Sprookje Bhuthan duurt voort, het land verslaat Sri Lanka in WK kwalificatie

Het sprookje van Bhutan gaat door. Het land dat 209e en laatste staat op de FIFA-ranking heeft zich geplaatst voor de tweede ronde voor de kwalificatie van het WK en Azië Cup. In het Changlimithang Stadion in de Bhutaanse hoofdstad Thimphu werd Sri Lanka met 2-1 verslagen. Bhutan wist het heenduel ook al te winnen in Sri Lanka.

Bhutan kwam na vijf minuten al op voorsprong door een treffer van Chencho Gyeltshen. Sri Lanka deed na een half uur spelen wat terug en kwam op gelijke hoogte. Maar het was Bhutan die de betere ploeg was en kreeg ook de meeste kansen. In de tweede helft werd tweemaal een doelpunt onterecht afgekeurd. In de laatste minuut kon het feest echt losbarsten nadat Gyeltshen, de enige prof in het voetbalteam, zijn tweede treffer maakte.

Alle doelpunten van de wedstrijd. (bron: YouTube)

Bhutan speelde voor het eerst kwalificatiewedstrijden voor het WK. Deze overwinning is pas vijfde overwinning in het bestaan van het nationale voetbalteam. Het land plaatst zich nu voor de eerste groepsfase in de kwalificatie. Aan die ronden doen veertig landen mee. Deze worden verdeeld in acht groepen van vijf landen. De groepswinnaars en de vier beste nummers twee plaatsen zich voor de tweede groepsfase, waar de WK-tickets verdeeld worden. Deze kwalificatie is ook het eerste kwalificatiemoment voor de Azië Cup in 2019.

Mongolië is het eerste land werd uitgeschakeld in de kwalificatie voor het WK in 2018. Het team van bondscoach Sanjmyataviin Purevsukh strandde dinsdag in de eerste voorronde in de Aziatische zone tegen Oost-Timor. Mongolië verloor dinsdag in eigen huis met 0-1 nadat de heenwedstrijd al in een 4-1 nederlaag eindigde. Patrick Fabiano verzorgde de enige treffer in Ulaan-Baatar.