Van Dijk met overmacht naar goud op Spelen, brons Van Vleuten

Wielrenster Ellen van Dijk heeft met enorme overmacht het goud gepakt op de tijdrit tijdens de Europese Spelen in Baku. De 28-jarige oud-wereldkampioene was op het 25,8 kilometer lange parcours ongenaakbaar en liet slechts één vrouw binnen een minuut eindigen. Annemiek van Vleuten maakte het Nederlandse succes compleet met de bronzen medaille. Het goud van Van Dijk is het eerste Nederlandse goud op de Europese Spelen, nadat er al wel twee keer zilver en één keer brons werd gewonnen.

De eerste echte toptijd werd al vroeg neergezet door Annemiek van Vleuten, de andere Nederlandse deelneemster. Haar tijd bleef lang buiten bereik van alle concurrentes, tot de Oekraïense Hanna Solovey het parcours betrad. De 23-jarige Solovey, die al een tweejarige dopingschorsing achter de rug heeft en voor het dubieuze Astana rijdt, kwam uiteindelijk een halve minuut sneller dan Van Vleuten over de finish.

Tegen Van Dijk, wereldkampioene in 2013, kon ook Solovey echter helemaal niks betekenen. Op het tussenpunt halverwege het parcours was de renster van Boels-Dolmans al twaalf seconden sneller, maar dat zou ze alleen nog maar uitbreiden. Aan de finish was de Nederlandse ruim 36 seconden sneller, terwijl Van Vleuten meer dan een minuut toe moest geven.

Van Dijk passeert de finish en pakt het eerste Nederlandse goud van Baku 2015 (Foto: Screenshot YouTube)
Van Dijk passeert de finish en pakt het eerste Nederlandse goud van Baku 2015 (Foto: Screenshot YouTube)