Onrust binnen bestuur sc Heerenveen door centen uit China

Er zijn opnieuw problemen binnen het bestuur van sc Heerenveen. Voorzitter Jelko van der Wiel zei woensdag tegen de NOS onomwonden dat een deel van het bestuur achter de rug van andere bestuurders om handelt.

Hij zei dat naar aanleiding van het nieuws dat een Chinese investeerder zich heeft gemeld bij de Friese eredivisionist. Van der Wiel spreekt niet over Chinezen, maar erkent dat er een partij is genoemd "die veel voor de club wilde betekenen".

Van der Wiel hield echter de boot af. "We hebben navraag gedaan en er werd geadviseerd: ga niet verder met deze mensen. Toen hebben we afgesproken dat we er heel voorzichtig mee omgaan. Het blijkt nu gewoon uit stukken die boven tafel zijn gekomen, dat een aantal mensen binnen het bestuur al maanden met deze mensen in gesprek is geweest. Er zijn dus zaken waar een deel van het bestuur niets van mee krijgt. Dat is eigenlijk triest."

Hommeles

Een aandeelhoudersvergadering van aanstaande zaterdag zou Van der Wiel echter bestuurlijk de kop kunnen kosten. "Enig agendapunt is mijn schorsing of ontslag", aldus de voorzitter van het dagelijks bestuur.

Twee jaar terug was het ook al hommeles in Heerenveen. Toen werd Van der Wiel gepresenteerd als nieuwe voorzitter, nadat Gaston Sporre zijn interim-voorzitterschap neerlegde. Eerder in 2013 stapte Robert Veenstra al op als voorzitter na een vernietigend rapport. Vervolgens vertrok nagenoeg het hele bestuur. De nieuwe bestuurders, zeven stuks in totaal, konden echter lang niet allemaal de goedkeuring wegdragen van bijvoorbeeld de ondernemingsraad.

Onrust binnen bestuur sc Heerenveen
Onrust binnen bestuur sc Heerenveen (Foto: ANP)