Importpuppy's in de doofpot

Honderden verwaarloosde puppy's uit het Oostblok worden wekelijks naar Nederland gebracht. Het probleem speelt al langer maar is blijkbaar in de vergetelheid geraakt. Politici van de PvdA en de PvdD waren verbaasd en stelden kamervragen. Omroep Brabant deed onderzoek naar de illegale puppyhandel en kwam tot de ontdekking dat Brabant het walhalla van illegale dierenhandel is.

Het Brabantse medium ondervroeg twintig dierenartsen in Noord-Brabant. De dierenartsen worden elke dag geconfronteerd met dierenleed en zijn het beu. De malafide handel start in Oost-Europa, waar puppy's worden gefokt in grote boerderijen zonder aandacht of daglicht. Via bestelbusjes en vrachtwagens worden de viervoeters naar Nederland vervoerd. 

Dierenmaffia

Door de stressvolle reis sterft een deel van de puppy's tijdens de reis. Na aankomst wordt er gesjoemeld met inentingen en hondenpaspoorten. Op deze manier worden eventuele ziektes verborgen. De puppy's komen via een handelaar of internet bij de consument terecht, die vervolgens helemaal niet weet waar het diertje vandaan komt. Volgens een dierenarts kun je zelfs van een dierenmaffia spreken. Doordat er veel geld wordt verdiend met de dierenhandel, worden er zelfs dierenartsen bedreigd. Dit vertelde de dierenarts aan Omroep Brabant. 

De importpuppy's brengen veel gevaren met zich mee. Door het gesjoemel met inentingen en paspoorten, kan de viervoeter allerlei ziektes met zich mee dragen. De internationale dierenbeschermingsorganisatie VIER VOETERS riep consumenten al eerder op om geen goedkope puppy's te kopen via onbetrouwbare bronnen. Via een formulier kunnen gedupeerden malafide hondenhandel melden. 

Politiek verbaasd

Tjeerd van Dekken en Henk Leenders van de PvdA stelden schriftelijke vragen aan Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken. De PvdA'ers stelden vragen omdat Omroep Brabant naar buiten bracht dat Brabant het epicentrum van dierenhandel is. In de brief vroegen de politici zich vooral af op welke manieren er op illegale puppyhandel wordt gecontroleerd en welke risico's importpuppy's vormen voor eigenaren en andere mensen en dieren. Daarnaast wil de partij dat het kabinet vervolgstappen neemt om de malafide praktijken stoppen. 

Dion Graus van de PVV dient aanstaande donderdag een motie in om de dierenpolitie meer mogelijkheden te verschaffen. De PVV'er heeft dit probleem sinds 2006 verscheidene keren aangekaart en pleit voor meer controles door vliegende brigades aan de grens. Volgens Graus was dit in het verleden effectief.

De Partij voor de Dieren was verontwaardigd. Fractievoorzitter Marianne Thieme gaat mondelinge vragen stellen. Partijlid Marco van der Wel wil meer dierenpolitie en een algeheel verbod op dierenhandel op Marktplaats.

Doofpot

Na de berichtgeving van Omroep Brabant was politiek Den Haag verbaasd. Het probleem speelt echter al jaren in Nederland en is bij diverse belangenorganisaties zoals de Hondenbescherming bekend. Dagblad de Limburger deed medio 2014 onderzoek naar de illegale puppyhandel en kwam tot de ontdekking dat Zuid-Nederland het centrum van de hondenmaffia was.

Ineke van Herwijnen is directeur van de Hondenbescherming en meldde vorig jaar aan De Limburger dat het wegvallen van de grenscontroles geen zicht meer geeft op de import. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming zei toentertijd niet de mankracht te hebben om de grens constant te bewaken. 

Legbatterijhonden kopen

De pups die via het Oostblok ons land binnenkomen, sterven in 20% van de gevallen voordat zij zes maanden oud zijn. Als je zelf niet het risico wil lopen dat je een legbatterijhond uit het Oostblok koopt, dan kun je de speciale checklist op deze website gebruiken.