Wawrinka in drie sets voorbij Simon, Tsonga klopt Berdych

Stan Wawrinka mag zich opmaken voor de kwartfinales op het grandslam van Roland Garros. De Zwitserse tennisser had zondag in de vierde ronde weinig moeite met de Fransman Gilles Simon. In nog geen twee uur bepaalde de nummer acht van de plaatsingslijst de eindstand op 6-1, 6-4 en 6-2.

Alleen in de tweede set had Simon, de nummer dertien van de wereld, iets in te brengen. In de rest van de partij was Wawrinka echter duidelijk zijn meerdere. Tekenend was de verdeling van het aantal winners: Wawrinka maakte er 34, terwijl Simon er niet meer dan tien sloeg.

Wawrinka kan in de kwartinale zijn als tweede geplaatste landgenoot Roger Federer tegenkomen. Die moet dan wel eerst op het Parijse centercourt afrekenen met thuisfavoriet Gaël Monfils. Dit duel was zondag wel begonnen maar door de invallende duisternis op het Parijse centercourt werd de wedstrijd na één uur en tien minuten gestaakt. Maandag gaat het duel verder.

Toen de wedstrijd werd stilgelegd, had Monfils net de tweede set binnengehaald met 6-4. De Franse publieksfavoriet leek de set aanvankelijk nog ruimer te gaan winnen, maar bij een stand van 5-2 won Federer alsnog twee games. Eerder had de Zwitserse nummer twee van de wereld de eerste set nog zonder al te veel moeilijkheden met 6-3 op zijn naam geschreven.

Jo-Wilfried Tsonga is zondag doorgestoten naar de kwartfinales van Roland Garros. De Franse publiekslieveling schakelde de als vierde geplaatste Tomas Berdych uit: 6-3, 6-2, 6-7 (5) en 6-3. Tsonga staat zelf als veertiende op de plaatsingslijst van het grandslam.

Aanvankelijk lukte het Berdych niet goed in zijn spel te komen. Tsonga liet de Tsjech met harde services lopen en kwam redelijk gemakkelijk met 2-0 in sets voor. In het derde bedrijf liep het vervolgens aardig gelijk op. Met name doordat Tsonga op zijn servicebeurten fouten begon te maken, kon Berdych via een tiebreak de derde set winnen.

In de vierde set leek het erop dat de Tsjech zijn comeback kon voortzetten. In de derde game brak hij Tsonga's opslag. De Fransman herpakte zich echter, en stond Berdych in het verloop van de wedstrijd nog maar één game toe. Zijn volgende tegenstander wordt Kei Nishikori.

De Japanse nummer vijf van de wereld hoefde zich geen moment zorgen te maken tegen de Rus Teymuraz Gabashvili. Na één uur en vijftig minuten tennis stond de eindstand op het scorebord: 6-3, 6-4 en 6-2.

Nishikori, die de derde ronde uit mocht zitten vanwege een blessure bij tegenstander Benjamin Becker, kwam nog niet eerder zo ver in Parijs. Tot nu toe was de vierde ronde in 2013 zijn beste resultaat. Nishikori stond vorig jaar op de US Open in zijn eerste grandslamfinale.

Ana Ivanovic heeft zondag op Roland Garros de kwartfinale bereikt. De als zevende geplaatste Servische tennisster had in de eerste twee sets een flinke kluif aan haar Russische opponente Ekaterina Makarova, maar stelde in de derde set orde op zaken: 7-5, 3-6 en 6-1.

Het is voor Ivanovic nu al haar beste optreden op het Parijse gravel sinds 2008, toen ze er haar eerste en tot nu toe enige grandslamtitel won. Daarna reikte ze nooit meer verder dan de vierde ronde.

In de kwartfinale speelt Ivanovic tegen de Oekraïense Elina Svitolina, die afrekende met de Franse thuisspeelster Alizé Cornet: 6-2 en 7-6 (9).

Jean-Julien Rojer heeft op Roland Garros de kwartfinales bereikt in het dubbelspel. Met zijn Roemeense partner Horia Tecau was hij zondag te sterk voor het Indiaas-Roemeense duo Rohan Bopanna en Florin Mergea: 6-3, 6-7 (7) en 6-3.

Het is voor Rojer, die als vijfde geplaatst is voor het dubbeltoernooi en op de wereldranglijst in het dubbelspel de elfde plek bekleedt, de eerste keer sinds 2012 dat hij in Parijs de kwartfinales bereikt. Destijds strandde de op Curaçao geboren tennisser in de halve finales.

Rojer en Tecau nemen het in hun kwartfinalepartij op tegen Vasek Pospisil uit Canada en Jack Sock uit de Verenigde Staten, de nummers twee op de plaatsingslijst.