'Badboy' Kyrgios vraagt om respect

Nick Kyrgios, de 'badboy' van het Australische tennis, is verbijsterd over de kritiek die hem in Engeland en in eigen land ten deel is gevallen na zijn geruchtmakende optreden op Wimbledon. "Je hoeft niet van mij te houden. Ik heb de liefde van het publiek niet nodig. Maar iedereen verdient respect, ik ook", liet de twintigjarige Australiër een tikje aangeslagen weten.

Kyrgios werd maandag in Londen in de vierde ronde door de Fransman Richard Gasquet uitgeschakeld. Dat ging met veel misbaar bij de even getalenteerde als temperamentvolle Australiër gepaard. Hij vloekte erop los, maakte voortdurend ruzie met de arbiter en bezondigde zich ook nog eens aan 'spelbederf'.

De olympische sportheldin Dawn Fraser adviseerde Kyrgios en diens al even heetgebakerde makker Bernard Tomic (22) "terug te gaan naar waar hun ouders vandaan kwamen als ze geen beter voorbeeld voor de jeugd zouden kunnen geven". Kyrgios maakte de 77-jarige Fraser vervolgens uit voor een uitgesproken racist. De Australische oud-zwemster heeft inmiddels excuses aangeboden voor haar uitlating aan "iedereen die zich beledigd door mij heeft gevoeld inclusief Nick en zijn familie."

Kyrgios, de nummer 29 van de wereld, heeft geen enkel begrip voor alle bijtende opmerkingen in de sociale en 'traditionele' media over zijn gedrag op Wimbledon. "Het is zwaar om elke dag met zoveel negatieve berichten wakker te worden. Ik lees heel veel over mezelf. Ik zou bijvoorbeeld een schande zijn voor Australië. Maar ik wil mezelf blijven op de baan. De lol gaat er nu wel een beetje af door al die schokkende reacties. Ik ben ook maar een mens."

Nick Kyrgios zit in het beklaagdenbankje wegens onsportief gedrag (PRO SHOTS/Action Images)
Nick Kyrgios zit in het beklaagdenbankje wegens onsportief gedrag (PRO SHOTS/Action Images)