Boogschutkoppel naar kwartfinales Spelen

De Nederlandse boogschutters Rick van der Ven en Annemarie der Kinderen hebben zich op de Europese Spelen in Baku geplaatst voor de kwartfinales van de gemengde teamwedstrijd. Daarin neemt het duo het op tegen Italië.

In het gemengde evenement schieten beide schutters van een team vier pijlen, waarvan de score opgeteld wordt. Het land met de hoogste score wint de set en krijgt twee punten, bij een gelijkspel krijgen beide teams één punt. Het team dat na vier sets de meeste punten heeft of als eerste zes punten pakt wint de wedstrijd, als het gelijk eindigt volgt een shoot-off.

Tegen Denemarken beloofde het een spannende strijd te worden, gezien het feit dat de twee teams in de plaatsingsronde slechts één punt van elkaar eindigden. Niets bleek echter minder waar, want vooral dankzij zwak schieten van de Deen Johan Weiss stond Nederland na twee sets op een 4-0 voorsprong. In de derde set deed Denemarken het beter, maar zowel Der Kinderen als Van der Ven waren niet van hun stuk te brengen: 6-0.

Om 14.40 uur Nederlandse tijd neemt het Nederlandse duo het op tegen de Italianen Mauro Nespoli en Natalia Valeeva, die het Azerbeidzjaanse echtpaar Olqa en Taras Senyuk met speels gemak uitschakelden. De wedstrijd zal via YouTube live te zien zijn.

De officiële livestream van het boogschieten van woensdag, inclusief Nederlandse deelname in het gemengde evenement (Bron: YouTube)

Het Nederlandse damesteam kwam in de achtste finales net tekort tegen Oekraïne. Der Kinderen, samen met Esther Deden en Shireen-Zoë de Vries, verloren het uiteindelijk op één punt. Na drie sets stond het 3-3, in de vierde set kwamen de Nederlandse dames tot 54 punten met zes pijlen, één minder dan Oekraïne.

Update 15.08 uur

In de kwartfinale had Nederland het te moeilijk met Italië, met name vanwege zwak schieten van Der Kinderen. In de eerste twee sets schoot ze drie keer een zeven en één keer een zes, terwijl Van der Ven vier tienen liet noteren. Doordat de Italiaanse Valeeva in de eerste set eveneens twee keer een zeven schoot leverde die set nog één punt op voor Nederland, de tweede werd verloren. In de derde set deed Der Kinderen het beter en werd er nog een punt uit het vuur gesleept, maar met 38 punten was Italië niet bij te houden in de laatste set. Een zeven en acht van Der Kinderen en twee negens voor Van der Ven bleken bij lange na niet genoeg.