FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 17 maart 2015

'Chloorgasaanval door Syrisch leger'

De Syrische luchtmacht heeft maandagnacht een aanval met chloorgas uitgevoerd op een stadje in het noorden van het land. Zes mensen vonden de dood en meerdere mensen raakten gewond. Dat hebben het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en de Lokale Coördinatiecomités gezegd.

Het leger ontkent de beschuldiging en legde de schuld bij rebellen die president Bashar Assad ten val willen brengen.

Doelwit van de aanval was het stadje Samrin, zeiden de activistengroepen. Een lid van de oppositie in het gebied sprak van twee aanvallen. Bij de eerste werden rebellen op de korrel genomen, terwijl de tweede gericht was tegen een woonwijk, zei hij. De zes doden, onder wie drie kinderen, waren volgens hem allen lid van dezelfde familie.

Kamer: geen extra bezuinigingen op zorg

De Tweede Kamer vindt dat er niet extra mag worden bezuinigd op de zorg en de sociale zekerheid om een lastenverlichting te kunnen bekostigen. Een meerderheid, waaronder regeringspartij PvdA, steunde dinsdag een voorstel daartoe van de ChristenUnie.

Ook de twee andere bevriende oppositiepartijen D66 en SGP en veel andere oppositiepartijen waren ervoor. Regeringspartij VVD en onder meer oppositiepartij CDA steunden de motie niet. Indiener Joël Voordewind is blij met de steun. "Dit is een duidelijke piketpaal voor de onderhandelingen straks", zei hij over de gesprekken die in het voorjaar worden gevoerd over de begroting voor volgend jaar.

Voordewind had zijn voorstel gedaan tijdens een debat over de nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau (CPB), waarin de economie harder aantrekt dan in de vorige ramingen in december het geval was.

De regeringspartijen voelen er voorlopig niets voor om extra te bezuinigen. D66 en het CDA willen dat wel om een herziening van het belastingstelsel en een lastenverlichting mogelijk te maken.

Buddy Elias, neef van Anne Frank, overleden

De Zwitserse acteur Buddy Elias, een neef van Anne Frank, is overleden. Hij stierf maandag op 89-jarige leeftijd in zijn huis in Basel. Dat heeft het Anne Frank Fonds dinsdag bekendgemaakt. Elias stond lang aan het hoofd van het fonds.

Elias werd in 1925 geboren in de Duitse stad Frankfurt, waar Anne Frank ook ter wereld kwam. Elias verhuisde in 1931 met zijn gezin naar Zwitserland, twee jaar later ging de familie Frank naar Amsterdam. Anne Frank dook onder in het Achterhuis, maar de familie werd verraden en gedeporteerd. In Bergen-Belsen kwam Anne in maart 1945 om het leven. Na de oorlog werd haar dagboek wereldberoemd.

"Als getuige en neef van Margot en Anne Frank zette Elias zich onvermoeibaar in voor onderwijs, mensenrechten en de rechten van kinderen en jongvolwassenen", laat het Anne Frank Fonds weten. Elias ijverde 'voor de nalatenschap en de herinnering van slachtoffers van het nationaalsocialisme en voor de strijd tegen racisme en antisemitisme'.

Free-bassist Andy Fraser (62) overleden

De Engelse bassist en songschrijver Andy Fraser is maandag overleden in zijn Californische woonplaats Temecula. Dat meldt de doorgaans goed geïnformeerde website Classic Rock op basis van een officiële verklaring. Fraser was 62 jaar. Hij werd bekend door zijn werk met de groep Free in de vroege jaren zeventig, waarvoor hij ook aan vrijwel alle succesnummers meeschreef.

De in 1952 in Londen geboren Fraser was amper vijf toen hij piano begon te spelen. Als jonge tiener schakelde hij via gitaar over naar de bas en was vijftien toen hij op professionele basis bij de groep Bluesbreakers van de toen reeds legendarische John Mayall terechtkwam. Een jaar later, net zestien geworden, vormde hij samen met de iets oudere zanger Paul Rodgers, gitarist Paul Kossoff en drummer Simon Kirke de in de blues gewortelde rockband Free waarmee hij beroemd zou worden.

De doorbraak kwam met het derde album Fire and Water - waarvoor Fraser samen met zanger Rogers vrijwel alle nummers schreef, inclusief de wereldhit All Right Now. De band wist het succes echter niet vast te houden en viel in 1973 uiteen. Enkele jaren later verhuisde Fraser naar Californië, waar hij zich concentreerde op het schrijven van songs voor anderen, waaronder Joe Cocker, Chaka Khan en Rod Stewart. Robert Palmer scoorde nog een grote hit met het door Fraser gecomponeerde Every Kinda People.

Begin jaren tachtig werd bekend dat de bassist hiv had en leed aan een zeldzame, vaak aan hiv gerelateerde vorm van kanker en trok hij zich lange tijd terug uit het muziekleven. De laatste tien jaar bewoog Fraser zich weer vaker in het openbare leven. Hij schreef onder meer een song om de verkiezing van Barack Obama te ondersteunen en was actief in de beweging tegen mensenhandel. Enkele weken geleden plaatste hij nog een foto van zichzelf samen met Pierce Brosnan op zijn Facebookpagina, genomen tijdens een Rock against Human Traficking Party.

Mollema: ik ben moe

Bauke Mollema was na de afsluitende tijdrit in de Tirreno-Adriatico, waarin hij zijn tweede plaats in het klassement met succes verdedigde, een tevreden man. "Ik ben moe'', bracht de kopman van wielerploeg Trek als eerste uit. "Ik had niet het gevoel dat het echt heel goed ging, maar misschien is dat het gevoel dat je nodig hebt.'' Het was sowieso een goede dag voor Trek want Fabian Cancellara won de tijdrit.

De Groninger was vooraf niet erg optimistisch. "Een vlakke tijdrit als deze ligt me niet zo. Ik ben dus blij dat ik die tweede plaats heb vastgehouden. Ik had niet verwacht zo dicht achter Quintana te zitten, slechts achttien seconden in het algemeen klassement. Dat is echt goed; ik ben dik tevreden over mijn niveau.''

"Het begin was prima, nauwelijks wind. Ik hoorde dat ik na twee kilometer bijna in dezelfde tijd doorkwam als Fabian. Dat gaf me de moraal nog harder door te trappen. Halverwege lag ik ook voor op Uran en ik had nog iets over voor de terugweg.''

Verwarde man met bom moet in cel blijven

De verwarde man in wiens huis in Rijswijk vorige week een zelfgemaakt explosief werd gevonden, blijft nog veertien dagen in voorlopige hechtenis. Dit heeft de rechter-commissaris in Rotterdam dinsdag besloten. Volgens het Openbaar Ministerie bestaat er nog geen duidelijkheid over het motief van de 52-jarige man. Hij wordt beschuldigd van overtreding van de wapenwet.

De man gaf zich vorige week zelf aan bij de politie. Terwijl de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) met de zelfgemaakte bom in de weer was, werden de bewoners van zestien flatwoningen uit voorzorg geëvacueerd.

Netanyahu eist overwinning op

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag de overwinning opgeëist in de parlementsverkiezingen. 'Tegen de verwachting in' hebben zijn Likud-partij en het nationalistische kamp een 'grote overwinning' behaald, liet hij in een verklaring via Twitter weten.

Exitpolls wezen op een nek-aan-nekrace tussen de Likud van Netanyahu en de centrumlinkse Zionistische Unie van Isaac Herzog. Maar volgens de uitslagen zal het voor Netanyahu makkelijker zijn om een meerderheidscoalitie te smeden met haviken en religieuze bondgenoten.

Netanyahu liet weten al te zijn begonnen met het polsen van mogelijke coalitiepartners.

Suriname nationaliseert bauxietproductie

De Surinaamse overheid neemt alle activiteiten van het bauxietbedrijf Suralco over. Dat maakte de huidige eigenaar, het Amerikaanse Alcoa, dinsdag bekend.

De bauxietindustrie in Suriname zit al lange tijd in zwaar weer. Door de lage prijzen op de wereldmarkt zag Suralco zich vorig jaar al gedwongen de productie fors te verlagen en drong Alcoa al langer aan op steun van de Surinaamse overheid om de industrie voor Suriname te behouden.

Het bedrijf en de overheid hebben nu afgesproken dat een staatsbedrijf de activiteiten van Suralco overneemt. Die transactie wordt naar verwachting voor 1 juli afgerond.

Buma: kabinet naïef

Het kabinet is naïef over spanningen in de samenleving. CDA-leider Sybrand Buma zei dat dinsdag in het verkiezingsdebat bij de NOS. Het kabinet geeft alleen maar rechten, maar vergeet dat burgers ook plichten hebben, aldus Buma in een debatje met PvdA-leider Diederik Samsom.

Buma verweet het kabinet dat jihadisten en IS-aanhangers in Den Haag mochten demonstreren. Die demonstranten verheerlijken geweld en dat zou verboden moeten zijn, vindt Buma. Ook zou het kabinet partijen moeten verbieden die de democratie omver willen werpen.

Samsom toonde zich huiverig voor het inperken van de burgerlijke vrijheden. De strijd tegen radicalisering wordt niet gewonnen met kogels en beveiligers, maar moet gevoerd worden in de klaslokalen en de huiskamers, aldus Samsom.

Hij reageerde wel positief op een voorstel van Buma om een maatschappelijke dienstplicht in te voeren voor jongeren van zeventien of achttien. Samsom zei dat hij daar over wil nadenken, maar volgens hem is nog het nóg belangrijker om je te richten op kinderen tussen de tien en de twaalf jaar.

AZ trekt Moneyball-legende aan

Voetbalclub AZ heeft adviseur Billy Beane aan zich gebonden. De Alkmaarders hebben hiermee een legende binnengehaald, want Beane wist bijna twintig jaar geleden in de Major League Baseball met het kleine Oakland Athletics regelmatig topploeggen te verslaan. Zijn werkwijze is verfilmd in de film Moneyball.

Beane beoordeelde via zijn systeem spelers die bij andere clubs niet aan de slag konden komen. Bij Oakland wisten ze echter als team zeer goed te presteren. Dit viel op in de sportwereld en sinds die tijd werken veel teams volgens het principe van Beane.

Dat AZ bij de legende zelf terecht is gekomen is geen verrassing, want algemeen directeur Robert Eenhoorn was jarenlang in het honkbal actief als bondscoach van de Nederlandse ploeg. "Voor mijn komst naar AZ waren ze hier in Alkmaar al langer geïnteresseerd in het Moneyball-principe."

"Door mijn verleden in het honkbal heb ik goed contact met Billy. Toen wij hem benaderden, was hij direct enthousiast over deze functie bij AZ. Hij heeft als geen ander aangetoond om via innovatie het gat te kunnen dichten met topclubs. We kijken uit naar de samenwerking. Hij gaat ons vanuit Amerika van advies voorzien, maar zal ook naar Alkmaar komen."

Beane blijft actief als manager van Oakland Athletics, maar zal AZ regelmatig van dienst zijn om de club vooruit te helpen. "Ik zie ook veel paralellen met de uitdagingen die wij bij Oakland Athletics zijn aangegaan. Ik hou van voetbal, dus ik zie dit als een mooie stap. Daarnaast spreken de geschetste toekomstplannen van AZ mij erg aan."

Stank na ontgassen schip in Moerdijk

In de regio Moerdijk hing dinsdagavond een penetrante lucht, die werd veroorzaakt door een binnenvaartschip. Dat meldde de meldkamer van het Havenschap Moerdijk op de website van de gemeente Moerdijk.

"Het binnenvaartschip was aan het ontgassen. Dit ontgassen is gestopt", aldus het havenschap. Verschillende mensen, vooral in Zevenbergen, klaagden dinsdagavond over een penetrante lucht. Ook op Twitter werd daar melding van gemaakt.

Advocaat van arts die CIA hielp vermoord

Een advocaat die een Pakistaanse arts bijstond die de CIA hielp Osama bin Laden op te sporen, is dinsdag door gewapende mannen in Peshawar doodgeschoten. De met de Taliban verbonden groep Jamaat-ul-Ahrar heeft de verantwoordelijkheid telefonisch opgeëist.

Advocaat Samiullah Khan Afridi liet enkele maanden geleden weten dat hij niet langer optrad namen de arts Shakil Afridi Afridi. Hij vertrok in november uit Pakistan nadat hij door extremisten was bedreigd, maar volgens de politie was hij onlangs uit het buitenland teruggekeerd.

Afridi werd in mei 2012 wegens 'samenzwering tegen de staat' veroordeeld; niet omdat hij de CIA had geholpen Bin Laden op te sporen, maar omdat hij geld en medische zorg had geboden aan extremisten.

Afridi zette in de noordwestelijke stad Abbottabad een inentingscampagne op poten om aan dna-materiaal te komen van bewoners van het huis waarin de leider van Al-Qaida zich vermoedelijk schuil hield. In mei 2011 voerden Amerikaanse Navy SEALs een raid uit op het huis waarbij Bin Laden werd gedood.

Pierre Kartner geëerd voor oeuvre

Mede dankzij de smurfen heeft Pierre Kartner dinsdag een Buma Lifetime Achievement Award gewonnen. De artiest, die 11 april tachtig jaar wordt, werd hiermee tijdens de uitreiking van de Buma Awards geëerd voor zijn gehele oeuvre.

Pierre kreeg de oeuvreprijs uit handen van Ben Cramer en trakteerde het publiek vervolgens op zijn klassieker Het kleine café aan de haven. Kartner stond maar liefst 69 keer in de Nationale Hitparade als componist, en vaak ook als vertolker, van levensliedjes als Huilen is voor jou te laat. Zijn Smurf Song bracht hem internationale roem; in maar liefst zestien landen kwam het lied bovenaan de hitparade. Het nummer werd zo'n 17 miljoen keer verkocht.

De componist kreeg de prijs dinsdagavond uitgereikt tijdens het speciale gala voor componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers in Hilversum. Vorig jaar kreeg Kartner al een oeuvreprijs voor zijn Nederlandse oeuvre.


Vader Abraham en de Smurfen (Bron: iwanthemaster)

Roemer: Samsom is ongeloofwaardig

De PvdA heeft voor de verkiezingen 'mooie linkse praatjes', maar is erna rechts. "U bent ongeloofwaardig geworden", zei SP-leider Emile Roemer dinsdag tijdens het verkiezingsdebat bij de NOS tegen PvdA-leider Diederik Samsom.

Roemer wees op de hoge werkloosheid, de gestegen huren, de bezuinigingen in de thuiszorg en de groeiende groep mensen die de zorgrekeningen niet meer kunnen betalen. "U heeft nog niet het begin gemaakt van een begin van herstel", zei hij.

Volgens Samsom neemt Roemer een onverzoenlijke houding aan. De SP blijft aan de zijlijn staan en wil niet meedoen aan begrotingsbesprekingen om zaken voor elkaar te krijgen, aldus de PvdA-leider. "U wilt mij medeplichtig maken aan het rechtse beleid van de afgelopen jaren", zei Roemer. "De SP is niet uitgevonden om de polonaise te lopen op een rechts feestje", voegde hij eraan toe.

Roemer benadrukte dat zijn partij goede plannen van het kabinet steunt. "Bagger wijzen we af."

Willem-Alexander uit respect voor Denemarken

Koning Willem-Alexander heeft Denemarken dinsdag uitvoerig geprezen voor 'de zelfbewuste en beheerste manier' waarop is gereageerd op de terreurdaden vorige maand in Kopenhagen. De koning deed dat tweemaal. Eerst tijdens een lunchontmoeting met minister-president Helle Thorning-Schmidt en opnieuw in zijn rede bij het staatsbanket in Christiansborg Slot.

Willem-Alexander uitte bewondering voor de vitale rol van de premier na de aanslagen 'op de vrijheid van meningsuiting en de Joodse gemeenschap'. Lof was er ook voor koningin Margrethe. Zij deed een 'oproep om de saamhorigheid te bewaren en de waarden te beschermen waarop Denemarken is gebouwd'.

Volgens de koning heeft de wijze waarop de Denen hebben gereageerd op de terreur grote indruk gemaakt in Nederland. "Ondanks de schok en de gevoelens van boosheid, bezorgdheid en verdriet, lieten de mensen in Denemarken zich niet provoceren door het geweld. Dat is een vorm van burgermoed die respect afdwingt."

Minder Nederlanders op cruisevakantie

Vorig jaar gingen minder Nederlanders op cruisevakantie. Het aantal Nederlandse cruisereizigers daalde ten opzichte van een jaar eerder met 4,3 procent tot bijna 110.000. Dit blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van Cruise Lines International Association (CLIA) Nederland.

De vereniging van cruiserederijen wijt de daling aan de economische situatie en een vermindering van de vaarcapaciteit in het mediterrane gebied. Toch blijven cruises in de Europese wateren met 64 procent het populairst bij de Nederlandse reiziger, gevolgd door die in het Caribische gebied met 14 procent, aldus de organisatie.

Ondanks de krimp van de Nederlandse cruisemarkt in 2014 laat de trend van de afgelopen jaren in de cruisesector een positief beeld zien, stelt de brancheorganisatie. Sinds de crisis is het aantal Nederlandse cruisereizigers bijna verdubbeld: van 67.296 in 2009 naar 109.064 in 2014.

Deze positieve trend is ook in Europa zichtbaar. In 2014 ging een record van 6,39 miljoen Europeanen op cruisevakantie. Dat is een toename van 0,5 procent ten opzichte van 2013. Deze kleine groei verklaart CLIA aan 'individuele commerciële strategieën' van de cruisemaatschappijen.

"Zo was er in 2014 een daling van 11,4 procent van de capaciteit in het Mediterrane vaargebied. Maar dit werd ruimschoots gecompenseerd door het aantal aangeboden cruises vanuit Duitse havens naar Noord-Europese routes en van cruisevakanties naar verre bestemmingen", zegt directeur Marlies Grent van CLIA Nederland. Met de komst van nieuwe cruiseschepen wordt overigens weer een capaciteitsstijging van 9,3 procent verwacht voor cruises in het gebied van de Middellandse Zee dit jaar.

Dit vaargebied houdt samen met de Zwarte Zee een grote aantrekkingskracht en is goed voor 34 procent van de Nederlandse cruisemarkt. Het aantal passagiers dat naar Noord-Europa reisde groeide met 1 procent naar 30 procent. Nederlanders blijven gemiddeld 9,5 nachten aan boord tegen het Europese gemiddelde van 8,7 nachten. De toenemende reizen naar verre bestemmingen spelen hier zeker een rol in.

Rutte: Wilders versterkt het kalifaat

De PVV versterkt het kalifaat van Islamitische Staat (IS), omdat de partij jihadstrijders liever naar Syrië en Irak laat gaan in plaats van te proberen ze tegen te houden. Het gevolg daarvan is dat de strijd in die landen wordt versterkt, zei premier en VVD-leider Mark Rutte dinsdag tijdens het verkiezingsdebat bij de NOS.

"Je zegt eigenlijk tegen de legers daar: hier zijn extra krachten, dan kun je vechten tegen onze soldaten. Daarmee kun je ook een grotere bedreiging zijn voor Nederland. U versterkt eigenlijk het kalifaat, want u zegt: ik laat ze weglopen zonder ze aan te pakken. Dat is ook een beetje uw politieke filosofie 'weglopen niet aanpakken', dus ik snap het tot op zekere hoogte wel'', zei Rutte.

Volgens hem is het pleidooi van de PVV in hoge mate naïef, omdat de jihadstrijders kunnen terugkeren en dan in Nederland bommen kunnen plaatsen.

Nederland Muziekland terug op tv

Nederland Muziekland keert op 11 april terug op televisie. De presentatie is in handen van Nick Nielsen, kondigde de producent van het programma dinsdag aan.

In het komende seizoen zijn onder anderen Danny de Munk, Wolter Kroes, Ruth Jacott, Thomas Berge, George Baker en Django Wagner de hoofdgast. Ze verzorgen een optreden in de zaterdagavondshow van SBS6 en ontvangen collega's als Leonie Meijer, Loïs Lane, Re-Play, Frans Duijts, Stanley Burleson en Lange Frans.

De eerste zes van de twaalf afleveringen worden op 28 en 29 maart opgenomen in Aalsmeer. SBS6 zendt Nederland Muziekland vanaf 11 april uit om 23.50 uur.

Kim Jong Un naar Overwinningsfeest Moskou

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un is een van de buitenlandse leiders die hebben toegezegd in mei naar Moskou te komen voor de viering van de zeventigste verjaardag van de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov dinsdag gezegd.

In Noord-Korea is officieel nog niets over de reis van Kim meegedeeld. Het zou zijn eerste buitenlandse reis worden sinds hij drie jaar geleden aan de macht kwam.

Het hoogtepunt van de feestelijkheden op 9 mei wordt een militaire parade op het Rode Plein, afgenomen door president Vladimir Poetin. De parade vindt elk jaar plaats, maar wordt deze keer uitgebreid met vijftienduizend militairen, cadetten en Kozakken.

Verschillende westerse leiders hebben vanwege de Russische rol in het conflict in Oekraïne uitnodigingen om de militaire parade bij te wonen afgeslagen. Onder hen is de Duitse bondskanselier Angela Merkel, maar om de pijn te verzachten komt zij een dag later naar Moskou voor een afzonderlijke ceremonie met Poetin. Het besluit van Merkel om toch te komen heeft volgens Lavrov de 'campagne tegen Rusland' getorpedeerd.

Volgens Lavrov hebben ook de leiders van China, Cuba, India, Mongolië, Zuid-Afrika en Vietnam hun komst bevestigd.

Aartsbisschop aangeklaagd om toedekken misbruik

De rooms-katholieke aartsbisschop van Adelaide in Australië is dinsdag aangeklaagd wegens het toedekken van ernstig misbruik van een kind door een pedofiele priester in de jaren zeventig. Aartsbisschop Philip Wilson wijst de beschuldiging van de hand, maar legt zijn taken tijdelijk neer 'om een breed scala mensen te consulteren'. Hij riskeert twee jaar gevangenisstraf.

Volgens de aanklacht heeft Wilson, nu 64, verzuimd melding te maken van misbruik van een kind door een collegapriester in de jaren zeventig in Maitland. Deze priester, James Fletcher, overleed in 2006 op 65-jarige leeftijd in de gevangenis, waar hij een straf van acht jaar uitzat voor verkrachting van een misdienaar tussen 1989 en 1991.

"De suggestie schijnt te zijn dat ik heb nagelaten bij de politie melding te maken van een gesprek dat ik in 1976, toen ik nog een jonge priester was, zou hebben gehad, dat een inmiddels overleden priester een kind had misbruikt", liet Wilson in een verklaring weten.

Wilson staat hoog in de bisschoppelijke hiërarchie van Australië. Van 2006 tot 2012 was hij voorzitter van de Australische bisschoppenconferentie.

Yfke Sturm zwanger

Topmodel Yfke Sturm is in verwachting van haar eerste kindje. Dit onthult ze in een interview aan Grazia. Haar agent bevestigde dinsdagavond dat ze twintig weken zwanger is.

De zwangere Yfke (33) woont in Londen en is voorlopig niet van plan naar Nederland terug te keren. "Ik zeg nooit nooit, maar nu ben ik gelukkig in Londen. Ik zit elke maand wel een paar dagen in Nederland, lekker back to basic", vertelt ze op de website van Grazia. "Want ook al is Londen een stuk normaler dan New York, ook hier heb je dingen die out of reality zijn."

Volgens Grazia was er ten tijde van het interview nog geen buikje te bekennen. "Dat zal wel komen doordat ik zoveel sport en gezond ben blijven eten. Hoewel, af en toe een toetje ontzeg ik mezelf niet", zegt Yfke.

Nederlandse zuurgooier bekent

De Nederlandse man die een bijtende stof gooide naar een schoonmaakster in een Belgische vestiging van de winkelketen Delhaize heeft bekend. Justitie in België legt hem poging tot moord en afpersing ten laste, maakte het Openbaar Ministerie in Brussel bekend.

De man had de winkelketen gedreigd met een zuuraanval als Delhaize niet zou betalen. De vrouw raakte levensgevaarlijk gewond. De vermeende dader werd in Frankrijk opgepakt en dinsdag overgeleverd aan de Belgische autoriteiten.

Rutte: stem op CDA is verloren stem

Een stem op het CDA is een verloren stem. VVD-leider en premier Mark Rutte zei dat dinsdag in het verkiezingsdebat bij de NOS.

Rutte viel CDA-leider Sybrand Buma opnieuw keihard aan, zoals hij dat al meermalen deed in deze campagne. Hij zei dat CDA en VVD eigenlijk dé partijen zijn die de middenklasse vertegenwoordigen. "Maar u heeft op geen enkele manier verantwoordelijkheid genomen. De VVD stond er helemaal alleen voor. Een stem op het CDA is een verloren stem en u laat de hardwerkende Nederlander compleet in de kou staan", zei Rutte tegen Buma.

Mark Rutte (Foto: Novum)
Mark Rutte (Foto: Novum)

Hardenberg krijgt duizend asielzoekers

In de gemeente Hardenberg komt op een industrieterrein een asielzoekerscentrum waar op termijn duizend vluchtelingen komen wonen. De instroom van vluchtelingen gebeurt in fases, over een langere periode dan eerst de bedoeling was.

Dat bleek dinsdagavond tijdens de raadsvergadering van de Overijsselse gemeente. Een verzoek van de gezamenlijke oppositiepartijen om te zoeken naar een locatie die minder protest bij de bevolking opwekt, haalde het niet. Het onderwerp zou twee weken geleden al behandeld worden, maar werd uitgesteld om nog eenmaal met omwonenden te praten.

Het terrein waar de noodgebouwen komen, is onderdeel van bedrijvenpark Heemserpoort en is nu nog onbebouwd.

Twitteraars vol van poollicht in Nederland

Twitteraars vooral uit het noorden van Nederland melden dinsdagavond het noorderlicht te hebben gezien. Op Twitter staan foto's van een rood en groen gekleurde hemel vanaf de Wadden, vanuit Groningen, Noord-Holland en Gelderland.

De kans dat het poollicht in de Benelux is te zien, is de komende uren zo'n 60 procent. Het noorderlicht is niet vaak in Nederland waar te nemen. Maar door een langdurige uitbarsting van de zon, ofwel een zogeheten geomagnetische storm, is dat nu wel het geval.

Sauber bevestigt schikking met Van der Garde

Sauber heeft dinsdagavond bevestigd dat een schikking is getroffen met Giedo van der Garde. De Nederlandse autocoureur eiste bij de rechter met succes een stoeltje op in het Zwitserse formule 1-team. Toch zag hij voor de Grand Prix van Australië af van een start.

"We zijn blij dat deze zaak is opgelost", zei een woordvoerder van Sauber op de Zwitserse televisie. Hij deed geen mededelingen over de details van de regeling. Volgens Nederlandse media is Van der Garde voor zo'n 15 miljoen euro afgekocht.

Politie plukt verwarde man uit PSV-stadion

Eindhovense politieagenten hebben dinsdag na een korte achtervolging een verwarde man uit het PSV-stadion geplukt. Hij is overgedragen aan hulpverleners.

Personeel van het stadion zag eind van de middag de man lopen en belde daarop de politie. Toen die arriveerde en de man wilde aanhouden, zette hij het op een lopen. Er volgde een achtervolging over het veld en de tribune. De man haalde enkele acrobatische toeren uit om aan zijn achtervolgers te ontsnappen. Uiteindelijk werd hij in zijn kraag gevat en overgedragen aan een zorginstantie.

Dijsselbloem waarschuwt voor bubbel op beurs

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën waarschuwt voor een bubbel op de beurs. Volgens hem staat zowel de beurs als de reële economie er op alle fronten beter voor dan een poosje geleden, maar heeft dat ook risico's in zich.

"Er zou een bubbel kunnen ontstaan. Dat is voor de kleine belegger altijd een risico, dus enige voorzichtigheid is op zijn plaats", zei de minister dinsdag bij RTL Z.

De negatieve rente die hier en daar geldt 'kan problematisch worden als het te lang zou duren'. Dat kan leiden tot ontsparen en dat is dan wel zorgwekkend, aldus de minister.

Dijsselbloem is voorzichtig met advies aan mensen omdat hij niet in hun huishoudboekje kan kijken. Voor wie een hypotheek 'onder water' heeft, kan het verstandig zijn deels af te lossen. En ook al is de rente bijna nul, dan nog kan het verstandig zijn om wat geld achter de hand te houden.

SP wil wet om bestuur universiteit te kiezen

Het bestuur van universiteiten zou gekozen moeten worden door de studenten en het personeel van de universiteit. De SP gaat daarvoor een wetsvoorstel schrijven.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk gaat dat dinsdagavond melden tijdens een bijeenkomst in het Maagdenhuis. "We willen zo een einde maken aan het 'old boys network' en zorgen voor draagvlak voor het universiteitsbestuur", aldus Van Dijk tegen het ANP.

Aanleiding voor zijn voorstel zijn de protesten tegen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam. Bestuursvoorzitter Louise Gunning heeft volgens Van Dijk totaal geen binding met de eigen mensen. Niet met de studenten, maar ook niet met veel docenten. "Dat kun je voorkomen door het bestuur rechtstreeks te laten kiezen. Het gebeurt al bij de universiteit in het Belgische Leuven en daar is het een groot succes."

RIDE-demo vanaf morgen beschikbaar

Koch Media Benelux en Milestone s.r.l. kondigen vandaag aan dat vanaf morgen de demo beschikbaar is voor RIDE, de motorrace-game die vanaf 27 maart 2015 uitkomt op Xbox 360, Xbox One, pc, PlayStation 3 en PlayStation 4.

De inhoud van de demo zijn onder andere:

  • Quick Race Mode
  • 1 Track (Sierra Nevada)
  • 1 Heavyweight Naked bike
  • 1 Superbike
  • 1 Supersport bike

Er zijn ook enkele aanpassing mogelijkheden beschikbaar voor de spelers om zo een gedeelte van de aanpassingen die je kunt doen uit te proberen. RIDE biedt spelers de mogelijkheid om meer dan 100 motoren te ervaren binnen 4 verschillende categorieën: Superbikes, Supersports, Naked, en Historical Bikes. Racen die je op stads-, land-, en historische circuits van over de hele wereld van het motorracen.

Rusland stuurt raketten naar Baltische exclave

Rusland gaat hypermoderne raketten stationeren in de Baltische exclave Kaliningrad. Ook worden er bommenwerpers gestationeerd op de Krim die in staat zijn om kernwapens te vervoeren. De verplaatsingen zijn onderdeel van een enorme militaire oefening die aan de rest van de wereld de militaire macht van het land moet tonen. Aanleiding zijn de spanningen tussen het Westen en Rusland die het gevolg zijn van de annexatie van het schiereiland de Krim.

Als onderdeel van de oefeningen worden er Iskander-raketten naar de regio Kaliningrad gestuurd, aldus een bron bij het Russische ministerie van defensie. Op de Krim worden Tu-22M3-bommenwerpers gestationeerd, die een groot bereik hebben. De oefening, die maandag van start ging, bestrijkt het gebied van de Noordelijke IJszee tot aan de Grote Oceaan en er zijn tienduizenden militairen bij betrokken.

De plaatsing van de raketten in Kaliningrad, dat grenst aan de NAVO-lidstaten Polen en Litouwen, laat zien dat Rusland bereid is de inzet te verhogen in de machtsstrijd met de NAVO, die zijn troepen steeds dichter bij Rusland stationeert. De Poolse premier Ewa Kopacz meent dat Rusland met de raketten probeert de Europese landen onder druk te zitten, omdat die nieuwe sancties overwegen in verband met de crisis in het oosten van Oekraïne. "Rusland probeert invloed uit te oefenen op beslissingen van de Europese Raad aangaande het uitbreiden van de sancties", aldus Kopacz.

De hoogste bevelhebber van de NAVO in Europa, Philip Breedlove, noemde de 'dreigementen om Iskander-raketten in te zetten in Kaliningrad' een van de voorbeelden van het gedrag van het Kremlin 'om buurlanden in Centraal- en Oost-Europa onder druk te zetten'.

UberPOP gaat door met strijd

De illegale taxidienst UberPOP meldde dinsdag dat chauffeurs van de dienst in Amsterdam zijn belaagd door reguliere taxichauffeurs en dat daarvan aangifte is gedaan.

Uber is een van oorsprong Amerikaans bedrijf dat via internet personenvervoer aanbiedt in meer dan 270 steden in de wereld. Een van de diensten is UberPOP, waarbij particulieren met hun privébarrel anderen tegen betaling vervoeren. Klanten kunnen de snorders oproepen via een app op de smartphone.

Het vervoer via UberPOP wordt tegen een lager tarief aangeboden dan bij professionele taxi's. Het bedrijf is een doorn in het oog van de officiële chauffeurs in tal van landen. Zij zeggen dat ze aan meer eisen moeten voldoen zoals het hebben van vergunningen en een taximeter.

De omstreden taxiformule is enkele jaren geleden in diverse Europese steden ingevoerd; sinds vorig jaar zomer eveneens in Amsterdam. Daarna volgden Den Haag en Rotterdam en Utrecht.

De activiteiten in ons land gaan in tegen een rechterlijk verbod van het College van Beroep voor het bedrijfsleven van december. Diverse keren zijn UberPOP-snorders betrapt bij acties van politie, OM en de Inspectie Leefomgeving en Transport.

De chauffeurs kregen een proces-verbaal en een aanzegging tot een dwangsom voor als ze in herhaling vallen. Het bedrijf moest dwangsommen betalen, maar heeft het maximum van een ton al gehaald. Tegen het verbod loopt een bodemprocedure.

Het bedrijf, waarin investeerders honderden miljoenen hebben gestopt, toonde zich eerder al bereid 'een langlopende juridische strijd' aan te gaan. "Wij voldoen in tegenstelling tot de taxibranche aan de Wet personenvervoer uit 2000, die tot doel heeft goedkoop en tegen een hoge kwaliteit te werken."

Van stoppen wil de snordersclub van Uber niets weten. "We gaan door met het aanbieden van UberPOP om de vernieuwing die we in gang hebben gezet, niet te laten stranden."

Lochem voorkomt verstoring verkiezingen

De gemeente Lochem heeft op het nippertje weten te voorkomen dat de verkiezingen voor de provincie en waterschappen werden gesaboteerd.

De gemeente in de Achterhoek heeft aangifte gedaan tegen een hacker die geld eiste om een door hem verzonden virus uit de gemeentelijke computerbestanden te halen. De gemeente beschikte echter over backupbestanden en kon daardoor het maandag verzonden virus onschadelijk maken, maakte de gemeente dinsdag bekend. Daardoor werd een verstoring van de verkiezingen voorkomen.

Het virus zat verstopt in spammail, die maandag door het spamfilter glipte. Ambtenaren konden daardoor een deel van de bestanden niet meer bereiken. De ict-afdeling van de gemeente merkte de zogenoemde cryptolocker snel op en nam maatregelen.

Als Lochem het virus niet zelf te lijf had kunnen gaan, waren er woensdag mogelijk grote problemen ontstaan bij de verkiezingen. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn voor zover bekend alle gegevens teruggehaald.

Akkoord over sociaal plan 50 V&D'ers

De vakbonden zijn het dinsdag met V&D eens geworden over een sociaal plan voor de vijftig medewerkers van het servicecentrum op het hoofdkantoor in Amsterdam die hun baan verliezen.

"Gezien de situatie waarin V&D zich bevindt, kunnen we spreken van een acceptabel resultaat", stellen FNV, CNV en De Unie. De leden moeten er nog mee akkoord gaan.

De belangrijkste afspraken zijn volgens de bonden dat het sociaal plan voor heel V&D geldt en dat ook bij toekomstige reorganisaties medewerkers hierop kunnen terugvallen.

Caro Emerald is druk bezig met nieuwe plaat

Caro Emerald heeft het vorig jaar een tijdje wat rustiger aangedaan na de bevalling van haar dochtertje, maar de zangeres is al weer een tijdje druk bezig. Twee jaar nadat haar laatste album uitkwam, zit ze nu weer veel in de studio om te werken aan een nieuwe plaat. Aan BuzzE verklapt ze dat een nieuwe single voor later dit jaar op de planning staat.

Wanner het nieuwe nummer precies uitkomt, is nog niet duidelijk. Caro vertelt dat het 'ruwe plaatje' voor het nieuwe album zo goed als klaar is, maar er moet nog aardig wat gebeuren, aldus Emerald. Hoe het gaat klinken? "Het is groovy en het heeft een nieuwe frisse sound", aldus Caro die er verder nog niet te veel over kwijt wil. "Maar ik vind het wel heel leuk wat we nu allemaal hebben liggen." De nieuwe plaat komt waarschijnlijk nog dit jaar uit.

Ten opzichte van haar eerste twee albums, Deleted Scenes From The Cutting Room Floor en The Shocking Miss Emerald, heeft Caro wat meer meegeschreven aan de nummers van haar nieuwe album. "Ieder album wordt het wat meer", waarna Caro uitlegt dat ze haar nummers maakt met een heel team. "Maar ik word steeds wat zekerder met zelf schrijven."

2015 is weer een druk jaar voor de zangeres. Over ongeveer twee maanden reist ze voor het eerst af naar Japan en Zuid-Korea voor een aantal optredens. "Dat wordt ontzettend leuk en spannend", vervolgt de enthousiaste Caro. "Ik wilde er al langer heen, maar je hebt niet zomaar tijd om even naar Japan af te reizen. Maar nu dacht ik: we doen het gewoon." Caro vindt het wel een gekke gedachte. "Ik kan me er niks bij voorstellen dat daar, aan de andere kant van de wereld, mensen naar mijn muziek luisteren", aldus een nuchtere Caro.

Na haar optredens in Azië kan Emerald zich langzaamaan gaan voorbereiden op haar nieuwe tournee, die in het najaar begint. Hoewel Caro al heel veel zalen en podia door heel Europa heeft platgespeeld, blijft ze het begin van zo'n drukke tijd spannend vinden. "Het is altijd wel weer even omschakelen en dat blijft gewoon spannend. Ik moet mezelf iedere keer weer een beetje opnieuw uitvinden en dan vraag ik mij steeds af of ik het allemaal nog wel kan."

Met haar nieuwe tournee doet Caro behoorlijk wat Europese landen aan. Zo gaat ze optreden in Duitsland, Italië, Zwitserland, Denemarken en Frankrijk. Ze sluit de tour af in Nederland, dat doet ze door drie concerten te geven in Amsterdam, Tilburg en Utrecht. Als het aan Emerald ligt blijft haar bekendheid overigens niet bij Europa alleen. "Ik zou graag in Amerika door willen breken. Mensen kennen mij daar al wel een heel klein beetje, maar het is zo'n groot land. Het kost gewoon heel veel tijd voordat je daar bekend bent."

The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited nu op pc en Mac

Bethesda kondigt aan dat The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited nu verkrijgbaar is voor pc en Mac. Deze versie bevat de volledige originele game en alle zes grote content updates sinds release – inclusief de nieuwe Justice en Champion Systems.

Alle bestaande pc/Mac game accounts werden geüpdatet naar de Tamriel Unlimited-editie zodat iedereen met een account, open of gesloten, terug kan beginnen spelen zonder zich te hebben geabonneerd om alles wat nieuw is te ontdekken. 

Het maandelijkse abonnement wordt optioneel. Bestaande pc- en Mac-gebruikers worden niet automatisch omgezet naar de abonnementsloze variant. Dat zul je dus zelf moeten aanpassen. Blijf je maandelijks betalen, dan krijg je alle toekomstige content-updates, ingame geld om uit te geven in de customization-winkel en andere ingame bonussen.

Over enkele maanden volgt de PlayStation 4- en Xbox One-versie zodat iedereen in de wereld van The Elder Scrolls kan MMO'en.

Griepepidemie bijna het land uit

De griepepidemie, die inmiddels al vijftien weken duurt, is nu definitief op zijn retour. De afgelopen week gingen 86 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepachtige klachten. Dat is iets minder dan de week daarvoor, toen gingen 129 op de 100.000 mensen naar de huisarts. Dat heeft onderzoeksinstituut Nivel dinsdag gemeld.

De huidige griepepidemie is weliswaar mild, maar duurt heel lang. Een gemiddelde griepepidemie duurt acht weken. Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er sprake van een epidemie.

Secret Service wil replica Witte Huis voor training

De Amerikaanse Secret Service is van plan om het Witte Huis en de omgeving ervan na te bouwen om zo agenten van de beveiligingsdienst van de president beter te kunnen trainen. Het project gaat acht miljoen dollar (7,6 miljoen euro) kosten en moet voorkomen dat de dienst in de toekomst opnieuw forse blunders begaat.

De dienst kwam afgelopen jaar in opspraak. In september klom een man over het hek rond het Witte Huis. Hij wist met een mes binnen te dringen in de ambtswoning van president Barack Obama. De dienst kreeg daarop een storm van kritiek over zich heen.

Directeur van de Secret Service Joseph Clancy wil dat de replica wordt gebouwd in een voorstad van Washington. Volgens hem zorgt het bouwsel ervoor dat de agenten van de Secret Service realistischer kunnen trainen. De training wordt nu gedaan op een parkeerplaats, maar daar staan geen bosjes en fonteinen, zoals op het terrein van het Witte Huis het geval is.

DAF verhoogt productie

De Nederlandse vrachtwagenfabrikant DAF Trucks verhoogt vanaf 20 april de productie van 140 naar 156 vrachtwagens per dag. Om dat mogelijk te maken heeft het bedrijf in Eindhoven en het Belgische Westerlo in totaal zo'n 160 extra medewerkers nodig. Dat bevestigde een woordvoerder van het bedrijf na berichtgeving door Brabantse media.

DAF speelt hiermee in op de stijgende vraag naar zuinige vrachtwagens als gevolg van het licht aantrekken van de economie in Europa, aldus de woordvoerder.

Twee doden bij crash Nederlandse Apache in Mali

In Mali is een Nederlandse Apache neergestort, meldt persbureau Reuters. De helikopter zou zijn neergestort in de noordelijke provincie Gao. Het ministerie van Defensie heeft dat inmiddels bevestigd.

De Verenigde Naties (VN) proberen de veiligheid en stabiliteit in Mali te herstellen. Nederland levert zo’n 450 man, 4 Apache-gevechtshelikopters en 3 Chinook-transporthelikopters. Halverwege 2015 besluit de regering of ze de missie verlengt.

Bij het ongeluk dat rond 14:00 Nederlandse tijd plaatsvond zijn de 30-jarige kapitein René Zeetsen en 26-jarige eerste luitenant Ernst Mollinger omgekomen. Luitenant Mollinger is naar het Franse veldhospitaal overgebracht in Gao en daar overleden aan zijn verwondingen. 

Defensie heeft eerst de families ingelicht over dit tragische ongeluk alvorens het nieuws naar buiten werd gebracht. 

Update 19.44 uur

Volgens het Franse persbureau AFP zijn twee mensen om het leven gekomen. Het zou gaan om een ongeluk. 

Het ongeluk zou zich hebben voorgedaan tijdens de landing, op zo'n 20 kilometer van de stad. Volgens bronnen op het vliegveld van de Noord-Malinese stad zouden "de twee inzittenden gewond zijn geraakt en vervolgens zijn overleden''.

"Een van onze toestellen is gecrasht'', bevestigden bronnen binnen de internationale vredesmacht Minusma tegen AFP. Het zou volgens de bron gaan om Nederlanders.

Update 20.03 uur

Op de persconferentie heeft Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp bevestigt dat er twee Nederlanders zijn omgekomen bij een ongeluk met een apache gevechtshelikopter in Mali. Het ongeluk vond plaats tijdens de landing. Wat er precies is voorgevallen is nog niet bekend. 

Rond 14:00 Nederlandse tijd is de helikopter neergestort. De twee omgekomen Nederlandsers zijn van het 301 Squadron uit Gilze-Rijen. De crash gebeurde bij een landing op 47 kilometer van kamp Castor waar ze bezig waren met schietoefeningen. 

De persconferentie is hier terug te zien.

Manchester City: schrijf ons niet af

Ondanks de nederlaag voor eigen publiek acht Manchester City zich niet kansloos voor een plek in de kwartfinales van de Champions League. De Engelse club put aan de vooravond van de return tegen FC Barcelona moed uit de verrassende uitslagen van de afgelopen weken in het miljoenenbal. Na de 2-1-nederlaag in Engeland moet City in Camp Nou minimaal twee keer scoren om door te gaan.

"Schalke 04 werd voor de wedstrijd tegen Real Madrid ook afgeschreven, maar ze wonnen met 4-3. De Duitse ploeg kwam net te kort voor een plek in de kwartfinales, maar wie had deze uitslag nu verwacht'', zegt David Silva op de website van City. ,"En niemand had verwacht dat Paris Saint-Germain voor de uitschakeling van Chelsea zou zorgen, zeker niet met tien man. In iedere wedstrijd kan van alles gebeuren. Iedereen verwacht dat Barcelona doorgaat, maar hopelijk kunnen we voor een verrassing zorgen.''

De 29-jarige Spaanse international geeft toe dat het niet makkelijk zal worden om tegen Barcelona zeker twee keer te scoren. De Engelse club kende bovendien geen goede generale, want het team van manager Manuel Pellegrini moest zaterdag een beschamende nederlaag incasseren bij degradatiekandidaat Burnley. Ze verloren met 1-0.

Manchester City plaatste zich in december met het nodige geluk voor de achtste finales van de Champions League. De ploeg haalde uit de eerste vier groepsduels slechts twee punten, maar vocht zich terug door Bayern München te verslaan. In de laatste groepswedstrijd wonnen de Engelsen met 2-0 van AS Roma, maar ze moesten vooral dankbaar zijn dat het al gekwalificeerde Bayern zijn plicht deed door concurrent CSKA Moskou te verslaan.

"We hebben in de Champions League wel vaker in een lastige situatie gezeten, maar we komen er steeds weer uit'', aldus Silva. ,,We moeten woensdag spelen zoals we eerder tegen Bayern hebben gedaan. Het belangrijkste is dat we geen doelpunt tegen krijgen, want dan wordt het wel heel lastig. We moeten ons eigen spel spelen en dan zullen we zien wat er zal gebeuren. Schrijf ons ieder geval niet af.''

Otterspeer laat wereldbekerfinale schieten

Schaatser Hein Otterspeer laat komend weekeinde de wereldbekerfinale in Erfurt schieten. De Nederlandse sprintkampioen ondervindt nog te veel last van een ribblessure, die hij eind vorige maand opliep bij een valpartij een dag voor het begin van de WK sprint in Astana. Ondanks die kwetsuur behaalde de rijder van Team LottoNL-Jumbo zilver in Kazachstan. Otterspeer kiest voor een rustperiode om volledig te herstellen.

Eerder maakte ploeggenoot Sven Kramer al bekend dat hij niet aan de start verschijnt in Duitsland. Hij beëindigde zijn seizoen ruim een week geleden na het behalen van de wereldtitel allround in Calgary. Ook Laurine van Riessen laat de wereldbekerfinale aan zich voorbijgaan. Ze is na een zware griep nog niet topfit.

Namens LottoNL-Jumbo nemen Jan Smeekens, Stefan Groothuis, Diane Valkenburg, Kjeld Nuis, Douwe de Vries, Gerben Jorritsma en Wouter olde Heuvel deel aan het afsluitende toernooi in Erfurt.

Politie barricadeert ECB in aanloop naar protesten

De politie in het Duitse Frankfurt heeft dinsdag barricades opgeworpen en prikkeldraad uitgerold rond het nieuwe hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank. De politie maakt zich op voor gewelddadige demonstraties tegen overheidsbezuinigingen en het kapitalisme. Protestbeweging Blockupy heeft aangekondigd het kantoor te willen blokkeren om zo een speciale openingsceremonie van het gebouw te verstoren.

De verwachting is dat er ongeveer tienduizend mensen op de betoging in Frankfurt afkomen, die plaatsheeft op het centrale plein, de Römerberg. De organisatie heeft een speciale trein gecharterd om mensen vanuit Berlijn naar Frankfurt te laten komen. Ook rijden er vanuit diverse Duitse en Europese steden bussen naar Frankfurt. De politie verwacht dat de betoging vreedzaam verloopt, maar vreest wel dat sommigen de mensenmenigte als dekmantel willen gebruiken om alsnog geweld te kunnen gebruiken.

De ECB heeft laten weten dat het pand gewoon open is, maar dat sommige medewerkers wellicht vanuit huis werken.

Boeddha beledigd; 2,5 jaar celstraf

Het christendom en de islam blijken geen monopolie op lange tenen te hebben. Vergelijkbare incidenten binnen het boeddhisme moet je met een lampje zoeken, maar we hebben er een gevonden. Drie mannen in Myanmar (een ander woord voor Birma) gaan namelijk voor 2,5 jaar achter slot en grendel, wegens het beledigen van Boeddha.

De Nieuw-Zeelandse manager van een bar in Rangoon en twee Myanmarezen (een ander woord voor Birmezen) hadden de verlichte Gautuma namelijk afgebeeld met een koptelefoon op zijn kop. Dit om via Facebook reclame te maken voor een drank-evenement. Maar helaas: mag niet. Het beledigen van religie is not done in het Zuidoost-Aziatische land. Hoewel je jezelf natuurlijk kan afvragen in hoeverre zuiver boeddhisme een religie te noemen is. Jammer genoeg was dat een vraag die de rechter zichzelf niet stelde.

De drie hebben al in een eerder stadium laten weten dat het niet hun bedoeling was om Siddharta, zijn leer en zijn aanhangers te beledigen. Tevens hebben ze meerdere malen excuses aangeboden. Maar dat hielp allemaal niet.

Human Rights Watch is van mening dat de drie mannen op cultureel vlak ongevoelig bezig waren, maar dat ze daarvoor niet moeten worden opgesloten.

"Door op deze manier de wet op godslastering toe te passen, worden deze drie mensen gecriminaliseerd. Beter was het om de verontschuldiging te aanvaarden en het op een andere manier op te lossen. Op deze manier lijkt de regering een precedent te scheppen dat het opsluiten van personen die de boeddhisten niet aanstaan rechtvaardigt", klinkt het vanuit laatstgenoemde organisatie.

De bar is voorlopig gesloten.

Depay doet bij PSV even rustig aan

In de aanloop naar de topper tegen Feyenoord, zondag in De Kuip, werkt aanvaller Memphis Depay een aangepast trainingsprogramma af. De topscorer van de eredivisie heeft last van een dikke enkel. Hij nam dinsdag niet aan de groepstraining deel en zal ook woensdag individueel wat oefeningen doen.

Na de rustdag op donderdag verwacht trainer Phillip Cocu dat Depay vrijdag weer kan aansluiten bij de selectie. "Memphis neemt even wat gas terug, maar is zondag waarschijnlijk gewoon weer beschikbaar", liet een woordvoerder van PSV weten.

Geschorste Russische snelwandelaar mag beste resultaat houden

De Russische snelwandelaar Andrey Ruzavin is door de Russische atletiekbond voor 30 maanden geschorst op basis van verdachte waarden in zijn biologisch paspoort. De schorsing gaat met terugwerkende kracht in op 9 oktober 2014, waardoor Ruzavin vanaf 9 april 2017 weer wedstrijden zal mogen lopen.

Zoals eerder al gedaan werd bij de enorme dopingzaak rond andere Russische topsnelwandelaars - die ook deel uitmaakten van de wereldtop - heeft de Russische bond er ook in het geval van Ruzavin voor gekozen om hem zijn grootste successen niet af te nemen. Zijn resultaten van een aantal maanden in 2011, 2012 en 2013 is hij kwijt, maar zijn bronzen medaille van de World Cup snelwandelen in 2014 mag hij vreemd genoeg houden. 

Het is weinig verrassend dat ook Ruzavin getraind werd door de inmiddels beruchte snelwandelcoach Viktor Chegin, die al vele van zijn pupillen betrapt en geschorst heeft zien worden, maar altijd blijft ontkennen. Onder internationale snelwandelaars op Twitter wordt de hashtag #BanChegin dan ook alsmaar populairder, zo ook nu Ruzavin geschorst is.

American football-talent (24) stopt uit angst voor gezondheid

Uit angst voor zijn gezondheid zet een American footballer van de San Francisco 49ers al op 24-jarige leeftijd een punt achter zijn veelbelovende carrière. Chris Borland vindt de sport te gevaarlijk om door te gaan, zo maakte hij bekend in het ESPN-programma Outside the Lines. "Ik wil een lang en gezond leven hebben", zei Borland, die vorig jaar als 'rookie' indruk maakte in de Amerikaanse topcompetitie NFL. "Ik wil geen neurologische problemen krijgen of eerder doodgaan."

De Amerikaan heeft al twee keer een hersenschudding opgelopen. Borland maakt zich ernstige zorgen over de gezondheidsrisico's die zijn sport met zich meebrengt. Na overleg met zijn familie en specialisten op het gebied van hersenschade heeft hij besloten te stoppen. Uit onderzoek is gebleken dat American footballers alzheimer en dementie kunnen overhouden aan de harde klappen die ze op hun hoofd krijgen.

In 2013 trof de NFL een megaschikking van zo'n 557 miljoen euro met duizenden oud-spelers. Die hadden de NFL voor de rechter gesleept omdat hen niets was verteld over de gevaren.

Excuses voor arbiter Kuipers uit Parijs

Verdediger Serge Aurier van Paris Saint-Germain heeft dinsdag uitgebreid zijn excuses aangeboden voor een verbale aanval op arbiter Björn Kuipers. De Ivoriaan, die over een Frans paspoort beschikt, noemde de Nederlandse scheidsrechter vorige week in een videoboodschap onder meer een 'vuile klootzak'. Aurier, die momenteel geblesseerd is, wond zich thuis voor de televisie nogal op vanwege de rode kaart die ploeggenoot Zlatan Ibrahimovic van Kuipers kreeg in de hectische uitwedstrijd tegen Chelsea in de Champions League.

De tuchtcommissie van de UEFA behandelt donderdag de zaak tegen Aurier, die met zijn diepe spijtbetuiging op Twitter mogelijk ook op enige clementie hoopt bij het Zwitserse strafcollege. "Ik bied meneer Kuipers, zijn assistenten en alle andere wedstrijdofficials mijn welgemeende verontschuldigingen aan", liet de PSG-speler weten. "Het scheidsrechtersvak is niet gemakkelijk. Mijn reactie hoort niet in het voetbal thuis."

Van der Vegt technisch directeur Cambuur

SC Cambuur heeft in Henry van der Vegt een nieuwe technisch directeur gevonden. De oud-profvoetballer van onder meer Udinese werkte eerder als directielied bij PEC Zwolle, RKC Waalwijk en Willem II. Na zijn vertrek uit Tilburg in 2011 zette Van der Vegt een eigen sportmanagementbureau op.

De 43-jarige inwoner van Harderwijk wordt in Leeuwarden de opvolger van Marcel Keizer, die als trainer aan de slag gaat bij FC Emmen. "Met Henry hebben we iemand gevonden die als mens goed bij onze club en cultuur past en bovendien een zeer capabel bestuurder is", zei voorzitter Ype Smid van de raad van commissarissen. Van der Vegt begint op 1 mei en heeft een contract voor onbepaalde tijd getekend. Hij gaat samen met Ard de Graaf de directie van Cambuur vormen.

Andersen verlengt contract bij Ajax

Aanvaller Lucas Andersen heeft dinsdag zijn contract bij Ajax verlengd. De 20-jarige Deen tekende bij tot medio 2018. Zijn oude verbintenis liep tot de zomer van 2016. Zijn nieuwe contract gaat met terugwerkende kracht in op 1 januari 2015.

Andersen kwam in de zomer van 2012 over van het Deense Aalborg BK. Hij maakte op 8 december 2012 zijn debuut in het eerste elftal in de competitiewedstrijd tegen FC Groningen (2-0). Tot nu toe speelde hij 48 officiële wedstrijden in de Amsterdamse hoofdmacht, waarin hij vier keer tot scoren kwam.

LottoNL-Jumbo hoopt op Hofland

Team LottoNL-Jumbo zet bij Milaan-Sanremo in op Moreno Hofland, Bert-Jan Lindeman en Paul Martens. Zijn vormen samen met Rick Flens, Tom Leezer, Bram Tankink, Maarten Tjallingii en Robert Wagner de ploeg voor de eerste klassieker van dit seizoen, die zondag wordt verreden.

"We hebben niet de grote favoriet in onze gelederen", zegt ploegleider Erik Dekker over de kansen van zijn ploeg. "Met Hofland, Lindeman en Martens hebben we in ieder geval drie jongens die voorin kunnen meedoen. Voor Moreno en Bert-Jan wordt het hun eerste kennismaking met deze wedstrijd. Daarom gaan we donderdag een uitgebreide verkenning met ze doen. In een training is het een stuk makkelijker om een koers te ontdekken dan in de wedstrijd. Je kijkt er dan op een andere manier naar en dat kan heel waardevol zijn voor de jonge jongens."

Scholieren geven voorkeur aan PVV

 Als woensdag alleen scholieren zouden mogen stemmen, dan werd de PVV de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. De PvdA zou een goede tweede worden, gevolgd door D66 en VVD.

Dat is de uitslag van de Scholierenverkiezingen, georganiseerd door ProDemos, de organisatie achter de Stemwijzer. De schaduwverkiezingen zijn gehouden op scholen in het voortgezet onderwijs en het mbo in heel Nederland. Er zijn ruim 11.000 geldige stemmen uitgebracht, aldus ProDemos.

Van dat aantal ging 19,9 procent naar de PVV, gevolgd door de PvdA met 15,7 procent, D66 is de derde partij met 13,8 procent en de VVD eindigde op plaats vier met 12,8 procent. De uitkomsten zijn vergelijkbaar met die van vier jaar geleden.

Voor het basisonderwijs hield ProDemos de Kinderverkiezingen. Hier was de Partij voor de Dieren de grote winnaar met 26,6 procent van de stemmen

Defensie krijgt stenen terug

Een militair luchttransport met containers uit Afghanistan blijkt te zijn bestolen. In tien van de containers was de lading vervangen door stenen, zodat niemand zou merken dat de containers leeg waren. Het gaat om een transport van half februari, meldt de marechaussee in reactie op een bericht hierover van Omroep Brabant.

In de tien verzegelde containers had bij aankomst in Nederland niet-militair materiaal moeten zitten, zoals tenten, zegt een woordvoerder van de marechaussee. De dienst onderzocht de diefstal, maar dat heeft niets opgeleverd. Mocht er nieuwe informatie binnenkomen, dan zal de marechaussee de zoektocht naar de dader(s) hervatten.

SP defensiewoordvoerder Jasper van Dijk gelooft het verhaal niet. Hij gaat opheldering vragen aan minister Hennis van defensie. "Dit is foute boel, het is pas half maart, maar dit lijkt op een slechte 1 april grap", zegt de SP woordvoerder.

Onbekend is hoe groot de schade is. Defensie heeft nog niet gereageerd.

UCI ziet kans voor gemengde wielerteams

De UCI gaat de mogelijkheden voor gemengde wielerteams onderzoeken. Gedacht wordt aan de koppelkoers en de teamsprint op de baan, maar ook aan de ploegentijdrit op de weg. Voorzitter Brian Cookson zei dinsdag dat als de experimenten succesvol zijn de internationale wielrenunie gaat proberen deze wedstrijden in 2020 in Tokyo op het olympisch programma te krijgen.

Cookson vertelde dat jonge wielrenners en wielrensters komend weekeinde in Zwitserland, nog achter gesloten deuren, al beginnen met het uitproberen van de nieuwe formats. De UCI ziet het als haar taak het aantal medaille-evenementen op de Spelen te handhaven maar heeft ook oog voor de wensen van het IOC. Voorzitter Tomas Bach is een voorstander van gelijke kansen voor mannen en vrouwen.

'Zelfmoorden loverboyzaak niet schuld OM'

Het is te voorbarig om de zelfmoorden van de twee mannen die verdacht worden van het hebben van seks met een minderjarig meisje in de schoenen te schuiven van het Openbaar Ministerie (OM). Dat stelt Harald Merckelbach, hoogleraar psychologie aan de Universiteit Maastricht, dinsdag.

"Het staat voor mij helemaal niet vast dat ze zelfmoord hebben gepleegd door het optreden van het OM. Misschien hadden ze wel psychische problemen of veel tegenslag in het leven, we weten het niet", aldus de hoogleraar. Maar dat de mannen in zee gingen met een loverboy en een zestienjarig meisje hebben misbruikt, wijst er volgens Merckelbach wel op dat ze niet stabiel in het leven stonden.

Volgens Ivo van de Bergh, advocaat van twintig verdachte mannen in de grote loverboyzaak, heeft het OM in Limburg te lang de suggestie laten bestaan dat de mannen opgejaagd zouden worden. Bijvoorbeeld dat ze thuis of op het werk opgehaald zouden worden door de politie.

KLM stelt levering Dreamliners uit

KLM heeft de levering van twee van in totaal tien bestelde nieuwe Boeings van het type 787 Dreamliner voorlopig uitgesteld. Dat bevestigde een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij dinsdag naar aanleiding van berichtgeving door vakblad Zakenreis.

Het uitstel hangt volgens de woordvoerder samen met de moeizame cao-onderhandelingen binnen KLM. Daardoor moet er voorlopig voorzichtig met het geld van de onderneming worden omgesprongen. In dat verband kondigde KLM maandag al aan dat de introductie van vluchten naar nieuwe bestemmingen als het Canadese Edmonton voorlopig wordt uitgesteld.

Door het uitstel van de levering van twee toestellen ontvangt KLM de komende tijd dus acht van de tien bestelde Dreamliners. De eerste wordt in oktober geleverd en de tweede in november. Begin 2016 wordt de derde nieuwe Boeing verwacht, de rest van het leveringsschema staat volgens de woordvoerder nog niet vast.

Kreders voor het eerst in één race in Nokere

De gebroeders Kreder fietsen woensdag bij Nokere Koerse voor het eerst samen in dezelfde wielerwedstrijd. Michel Kreder, Raymond Kreder en Stefan Kreder zullen alle drie in de Belgische race aan de start verschijnen. "Morgen rijden we in Nokere voor de eerste keer ooit in dezelfde wedstrijd. Drie broers, cool!", twitterde Michel Kreder dinsdag.

Raymond en Michel Kreder reden in het verleden al vaker samen, onder meer in de Ronde van Spanje. Stefan Kreder voegt zich nu in Nokere bij zijn broers.

Grieken met spoed op zoek naar 2 miljard

De regering van Griekenland komt dinsdag met plannen die in ieder geval voor even een einde moeten maken aan de acute geldnood. Nog deze week moet het land 2 miljard euro bijeen zien te krijgen.

Premier Alexis Tsipras heeft de bodem van de schatkist in zicht. Naar verluidt is hij van plan 1 miljard euro aan kortlopende leningen in de markt te zetten. Daarnaast blijft hij hopen op coulance van schuldeisers als het IMF en de ECB. De verhoudingen met de schuldeisers staan echter op scherp doordat de nieuwe regering probeert onder de voorwaarden uit te komen die aan de noodhulp zijn gesteld.

Griekenland heeft circa 1,6 miljard euro nodig om kortlopende leningen te herfinancieren. Daarnaast staat het land voor het terugbetalen van 350 miljoen euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en krijgt de Europese Centrale Bank (ECB) 110 miljoen euro aan rente op obligaties. Mocht de 2 miljard euro worden gevonden, dan is het land zeker nog niet uit de problemen. Later deze maand moeten ambtenarensalarissen worden betaald.

Amsterdamse snorscooters toch naar rijbaan

Het ziet ernaar uit dat Amsterdam snorscooters toch mag gaan verplaatsen van het fietspad naar de rijbaan. Het kabinet moet wel eerst in overleg met Amsterdam en andere betrokkenen de gevolgen daarvan onderzoeken.

Op basis van de resultaten daarvan moet het kabinet de verplaatsing 'op zorgvuldige wijze' mogelijk maken, terwijl de hoofdstad maatregelen neemt om de verkeersveiligheid op fietspaden te vergroten. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdag een voorstel daartoe van regeringspartij PvdA en oppositiepartij D66.

Het is voor Amsterdam, waar nogal wat ongevallen gebeuren door de vele snorscooters op het fietspad, een langgekoesterde wens om de snorfietsen met helmplicht naar de rijbaan te verplaatsen. Vorig jaar was de Kamer nog tegen een wetsvoorstel van minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) om een proef daarmee mogelijk te maken.

Kampen overtreedt Kieswet

Door de kandidatenlijsten voor de verkiezingen van woensdag niet huis-aan-huis te verspreiden, overtreedt de gemeente Kampen de Kieswet. Dat stelde de Kiesraad dinsdag.

Onder meer via Twitter vroegen inwoners en raadsleden zich af of de gemeente Kampen nog kandidatenlijsten gaat verspreiden. De gemeente heeft de lijsten niet apart verstuurd, maar laten opnemen in een huis-aan-huiskrant. Inwoners met een nee-neesticker op de brievenbus ontvangen deze krant echter niet. "Verspreiding via een huis-aan-huiskrant is onvoldoende, omdat je weet dat je in de praktijk niet iedereen bereikt", aldus een woordvoerder van de Kiesraad.

Consequenties heeft het handelen van de gemeente niet, zegt de raad. "Het is pas ernstig als mensen hun stempas niet hebben."

UCI wil Armstrong niet op Tour-parkoers

De internationale wielrenunie UCI is niet blij met de plannen van Lance Armstrong om mee te doen aan een liefdadigheidswedstrijd op het parkoers van de komende Ronde van Frankrijk. De Amerikaan moest zijn zeven zeges in de Tour afstaan nadat hij bekende jarenlang doping te hebben gebruikt.

Het project onder de naam Le Tour One Day Ahead is een initiatief van de Britse oud-voetballer Geoff Thomas, die net als Armstrong herstelde van kanker. Thomas heeft Armstrong benaderd om mee te doen en zo geld in te zamelen in de strijd tegen de ziekte.

Voorzitter Brian Cookson van de UCI wil niet dat Armstrong terugkeert in Frankrijk. "Ik ben er zeker van dat Geoff Thomas het goed bedoelt, maar Armstrongs deelname is respectloos richting de huidige renners, de UCI en de organisatie van de Tour. Het lijkt mij beter dat hij niet meedoet. Lance kan gepastere manieren vinden om geld in te zamelen", aldus Cookson.

Arsenal gelooft in wonderen

Arsenal gelooft nog in wonderen in de Champions League. De club uit Londen legt zich nog niet meer bij een dreigende uitschakeling in de achtste finales. Daarin spelen zij vanavond tegen As Monaco.

Het elftal van trainer Arsène Wenger begint dinsdagavond om kwart voor negen met een ruime achterstand aan de uitwedstrijd in Monaco. Thuis verloor de ploeg met 1-3, een pijnlijke nederlaag. "We staan er niet goed voor, maar krijgen nog wel een kans om onze fouten van in de thuiswedstrijd goed te maken'', blikte een strijdbare oefenmeester uit Frankrijk vooruit. Arsenal zal minimaal drie keer moeten scoren om tot winnen te komen.

Feyenoord in wachtkamer bij UEFA

Feyenoord wacht in spanning het oordeel van de UEFA af. De Rotterdamse club heeft schriftelijke verklaringen ingediend bij de tuchtcommissie van de Europese voetbalbond, over de ongeregeldheden tijdens de Europese thuiswedstrijd op 26 februari tegen AS Roma. De UEFA klaagde Feyenoord vervolgens aan voor racistisch gedrag van de fans en het gooien van voorwerpen op het veld.

De disciplinaire commissie van de UEFA behandelt de zaak donderdag. Vertegenwoordigers van Feyenoord mogen daarbij niet aanwezig zijn. De Rotterdamse club kon alleen schriftelijk zijn verhaal doen. Feyenoord probeert vooral de aanklacht van racisme van tafel te krijgen. Tot het papierwerk dat de club naar Zwitserland heeft gestuurd, behoren ontlastende verklaringen van de Ivoriaanse oud-Feyenoorders Salomon Kalou en Sekou Cissé.

Quintana wint Tirreno vóór Mollema

Bauke Mollema is er dinsdag in de zevende en laatste etappe van de Italiaanse wielerkoers Tirreno-Adriatico niet in geslaagd Nairo Quintana uit de leiderstrui te rijden. De Nederlandse kopman van Trek was in de afsluitende tijdrit over 10 kilometer in San Benedetto del Tronto wel sneller dan de Colombiaan maar hij kwam uiteindelijk achttien seconden tekort voor de eindzege. Quintana's landgenoot Rigoberto Uran bleef derde in het algemeen klassement

De dagprijs was voor de Zwitserse specialist Fabian Cancellara. Hij finishte na 11.23. De Italiaan Adriano Malori en de Wit-Rus Vasil Kirijenka bleven het dichtst in zijn buurt.

Weekers waarnemend burgemeester in Heerlen

Voormalig VVD-staatssecretaris Frans Weekers (47) wordt waarnemend burgemeester in Heerlen. De provincie Limburg heeft dat dinsdag aangekondigd. Heerlen zit zonder burgemeester omdat Paul Depla burgemeester is geworden in Breda.

Weekers blijft naar verwachting vijf maanden in Heerlen tot de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester is afgerond.

Weekers vertrok ruim een jaar geleden als staatssecretaris van Financiën omdat hij zwaar onder vuur kwam te liggen vanwege problemen bij de Belastingdienst.

Het besluit over zijn aanstelling in Heerlen is in goed overleg met de fractievoorzitters in de Heerlense gemeenteraad genomen, aldus een verklaring.

Frans Weekers (Foto: Novum)
Frans Weekers (Foto: Novum)

Pillars of Eternity krijgt uitbreiding

Er wordt al gewerkt aan een uitbreiding voor Pillars of Eternity. De Kickstarter-game van Obsidian komt volgende week uit. Een klein deel van het team werkt aan de uitbreiding terwijl de rest nog volop bezig zijn met de release.

Volgens Obsidian gaat het hier echt om een uitbreiding, niet zomaar DLC. De ontwikkelaar vergeleek het met de uitbreidingen die voor Baldur's Gate uitkwamen.

"We are looking at doing an expansion that's about the same size (area wise) of Tales of the Sword Coast. I won't reveal much about it since it's early in development, but we've already have a small team working on areas and environments while the rest of the team focus on shipping the game. We will announcing more things about it over the next few months."

Kans meerderheid gedoogcoalitie klein

De kans dat de coalitie van VVD en PvdA met de 'constructieve oppositie' van D66, ChristenUnie en SGP (C3) een meerderheid haalt in de Eerste Kamer, is volgens een peiling van TNS NIPO 'uiterst klein'. Het animo voor de Provinciale Statenverkiezingen blijft gering, aldus de dinsdag gepubliceerde peiling.

Volgens TNS NIPO kunnen de vijf partijen gezamenlijk rekenen op hooguit 45 procent van de stemmen. Het is onduidelijk wie landelijk de grootste wordt. Vijf partijen maken hier kans op: D66, VVD, SP, PVV en CDA. De Provinciale Staten kiezen de leden van de Eerste Kamer.

Van de ondervraagden zegt 46 procent 'zeker' te gaan stemmen. In 2011 ging 56 procent van de kiezers naar de stembus.

Britten verbannen oud-handelaar Rabobank

De Britse financiële toezichthouder FCA heeft een voormalige handelaar van Rabobank verbannen uit de financiële sector in Groot-Brittannië vanwege zijn betrokkenheid bij de fraude met het interbancaire rentetarief Libor. Dat maakt de FCA dinsdag bekend.

Paul Robson werkte op het kantoor van Rabobank in Londen. Vorig jaar bekende hij in de Verenigde Staten schuldig te zijn geweest aan het manipuleren van Libor. Zijn veroordeling in de VS staat gepland voor 2017.

Een andere voormalige handelaar van Rabobank heeft eveneens schuld bekend aan fraude met Libor. Rabobank betaalde een boete van bijna 775 miljoen euro aan Amerikaanse en Europese toezichthouders in de zaak.

'Meldplicht kan reis naar kalifaat voorkomen'

Een meldplicht bij de gemeente had mogelijk kunnen voorkomen dat een moeder uit Maastricht met haar twee kinderen was afgereisd naar het kalifaat van Islamitische Staat (IS). Dat zei minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) dinsdag. Hij wees erop dat de sympathieën van de vrouw voor IS bekend waren.

Een meldplicht is een van de bestuurlijke maatregelen die de overheid wil opleggen aan mensen die zich willen aansluiten bij de terreurorganisatie of al zijn teruggekeerd. Naast de meldplicht moet straks ook een gebiedsverbod of een contactverbod opgelegd kunnen worden aan geradicaliseerde personen.

Het wetsvoorstel met de maatregelen is dinsdag voor advies naar verschillende instanties gestuurd, zei Blok in de Tweede Kamer.

Tsipras wil gesprek met Merkel, Hollande en EU

De Griekse premier Alexis Tsipras wil deze week om de tafel met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en hoge vertegenwoordigers van de Europese Unie. Hij heeft daar volgens een hooggeplaatste zegsman bij de Griekse regering dinsdag om gevraagd in een telefoongesprek met de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk.

Ook de president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi en de voorzitter van de Europese Unie Jean-Claude Juncker zouden aan het overleg moeten deelnemen. Dit zou donderdag plaatsvinden, voorafgaand aan een vergadering van Europese regeringsleiders in Brussel.

Tsipras heeft maandag ook een gesprek met Merkel in Berlijn en op 8 april een onderhoud met de Russische president Vladimir Poetin in Moskou.

Holleeder voor rechter om liquidaties

'Topcrimineel' Willem Holleeder moet volgende week woensdag voor het eerst in het openbaar voor de rechter verschijnen voor zijn mogelijke betrokkenheid bij twee criminele afrekeningen. Het gaat om de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

De rechtbank in Amsterdam buigt zich dan onder meer over het verlengen van zijn voorarrest. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Holleeder (56) ervan dat hij opdracht heeft gegeven voor deze liquidaties. Hij werd hiervoor in december opgepakt en zit nog steeds vast.

Ruim 600.000 mensen naar Kieskompas waterschappen

Meer dan 600.000 mensen hebben tot en met dinsdagmiddag het Kieskompas voor de waterschapsverkiezingen ingevuld. Dat lieten het Kieskompas en de Unie van Waterschappen (UvW) dinsdag desgevraagd weten.

Het is voor het eerst dat kiezers naar het stembureau kunnen om te stemmen voor het algemeen bestuur van de waterschappen. Voorheen ging dat per brief. Die gelegenheid greep de UvW aan om een stemhulp te lanceren. "In waterschappen aan de kust spelen andere issues dan in gebieden met rivieren en met veel veengronden. Er is voor elk waterschap een Kieskompas gemaakt waarmee kiezers kunnen zien welke partij het beste past bij de eigen opvattingen. Je merkt dat veel mensen zich nog oriënteren voor morgen. Het gaat zo hard nu, we hebben op dit moment 11.000 hits per uur", zei Kieskompas-directeur André Krouwel dinsdagochtend.

Voorzitter Peter Glas van de Unie van Waterschappen riep mensen dinsdag nogmaals op om te stemmen. "Hoe hoger de opkomst hoe beter. Elke stem telt en er valt wat te kiezen."

Meeste activiteit mensensmokkel in Turkije

Verreweg de meeste activiteiten van internationale criminele organisaties die Europol in beeld heeft voor mensensmokkel, zijn in Turkije. Dat blijkt uit cijfers die de Europese politieorganisatie dinsdag bekend heeft gemaakt.

In Turkije zijn zeker honderd signalen in kaart gebracht over deze misdaadorganisaties. Verder heeft Europol in het land 112 verdachten van mensensmokkel in het vizier.

Aan de overkant van de Middellandse Zee waarvandaan de vluchtelingen naar Europa worden gesmokkeld, zijn verreweg het meeste activiteiten van mensensmokkel gezien in Libië, namelijk 57. Verder zijn daar 144 verdachten in beeld.

In Nederland heeft Europol slechts één verdachte in beeld en nog geen waarneming van activiteiten van mensensmokkelaars die zich richten op vluchtelingen vanuit Noord-Afrika.

In Griekenland is volgens Europol ook de nodige activiteit. Daar heeft de organisatie 23 verdachten in beeld en 32 signalen van mensensmokkel opgepikt. Ook Italië heeft relatief hoge cijfers met veertien verdachten en twaalf aanwijzingen over georganiseerde mensensmokkel.

Zoon Faber maakte ook PVV-site Eerste Kamer

De zoon van PVV-politica Marjolein Faber blijkt door mama aan nog meer goedbetaalde klusjes geholpen te zijn. Behalve een website voor de Gelderse afdeling van de partij, heeft hij ook de website voor de PVV-fractie in de Eerste Kamer gemaakt.

Faber, die fractievoorzitter van de PVV in de Senaat is, gaf dinsdag tegenover RTL Nieuws toe dat haar zoon de website van de Eerste Kamerfractie heeft gemaakt. In een reactie bij de omroep beweert ze dat daarmee geen enkele regel van het reglement van de Eerste Kamer is overtreden.

PVV-leider Geert Wilders zegt eveneens dat geen regels zijn overtreden, maar noemt de vriendjespolitiek 'onhandig'. Hij beweert dat de werkzaamheden door de zoon van Faber tegelijk met het werk voor de PVV-website in Gelderland zijn gestaakt.

Japanners gaan weer feromonen op tienermeisjes schieten

Gal*Gun, de Japanse railshooter waarin je tienermeisjes met een pistool geladen met feromonen neerschiet, krijgt een sequel. Gal*Gun Double Peace heeft zeventig nieuwe meisjes. De sequel belooft ook nieuwe en verbeterde 'liefdevolle uitdrukkingen'.

Double Peace is aangekondigd voor PS4 en PS Vita. De voorganger is nooit buiten Japan uitgekomen, dus het lijkt onwaarschijnlijk dat de sequel de overstap maakt.

In Gal*Gun ben je een jonge student die plotseling onweerstaanbaar wordt voor tienermeisjes. Je bent ineens de meest populaire jongen op school. Het doel is alleen om je echte liefde te vinden, waardoor je alle andere meisjes vredig moet pacificeren met feromonen.

Van Boekel fluit topper in De Kuip, Van der Graaf mogelijke kampioenswedstrijd

De KNVB heeft Pol van Boekel aangewezen als scheidsrechter voor de topper zondag in De Kuip tussen Feyenoord en koploper PSV. De ploeg uit Eindhoven gaat fier aan kop in de eredivisie, met elf punten voorsprong op Ajax en liefst negentien op nummer drie Feyenoord. Van Boekel krijgt de voorkeur boven onder anderen WK-arbiter Björn Kuipers, die zaterdag in Tilburg de leiding heeft bij Willem II - FC Dordrecht.

De mogelijke kampioenswedstrijd van NEC vrijdag in de Jupiler League wordt gefloten door Edwin van de Graaf. Als de Nijmeegse ploeg in Maastricht wint van MVV en de enige overgebleven concurrent FC Eindhoven verspeelt punten tegen Sparta Rotterdam, dan is NEC al zeker van de titel en promotie naar de eredivisie.

Giant-Alpecin met vier Nederlanders in Milaan

De Duitse ploeg Giant-Alpecin heeft vier Nederlandse renners opgenomen in de selectie voor Milaan-Sanremo. Tom Dumoulin, Koen de Kort, Albert Timmer en Roy Curvers maken zondag hun opwachting in de eerste klassieker van dit seizoen.

De vier zullen vooral moeten werken voor hun Duitse kopman John Degenkolb. "We hebben wat pech gehad in de voorbereiding met valpartijen en ziekte'', zei ploegleider Marc Reef. ,"Maar we hebben nog steeds een sterke ploeg en zijn klaar voor ons belangrijkste doel: een goed resultaat met John.'' De Duitse sprinter Marcel Kittel, die op de weg terug is na een virus, maakt net als vorig jaar geen deel uit van het team.

De selectie: Nikias Arndt (Dui), Roy Curvers (Ned), John Degenkolb (Dui), Tom Dumoulin (Ned), Chad Haga (VSt), Koen de Kort (Ned), Albert Timmer (Ned) en Zico Waeytens (Bel).

FIFA staat voor historische beslissing

Het bestuur van de FIFA geeft eind deze week antwoord op de vraag die de hele voetbalwereld al ruim vier jaar bezig houdt: wanneer wordt het WK van 2022 precies gespeeld? Het advies van de werkgroep die op zoek ging naar de beste periode, is duidelijk. Alleen in de winter kan gevoetbald worden in Qatar. Aangezien de Winterspelen begin 2022 zijn, moet het WK naar november en december. De FIFA-leiding beslist tijdens een vergadering in Zürich, die over donderdag en vrijdag is uitgesmeerd, wanneer het WK precies wordt gehouden.

Al sinds de toewijzing aan Qatar, op 2 december 2010, woedt een ingewikkelde discussie. De steenrijke Arabieren verleidden de FIFA-leden met hun indrukwekkende verhalen over geavanceerde koeltechnieken in de stadions, maar al direct na de keuze voor het emiraat sloeg de twijfel toe. In de zomer kan de temperatuur in Qatar oplopen tot boven de 45 graden Celsius. Een gevaarlijke situatie voor voetballers en supporters, zo besefte de FIFA ook. Het leidde tot een discussie over een unieke verschuiving van het WK naar de winter. "Ik heb vanaf het begin al gezegd dat wie voor Qatar stemde, moest beseffen dat je daar niet in de volle zomer kan spelen", aldus Michel D'Hooghe, het Belgische FIFA-lid die tevens hoofd is van de medische commissie.

Na jarenlang discussiëren staat de FIFA voor een ingrijpende en historische beslissing. Niemand twijfelt er meer aan dat het WK naar de winter moet, de vraag is alleen nog wanneer precies. "In de zomer voetballen in Qatar kan absoluut niet", zei secretaris-generaal Theo van Seggelen van spelersvakbond FIFPro eerder al. Als lid van een speciaal daarvoor geformeerde werkgroep heeft de Nederlander meegedacht over een alternatieve periode. "De enige oplossing is de winter, dat staat voor 99 procent vast. En eigenlijk voor 100 procent."

Als de FIFA eind deze week een formele beslissing neemt, kan de volgende discussie beginnen. Een verschuiving heeft namelijk grote gevolgen voor de speelkalender. In veel landen loopt de competitie gewoon door tijdens de winter, net als de Champions League en Europa League. "Er moeten nog heel wat vragen beantwoord worden, maar we hebben daar zeven jaar de tijd voor", aldus Van Seggelen. "We moeten roeien met de riemen die we hebben en de schade beperken."

Een belangrijke optie is het WK in te korten, van 32 naar 28 dagen. Blatter heeft 18 december voor ogen als finaledag, zodat iedereen voor de kerst weer thuis is. Eind deze week komt eindelijk duidelijkheid.

Jeugdspelers Ajax worden niet weggestuurd na vermeende mishandeling

Ajax heeft besloten om de drie jeugdspelers die verdacht zijn van betrokkenheid bij de vermeende mishandeling van een agente niet weg te sturen. Alle drie mogen ze bij de Amsterdamse club blijven voetballen, meldt de Telegraaf.

De agente zou het drietal hebben geblokkeerd, waarna zij haar uit de auto trokken en tegen de grond werkten. Twee van de jongens, Ashraf el Mahdioudi en Samet Bulut werden al niet meer verdacht van de mishandeling, die afgelopen donderdag plaatsvondt in Amsterdam. Zakaria El Azzouzi wordt nog wel verdacht van mishandeling, maar mag desalniettemin bij de voetbalclub uit Amsterdam blijven. 

Driveclub-patch maakt het nog mooier

Vandaag is er een patch uitgekomen voor Driveclub, speciaal om luchtspiegelingen in de verte te emuleren. Op een warme dag kun je in de verte de lucht zien trillen van de hitte. Dat zie je nu dus ook in Driveclub.

patch

Deze PlayStation 4-screenshots geven je een impressie van het effect. Natuurlijk is zo’n effect iets voor de muggenzifters, maar het geeft wel goed aan wat er allemaal mogelijk is met een PlayStation 4. Als de ontwikkelaar maar gemotiveerd genoeg is, dan kan er een hoop.

patch

patch

patch

patch
Tweede taxatie nodig voor schade muizenplaag

Duizenden hectares grasland in Friesland worden aan een tweede inspectie onderworpen om te zien hoe veel schade de muizenplaag heeft aangericht. Zo'n tweede ronde is nodig omdat het gras nu begint te groeien en dan pas echt kan worden vastgesteld of de weilanden onherstelbaar zijn beschadigd, meldde de provincie Friesland dinsdag.

Door de warme zomer van vorig jaar en de zachte winter was de muizenpopulatie in Friesland geëxplodeerd. De miljoenen knaagdiertjes groeven gangen en vraten de graswortels op waardoor het gras afstierf.

Landbouworganisatie LTO Friesland schatte eerder dat de muizen voor 70 miljoen euro schade hebben aangericht. Volgens de provincie zal dat bedrag lager uitvallen. Taxateurs van het Faunafonds, die de afgelopen tijd een eerste ronde langs het aangevreten grasland maakte, hebben zo'n 35.000 hectare onderzocht.

Schippers houdt vast aan complot

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) blijft bij haar standpunt dat het geen toeval kan zijn dat de kwestie van het 'bonnetje' uit de Teevendeal tijdens twee verkiezingscampagnes is opgedoken. Ze moest zich dinsdag in de Kamer verdedigen tijdens het vragenuurtje.

De timing is "te toevallig'', zei ze op vragen van D66. Ze wordt daarbij naar eigen zeggen gesteund door suggesties in de media die stellen dat er mogelijk gelekt of gestuurd is door het Openbaar Ministerie, het ministerie van Veiligheid en Justitie of de onderwereld.

Van een samenzwering wil ze niet spreken. "Ik heb het woord complot niet in de mond genomen.'' Andere "nare incidenten'' voor haar VVD zoals het vertrek van Kamerlid Mark Verheijen betrekt ze er niet bij, zei ze. Schippers bracht de verdenking dit weekeinde in een gesprek met de Telegraaf naar buiten.

Sprookje Bhuthan duurt voort, het land verslaat Sri Lanka in WK kwalificatie

Het sprookje van Bhutan gaat door. Het land dat 209e en laatste staat op de FIFA-ranking heeft zich geplaatst voor de tweede ronde voor de kwalificatie van het WK en Azië Cup. In het Changlimithang Stadion in de Bhutaanse hoofdstad Thimphu werd Sri Lanka met 2-1 verslagen. Bhutan wist het heenduel ook al te winnen in Sri Lanka. 

Bhutan kwam na vijf minuten al op voorsprong door een treffer van Chencho Gyeltshen. Sri Lanka deed na een half uur spelen wat terug en kwam op gelijke hoogte. Maar het was Bhutan die de betere ploeg was en kreeg ook de meeste kansen. In de tweede helft werd tweemaal een doelpunt onterecht afgekeurd. In de laatste minuut kon het feest echt losbarsten nadat Gyeltshen, de enige prof in het voetbalteam, zijn tweede treffer maakte. 

Alle doelpunten van de wedstrijd. (bron: YouTube)

Bhutan speelde voor het eerst kwalificatiewedstrijden voor het WK. Deze overwinning is pas vijfde overwinning in het bestaan van het nationale voetbalteam. Het land plaatst zich nu voor de eerste groepsfase in de kwalificatie. Aan die ronden doen veertig landen mee. Deze worden verdeeld in acht groepen van vijf landen. De groepswinnaars en de vier beste nummers twee plaatsen zich voor de tweede groepsfase, waar de WK-tickets verdeeld worden. Deze kwalificatie is ook het eerste kwalificatiemoment voor de Azië Cup in 2019. 

Mongolië is het eerste land werd uitgeschakeld in de kwalificatie voor het WK in 2018. Het team van bondscoach Sanjmyataviin Purevsukh strandde dinsdag in de eerste voorronde in de Aziatische zone tegen Oost-Timor. Mongolië verloor dinsdag in eigen huis met 0-1 nadat de heenwedstrijd al in een 4-1 nederlaag eindigde. Patrick Fabiano verzorgde de enige treffer in Ulaan-Baatar.

Uitslagen WK kwalificatie - Eerste ronde Aziatische zone

Land Land Uitslag Agg.
Mongolië Oost-Timor 0-1  1-5 
Nepal India 0-0  0-2 
Bhutan Sri Lanka 2-1  3-1 
Macau Cambodia 1-1 1-4 
Brunei Taiwan 0-2 1-2 
Pakistan Yemen afg.* -

*afgelast om veiligheidsredenen

Brussel wil kwartaaloverzicht belastingdeals

De Europese lidstaten moeten elk kwartaal een overzicht indienen over hun belastingdeals met grote ondernemingen. Dat wil de Europese Commissie in haar strijd tegen belastingontduiking. De lidstaten zouden verplicht moeten worden deze informatie uit te wisselen, blijkt dinsdag uit conceptvoorstellen van het dagelijks bestuur van de EU, in handen van persbureau ANP.

De Europese Commissie benadrukt dat de uitgewisselde informatie in een database komt die alleen toegankelijk is voor de lidstaten en de commissie. Lidstaten (én bedrijven) zijn huiverig informatie te delen omdat het concurrentiegevoelig is. EU-Commissaris Pierre Moscovici (Economische en Monetaire zaken) zal de plannen woensdag presenteren.

Nederland en ook andere EU-landen liggen onder vuur over mogelijk oneerlijke belastingvoordelen voor grote multinationals.

NAVO-advies: België, stop met fregatten

België zou zijn twee fregatten van de hand moeten doen. Ze zijn te duur, bovendien zijn er in NAVO-verband voldoende. Dat heeft de adjunct-secretaris-generaal voor Defensiebeleid van de NAVO de Belgische minister van Defensie Steven Vandeput geadviseerd, meldde de Vlaamse krant De Standaard dinsdag.

België staat aan de vooravond van een ingrijpende reorganisatie van het leger. Ook andere belanghebbenden brengen advies uit over het Belgische leger en de plannen.

De NAVO is te spreken over de F-16's van België. Die passen ook in de strategie van het militaire bondgenootschap van meer snel inzetbare troepen. Ook de Belgische transportvliegtuigen worden daarom erg gewaardeerd en de mijnenjagers zijn zeer modern.

In het advies wordt ook gepleit voor meer samenwerking op Europees en NAVO-vlak. Juist bij de marine werkt België al nauw samen met Nederlanders.

Satudarah en No Surrender nu ook in Suriname

De Surinaamse afdeling van motorclub Satudarah is officieel erkend als volwaardig lid van de van oorsprong Nederlandse motorclub. Dat heeft Angelo Manuhutu, president van de Satudarah-organisatie wereldwijd, gezegd in een gesprek met het ANP.

De Zuid-Amerikaanse afdelingen van Satudarah waren afgelopen weekend bijeen in Suriname voor een bijeenkomst. Ook enkele leden van motorclub No Surrender waren in Suriname. Volgens Manuhutu hebben zij nu ook een afdeling in Suriname. Informatie op website van No Surrender bevestigt dit.

'Snorders UberPOP belaagd in Amsterdam'

Chauffeurs van de nieuwe taxidienst UberPOP zijn in Amsterdam belaagd door groepen mannen in auto's. Een woordvoerder van de illegale dienst bevestigde dinsdag een bericht hierover in De Telegraaf. Zeker twee chauffeurs hebben huilie gedaan bij de politie.

UberPOP stelt dat een kleine groep taxichauffeurs achter de aanvallen zit. "Zij proberen met geweld vernieuwing in de taxiwereld tegen te gaan."

Een woordvoerster van de politie kon dinsdagochtend twee aangiftes bevestigen. In een van die twee zaken zijn twee mannen aangehouden wegens bedreiging en roekeloos rijgedrag.

Het vervoer via UberPOP, door de rechter in Nederland verboden, wordt tegen een lager tarief aangeboden dan bij professionele taxi's.

'Van der Garde met minimaal 15 miljoen weg bij Sauber'

Giedo van der Garde en Sauber zijn dichtbij een akkoord over een schikking. In ruil voor een bedrag van tussen de 15 en 24 miljoen euro zou de Nederlandse coureur afstand doen van zijn racestoeltje bij het Zwitserse Formule 1-team. De manager van Van der Garde wilde dinsdag de inhoud van de schikking niet bevestigen. "Morgen of overmorgen komen we met informatie naar buiten.''

Van der Garde daagde Sauber vorige week in de aanloop naar de Grote Prijs van Australië voor de rechter, omdat hij meende contractueel recht te hebben op een van de twee plekken als coureur in het team. Hij werd in Australië in zijn gelijk gesteld, maar de twee partijen kwamen uiteindelijk uit op een schikking. Van der Garde besloot "uit respect voor de belangen van de autosport en de Formule 1 in Melbourne'' af te zien van zijn recht om te racen.

Een nieuwe baan voor Ivo en Fred

Ze zijn nu al een week weg, Ivo Opstelten en Fred Teeven. Maar wat zijn ze nu aan het doen? Lekker genieten in de achtertuin van het mooie weer, de hele dag Netflix kijken of hebben ze alweer een nieuwe baan? We hebben Opstelten al gespot in de TV Kantine, maar verder hebben we ze weinig op TV gezien. Gelukkig zijn er weer creatieve FOK!kers die een nieuwe baan voor Ivo en Fred hebben gepaint, en de leukste zie je in dit item!

Visser betrapt met illegale tong

Een Deense beroepsvisser heeft een boete van 8000 euro gekregen omdat hij illegaal gevangen tong wilde verkopen. De man had op zee 700 kilo tong gevangen. Daarvan werd 400 kilo officieel geregistreerd, de overige kilo's vis probeerde de Deen buiten de visafslag om te verkopen, meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dinsdag.

Voordat de visser zijn tong illegaal aan de man wist te brengen, grepen visserij-inspecteurs van de NVWA in. Na tussenkomst van het Openbaar Ministerie kreeg de Deen een boete van 8000 euro. Die heeft hij inmiddels betaald.

Bij een andere inspectie in het Markermeer zijn illegale visnetten aangetroffen. De zogeheten staande wantnetten voldeden niet aan wettelijke regels. Zo hadden ze kleinere mazen dan is toegestaan. Het visbedrijf dat de netten had uitgezet was vorig jaar ook al eens betrapt met illegale netten. Het OM moet nog bepalen welke straf het bedrijf krijgt.

Olsen stopt na zestien jaar als bondscoach

Eén van de langstzittende bondscoaches ter wereld stopt er volgend jaar mee. Morten Olsen maakte dinsdag bekend dat hij na het EK van 2016 vertrekt bij Denemarken. De 65-jarige trainer heeft de nationale ploeg sinds 2000 onder zijn hoede.

Olsen leidde de Deense ploeg naar de WK's van 2002 en 2010 en de EK's van 2004 en 2012. Met Denemarken gaat hij momenteel aan kop in de groep van de kwalificatie voor het komende EK. Olsen hoopt volgend jaar zomer in Frankrijk een stijlvol afscheid te krijgen. De Deense oud-international werkte eerst als trainer van Bröndby IF, 1. FC Köln en Ajax voordat hij in 2000 de nationale ploeg onder zijn hoede nam.

Werkstraf voor penningmeester Straatnieuws

Ex-PvdA-raadslid en ex-penningmeester Bert van der Roest van de Utrechtse straatkrant Straatnieuws moet een werkstraf van 240 uur opknappen, omdat hij geld heeft gestolen uit de kas van de daklozenkrant. Ook heeft hij dinsdag een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden gekregen van de rechtbank in Utrecht.

Acteur Van der Roest haalde volgens de rechter minstens 26.241 euro uit de kas van het Straatnieuws. Hij gebruikte dat geld om een eigen theaterproductie te financieren, voor vakanties en voor cafébezoek. Van der Roest heeft sinds hij werd betrapt een groot deel van het verduisterde geld terugbetaald, maar er ontbreekt nog een bedrag. Om hoeveel geld dat precies gaat, moeten de acteur en het bestuur van de straatkrant voor de bestuursrechter uitvechten, want die zaak is te ingewikkeld en complex voor de strafrechter.

De rechter noemt het "bijzonder kwalijk" dat Van der Roest geld verduisterde van een stichting die zich inzet voor een kwetsbare groep in de samenleving. "Hij heeft zijn positie misbruikt en het vertrouwen van het bestuur en de daklozen ernstig geschaad." Toen de zaak aan het licht kwam, stapte Van der Roest op als raadslid. Hij is sindsdien als acteur niet meer aan de slag gekomen, zei hij voor de rechtbank.

De rechter heeft rekening gehouden met de 'aanzienlijke en steeds terugkerende negatieve media-aandacht'. Ook heeft Van der Roest volgens de rechter minder geld verduisterd dan het Openbaar Ministerie becijferde. Daarom is zijn straf lager dan het OM eiste.

Dj Armin van Buuren gaat lesgeven

Armin van Buuren gaat talentvolle producers in Miami de fijne kneepjes van zijn vak leren. De Nederlandse dj presenteert tijdens de Winter Music Conference in de Amerikaanse stad een zogenoemde Talent Experience, aldus zijn label Armada Music dinsdag.

Producers met een passie voor elektronische muziek krijgen op 26 maart in de Gibson Studio's les van de wereldberoemde dj. De talenten kunnen hier 'leren, luisteren en worden gehoord'.

Naast Van Buuren geeft het eveneens Nederlandse dj- en producersduo W&W, bestaande uit Ward van der Harst en Willem van Hanegem, masterclasses. Van Hanegem is de zoon van de gelijknamige oud-voetballer.

Jacht op zwartspaarder levert 1,6 miljard op

De Belastingdienst heeft sinds 2002 zeker 8 miljard euro getraceerd bij zwartspaarders. Dat leverde de fiscus tot nu toe 1,6 miljard euro op dankzij naheffingen en boetes, meldt NRC Handelsblad dinsdag op basis van een eigen inventarisatie.

In 2002 werd de zogeheten inkeerregeling van kracht. Deze regeling is bedoeld voor mensen met veel spaargeld op een buitenlandse bankrekening die daarover geen belasting betalen. Wie zich alsnog meldt bij de Belastingdienst hoeft minder boete of soms zelfs geen boete te betalen over het zwarte geld.

Volgens NRC hebben tot nu 29.000 mensen van die regeling gebruik gemaakt. De afgelopen jaren is de regeling herhaaldelijk verlengd. De Belastingdienst zegt dat de aanslag van 5000 spijtoptanten nog moeten worden verwerkt. De opbrengst van de jacht op de zwartspaarder kan daardoor nog flink stijgen.

1,5 jaar cel voor 'hockeygluurder'

'Hockeygluurder' Luigi C. (46) heeft vanwege het stiekem filmen van honderden meisjes in hockeykleedkamers achttien maanden gevangenisstraf gekregen, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Dit heeft de rechtbank in Alkmaar dinsdag bepaald. Het Openbaar Ministerie (OM) had vier jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. De rechter beschouwt de filmpjes die hij maakte niet als kinderporno.

C. filmde in de kleedkamers van de Wassenaarse hockeyclub HGC en de Haagse club HDM. De straf voor C., die ook werd veroordeeld wegens het bezit van dieren- en kinderporno, viel lager uit dan de eis omdat de rechtbank Luigi C. vrijsprak van het maken van kinderporno.

'Clarkson gaat BBC-show presenteren'

De Britse presentator Jeremy Clarkson mag dan geschorst zijn bij Top Gear, hij maakt binnenkort wel zijn opwachting als presentator van het programma 'Have I Got News For You', het Britse origineel van 'Dit was het nieuws'. Dat zegt althans de maker van het BBC-programma dinsdag tegen Britse media.

De BBC heeft Clarkson echter op non-actief gezet, omdat hij bij opnames voor het immens populaire autoprogramma Top Gear een producer zou hebben geslagen. Hoe Have I Got News For You dat wil oplossen, is niet duidelijk. "We hebben wel vaker een uitstapje met Jeremy. Misschien kunnen we de producer laten deelnemen, zodat die Clarkson live op tv kan slaan", aldus Jimmy Mulville van het programma.

Clarkson presenteerde door de jaren heen vaker de humoristische show. In 2008 verwondde hij mede-presentator Ian Hislop door een pen in zijn gezicht te gooien.

Rijkswaterstaat waarschuwt Schiphol-reizigers

De Schipholtunnel, een belangrijke verbinding in de A4, wordt in de laatste twee weekenden van maart en het laatste weekend van april gedeeltelijk afgesloten voor onderhoud. Rijkswaterstaat waarschuwt reizigers, in het bijzonder zij die op weg zijn naar luchthaven Schiphol, rekening te houden met extra reistijd.

De hoofdtunnelbuis Den Haag richting Amsterdam is van vrijdag 20 maart 21.00 uur tot maandag 23 maart 05.00 uur dicht. Verkeer richting Amsterdam en Utrecht wordt omgeleid via de A5. Reizigers onderweg naar Schiphol mogen via de parallelbaan. Dat levert ongeveer 30 minuten extra reistijd op. Het weekend daarop is de hoofdtunnelbuis Amsterdam richting Den Haag aan de beurt.

De parallelbuis Amsterdam/Utrecht richting Schiphol is van vrijdag 24 april 21.00 uur tot maandag 27 april 05.00 uur afgesloten. Rijkswaterstaat verzorgt dan voor automobilisten onderweg naar Schiphol een doorsteek naar de luchthaven direct na de tunnel. De reis duurt dan ongeveer tien minuten langer.

Topcommandant IS in Libië gesneuveld

Een hoge commandant van Islamitische Staat in Libië is om het leven gekomen. Dat heeft de terreurgroep maandag op internet bekendgemaakt.

Ahmed al-Rouissi, een van de meest gezochte strijders in buurland Tunesië, sneuvelde in de strijd om de Libische stad Sirte, een bolwerk van IS in Libië. Het Libische leger probeert de stad op IS te heroveren.

In Tunesië was Al-Rouissi een van de meest gezochte misdadigers. Hij werd daar beschouwd als het meesterbrein achter een reeks aanslagen door de radicaalislamitische beweging Ansar al-Shariah, waaronder de liquidatie van enkele linkse politici.

Al-Rouissi vluchtte naar Libië, waar hij onder het banier van IS de wapens opnam.

Speciaal team Europol aanpak mensensmokkel

De Europese politieorganisatie Europol heeft dinsdag een speciaal team opgericht dat de sterk toegenomen stroom vluchtelingen vanuit het Middellandse Zeegebied moet bestrijden. Ook Nederland maakt hier deel van uit.

Dit zogenoemde Joint Operational Team (JOT) Mare gaat zich speciaal richten op criminele organisaties die vluchtelingen naar Europa smokkelen. Deze groepen worden gelinkt aan mensensmokkel, drugshandel, vuurwapenhandel en terrorisme.

Het nieuwe team verzamelt en combineert alle Europese inlichtingenbronnen en gaat vervolgens gecoördineerde acties tegen de mensensmokkelaars op touw zetten. Ook gaat de geanalyseerde informatie gedeeld worden met de Europese grenscontroleorganisatie Frontex en is er nauwe samenwerking met Interpol en experts van de Europese landen.

Volgens Europol zijn er vorig jaar meer dan 3000 vluchtelingen verdronken toen ze via de Middellandse Zee probeerden te vluchten naar Europa. Dit jaar zijn er al 1000 doden te betreuren, motiveert de Europese politieorganisatie de noodzaak van het nieuwe team.

Rutte wil D66 en CDA niet opnemen in kabinet

Premier Mark Rutte ziet niets in een uitbreiding van het kabinet met D66 en het CDA na de Provinciale Statenverkiezingen. Dan komt de boel weer maanden stil te liggen, zei de VVD-leider dinsdag in het RTL-verkiezingsprogramma Campagne Op Z.

VVD-coryfee Hans Wiegel pleitte deze week voor een tussentijdse uitbreiding van het kabinet met deze twee partijen. "Ik denk niet dat dat zou werken'', aldus Rutte.Hij vindt het niet verstandig en heeft er ook geen behoefte aan. Hij wil verder op de huidige weg. "Wel samenwerking, maar niet in het kabinet.''

De coalitie van VVD en PvdA heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. Om plannen door de Senaat te loodsen is het kabinet afhankelijk van D66, SGP en ChristenUnie. Maar peilingen wijzen erop dat die vijf partijen na de verkiezingen ook geen meerderheid meer hebben in de Senaat.

Steek je waterschapsstem in de hens

Sinds de Zondag met Lubach weet iedereen wat het Waterschap… niet doet. Of wel. Of wat de fuck, we weten allemaal dat het geen ene reet uitmaakt of je wel of niet voor het waterschap komt stemmen. Een kwart is al gekozen en het beleid wordt grotendeels al vanuit de provincie bedacht, dus meer dan een beetje werkverschaffing en papierschuiverij is het werkelijk waar niet. Schoon water, droge voeten. Je kan stemmen wat je wil, meer dan dat gaan we toch nooit krijgen van het waterschap. Het maakt geen flikker uit, dus waarom zou je niet eens creatief omgaan met je stembiljet voor het waterschap?

'Ouder bloed net zo goed als vers bloed'

Voor bloedtransfusies bij ernstig zieke patiënten is vers bloed niet beter dan langer bewaard bloed. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd wereldwijd onderzoek, waar ook zeven Nederlandse ziekenhuizen en Sanquin Bloedvoorziening aan deelnamen.

De meningen over het voordeel van vers bloed lopen al jaren uiteen. "Uit deze studie blijkt dat verse rode bloedcellen niet tot meer overleving leiden. Het twistpunt lijkt daarmee geslecht'', stellen de onderzoekers. De uitkomst zou betekenen dat er voor behandelaren geen reden is om per se verse rode bloedcellen te bestellen. Voor de bloedbank is hierdoor geen noodzaak om de houdbaarheidstermijn van bloed te verkorten.

Het onderzoek werd uitgevoerd in Canada en Europa onder 2430 ernstig zieke patiënten op intensivecareafdelingen die een bloedtransfusie nodig hadden. Ruim zestig van die patiënten lagen in Nederlandse ziekenhuizen.

De Kruif (VVD) alleen nog vast voor witwassen

Voormalig VVD-fractievoorzitter Kathalijne de Kruif uit Stichtse Vecht zit alleen nog in de cel op verdenking van witwassen en valsheid in geschrifte. Het Openbaar Ministerie (OM) blijft haar ook verdenken van deelname aan een criminele organisatie die op grote schaal hennep teelde, maar de raadkamer van de rechtbank in Utrecht vond dat daarvoor onvoldoende aanwijzingen waren. Dat hebben een woordvoerster van het OM en de raadsman van De Kruif gezegd.

De Kruif komt donderdag onder strikte voorwaarden vrij. Ze blijft wel verdachte en moet met zes anderen in juni voor de eerste keer voor de rechter verschijnen. Waarom de politica vier weken is vastgehouden voor witwassen en valsheid in geschrifte, is voor De Kruif en raadsman John Peters "een raadsel.'' Zij bestrijden dat er sprake is van witwassen en zeggen daarvoor bewijs te hebben. "Het is een horrorscenario'', liet De Kruif via haar advocaat weten.

Het OM benadrukt dat zij zich wat justitie betreft voor de rechtbank ook moet verantwoorden voor hennepteelt.

Pakistan voltrekt twaalf executies op één dag

Verspreid over Pakistan zijn dinsdag twaalf mensen geëxecuteerd. In de provincie Punjab werd het vonnis voltrokken van tien wegens moord ter dood veroordeelden, in de zuidelijke stad Karachi werden nog eens twee personen ter dood gebracht, zeiden de autoriteiten in beide regio's.

Eind vorig jaar werd het moratorium op de doodstraf in Pakistan door premier Nawaz Sharif opgeheven. Dat besluit volgde op de aanval door de Taliban op een school in Peshawar, waarbij bijna 150 doden vielen.

Aanvankelijk gold de doodstraf alleen voor aan terreur gerelateerde zaken. Vorige week besloot de regering tot de herintroductie van de doodstraf voor alle zaken.

OM betreurt misverstand in loverboyzaak

Het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg betreurt dat een ongenuanceerd beeld is ontstaan over haar werkwijze in de grote loverboyzaak in Valkenburg. Vanaf de eerste berichten over de zaak is de suggestie gewekt dat de politie tientallen verdachte mannen thuis of op het werk ging opzoeken, maar dat is nooit gebeurd. Maandag werd bekend dat ook een tweede verdachte zelfmoord heeft gepleegd.

"Vanaf het begin zijn verdachten door de politie gebeld en uitgenodigd voor verhoor en dat is nooit anders geweest'', benadrukte persofficier Martina Blijker dinsdag. Hoe het misverstand is ontstaan en blijven bestaan, liet het OM dinsdag in het midden. "Hoe dat komt is misschien voor een latere evaluatie'', aldus de persofficier. "Het is nu een feit voor ons en we hebben er mee te dealen.''

De persofficier constateert dat de aandacht is verschoven, maar benadrukt ook dat het gaat om een zeer ernstige zedenzaak waarbij tientallen mannen tegen betaling seks hebben gehad met een 16-jarig meisje.

Arrestaties wegens beleggingsfraude Centurion

In een onderzoek naar vermoedelijke miljoenenfraude door beleggingsfonds Centurion Vastgoed zijn dinsdag drie aanhoudingen verricht. Dat gebeurde bij doorzoekingen door de fiscale opsporingsdienst FIOD in bedrijfspanden en woningen in Arnhem en Nijmegen. Daarbij is administratie in beslag is genomen.

Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM), dat de leiding heeft over het onderzoek. Beleggers zijn door de fraude tientallen miljoenen euro's, kwijtgeraakt, zegt het OM.

Bij beleggingsproducten in onder meer onroerend goed in Costa Rica kregen klanten valse informatie, is verdenking. Daarbij zouden inleggelden zijn gebruikt om fictieve rendementen uit te keren.

Bij het faillissement van Centurion eind vorig jaar deed de curator aangifte van mogelijke faillissementsfraude. Inleggelden zouden, in het zicht van het faillissement, zijn gebruikt voor een ander bedrijf.

Melder valse doodsberichten opgepakt

De politie heeft een 22-jarige man uit Alkmaar aangehouden, die ervan wordt verdacht tientallen mensen te hebben gebeld met de valse mededeling dat een dierbare was overleden door een ongeval of misdrijf. Hij deed zich daarbij voor als politieagent. Dat meldde de politie dinsdag.

Bij de politie kwamen afgelopen maand uit het hele land meldingen van geschrokken mensen, die zo'n doodsbericht hadden gekregen en er achter waren gekomen dat het niet klopte. De politie liet toen al weten dat ze slecht nieuws in principe altijd persoonlijk brengt.

Met behulp van onder meer telecomgegevens wisten de rechercheurs van de politie Den Haag de identiteit van de beller te achterhalen. De Alkmaarder werd maandagochtend in zijn woning aangehouden. Hij wordt de komende dagen verhoord. Daaruit zal moeten blijken wat zijn motief was.

Boer Johan uit Denemarken op zijn paasbest voor Máxima

Boer Johan en zijn lieftallige Ingrid uit Denemarken, bekend van Boer Zoekt Vrouw Internationaal, krijgen bezoek van koning Willem-Alexander en Máxima.

Ze werden door de Nederlandse ambassade opgebeld voor bezoek. Het komt vaker voor dat het koningspaar Nederlanders ontmoet als zij op bezoek zijn in andere landen.

Willem-Alexander en Máxima weten dus wie Johan en Ingrid zijn, maar andersom was dat niet het geval. Johan onthulde in RTL Boulevard dat hij Máxima eigenlijk helemaal niet kende! "Ik wist niet wie het was. Ik wist ook niet of ze kinderen had."

Na een spoedcursus van de Rijksvoorlichtingsdienst zijn ze helemaal op te hoogte van onze royals. We wensen Johan en Ingrid alvast veel plezier met de visite.

Veel ontbossing door Nederlandse import

Binnen de Europese Unie is Nederland de grootste importeur van producten die illegale ontbossing veroorzaken. Het gaat vooral om palmolie en soja.

Dat stelt de internationale organisatie Fern, die de Europese betrokkenheid bij bossen in de gaten houdt. Volgens de stichting zijn Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Frankrijk samen de grootste verbruikers van grondstoffen die zijn geproduceerd op illegaal ontbost land.

Van alle illegale landbouwgrondstoffen die internationaal worden verhandeld gaat een kwart naar de EU. Het gaat daarbij om 27 procent van alle soja, 18 procent van alle palmolie, 15 van al het rundvlees en 31 procent van al het leer, stelt Fern.

Groen Links in het Europees Parlement spreekt over een schokkende conclusie en een dubieuze koppositie van Nederland. De partij pleit voor strengere regels.

Oefening ME zorgt voor grote kijkersfile op A27

Een oefening van de Mobiele eenheid (ME) langs de A27 bij Hilversum heeft dinsdagmorgen voor een kijkersfile van acht kilometer gezorgd. Tientallen agenten stonden op een parkeerplaats langs de snelweg rond een bus vol nep-hooligans. Dat trok de aandacht van automobilisten. Die gingen massaal langzaam rijden.

Omdat de dagelijkse file op de A27 niet verdween, ging een weginspecteur van Rijkswaterstaat kijken wat er aan de hand was. De oefening was toen bijna klaar. Met de ME-commandant zijn toen afspraken gemaakt om te voorkomen dat er weer dergelijke kijkersfiles kunnen ontstaan. Het oponthoud begon rond 09.00 uur. Tegen 10.00 uur was de opstopping voorbij.

Opnieuw aanslag op Cypriotische arbiter

De scheidsrechters op Cyprus liggen letterlijk onder vuur. Voor de zoveelste keer in een jaar tijd werd dinsdagochtend een aanslag gepleegd. Arbiter Leontios Trattos zag in alle vroegte hoe zijn auto voor zijn huis in Nicosia in vlammen opging. Vorig jaar werd een auto van Trattos al opgeblazen door een bom.

De Cypriotische scheidsrechters legden in januari voor een week hun werk neer, omdat ze alle bedreigingen, intimidaties en het geweld zat waren. De competitie op het eiland lag daardoor even stil. Het maakte echter geen einde aan het geweld, want in februari werd opnieuw een aanslag gepleegd op een arbiter. Het geweldig houdt mogelijk verband met een groot onderzoek naar matchfixing op Cyprus, waarbij scheidsrechters en leden van de voetbalbond betrokken zijn.

Noord-Hollandse ziekenhuizen fuseren

Het Purmerendse Waterlandziekenhuis en het Westfriesgasthuis in Hoorn gaan fuseren. Door samen te gaan blijft de ziekenhuiszorg in de regio in de toekomst behouden, maakten de ziekenhuizen dinsdag bekend.

De komende drie jaar worden er wel 150 voltijdsbanen geschrapt, ofwel 7 procent van het gezamenlijke personeelsbestand. Het fusieplan is door de artsen en managers van de ziekenhuizen zelf opgesteld. "Beide ziekenhuizen zien kansen om de kwaliteit van onze zorg te verbeteren door kennis en vakbekwaamheid te bundelen."

Na de fusie blijven in Purmerend en Hoorn algemene ziekenhuizen waar patiënten straks nog terecht kunnen voor een consult bij hun specialist. Ook de poliklinieken in Enkhuizen, Volendam en Heerhugowaard blijven open.

De laatste jaren zijn veel ziekenhuizen in Nederland samengevoegd, onder meer om de gevraagde zorg te kunnen blijven leveren en de kosten te drukken.

Een op vier kiezers stemt strategisch

Meer dan een kwart van de kiezers stemt woensdag strategisch voor de Provinciale Staten. Ze willen zorgen dat het kabinet een meerderheid in de Eerste Kamer krijgt, of dat juist voorkomen. De meeste kiezers stemmen echter op een partij omdat de standpunten ze aanspreken.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Kieskompas voor het ANP. Aan de enquête hebben meer dan tienduizend mensen meegedaan.

Nederland stemt woensdag voor de Provinciale Staten. De leden daarvan kiezen op hun beurt de Eerste Kamer. Daarin heeft het kabinet geen meerderheid. De coalitie is afhankelijk van D66, ChristenUnie en SGP, de 'constructieve oppositie'. Van de Kieskompas-deelnemers wil 16 procent voorkomen dat het kabinet straks een meerderheid krijgt, 12 procent wil daar juist voor zorgen. De grootste groep, 42,9 procent, denkt daar niet over na en stemt omdat ze het "inhoudelijk eens zijn met het programma" van hun partij.

Een op de vijf kiezers kijkt naar wat speelt in hun provincie en hakt op basis daarvan de knoop door. Daarnaast stemt bijna 8 procent van de deelnemers "altijd op dezelfde partij".

Kiezers van PVV, SP en 50Plus willen vooral voorkomen dat het kabinet een meerderheid krijgt. Aanhangers van de coalitiepartijen VVD en PvdA willen het kabinet juist aan een meerderheid helpen.

Hoe ouder mensen zijn, hoe meer ze nadenken over de meerderheid in de Eerste Kamer, blijkt ook uit de gegevens van het Kieskompas. Van de 18- tot 24-jarigen wil 9 procent het kabinet aan een meerderheid helpen en wil 8,5 procent dat juist verijdelen. Bij 65-plussers is dat respectievelijk 14,2 procent en 18,6 procent. Bij de programmapunten is het juist omgekeerd: 56 procent van de 18- tot 24-jarigen stemt op een partij omdat ze het daarmee eens zijn, bij de 65-plussers is dat gezakt tot iets meer dan 40 procent.

Ga jij ook stemmen? Vul hier de poll in.

Hamilton: Red Bull, stel betere mensen aan

Regerend wereldkampioen Lewis Hamilton heeft een simpele oplossing voor de onvrede bij Red Bull vanwege de dominantie van Mercedes bij de openingsrace van de Formule 1 in Australië. "Red Bull moet gewoon een paar betere mensen aanstellen", zei de Britse autocoureur dinsdag tegen de Australische televisie.

De bolides van Mercedes eindigden zondag in Melbourne als eerste en tweede. Dat was vorig seizoen ook bijna steeds het geval. In de jaren daarvoor domineerde Red Bull met Sebastian Vettel aan het stuur. Nu kwamen de bolides niet eens in de buurt van een podiumplaats, tot grote ergernis van de teamleiding. "Maar wij hebben ook niet geklaagd in de tijd dat Red Bull zoveel won", zei Hamilton. "We hebben nu eenmaal een geweldig team aangesteld, dat het geweldig heeft gedaan. Ik heb nu de beste auto waar ik ooit in heb gereden."

'Cyprus-scenario denkbaar voor Griekenland'

Een mogelijk Grieks vertrek uit de eurozone is niet het enige denkbare scenario. Mocht het land verder in de problemen komen, dan zijn er ook andere scenario's mogelijk, zei eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dinsdag bij BNR Nieuwsradio. Hij wees op maatregelen die zijn genomen om Cyprus te helpen zoals het instellen van kapitaalrestricties en de sluiting van banken.

"Als een land in de problemen komt, hoeft er niet direct een exit te volgen", zei Dijsselbloem. Hij wilde verder niet ingaan op de vraag of hij een exitscenario uitsluit. Dijsselbloem onderstreepte dat zijn "politieke inzet" is gericht op het intact houden van de eurozone en deze te versterken.

In Cyprus werd het kapitaalverkeer aan banden gelegd om te voorkomen dat spaarders hun geld massaal naar het buitenland zouden sluizen met als gevolg dat het financiële systeem volledig zou instorten.

Van Rouwendaal laat Swim Cup schieten

Sharon van Rouwendaal doet in april niet mee aan de Swim Cup in Eindhoven. De Nederlandse zwemster geeft de voorkeur aan de Franse kampioenschappen.

"Ik zwem dit jaar de Franse kampioenschappen. De reden is dat ik mijn programma dan over zes dagen kan verdelen", liet de Europees kampioene op de tien kilometer dinsdag via Twitter weten. Van Rouwendaal traint al enige tijd in Frankrijk onder leiding van coach Philippe Lucas.

De wedstrijden in Eindhoven gelden als kwalificatiemoment voor de wereldtitelstrijd deze zomer in de Russische stad Kazan. Van Rouwendaal heeft zich op de 400 en 800 meter vrije slag geplaatst voor de WK.

Van Ginkel: stil bij AC Milan

Marco van Ginkel zit met AC Milan in de hoek waar de klappen vallen. De 'Rossoneri' stonden maandag op bezoek bij Fiorentina lang voor, maar moesten in de laatste minuten twee doelpunten incasseren (2-1). "Het was heel stil in de kleedkamer", bekende Van Ginkel. "Iedereen geloofde dat we deze wedstrijd konden winnen, maar uiteindelijk staan we weer met lege handen." Met 35 punten neemt AC Milan de tiende plaats in de Serie A in, op grote afstand van de posities die recht geven op Europees voetbal.

De druk op trainer Filippo Inzaghi neemt met de week toe. Toch ziet de voormalige Italiaanse topspits nog altijd perspectief in Milaan, ondanks slechts twee overwinningen in de laatste elf competitieduels. "Ik heb eindelijk mijn AC Milan weer gezien, we speelden op de manier zoals we dat graag willen en ook kunnen", aldus Inzaghi. "Ik ben teleurgesteld in het resultaat, maar we moeten ons positieve optreden in gedachten houden." Zaterdag speelt Milan thuis tegen Cagliari. Van Ginkel: "Dan moeten we winnen."

Mark Gatiss terug voor negende seizoen Doctor Who

Mark Gatiss zal gaan bijdragen aan het negende seizoen van het razendpopulaire Doctor Who. Dit meldt hij in een interview met The Telegraph.

''Het was weer een hele klus om met een interessant verhaal te komen. Eigenlijk verwacht ik het script vanavond af te kunnen leveren", zegt hij in het interview. 

Voor de kijkers van de serie betekent een Mark Gatiss-aflevering eigenlijk maar één ding: horror. Zijn afleveringen staan hoog in het lijstje van engste afleveringen van de serie (The Crimson Horror, The Unquiet Dead en Night Terrors) en hij hoopt dit dan ook te kunnen voortzetten: "Ik kan alleen vermelden dat het weer heel eng wordt en dat ik er blij mee ben". 

Het negende seizoen van Doctor Who, met nog steeds Peter Capaldi als The Doctor en Jenna Coleman als Clara, verschijnt in het najaar van 2015. 

Doctor Who: Peter Capaldi
Doctor Who: Peter Capaldi

Sexy Zweedse (19) zoekt huisgenoot

Alicia Hansson, die een mannelijke huisgenoot zoekt in Göteborg, wordt bedolven onder de reacties. Al meer dan duizend mannen hebben zich inmiddels aangemeld. Niet zo gek, aangezien de 19-jarige Zweedse behoorlijk lekker is.

Het tienermeisje heeft de afgelopen tijd de kost verdiend als au pair in Spanje. Nu het echter weer tijd is om terug te keren naar haar thuisland, besloot de Zweedse afgelopen week vrijdag een oproepje te doen op Facebook.

"Zie je er verdomd goed uit, charmant en weet je hoe je de bril na het plassen omlaag doet?", begint Alicia de oproep. "Ik zoek me rot naar een huisgenoot om tijdens de zomer bij in te trekken. Liefde is absoluut geen verplichting!" Het oproepje gaat gepaard met een foto van een onbekende kerel.

Hoewel het delen van een appartement in Zweden amper wordt gedaan, loopt het storm. Vele hoopvolle kerels sturen haar een reactie, soms zelfs met naaktfoto. Hoewel de meesten wel om de advertentie kunnen lachen, is er ook kritiek. Volgens sommigen maakt het mooie blondje van mannen een lustobject.

De vrijgezelle Zweedse maakt het weinig uit. Zij zoekt gewoon onderdak. Alicia vindt het zelfs geen probleem om het huishouden te doen terwijl haar nieuwe huisgenoot geen flikker uitvoert. Klinkt als de ideale vrouw...

 
 
 

Pensioenfondsen gaan investeren in windpark

APG, de grootste pensioenbeheerder van Nederland, wil investeren in windmolenparken op zee. Het fonds overweegt "enkele honderden miljoenen'' te steken in het windpark Borssele voor de kust van Zeeland. Dit bevestigde een woordvoerder van APG dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.

Aanvankelijk wees APG beleggen in windmolens op zee van de hand, omdat het de investeringsrisico's niet goed kon inschatten. Maar APG heeft de risico's nu beter in kaart kunnen brengen, door hierover informatie te delen met andere partijen die al ervaring hebben met windenergie. "Daardoor hebben we een beter beeld gekregen van de onzekerheden'', aldus een woordvoerder.

Investeren in windmolenparken past in het streven van APG beleggingen in duurzame energie de komende drie jaar te verdubbelen.

'Weinig vertrouwen in Trijntje Oosterhuis'

Nederlanders hebben er niet erg veel vertrouwen in dat Trijntje Oosterhuis dit jaar het Eurovisie Songfestival gaat winnen. Ons land staat namelijk op de 23e plek bij de bookmakers, weet De Telegraaf.

Voor elke ingezette euro op het nummer Walk Along van Trijntje keren Nederlandse wedkantoren 66 euro uit mocht Nederland het muziekfestijn winnen. De meeste gokkers denken wel dat ons land het tot de finale zal schoppen. Nederland, dat in de eerste halve finale op 19 mei moet aantreden, wordt naar verwachting negende. De beste tien gaan door naar de finale op 23 mei.

Zweden maakt de meeste kans op de winst dit jaar, denkt gokkend Nederland. Verder staan ook Italië, Estland, Slovenië, Finland, Australië en Noorwegen hoog op de lijst van de bookmakers. Toch hoeft de 23e plek van Nederland niet veel te betekenen. Vorig jaar stond Nederland met The Common Linnets bij de allereerste peilingen op de 20e plek. Uiteindelijk werden Ilse DeLange en Waylon tweede in Kopenhagen met hun lied Calm After the Storm.

In totaal doen dit jaar veertig landen mee aan de zestigste editie van het Eurovisie Songfestival, dat dit jaar plaatsvindt in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Zonsverduistering misschien niet te zien

De zonsverduistering is vrijdag misschien lastig te zien. Het kan vrijdag licht regenen. De passage van het regengebied gaat samen met dikke wolkenpartijen zodat er van de zonsverduistering weinig of niets aan de hemel te zien zal zijn, meldt dinsdag Weerplaza.

Het weerbureau zegt dat er nog hoop is omdat een 'bewolkingsverwachting' vier dagen vooruit doorgaans lastig is. Een kleine verandering in de bewegingssnelheid van de storing kan er voor zorgen dat de bewolking en regen daardoor toch wat later komen. In dat geval zullen het zuiden en oosten in ieder geval een deel van de verduistering kunnen zien.

Pakistan zet troepen in na christelijke rellen

De autoriteiten in Pakistan hebben dinsdag paramilitaire troepen ingezet om te voorkomen dat Pakistaanse christenen opnieuw aan het rellen slaan. De rellen van de afgelopen dagen, waarbij onder meer twee mensen in brand werden gestoken, waren een reactie op aanslagen op twee kerken in Lahore, die zondag aan zeventien mensen het leven kostten. De aanslagen waren het werk van de Taliban.

De troepen hebben zich dinsdag door de stad verspreid, zei de politiechef van Lahore. De laatste slachtoffers worden dinsdag begraven en iedereen die een van de diensten bijwoont zal worden onderworpen aan een rigoureuze veiligheidscontrole.

Na de aanslagen was het twee dagen onrustig in Lahore. Christelijke betogers blokkeerden wegen en raakten slaags met de politie. Twee betogers werden bij een van de blokkades aangereden en kwamen om. Ook elders in het land gingen woedende christenen de straat op. In de steden Faisalabad, Sargodha en Gujranwala werden wegen geblokkeerd. Christelijke scholen bleven maandag gesloten.

Politieauto's beschoten om arrestatie vriendin

De 26-jarige verdachte die maandagavond werd aangehouden omdat hij in Breda op politieauto's heeft geschoten was boos over de aanhouding van zijn vriendin. Zij was eerder op de dag aangehouden voor winkeldiefstal en de man had geëist dat ze zou worden vrijgelaten. De vrouw is inmiddels vrij. Haar vriend zit nog vast, maakte de politie dinsdag bekend.

De geparkeerde politieauto's werden beschoten bij het politiebureau in het centrum van Breda. De verdachte uit Etten-Leur werd later op de avond gearresteerd in Prinsenbeek.

Man die baby doodreed verdacht van doodslag

De man die vorige week in het Overijsselse Lutten een baby doodreed, wordt verdacht van doodslag. Hij wordt dinsdagmiddag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Het Openbaar Ministerie zal dan een verlenging van zijn voorlopige hechtenis met 14 dagen eisen. Dit heeft het OM dinsdagochtend laten weten.

De man uit Hardenberg reed donderdagavond een vader aan die met zijn kind aan het wandelen was. De verdachte reed door, maar meldde zich later bij de politie. Er is een alcoholtest afgenomen, maar de uitslag is nog niet bekend. De man wordt tevens verdacht van poging tot doodslag op de vader.

Huizenverkoop stijgt fors

De huizenverkoop in Nederland is in februari fors gestegen, zowel ten opzichte van januari als in vergelijking met februari vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die het Kadaster dinsdag publiceerde.

Vorige maand werden in totaal 11.697 woningen verkocht. Dat is een stijging van 23,9 procent ten opzichte van januari en 16,6 procent meer dan een jaar eerder. Zowel op maand- als op jaarbasis waren twee-onder-eenkapwoningen het meest in trek, met plussen van respectievelijk 36,1 en 17,5 procent. In beide vergelijkingsperioden was de belangstelling voor appartementen het kleinst, met een toename van 5 procent op maandbasis en een groei van 9,5 procent ten opzichte van februari vorig jaar.

Limburg kende als enige provincie een daling van het aantal transacties (min 4,9 procent) op jaarbasis. Drenthe spande de kroon met een stijging van 26,8 procent.

Advocaat in voetsporen Hiddink en Van Gaal

Dick Advocaat is de zevende Nederlandse manager die aan de slag gaat in de Premier League. De 67-jarige Hagenaar zet dinsdag zijn handtekening onder een contract voor de rest van het seizoen bij degradatiekandidaat Sunderland. Alleen Engeland, Schotland en Italië hebben meer trainers geleverd aan de Premier League, zo zocht Infostrada uit.

Advocaat treft met Louis van Gaal (Manchester United) en Ronald Koeman (Southampton) twee landgenoten in de Engelse topcompetitie. De Kleine Generaal is na Guus Hiddink en Van Gaal de derde (oud-)bondscoach van het Nederlands elftal die op avontuur gaat aan de andere kant van de Noordzee.

Ruud Gullit was in 1996 bij Chelsea de eerste Nederlandse trainer in de Premier League. Daarna volgden Martin Jol (Tottenham Hotspur en later Fulham), Hiddink (Chelsea) en René Meulensteen (Fulham). Sinds begin dit seizoen werken Van Gaal en Koeman in Engeland. Advocaat moet proberen om Sunderland in de Premier League te houden. De Black Cats spelen op 2 mei thuis tegen Southampton, de ploeg van Koeman.

Update 10:38 uur

Dick Advocaat heeft Zeljko Petrovic meegenomen naar Sunderland. De Montenegrijnse oud-voetballer gaat als assistent van de 67-jarige Hagenaar aan de slag bij Sunderland. De Engelse club uit de Premier League maakte de aanstelling van Advocaat en Petrovic dinsdag officieel bekend. De twee werkten vorig jaar samen bij de nationale ploeg van Servië, waar de Nederlander een paar maanden bondscoach was.

"Sunderland is een grote club en ik kijk heel erg uit naar deze uitdaging", zei de oud-bondscoach van het Nederlands elftal op de website van de Black Cats. "We moeten ons nu concentreren op de wedstrijd zaterdag tegen West Ham United. Ik kan niet wachten om te beginnen."

Dick Advocaat aan de slag bij Sunderland (Pro Shots/Jasper Ruhe)
Dick Advocaat aan de slag bij Sunderland (Pro Shots/Jasper Ruhe)

James met Cavaliers onderuit in Miami

De Amerikaanse topbasketballer LeBron James heeft met Cleveland Cavaliers een pijnlijke nederlaag moeten incasseren. Op bezoek bij zijn oude ploeg Miami Heat kon James de Cavaliers maandagavond niet naar een overwinning leiden. Onder aanvoering van de uitblinkende Dwyane Wade pakte Miami de winst: 106-92. Wade maakte 32 punten, zes meer dan James.

De 30-jarige superster van de NBA speelde de laatste vier jaar bij Miami Heat, waarmee hij twee kampioenschappen vierde. James keerde afgelopen zomer terug bij zijn oude liefde. De Cavaliers koersen weliswaar zonder problemen af op een plek in de play-offs, maar James en zijn ploeggenoten kregen in Miami toch een gevoelig tikje.

Golden State Warriors verzekerde zich als tweede ploeg na Atlanta Hawks van een ticket voor de play-offs, door winst op Los Angeles Lakers (108-105).

Overige uitslagen
Indiana Pacers - Toronto Raptors 98-117
Washinton Wizards - Portland Trail Blazers 105-97
Memphis Grizzlies - Denver Nuggets 92-81
Minnesota Timberwolves - Brooklyn Nets 106-122
Dallas Mavericks - Oklahoma City Thunder 119-115
Utah Jazz - Charlotte Hornets 94-66
Sacramento Kings - Atlanta Hawks 103-110
Boston Celtics - Philadelphia 76ers 108-89

'Jeugdcriminaliteit bewust overdreven door Teeven, Opstelten en PVV'

Volgens het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) is het veel minder erg gesteld met de jeugd dan ons vaak wordt voorgespiegeld. Terwijl er al jaren een dalende trend in de jeugdcriminaliteit wordt gezien, lijkt het in de beeldvorming juist alsof het helemaal misgaat met de jeugd.

Het idee dat de Nederlandse jeugd steeds crimineler en Nederland steeds onveiliger wordt is een krachtig beeld in de publieke opinie. Dit beeld is echter niet op de waarheid gebaseerd, volgens het WODC. 'De geregistreerde jeugdcriminaliteit is de afgelopen jaren afgenomen, maar de vraag is of deze positieve ontwikkeling wordt opgepikt door samenleving en politiek', aldus Nel Ruigrok van het WODC. En haar antwoord daarop is ’nee’.

Ruigrok stelt dat politici vaak belang hebben bij het in stand houden van het negatieve beeld. 'Politici als Ivo Opstelten en Fred Teeven hadden er belang bij om te doen geloven dat er veel jeugdcriminaliteit is. Zij zijn van de harde lijn en om draagvlak te creëren voor hun ideeën, werden incidenten uitvergroot. Zij hebben een belangrijke rol gespeeld bij de beeldvorming rondom jeugdcriminaliteit. Met de PVV, die pleit voor een keiharde aanpak van jeugdcriminaliteit, als gedoogpartner in 2011, prevaleren hierbij de politieke belangen boven de feiten.'

Ook vindt Ruigrok het nogal opmerkelijk dat het Ministerie van Veiligheid en Justitie de afgelopen jaren steeds vaker zélf de bron is van alarmerende berichtgeving rondom jeugdcriminaliteit. 'De bewindslieden van dit ministerie spreken ook sterk in bestraffende maatregelen en dragen op deze wijze bij aan het onveiligheidsgevoel onder de burgers, in plaats van een beeld te geven van de daadwerkelijke ernst van het probleem.'

Sensatiezucht en het verlangen naar clicks bij de media spelen echter ook een grote rol. 'Het publiek heeft een sterke behoefte aan nieuws over criminaliteit en media spelen hierop in. Met bovendien een sterkere focus op incidenten en weinig context zal dergelijke berichtgeving eerder leiden tot een groter onveiligheidsgevoel in de samenleving.'

Deze tieners hebben gewoon plezier
Deze tieners hebben gewoon plezier. (foto © Alex Prolmos)

Sharapova slaat Azarenka naar huis

Maria Sharapova heeft de achtste finales bereikt van het masterstoernooi in Indian Wells. De Russische tennisster, als tweede geplaatst op het Amerikaanse hardcourt, sloeg Victoria Azarenka maandagavond naar huis. De voormalige nummer één van de wereld uit Wit-Rusland moest met 6-4 6-3 buigen voor Sharapova.

De grootste verrassing in de derde ronde was de uitschakeling van Caroline Wozniacki. De Deense nummer vijf van de wereld moest met 6-4 6-4 buigen voor Belinca Bencic uit Zwitserland. Het achttienjarige talent vierde haar eerste overwinning op een tennisster uit de top vijf van de wereld. "Hier droomde ik als kind van", jubelde Bencic. "Het is heel onwerkelijk om zo'n goede speelster te verslaan. Een historisch moment, hier ben ik heel trots op."

Nintendo buigt voor mobieltjes en kondigt nieuwe console aan

Nintendo en DeNa, een van de grotere gameplatformen op de Japanse mobiele markt, kondigen vandaag aan dat ze een samenwerking aan gaan om Nintendo-franchises naar de smart devices te brengen.

Ze gaan samen games maken voor de mobiele markt. Tijdens de persconferentie gaf Iwata van Nintendo aan dat elke franchise in principe naar het nieuwe platform kan worden gebracht, er worden geen beperkingen opgelegd dat bijvoorbeeld Mario niet mag verschijnen. Het zullen geen ports zijn, omdat de besturing en beleving op smart devices volgens Nintendo geheel anders is. Het worden dus nieuwe games.

Nintendo benadrukt dat ze niet naar de mobiele markt gaan omdat ze hun geloof in hun eigen hardware verloren zijn, maar om hun markt te verbreden. Om die woorden kracht bij te zetten geeft Nintendo al de codenaam van hun nieuwe systeem aan: NX. Meer informatie komt er volgend jaar over dit Nintendo-syteem.

Nintendo en DeNA zijn van plan een online abonnementenservice te ontwikkelen voor smartphones en tablets, 3DS, Wii U en pc. De service moet in de herfst van 2015 al uitkomen, en wordt gebouwd met de ervaring die DeNa al heeft. Niet geheel toevallig is dat ook de einddatum van Club Nintendo, de oude service van Nintendo zelf.

Mario op iPhone (mock up) Mockup van Mario op iPhone

China wil WK voetbal binnenhalen

Om het voetbal in eigen land te promoten, wil China het WK binnenhalen. Dat staat in een ontwikkelingsplan dat het Aziatische land heeft geschreven. De Chinese president Xi Jinping, een fervent voetballiefhebber, heeft zijn handtekening onder het plan gezet. Wanneer China een gooi wil doen naar de WK-organisatie is nog onduidelijk. De komende twee WK's zijn al toegewezen aan Rusland (2018) en Qatar (2022), wat betekent dat China op zijn vroegst in 2026 het grootste voetbaltoernooi ter wereld kan binnenhalen.

Het land met de meeste inwoners ter wereld deed pas één keer mee aan het WK, in 2002. Om het niveau in China op te krikken, wil de nationale voetbalbond een uitgebreid competitiesysteem opzetten en de jeugd warm maken voor de sport. "Onze voetbal blijft achter bij de snelle ontwikkelingen in Azië en de rest van de wereld", schrijft de bond in het ontwikkelingsplan. Eén van de speerpunten is ook de aanpak van illegale goksyndicaten in het land. Het Chinese voetbal wordt al jarenlang achtervolgd door corruptie.

Sifan Hassan klopt Schippers

Atlete Sifan Hassan heeft Dafne Schippers verslagen in de strijd om een eretitel. De 22-jarige atlete is door pers en publiek uitgeroepen tot beste atlete van de maand februari, zo maakte het organiserende European Athletics bekend. Hassan liep vorige maand bij indoorwedstrijden in Stockholm de beste seizoenstijd op de 1500 meter. Haar 4.00,46 betekende tevens een nieuw Nederlands record. De geboren Ethiopische veroverde begin maart in Zürich de Europese titel op de 1500 meter.

In de maandelijkse verkiezing van de Europese atletiekfederatie kreeg Hassan de voorkeur boven de Britse meerkampster Katarina Johnson-Thompson en Schippers, die in februari al haar wedstrijden over 60 meter won. In Zürich pakte de sprintster uit Utrecht de Europese titel in een persoonlijke toptijd van 7,05 seconden. Het zou zomaar kunnen dat Hassan en Schippers eind deze maand ook weer de belangrijkste kandidaten zijn om tot beste atlete van maart te worden uitgeroepen.

Sifan Hassan atlete van de maand februari (Pro Shots/GEPA)
Sifan Hassan atlete van de maand februari (Pro Shots/GEPA)

Davis naar schaatsploeg Beslist.nl

Shani Davis zal volgend seizoen aansluiten bij de schaatsploeg beslist.nl. De 32-jarige Amerikaan heeft een mondeling akkoord met het team van Gerard van Velde.

"Er moeten nog een paar dingen gladgestreken worden, maar ik ga ervan uit dat het doorgaat", laat teammanager Yuri Solinger desgevraagd weten. "Het is eerst voor een jaar. Shani is dan 33 jaar, dus we gaan kijken hoelang hij nog wil en nog door kan gaan."

Davis liet tijdens de WK afstanden in Thialf, waar hij verrassend de wereldtitel won op de 1.000 meter, weten dat hij opzoek was naar een team. "Ik wil een team. Met een coach, een goede fysiotherapeut en goede schaatsers om mij heen."

Davis had jarenlang geen ploeg. In december sloot hij al even aan bij het team van onder anderen sprinters Michel en Ronald Mulder. "Ik denk dat er nog een goed seizoen in zit. Maar dan zal ik alles perfect moeten doen", aldus Davis tijdens het WK. "Te beginnen bij een goede zomer draaien. De basis is er namelijk wel, maar ik mis kracht en snelheid. Hoe ouder je wordt, hoe meer je die kwaliteiten moet bijhouden."

Er moet nog gesproken worden over hoe de samenwerking tussen Davis en zijn nieuwe ploeg er exact uit gaat zien. Solinger: "We willen van elkaars kracht gebruik maken. Shani zal niet volledig aansluiten bij de ploeg, maar ook niet volledig zijn eigen gang gaan. Het moet voor beiden een win-win situatie zijn."

Tijdens de WK sprint in Astana spraken Solinger en Kees Verpalen, directeur van Beslist.nl, al met Davis over de wensen, doelen en voorwaarden van het komende seizoen. Naar verwachting zullen tijdens de wereldbekerfinale in Erfurt de handtekeningen onder het contract worden gezet. De wereldbekerfinale, die aanstaand weekend plaats heeft, is de afsluiting van het internationale schaatsseizoen. 

Shani Davis naar schaatsteam beslist.nl (Pro Shots/Erik Pasman)
Shani Davis naar schaatsteam beslist.nl (Pro Shots/Erik Pasman)

Compilatie van de Tales of-reeks gespot op duitse Amazon

Op de duitse Amazon is een compilatie van Tales of Graces F en Tales of Symphonia Chronicles gespot. Bandai Namco heeft het nog niet officieel bevestigd.

Het is niet duidelijk of de compilatie ook nog buiten Europa verschijnt, maar meer informatie zou moeten komen. De compilatie bestaat uit drie games; Tales of Graces F, Tales of Symphonia en Tales of Symphonia 2: Dawn of the new World en zou op 27 maart moeten verschijnen.

Leraren in training om extremisme te herkennen

Leraren kunnen gratis trainingen krijgen om dreigende radicalisering onder hun leerlingen te herkennen. De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) en een speciale eenheid van het ministerie van Sociale Zaken biedt de trainingen aan.

Dat schrijven minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. De training is een van de maatregelen die ze noemen om scholen te helpen hoe ze mogelijk extremisme onder hun leerlingen herkennen en wat ze dan moeten doen.

Bussemaker is dinsdag in Parijs om met haar Europese collega's te praten over radicalisering onder jongeren en wat het onderwijs daartegen kan doen.

Hulpverleners arriveren op eilanden Vanuatu

Hulpverleners zijn er eindelijk in geslaagd om enkele van de meest afgelegen eilanden te bereiken in Vanuatu, de archipel die afgelopen weekeinde werd getroffen door cycloon Pam. Het voorlopige dodental, dat maandag op 24 uitkwam, is naar beneden bijgesteld naar elf. Volgens de Verenigde Naties zijn sommige slachtoffers twee keer geteld.

Hulporganisaties proberen al dagen het reddingswerk op gang te brengen, maar dat wordt bemoeilijkt door het slechte weer en de gebrekkige communicatie met de tientallen eilanden. "Er zijn meer dan tachtig eilanden in Vanuatu en op een goede, zonnige dag - buiten het cyclonenseizoen - is het al moeilijk om veel van die eilanden te bereiken", zei Colin Collett van Rooyen van hulporganisatie Oxfam. "Tot vandaag was het behoorlijk bewolkt, dus zelf surveillancevliegtuigen hadden moeite om met goede beelden terug te komen."

Volgens Collett van Rooyen is er dringend behoefte aan hulpvoorraden: medicamenten, drinkwater, voedsel en materialen om tijdelijk onderdak voor mensen te maken zijn allemaal nodig. Dinsdagmiddag slaagden hulpverleners erin met deze voorraden de eilanden Tanna en Erromango te bereiken. Deze twee eilanden lagen direct in het pad van de cycloon.

Financiële baas van Uber stapt op

De financieel directeur van het omstreden taxi-appbedrijf Uber vertrekt. Brent Callinicos wil volgens een verklaring meer tijd doorbrengen met zijn vrouw en kind.

Callinicos, die wel adviseur blijft, was in 2013 overgestapt van Google naar Uber. Sindsdien is het bedrijf in meer dan vijftig landen actief geworden. Uber is tientallen miljarden waard, maar is ook heel omstreden. Topman Travis Kalanick zei dat er geen vervanger voor Callinicos is benoemd, maar dat Gautam Gupta de financiële zaken waar zal nemen. Hij werkte eerder bij zakenbank Goldman Sachs.

Met Uber kunnen klanten via een app een taxi bestellen. Geregistreerde automobilisten zonder taxivergunning rijden mensen vervolgens van A naar B. In Nederland is de dienst UberPOP verboden.

Israël vandaag naar stembus

Israël gaat dinsdag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De partij van premier Benjamin Netanyahu staat in de peilingen enkele zetels achter op de Zionistische Unie, een centrumlinks verbond van twee oppositiepartijen. Het is echter nog maar de vraag wie er na de stembusgang in zal slagen een coalitie te vormen. Geen van beide partijen komt in de buurt van een meerderheid.

De economie was het belangrijkste onderwerp tijdens de campagne, maar de afgelopen dagen maakte Netanyahu een ruk naar rechts en legde hij vooral de nadruk op veiligheidskwesties. In een interview dat maandag werd uitgezonden sloot Netanyahu de vorming van een Palestijnse staat uit.

De premier zei dat elke concessie aan de Palestijnen de weg zal vrijmaken voor aanvallen op Israël door islamitische extremisten. "Iedereen die dat negeert heeft zijn kop in het zand. Links doet dat, ze steken keer op keer hun kop in het zand."

Toen Netanyahu werd gevraagd of dat dan betekent dat er geen Palestijnse staat komt als hij opnieuw premier wordt antwoordde hij: "Inderdaad." Nadat hij dinsdag zijn stem had uitgebracht herhaalde Netanyahu deze boodschap. Ook sloot hij een coalitie met de Zionistische Unie van Isaac Herzog uit.

Helden en schurken in nieuwe Flash- en Arrow-trailers

Het is tijd voor de laatste ronde; na een korte pauze keren deze week The Flash en Arrow terug op de Amerikaanse tv. Om dat te promoten heeft The CW een set trailers voor beide series vrijgegeven, en die zitten bomvol helden en schurken.

De opvallendste punten? Brandon Rouths The Atom zit in beide trailers, net als Black Canary en haar vader; het is duidelijk dat de series elkaar op de voet blijven volgen en dat die ene Arrow/Flash crossover eerder dit jaar niet de enige gezamenlijke inspanning was. Verder laait het conflict tussen de Flash en zijn tegenpool verder op, lijkt Oliver Queen geen keuze te hebben met betrekking tot het aanbod dat hij kreeg van Ra's al Ghul, en is er in beide series voorlopig voldoende actie.

Het spreekt voor zich dat deze trailers spoilers kunnen bevatten voor wie nog niet bij is met The Flash t/m aflevering 14, en Arrow 3 t/m aflevering 15.

Hoewel beide series alweer over de helft van hun seizoen zijn in de VS, wordt The Flash nog niet in Nederland uitgezonden en heeft Veronica een pauze ingelast voor Arrow, waarmee de achterstand nog verder oploopt. Arrow is vanaf 29 maart weer op Veronica te zien.

Pinterest 11 miljard dollar waard

De sociale netwerksite Pinterest heeft 367 miljoen dollar opgehaald bij een investering door financiers. Met die financieringsronde wordt het bedrijf gewaardeerd op circa 11 miljard dollar (10,4 miljard euro), zo maakte Pinterest bekend.

De laatste keer dat het bedrijf geld ophaalde in een financieringsronde, in mei vorig jaar, kreeg het bedrijf een prijskaartje opgehangen van 5 miljard dollar. Mogelijk krijgt het vijf jaar oude Pinterest nog een extra investering van 211 miljoen dollar.

Koerden nemen het op voor Nederlandse sergeant

De Koerdische strijders (peshmerga's) in Noord-Irak koesteren geen enkele wrok tegen de Nederlandse sergeant die begin maart per ongeluk een van hen neerschoot. Dat vertelt de advocaat van deze sergeant, Michael Ruperti, aan het ANP.

De instructeur werd na het schietongeluk op een trainingslocatie bij Arbil in Irak terug naar Nederland gebracht. Hij wordt verdacht van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

"De peshmerga's begrijpen hier niets van", benadrukt Ruperti. "Volgens hen ging het om een ongeluk. Mijn cliënt heeft nooit bewust geschoten om hen te raken, daar zijn ze van overtuigd. Ze waren aan het oefenen op het vechten in dichtbevolkt oorlogsgebied. Daarbij werd schieten nagebootst. De peshmerga's hebben laten weten dat ze er geen probleem mee hebben als de sergeant zijn missie bij hen afmaakt."

Defensie sprak eerder van een "ongecontroleerd schot'' van een Nederlandse militair. De marechaussee deed ter plaatse onderzoek. De sergeant moet in Nederland nog door de marechaussee worden ondervraagd, aldus Ruperti. Naar verwachting gebeurt dat binnenkort.

De Nederlandse trainers geven sinds februari een basiscursus aan Koerdische peshmerga's, die met de Iraakse strijdkrachten vechten tegen Islamitische Staat. De cursisten leren hoe ze terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) op de grond kunnen bestrijden. Tijdens de opleiding komen dingen als schietvaardigheid en gewondenverzorging onder gevechtsomstandigheden aan bod.

De trainingsmissie is een onderdeel van de Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen IS. Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen voeren al maanden luchtaanvallen uit op IS-doelen in Irak. In de Iraakse hoofdstad Bagdad trainen Nederlandse militairen Iraakse speciale eenheden.

Hardenberg beslist over opvang asielzoekers

De gemeenteraad van Hardenberg beslist dinsdag of ongeveer duizend asielzoekers vanaf midden dit jaar worden gehuisvest in noodgebouwen op een industrieterrein in de gemeente. Als de raad akkoord gaat, wordt het terrein in de zomer gereedgemaakt.

Het college van Hardenberg besloot tot deze opvanglocatie na een spoedverzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De opvang is bedoeld voor een periode van vijf jaar. Het gaat om een terrein van 40.000 vierkante meter dat in bezit is van de gemeente.

"Vanwege het belang van een goede verhouding tussen het aantal asielzoekers en het aantal inwoners, heeft een opvanglocatie nabij Hardenberg, als grootste kern binnen de gemeente met bijna 19.000 inwoners, onze voorkeur", zo staat in het collegevoorstel dat eerder werd gedaan.

De gemeente heeft nog geen opvanglocatie voor asielzoekers. Het COA heeft gezocht naar bestaande gebouwen maar vond niets dat geschikt is, meldde de organisatie in een brief aan de gemeente. Het terrein waar de noodgebouwen komen, is onderdeel van bedrijvenpark Heemserpoort en is nu nog onbebouwd.

Vonnis voor verdachte bestelen daklozenkrant

De rechtbank in Utrecht velt dinsdag het vonnis over ex-PvdA'er Bert van der Roest, omdat hij volgens het Openbaar Ministerie de Utrechtse daklozenkrant Straatnieuws voor tienduizenden euro's heeft bestolen. De aanklager eiste eerder bij de rechtbank daarom een werkstraf van 240 uur en een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf tegen hem.

Hoeveel geld de Utrechter in 2012 en 2013 in zijn zak heeft gestoken, bleef tijdens de behandeling van de zaak onduidelijk. Van der Roest zei tegen de rechter dat hij ongeveer 22.000 euro verduisterde en dat hij dat bedrag vrijwel helemaal heeft terugbetaald. Het bestuur van Straatnieuws zegt 43.000 euro te missen en het OM houdt het op zo' n 60.000 euro die is verdwenen. Het verschil zit in boekhoudkundige berekeningen.

Van der Roest 'leende' vanaf 2012 geld uit de kas van het Straatnieuws. Hij was op dat moment bezig met een solovoorstelling over de ziekte van Alzheimer en verwachtte daar veel inkomsten van. Maar die bleven uit.

'Hockeygluurder' Luigi C. hoort straf

'Hockeygluurder' Luigi C. hoort dinsdag welke straf hij krijgt voor het heimelijk filmen van honderden jonge hockeymeisjes en het bezit van grote hoeveelheden kinderporno. Tegen de 46-jarige man is vier jaar celstraf geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk.

C. heeft bekend dat hij met een in een locker verborgen camera heeft gefilmd in de kleedkamers van de Wassenaarse hockeyclub HGC en de Haagse club HDM. De meeste gefilmde meisjes waren in hun tienerjaren.

C. begon al in 1999 met filmen bij HDM en ging daar later mee door bij HGC. De laatste opnames dateren van 2014. In totaal maakte hij zeker 116 films in de kleedkamers. Het OM schaart een behoorlijk aantal van die films onder kinderporno.

De in Wassenaar woonachtige C. filmde niet alleen in kleedkamers; ook buurmeisjes waren niet veilig. Die filmde C. in hun eigen tuin of kamer vanuit zijn zolderkamerraam van het huis van zijn ouders, bij wie hij zijn hele leven heeft gewoond.

C. heeft spijt betuigd en hij wil na zijn verblijf in de cel graag weer terug naar zijn ouders.

'Prins Harry stopt ermee'

De Britse prins Harry stopt in juni met zijn werk bij het leger. Dat heeft hij dinsdag gemeld. Eind februari ging al het gerucht dat Harry na tien jaar zou stoppen. In een verklaring laat de vierde in lijn van troonopvolging in Groot-Brittannië weten dat het een "heel moeilijke beslissing" was.

"Wat ik de afgelopen tien jaar heb meegemaakt, zal voor de rest van mijn leven bij me blijven. Daarvoor zal ik altijd heel erg dankbaar zijn", staat in een verklaring van Harry.

Hij diende onder meer twee keer in Afghanistan en vloog in Apache-helikopters.

Prins Harry stopt bij het leger
Prins Harry stopt bij het leger (Foto: ANP)

Obama: 'IS is onbedoeld gevolg van onze invasie'

Amerikaanse president Barack Obama heeft in een interview met VICE News gezegd dat Islamitische Staat (IS) 'een onbedoeld gevolg' en een 'directe uitloper van al-Qaeda in Irak' is. Verder geeft Obama toe dat de haatbaardengroep 'is ontstaan uit onze invasie' in dat land.

Verder voegt Obama daaraan toe dat hij ervan overtuigd is dat 'het kankergezwel IS' wordt teruggedrongen. Hij is wel bezorgd dat als IS wordt verslagen, het onderliggende probleem niet is verholpen.

Ook zegt hij dat jongeren geen toekomst en perspectief hebben als ze zich aansluiten bij IS. 'Een jonge man die daar opgroeit heeft geen opleiding en geen vooruitzichten voor de toekomst. Hij kijkt rond en de enige manier waarop hij respect kan krijgen is door een strijder te worden', aldus de president.

'David Arquette valt Justin Bieber aan'

Justin Bieber vierde afgelopen weekend zijn 21ste verjaardag in Las Vegas, maar een agressieve David Arquette moest buiten worden gezet om de feeststemming niet te verpesten. Dat meldt New York Post.

"Hij praatte achter de rug van Justin Bieber om", meldt een ooggetuige van het feestje in een suite in het bekende Caesars Palace waar de 43-jarige acteur ook bij was. "Justin hoorde wat David zei en heeft hem zijn suite uitgegooid. Een vriend hielp daarbij omdat er geen beveiliging aanwezig was."

Een boze Arquette wist vervolgens zijn weg weer naar binnen te vinden. "Hij stormde op Bieber af om hem te lijf te gaan. Er was een confrontatie, maar andere feestgangers kwamen tussen beiden. David werd toen voorgoed buitengezet."

LEGO komt misschien tot leven

Warner Bros. is bezig met een LEGO toys-to-life spel dat later dit jaar uit zou moeten komen, zegt een anoniempje die het project kent. De titel die volgens de geruchten gemaakt wordt door Traveller's Tales wordt een directe concurrent van Skylanders en Disney Infinity. Naast de videogame zouden er nieuwe LEGO-poppetjes uitkomen met een NFC-chip, waardoor je desbetreffende poppetjes in de videogame kunt laden om het zo tot leven te brengen op televisie en daarna kunt gebruiken om de game te spelen.Warner Bros. ontkent natuurlijk alles.

De vraag of er zulke poppetjes zouden komen is in een eerder interview al ter sprake gekomen. Toen zei Tim Willeman van Traveller's Tales dat de studio "altijd probeert de grenzen te verleggen" met de LEGO-franchise, om daarna aan te geven dat er misschien nog nieuws zou komen. In ieder geval komen er dit jaar twee LEGO-games uit. In juni gaan we met LEGO door alle films van Jurassic Park, inclusief de laatste film Jurassic World die rond dezelfde periode moet uitkomen, en in de herfst komen The Avengers van Marvel weer eens terug in de vorm van LEGO.

SGP wil geld tegen vreemdgaan

De SGP roept mensen op geld te geven voor een publiekscampagne tegen overspel. Met teksten op billboards in het hele land wil de partij reclame maken voor de waarde van trouw in relaties.

Dat kondigde partijleider Kees van der Staaij maandagavond aan in het televisieprogramma Pauw. Ook komt er een website waarop wordt verwezen naar adviezen om relaties ,,te verfrissen en te versterken''. Van der Staaij wil de campagne financieren via crowdfunding. Hij denkt 150.000 euro nodig te hebben. Maar het liefst heeft hij twee of drie keer zoveel om een ,,helder en krachtig maatschappelijk tegengeluid'' te geven.

Kendra Wilkinson wil van jetsers af

Kendra Wilkinson overweegt een borstverkleining om haar imago als Playboy-model van zich af te schudden. Dat vertelt ze aan Daily Mail.

"Mijn lichaam was er om mannen te plezieren, maar mijn lichaam is nu van mij", zo legt Wilkinson uit. "Alles wat mannen willen zien is een lichaam dat hun ogen pleziert, vooral in mijn geval omdat ik uit de Playboy-wereld kom." De moeder van twee kinderen vindt het alleen maar prettig als mannen haar tegenwoordig niet meer interessant vinden: "Dat is mooi want dat betekent dat mijn Playboy-imago aan het verdwijnen is."

Zelf overweegt de 29-jarige televisiepersoonlijkheid een handje te helpen om haar fysieke aanblik te veranderen. "Ik heb het gevoel dat ik gevangen zit in een lichaam dat niet meer bij me past. De persoon die ik vandaag ben, is niet het type persoon met grote borsten. Ik zit gevangen in dit lichaam. Daarom denk ik aan een borstverkleining." Vooral de komst van haar dochter veranderde haar kijk op haar lichaam. "Toen ik borstvoeding gaf was het moeilijk om mijn borsten anders te beschouwen dan als melk en vet."

Dodelijk verleden 28

Karl ging verder.
‘Neem alles in je op en als je het niet kunt onthouden, schrijf het dan op en bewaar het veilig, die aantekeningen.’
‘Luister even, Karl, ik ben geen geheim agent. Het klinkt allemaal wel spannend, maar ik denk niet zoals jullie, vecht ook niet als jullie. Ik kan mijzelf amper verdedigen.’
‘Het komt goed, je bent slim genoeg om geen domme dingen te doen. Neem alles in je op, maak een plattegrond van dit schip.’

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1049
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.