Lazio wint zinderend slotstuk bij Napoli en pakt voorronde CL

Lazio heeft zich dankzij een zege in Napels geplaatst voor de Champions League. Het werd 2-4. De Romeinen kwamen na rust zwaar onder druk te staan tegen Napoli, dat een zege nodig had.

Napoli stond vooraf drie punten achter nummer drie Lazio. Bij een zege zou de ploeg van Rafael Benitez op basis van een beter onderling resultaat echter de Champions League in mogen. Een mooi afscheidscadeau van Benitez, die voor het laatst als coach op de bank van Napoli zat.

Gezien de ruststand leek echter niets erop te wijzen dat Napoli toch nog derde zou worden. Toch was de eerste grote kans wel voor de thuisploeg. Via Marek Hamsik en Dries Mertens kwam de bal bij José Callejon, die oog in oog met Lazio-keeper Federico Marchetti het Romeinse doel maar net miste.

Aan de andere kant vloog de bal er even later wel in. Marco Parolo haalde van afstand keihard uit en doelman Mariano Andujar was verslagen. Kort voor rust werd het thuispubliek in Stadio San Paolo nog stiller toen Antonio Candreva ineens achter de verdedigingslinie van Napoli verscheen en met rechts afrondde: 0-2.

Tien minuten na de pauze bracht Gonzalo Higuaín de spanning terug in de wedstrijd. De Argentijn kon van dichtbij scoren op aangeven van Callejon. Even later dacht Mertens de 2-2 op het scorebord te zetten, maar Stefan de Vrij bracht knap redding op de doellijn.

Langzaam maar zeker groeide Napoli in de wedstrijd, zeker toen Parolo zijn tweede gele kaart kreeg en Lazio dus met tien man verder moest. Amper twee minuten later was het al gelijk. Mertens bediende Higuaín, die de bal één keer raakte en vervolgens zijn tweede goal maakte.

Napoli bracht zich daarna echter in de problemen dankzij Faouzi Ghoulam, die voor een domme overtreding eveneens zijn tweede gele prent kreeg voorgehouden. Met tien tegen tien kreeg de thuisploeg wel de gouden kans om zich toch te kwalificeren voor de Champions League.

Scheidsrechter Rocchi wees een kwartier voor tijd namelijk naar de penaltystip, toen Christian Maggio naar de grond ging in een duel met Senad Lulic. Higuaín kreeg van elf meter dé kans om zijn hattrick te voltooien en Napoli dichtbij een ticket voor het miljoenenbal te brengen, maar de spits faalde hopeloos. Zijn schot ging hoog over.

Napoli bleef de bovenliggende partij tegen Lazio, dat vrijwel de hele tweede helft niets had in te brengen. De bezoekers gingen uiteindelijk wel met de winst er vandoor. Ogenyi Onazi kwam met enig fortuin in balbezit, al was op zijn afronding niets aan te merken. In blessuretijd maakte invaller Miroslav Klose uit een vrije trap zelfs nog de 2-4.

Lazio blijft daardoor derde en mag net als Juventus en AS Roma na de zomer in de Champions League voetballen. De Biancocelesti moeten zich nog wel via een voorronde zien te plaatsen. Napoli is verzekerd van een plek in de groepsfase van de Europa League, waarin het dit jaar de halve finales haalde.