spanjaard Roberto Ortega-Olmedo een maatje te groot voor de negentienjarige Nederlander: 6-1 en 6-2.

Van Rijthoven pakt eerste toernooizege
Van Rijthoven pakt eerste toernooizege (Foto: ANP)

Dode door ongeluk op A2 bij Utrecht

Door een verkeersongeluk op de A2 richting Amsterdam ter hoogte van knooppunt Oudenrijn is zondag een dode gevallen. Er was volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) vermoedelijk maar een voertuig bij het ongeval betrokken.

Op de snelweg richting Amsterdam ontstond een kleine file maar op de parallelbaan van de A12 richting Arnhem liep het verkeer vast. De rijstroken waren daar afgesloten en het verkeer kon alleen over de vluchtstrook. Volgens Rijkswaterstaat duurt de afsluiting daar nog tot 14.00 uur.

Dode door ongeluk op A2 bij Utrecht
Dode door ongeluk op A2 bij Utrecht (Foto: ANP)

Pirelli blijft bandenleverancier Formule 1

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft tegenover de Britse tv-zender Sky Sports bevestigd dat hij een nieuwe drie-jarige deal heeft gemaakt met bandenleverancier Pirelli. Volgens de Engelsman heeft Pirelli het prima gedaan in hun eerste jaren en is het een goede zaak dat de samenwerking voort wordt gezet. Met deze deal is een terugkeer van Michelin uitgesloten.

Pirelli maakte in 2011 een terugkeer in de Formule 1, als opvolger van Bridgestone, toen ook een driejarige deal werd gesloten. Later werd dit contract verlengd tot het einde van dit seizoen. Michelin mengde zich in de strijd om de enige bandenleverancier van 2016 tot 2019 te worden en bleef een grote kanshebber.

Pirelli blijft bandenleverancier Formule 1 (Foto: WikiCommons)
Pirelli blijft bandenleverancier Formule 1 (Foto: WikiCommons)

Turkije voert luchtaanvallen uit op PKK

Het Turkse leger heeft zondag luchtaanvallen uitgevoerd op doelen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK. Volgens een verklaring zijn schuilplaatsen en stellingen van de PKK vernietigd in Metina en Zap in Noord-Irak. In Lice, in het zuidoosten van Turkije, zijn veertien militanten gedood.

Een dag eerder maakte de leiding van de PKK juist bekend dat het de eigen strijders heeft opgeroepen geen aanvallen meer uit te voeren, tenzij ze zelf worden aangevallen door Turkije. Dat was voor het eerst sinds het verbreken van een bestand in juli.

De leiding van de PKK verklaarde tegen de nieuwssite Firat, die banden met de Koerden heeft, dat de beslissing is genomen nadat daartoe werd opgeroepen vanuit Turkije en andere landen. De beweging wil dat de verkiezingen in Turkije in november "eerlijk en rechtvaardig" verlopen.

Turkije voert luchtaanvallen uit op PKK
Turkije voert luchtaanvallen uit op PKK (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 41

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was Multani met het volgende onderschrift: "Ook uitstoot van Ferrari anders dan verwacht."


New York Mets-center fielder Yoenis Cespedes bereidt zich voor op zijn slagbeurt, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
New York Mets-center fielder Yoenis Cespedes bereidt zich voor op zijn slagbeurt, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Andere belagers sporthal nog niet gepakt

De politie is zondag nog bezig met het verhoren van de elf verdachten die zijn opgepakt na de bestorming van een sporthal met asielzoekers, vrijdagavond in Woerden. De verhoren en het verzoek aan getuigen om tips hebben nog nog niet geleid tot aanhouding van de vermoedelijk negen andere belagers die wisten te ontkomen.

Twintig mannen, in het zwart gekleed en onherkenbaar door bivakmutsen, bestormden de hal waar 150 vluchtelingen, onder wie 51 kinderen, tijdelijk zijn ondergebracht. Premier Mark Rutte, staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielbeleid) en nagenoeg alle politieke partijen zeiden zaterdag dat de daders hard moeten worden aangepakt.

"We hebben informatie gekregen die er hopelijk toe leidt dat we die lieden snel achterhalen", aldus een politiewoordvoerder. Veel meer wilde hij niet over de zaak kwijt in verband met het lopende onderzoek.

Andere belagers sporthal nog niet gepakt
Andere belagers sporthal nog niet gepakt (Foto: ANP)

Sainz mag gewoon starten in Sochi

Carlos Sainz jr. zal gewoon aan de start gaan verschijnen van de Formule 1 Grand Prix van Rusland. De Spanjaard heeft van de artsen van autosportfederatie FIA en de stewards van de race in Sochi toestemming gekregen om te mogen rijden.

Sainz crashte gisteren in de derde vrije training met de Toro Rosso na het raken van de muur op hoge snelheid in de bandenstapels. Al snel bleek dat hijzelf niets mankeerde en hij werd in de avond al ontslagen uit het ziekenhuis. Ondertussen had Toro Rosso zijn bolide opgelapt, waardoor de Spanjaard achteraan mag starten.

Nico Rosberg start om 13.00 uur van poleposition. Zijn Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton vertrekt van plek twee, terwijl Max Verstappen van plaats negen start.

Armageddon opnieuw uitgesteld

Het zal iedereen die niet te veel drank op had en/of niet in een religieuze psychose zit inmiddels wel zijn opgevallen: de wereld is (ook) afgelopen donderdag NIET vergaan. Opnieuw een bittere teleurstelling. De Christelijke sekte die dit voorspeld heeft, was dan ook onaangenaam verrast. Maar een ding weet men wel zeker: het gaat snel alsnog gebeuren.

Het hoofd van de e-Bible Broederschap, Chris McCann, heeft eerder gewaarschuwd dat de wereld zou vergaan (door vuur) op 7 oktober. Opmerkzame Fok!kers zal zijn opgevallen dat dit niet gebeurd is. Dit viel het broederschap ook op. Men kwam erachter dat ze een verkeerde berekening gemaakt hadden (aan de hiervoor gebruikte bijbel kon het in ieder geval nooit liggen) en verschoof de datum van de apocalyps naar de dag daarop.

Enkele dagen later ontwaakten de christengekkies ook hun waan en ontdekten dat alles nog steeds hetzelfde was: geen armageddon, niemand was 'opgenomen' door god en Koffietijd werd nog steeds gepresenteerd door Loretta Schrijver.

"Het is verrassend dat het niet gebeurd is", sprak een verblufte McCann. "Maar het is geruststellend dat de wil van god altijd perfect is".

"Een van de belangrijkste bewijzen die we hadden is dat op 7 oktober 2015 de laatste dag van het Feest van de Tabernakels (de Soekot) was. Toen ook die dag zonder slag of stoot verstreek, konden we niets anders doen dan te concluderen dat we er wellicht naast zaten."

We hoeven onszelf echter geen illusies te maken, want volgens de goed ingelichte McCann zal die dag alsnog snel komen: "Ik weet dat god precies weet wanneer die dag komt. We blijven in de bijbel graven, om te zien wat we hierover kunnen vinden."



Krul: "Daarna weet ik meer over de ernst"

Doelman Tim Krul raakte zaterdag tijdens de wedstrijd van Nederland tegen Kazachstan geblesseerd aan zijn knie. Een bezoek aan het ziekenhuis volgt.

De ernst van zijn kwetsuur is daarom nog niet bekend. Duidelijk is wel dat Krul tegen Kazachstan niet meer verder kon spelen. De goalie van Newcastle United kreeg vlak voor het begin van de wedstrijd te horen dat hij mocht spelen omdat Jasper Cillessen geblesseerd was afgehaakt. Krul werd op zijn beurt vervangen door Jeroen Zoet.

Krul laat nu scans maken van zijn knie. "Daarna weet ik meer over de ernst van de blessure", schrijft Krul via zijn Twitter-account. "Bedankt voor alle beterschapswensen", aldus Krul, die zich leek te verstappen op het kunstgrasveld in Astana. Hij greep direct naar de knie en moest worden vervangen.


Bondscoach Danny Blind vreest voor een ernstige blessure en riep zaterdag direct een vervanger op voor Krul. Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer is door Blind bij de selectie geroepen voor het allesbeslissende duel met Tsjechië, dat dinsdagavond wordt gespeeld.


Koeman kritisch: "Mourinho kiest altijd voor de verdediging"

Ronald Koeman liet zich tijdens een interview met de Daily Mirror kritisch uit over Chelsea-manager José Mourinho. Onlangs won Koeman nog van Mourinho. De oefenmeester van Southampton vindt dat Mourinho zijn Chelsea te verdedigend laat spelen. 

"Chelsea geeft de voorkeur aan verdedigen wanneer aanvallen ook een optie is. Mourinho kiest er altijd voor om te verdedigen. Zelfs als zijn team 1-0 voor staat, verdedigt hij liever dan dat hij meer doelpunten maakt."

"Als je verdedigt, stel je de tegenstander in staat om terug in de wedstrijd te komen", weet de Nederlander, die met de Saints onlangs nog met 1-3 won van The Blues. "Het was daarom jammer dat Mourinho de scheidsrechter de schuld gaf toen hij van ons verloor", vervolgde Koeman.

"Hij wilde een strafschop in de eerste helft, maar in de eerste helft op Stamford Bridge hadden wij juist twee penalty’s moeten krijgen. Kijk, Arsenal kan een tegenstander echt uitschakelen. Dat is waarom hun overwinning op Manchester United zo indrukwekkend was", aldus de Nederlander.

"In aanvallend opzicht hebben ze United echt kapot gespeeld, terwijl Chelsea eigenlijk het tegenovergestelde doet", was Koeman kritsch in gesprek met de Engelse krant.

'Historische 35 zetels voor PVV'

Sinds het vertrek van Geert Wilders uit de VVD in 2004 heeft de PVV het nog niet zo goed gedaan in de peilingen als nu. Volgens Maurice de Hond zou de partij, als er nu verkiezingen waren in Nederland, kunnen rekenen op 35 zetels in de Tweede Kamer. Bij de stembusgang in 2012 kregen Wilders en de zijnen nog vijftien zetels.

De PVV profiteert vooral van de vluchtelingencrisis in de afgelopen drie maanden, aldus De Hond. In die periode is de partij er vijftien zetels op vooruitgegaan. VVD en SP leverden in dezelfde periode elk zes zetels in en het CDA drie.

Dit wil evenwel volgens de opiniepeiler niet meteen betekenen dat die mensen rechtstreeks naar de PVV zijn overgestapt. De andere partijen in het parlement, waaronder PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie staan in zetels op hetzelfde niveau als drie maanden terug.

'Historische 35 zetels voor PVV'
'Historische 35 zetels voor PVV' (Foto: ANP)

Het Goede Doel niet blij met PVV

Henk Temming en Henk Westbroek van Het Goede Doel zijn niet blij dat hun hit België wordt gedraaid tijdens bijeenkomsten van de PVV. "Dat vinden we verschrikkelijk", zei Westbroek in WNL op zondag.

Temming en Westbroek gaan na of ze kunnen voorkomen dat hun muziek wordt gedraaid tijdens bijeenkomsten van politieke partijen. "Wij hebben de liedjes niet gemaakt voor partijen, ook niet voor de VVD of PvdA", zei Westbroek. Hij is van plan aan te kloppen bij Buma Stemra, 'waar ik zelf bij zit'. Westbroek is bestuurslid van de auteursrechtenorganisatie.

Het is volgens Westbroek niet de eerste keer dat een politieke partij gecharmeerd is van de muziek van Het Goede Doel. "Er is ons ooit wel eens heel veel geld geboden door een vervelende Vlaamse partij. Dat hebben we ook niet gedaan."

Het Goede Doel niet blij met PVV
Het Goede Doel niet blij met PVV (Foto: BuzzE)

'Europese vluchtelingen-solidariteit-belasting informeel besproken'

De Duitse overheid en de Europese Commissie houden informele besprekingen over het invoeren van een Europese belasting om de kosten van de massale vluchtelingenstroom te dekken. Het idee is een soort BTW te gaan heffen op brandstoffen. Dat schrijft CNBC.

Het is de bedoeling dat dit geld wordt gebruikt om de Europese Unie leden zoals Spanje, Griekenland, Italië en Bugarije te helpen hun grenzen te beschermen. Ook wil men het geld inzetten om de leefomstandigheden van de vluchtelingen in hun thuisland te verbeteren. Dat zou dan tot minder vluchtelingen leiden.

VNL onderzoekt rechtszaak over asielbeleid

In een poging een eind te maken aan het huidige asielbeleid, onderzoekt partijleider Bram Moszkowicz of zijn partij VoorNederland (VNL) gerechtelijke stappen kan nemen tegen het kabinet. Dat maakte de partij zondag bekend.

"Het huidige asielbeleid zal de basis gaan vormen voor enorme structurele problemen. Op het gebied van volkshuisvesting, bijstand, onderwijs, criminaliteit en terreurdreiging", aldus Joram van Klaveren van VNL.

Het is uitzonderlijk dat een partij in de Kamer het kabinet aanklaagt. In 2012 begon PVV-leider Geert Wilders tevergeefs een kort geding om het permanente noodfonds voor de euro (ESM) van tafel te krijgen. Moszkowicz was toen zijn advocaat.

Vorige week werd bekend dat de partij Alternative für Deutschland (AfD) bondskanselier Angela Merkel wil aanklagen vanwege het asielbeleid van haar kabinet.

VNL onderzoekt rechtszaak over asielbeleid
VNL onderzoekt rechtszaak over asielbeleid (Foto: ANP)

VS betalen schadevergoeding na aanval op AzG

De Verenigde Staten gaan schadevergoedingen betalen aan de families van de slachtoffers die zijn omgekomen bij het bombardement op een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen (AzG) in de Afghaanse stad Kunduz. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie zaterdag bekendgemaakt. De VS hebben ook beloofd dat ze zullen betalen voor de wederopbouw van het ziekenhuis.

Zeker 22 mensen kwamen om bij de aanval op het ziekenhuis vorige week. Nog 33 mensen worden vermist, onder wie 24 AzG-medewerkers. Amerikaanse straaljagers voerden het bombardement uit. De VS hebben inmiddels erkend dat de aanval een fout was en excuses aangeboden.

,,Het ministerie vindt het belangrijk om de consequenties van het tragische incident bij het AzG-ziekenhuis onder ogen te zien", schrijft het Pentagon. Het is nog onduidelijk hoeveel geld wordt uitgetrokken voor de schadevergoedingen en de wederopbouw van het ziekenhuis.

VS betalen schadevergoeding na aanval op AzG
VS betalen schadevergoeding na aanval op AzG (Foto: ANP)

Palestijnse zwangere vrouw en dochter gedood

Een Palestijnse vrouw en haar dochtertje zijn zondag om het leven gekomen toen het Israëlische leger een luchtaanval uitvoerde op doelen van de Palestijnse beweging Hamas in de Gazastrook. Het huis van de vrouw, dat in de buurt stond, stortte daardoor in terwijl de bewoners lagen te slapen.

Israëlische militairen wilden twee wapenopslagplaatsen van Hamas bombarderen in reactie op raketten die eerder vanuit de Gazastrook naar Israël waren afgevuurd. Volgens Israël zit Hamas achter de aanvallen.

Door de explosie zondag stortte het huis van de slachtoffers in. De dertigjarige vrouw, die zwanger was, en haar driejarige dochter kwamen om het leven. Een jongetje van vijf en een man raakten gewond, aldus het ministerie van Volksgezondheid in Gaza.

Het is de laatste dagen bijzonder onrustig in Israël. Zo werden zaterdag twee Palestijnse jongens doodgeschoten door Israëlische soldaten. In totaal zouden in twaalf dagen vier Israëliërs en 22 Palestijnen zijn gedood bij steekpartijen en andere onlusten.

Palestijnse zwangere vrouw en dochter gedood
Palestijnse zwangere vrouw en dochter gedood (Foto: ANP)

Dodental Guatemala blijft stijgen

Het aantal mensen dat is omgekomen door de aardverschuivingen in Guatemala is opgelopen tot 271. Dat hebben de hulpdiensten zaterdag laten weten.

Guatemala werd tien dagen geleden opgeschrikt door aardverschuivingen. Een hele woonwijk in Santa Catarina Pinula, niet ver van de hoofdstad Guatemala-Stad, werd weggevaagd. Meer dan 350 mensen liggen waarschijnlijk nog onder het puin. Maandag wordt besloten of de rampplek een begraafplaats wordt.

Dodental Guatemala blijft stijgen
Dodental Guatemala blijft stijgen (Foto: ANP)

'Geweld tegen gevangenispersoneel daalt'

Het aantal geweldsincidenten tegen gevangenispersoneel is dit jaar scherp gedaald. Per honderd gevangenen komt het aantal incidenten per honderd gevangenen in 2015 uit op ongeveer drie. Dat blijkt uit een schatting van het ministerie van Veiligheid en Justitie naar aanleiding van vragen van het ANP.

Het ministerie baseert de schatting op de cijfers van de eerste acht maanden van dit jaar. Uit cijfers in bezit van het ANP blijkt dat er vorig jaar nog 7,3 geweldsincidenten tegen het personeel waren per honderd gedetineerden. In totaal waren er in 2014 ruim 10.000 gedetineerden, wat het aantal incidenten vorig jaar op meer dan 700 brengt.

Dat was juist een behoorlijke stijging ten opzichte van de jaren daarvoor. In 2013 registreerde de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) 3,8 geweldsincidenten tegen het personeel per honderd gevangenen. In 2012 waren dat er 4,4.

'Geweld tegen gevangenispersoneel daalt'
'Geweld tegen gevangenispersoneel daalt' (Foto: ANP)

Uitslag MotoGP Grand Prix van Japan

Dani Pedrosa heeft tijdens de Grand Prix van Japan zijn eerste overwinning van het jaar geboekt. De Spaanse Hondacoureur was vooral in de tweede helft van de race onverslaanbaar en reed op het ietwat natte circuit naar de overwinning. 

Wie de beste start kende was maar al te duidelijk: de Yamaha's van Jorge Lorenzo en Valentino Rossi. Marc Marquez had weer eens een moeizame start en leverde wat plekken in aan teamgenoot Pedrosa en de Ducati's van Andrea Dovizioso en Andrea Iannone. Al heel snel was de intentie van Lorenzo duidelijk en hij sloeg direct een gat naar de rest. Al na een paar ronden had de Spanjaard ruim drie seconden te pakken op Rossi en Dovizioso, terwijl Pedrosa daar al ruim achter reed.

Halverwege de race begon Pedrosa vergeleken met de rest goed op gang te komen en Dovizioso was het eerste slachtoffer. Pedrosa nam de derde plek over en opende de jacht op Rossi. De Hondacoureur maakte op zijn veel betere banden elke ronde meer tijd goed en negen ronden voor het einde was het gat naar Il Dottore gedicht en passeerde Pedrosa hem.

Ondertussen was de Spanjaard eveneens ruim sneller dan leider Lorenzo en het duurde dan ook niet lang voor ook de tweede Yamahacoureur eraan moest geloven. Pedrosa ging er relatief simpel voorbij, terwijl ook Rossi het gat naar zijn teamgenoot alsmaar sneller dicht kon rijden. Vijf ronden voor het einde leek de strijd tussen de twee overgebleven kampioenschapskandidaten los te barsten, maar Lorenzo maakte een fout op de natte baan en dus kreeg Rossi de tweede plek zonder slag of stoot in zijn schoot geworpen.

In de slotfase wijzigde vooraan niks meer, waarna Pedrosa voor het eerst sinds Tsjechië vorig jaar weer eens een race won. Rossi kwam als tweede over de streep en liep in de wereldtitelstrijd uit op Lorenzo, die de derde plek pakte.

Uitslag Moto2 Grand Prix van Japan

Johann Zarco heeft zijn eerste race als wereldkampioen in de Moto2 met overmacht gewonnen. De Fransman pakte de titel doordat zijn enige overgebleven concurrent, Esteve Rabat, niet aan de start kon verschijnen na een valpartij. Tijdens de Grand Prix van Japan in Motegi was Zarco duidelijk de sterkste en dus bekroonde hij de titel met een zege.

Jonas Folger kende vanaf plek drie de beste start en pakte de leiding, voor Zarco en Thomas Lühti, die vanaf poleposition en plek twee vertrokken. Het trio werd gevolgd door Takaaki Nakagami en Sam Lowes. Folger en Zarco bleken al heel snel een maat te groot voor de rest en het duo sloeg dan ook snel een gat. 

Al na drie ronden werd Lühti het eerste slachtoffer van de nog altijd natte baan doordat de Zwitser vanaf plek vier tegen de vlakte ging. Zarco nam inmiddels de leiding over van Folger, terwijl het gat daarachter al erg groot was. Nakagami lag op plek drie, maar ging onderuit waardoor Rins de derde plek kon pakken. Ook dat duurde niet lang, want de Spanjaard kwam even buiten de baan terecht met als gevolg dat Azlan Shah zeer verrassend de derde plek over kon nemen. 

Rins kwam terecht in het groepje achter Shah, met onder meer Hafizh Syahrin, Alex Marquez en Sandro Cortese. Voorin was Zarco halverwege de race ver weg gereden van Folger, terwijl het gat naar de rest ook al onoverbrugbaar was. In de slotronden wist Cortese het gat naar Shah nog dicht te rijden en de 31-jarige Maleisiër van zijn eerste podium af te houden. Toch was de vierde plek voor Shah alsnog veruit het beste resultaat uit zijn carrière: hij verbeterde zijn elfde plek van Indianapolis eerder dit jaar ruimschoots.

FOK! Wat een weer: zonnig en koud

Met een maximumtemperatuur van rond de elf graden is het vandaag aanmerkelijk kouder dan gisteren. Afgelopen nacht was het al zeer helder en fris: aan de grond lag het kwik rond het vriespunt en lokaal heeft het ook licht gevroren. Een schrale oostenwind met windkracht vier zorgt voor een fris windje, vooral in de kustgebieden.

Tijdens de vakantie van qltel en Rewimo kwamen ze nog deze bok en alpaca tegen die heerlijk van het zonnetje aan het genieten waren!

Wildpark Bad Marienberg  (Foto: qltel/rewimo)
Wildpark Bad Marienberg (Foto: qltel/rewimo)

Wildpark Bad Marienberg  (Foto: qltel/rewimo)
Wildpark Bad Marienberg (Foto: qltel/rewimo)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
Vandaag is het internationale coming out day. De datum is gekozen naar aanleiding van de "Second National March on Washington for Lesbian and Gay Rights" op 11 oktober 1987.

In 1978 opende de toenmalige koningin Juliana de hernieuwde Moerdijkbrug over het Hollandsdiep.

In 1965 vond de eerste uitzending door Hilversum III plaats.

Uitslag Moto3 Grand Prix van Japan

Niccolo Antonelli heeft met grote overmacht de Grand Prix van Japan in de Moto3 gewonnen. Op een drijfnatte Twin Ring Motegi was de Italiaan oppermachtig. De race begon ruim een uur later dan gepland, doordat de regen en vooral de mist roet in het eten gooide. De warm-ups van de Moto3 en Moto2 werden flink ingekort, net als de races. Zo kende de race in de Moto3 niet twintig maar dertien rondes.

Antonelli kende vanaf de tweede plek de beste start en nam gelijk de leiding, terwijl vooral polesitter Romano Fenati erg slecht wegkwam. De Italiaan zakte terug naar de tiende plek en zag onder meer de Belg Livio Loi een uitstekende start maken: van plek acht kwam de Belg naar de vierde plaats. Al snel haalde hij de als derde vertrokken Enea Bastianini in en lag Loi op plek drie, zelfs gevolgd door plek twee na het inhalen van Miguel Oliveira.

Ook kampioenschapsleider Danny Kent kende een erg moeilijk begin: de Brit vertrok vanaf de vierde plek maar lag na twee ronden al op plaats zestien. Loi moest zijn tweede plek ondertussen inleveren aan de als twaalfde vertrokken Hiroki Ono, die een halve ronde later voor zijn thuispubliek onderuit ging. Dat gebeurde ook met Fenati, die zijn dramatische race daarmee 'bekroonde'. Voorop sloeg Antonelli een flink gat naar Oliveira, die werd gevolgd door Loi, Isaac Viñales, Brad Binder en een sterk rijdende Zulfahmi Khairuddin. 

Ook voor Loi sloeg het noodlot echter toe en na vijf ronden maakte de Belg een fout die hem op het asfalt deed belanden. De gevechten bleven daarna even beperkt, maar enkele ronden voor de finish laaide de boel weerop. Dit keer ging het vooral tussen Binder en Viñales om plek drie, waarbij de Zuid-Afrikaan Binder onderuit ging. Antonelli passeerde de finish uiteindelijk een seconde voor Oliveira, terwijl het Jorge Navarro was die zich naar de derde plek kon rijden. Kent knokte zich knap naar voren en werd toch nog zesde.

Utrecht maakt zich klaar voor Pegida

De anti-islambeweging Pegida houdt zondag voor het eerst een demonstratie in Nederland. De organisatie voert actie in het centrum van Utrecht tegen de komst van vluchtelingen en wil onder meer dat moskeeën en islamscholen dichtgaan.

Aanhangers van de uit Duitsland afkomstige protestbeweging komen om 14.00 uur samen op het Vredenburg, omdat ze geen mars mogen houden. Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht verbood dat afgelopen week, omdat hij het gevaar op confrontaties met tegendemonstranten te groot vindt.

Meerdere tegendemonstraties staan inmiddels gepland. Alleen de Internationale Socialisten hebben toestemming om actie te voeren op Janskerkhof om 13.00 uur. Twee andere demonstraties zijn officieel niet toegestaan, maar zullen waarschijnlijk toch doorgaan. Utrecht heeft aangekondigd dat er veel politie op de been zal zijn.

Pegida (patriottische Europeanen tegen islamisering van het avondland) begon ongeveer een jaar geleden met demonstraties tegen de vermeende islamisering van Duitsland.

Utrecht maakt zich klaar voor Pegida
Utrecht maakt zich klaar voor Pegida (Foto: ANP)

Blind roept Vermeer en Van der Wiel op

Bondscoach Danny Blind heeft zaterdag doelman Kenneth Vermeer en verdediger Gregory van der Wiel opgeroepen voor het Nederlands elftal. Vermeer en Van der Wiel sluiten aan in de aanloop naar de laatste EK-kwalificatiewedstrijd, dinsdag in Amsterdam tegen Tsjechië.

Feyenoord-keeper Vermeer vervangt Tim Krul, die in de slotfase van het duel met Kazachstan uitviel met een ogenschijnlijk zware knieblessure. Van der Wiel was niet beschikbaar voor de wedstrijd in Astana vanwege een schorsing. De rechtsback van Paris Saint-Germain mag zich zondag alsnog melden bij Blind.

Krul begon in de basis omdat eerste keus Jasper Cillessen tijdens de warming-up een rugblessure opliep. De schade lijkt mee te vallen bij de sluitpost van Ajax. Mogelijk kan Cillessen dinsdag tegen Tsjechië weer onder de lat staan. Derde doelman Jeroen Zoet maakte in Astana zijn debuut in Oranje als vervanger van Krul. Vermeer zat wel in de voorselectie, maar hij viel af bij de definitieve schifting.

Arjen Robben

De lijst van afwezigen bij het Nederlands elftal is nog altijd bijzonder groot. Blind kan niet beschikken over zijn geblesseerde aanvoerder Arjen Robben, Stefan de Vrij, Daryl Janmaat, Davy Klaassen, Quincy Promes, Luuk de Jong, Paul Verhaegh, Jetro Willems, Kevin Strootman en Jordy Clasie.

Bruno Martins Indi ontbrak tegen de Kazakken vanwege een schorsing. De verdediger van FC Porto is weer beschikbaar voor het duel met Tsjechië, maar Blind geeft de voorkeur aan Van der Wiel. De rechtsback sluit zondag aan bij de selectie, waarvan een deel aan het einde van de middag na terugkeer in Nederland gaat trainen in Amstelveen. Maandag traint Oranje nog een keer in de Amsterdam ArenA.

Blind roept Vermeer en Van der Wiel op
Blind roept Vermeer en Van der Wiel op (Foto: ANP)

België en Wales naar EK

België en Wales hebben zich zaterdag in kwalificatiegroep B geplaatst voor het EK in Frankrijk. België won de uitwedstrijd in Andorra met gemak (4-1), terwijl het verliezende Wales hulp van Cyprus kreeg.

België had niet heel lang nodig om een gaatje in de Andorrese defensie te vinden. In de negentiende minuut knalde Radja Nainggolan raak. Vlak voor rust schoot Kevin De Bruyne uit een vrije trap de 2-0 binnen. Andorra kwam nog tot 2-1 na een strafschop, maar even later scoorde ook Eden Hazard vanaf elf meter. Debutant Laurent Depoitre maakte er daarna 4-1 van, waarna Hazard nog een strafschop miste.

Wales ging met 2-0 ten onder bij Bosnië-Herzegovina door een doelpunten van Milan Djuric en Vedad Ibisevic. De Britten mogen echter toch naar het EK, omdat concurrent Israël thuis verloor van Cyprus (1-2).

België en Wales naar EK
België en Wales naar EK (Foto: ANP)

Van Gerwen verliest finale World Grand Prix

Michael van Gerwen heeft zijn derde hoofdprijs in de World Grand Prix, waarin de darters moeten beginnen en eindigen met een dubbel, uit handen laten vallen. De titelverdediger, die het toernooi in Dublin voor het eerst in 2012 won, moest in een sensationele finale met 5-4 zijn meerdere erkennen in Robert Thornton. De Schot verdiende met zijn verrassende zege 135.000 euro.

De 26-jarige Brabander, nummer één van de wereldranglijst bij de PDC, begon met een vlotte winst van de eerste set. Van Gerwen werd daarna echter minder dominant, ondanks achttien keer 180, een aantal superieure 'finishes' en een gemiddelde van 96,7. 'The Thorn' steeg boven zichzelf uit en stond in het verdere verloop steeds voor. Dat 'MVG' telkens terugkwam en een negende set noodzakelijk maakte, bracht hem ook niet uit balans.

Van Gerwen laat hoofdprijs uit handen vallen
Van Gerwen laat hoofdprijs uit handen vallen (Foto: ANP)

Blind vreest zware blessure Krul

Bondscoach Danny Blind vreest dat doelman Tim Krul zaterdag een zware knieblessure heeft opgelopen in de EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje bij Kazachstan (1-2). De keeper van Newcastle United leek zich een kwartier voor tijd te verstappen op het kunstgrasveld in Astana. Krul greep naar zijn rechterknie en gebaarde direct dat hij vervangen moest worden.

"Dat kan er allemaal ook nog wel bij", zei Blind, die Krul onder de lat moest zetten omdat eerste keus Jasper Cillessen in de warming-up een rugblessure opliep. "Jasper maakte een beweging waarbij het in zijn rug schoot. Tim landde op een verkeerde manier. Het zou kunnen dat het door het kunstgras kwam, maar dat durf ik niet te zeggen."

Blind vreest zware blessure Krul
Blind vreest zware blessure Krul (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.