Serena Williams ten koste van zus Venus door

Serena Williams heeft maandag ten koste van haar oudere zus Venus de kwartfinales van Wimbledon bereikt. De 33-jarige Amerikaanse tennisster, in Londen op jacht naar haar zesde titel, won de 26e aflevering van de 'Sister Act' in twee sets: 6-4 en 6-3. De partij duurde ruim een uur.

De nummer één van de wereldranglijst, vroeger dan ooit al zeker van een plek in de WTA Finals in Singapore, begon overdonderend aan de 'familievete' op het centercourt. Venus, die een paar weken geleden haar 35e verjaardag vierde, maakte haar eerste punt pas in de derde game. De eerste twee verloor ze op love. Beide speelsters, die niet graag tegenover elkaar staan, leken ervan te schrikken.

Serena werd wat minder dominant, Venus herstelde zich met haar forehand als belangrijkste wapen. Ze kwam op 2-2 om meteen daarna haar service opnieuw te verliezen. Dat bleef het beeld van de wedstrijd. De favoriete Williams behield de controle; de outsider-Williams, die het Engelse grandslamtoernooi ook al vijfmaal op haar naam schreef, mocht meedoen zonder dat het gênant werd.

"Het blijft moeilijk te spelen tegen iemand om wie je geeft, die je liefhebt", zei de winnares na afloop. "Ik ben 33, zij is net 35 geworden. Geen idee hoe vaak we deze momenten nog zullen meemaken. Ik herinner me dat we hiervan droomden, ik was toen acht."

In de kwartfinale krijgt Serena, die achtereenvolgens het US Open, Australian Open en Roland Garros al won, te maken met Victoria Azarenka uit Wit-Rusland of het Zwitserse talent Belinda Bencic.

Coco Vandeweghe heeft maandag op Wimbledon de kwartfinales bereikt. De Amerikaanse tennisster schakelde de Tsjechische Lucie Safarova, de nummer zes van de plaatsingslijst, in twee sets uit. Die besliste ze beide in de tiebreak: 7-6 (1) en 7-6 (4). Safarova was eerder dit jaar op Roland Garros de verliezend finaliste.

Maria Sharapova heeft zich maandag op Wimbledon bij de laatste acht geschaard. De Russische tennisster, als vierde geplaatst in Londen, versloeg haar Kazachse opponente Zarina Diyas maandag in twee sets: 6-4 en 6-4. Dat vergde ruim anderhalf uur.