Gouden Van Dijk: "Ik heb zuurstof nodig"

Ellen van Dijk won donderdag met overmacht het goud op de tijdrit tijdens de Europese Spelen in Baku, maar makkelijk ging het zeker niet. Gevraagd naar hoe ze zich voelde was de Nederlandse duidelijk: "Ik heb zuurstof nodig." 

De omstandigheden waren niet makkelijk in Baku, dat bekend staat om de sterke wind. "Het was zwaar, vooral met die wind...maar aan de andere kant, de omstandigheden waren voor iedereen gelijk. Ik kon snel een goed ritme vinden en kon het volhouden tot de finish." Het parcours is niet bepaald moeilijk en dus kwamen er weinig technische vaardigheden aan te pas. "Het was gewoon een kwestie van gaan, gaan en gaan. Dat is wel waar ik het beste in ben, maar hier was het lastig. Het is moeilijk om geconcentreerd te blijven als het een lange rechte weg is. Je hebt niet veel te doen tijdens zo'n race, je moet gewoon blijven pushen."

Van Dijk werd vooraf gezien als favoriete en zo keek ze er zelf ook een beetje naar. "Ik voelde me goed voor de start en had er alle vertrouwen in dat ik hier kon winnen. Het is lastig om de vorm van de anderen te weten, want gedurende het seizoen hebben we niet heel veel tijdritten. Ik weet dat ik me flink heb voorbereid op deze wedstrijd en ik ben erg blij dat ik de eerste kampioene ben op de Europese Spelen, dat is toch speciaal."

Van Dijk en Annemiek van Vleuten met hun gouden en bronzen medailles (Foto: Getty)