FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 25 februari 2015

'ME verzamelt zich bij bezet Maagdenhuis'

Voorzitter Louise Gunning van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam is woensdagavond naar het Maagdenhuis gekomen. Ze riep de studenten, die momenteel het pand bezetten, op naar huis te gaan. Gunning stelde de studenten voor om donderdag in debat te gaan.

"Als jullie democratisch zijn, dan nemen jullie geen bezit van andermans eigendom. Ik sta niet toe dat jullie bezit nemen van dit pand", zei Gunning.

Update 23.55 uur
Volgens AT5 hebben de bezetters van het Maagdenhuis na een oproep via de zender telefonisch met burgemeester Eberhard van der Laan gesproken. Hij zou ter plaatse met hen willen praten. Getuigen melden dat de Mobiele Eenheid is gesignaleerd bij het nabijgelegen Singel. Maar het is onduidelijk of dat met de bezetting te maken heeft. Het zou ook verband kunnen houden met de mogelijke komst van AS Roma-fans naar de hoofdstad. Die club speelt donderdag in Rotterdam tegen Feyenoord.

Toenemende tekorten door truckersstaking Brazilië

Door een truckersstaking die al een week aanhoudt beginnen in Brazilië tekorten aan diesel en benzine en andere goederen te ontstaan. De vrachtwagenchauffeurs willen lagere brandstofprijzen en toltarieven. Ook willen ze dat vrachttarieven niet meer op basis van gewicht, maar op basis van af te leggen afstanden worden berekend.

Op veel plaatsen hebben vrachtwagenchauffeurs wegen geblokkeerd. Hierdoor zijn problemen ontstaan bij de aflevering van benzine en diesel, alsook sojabonen, melk en vlees. De export van suiker, koffie, sinaasappelsap, vlees en soja loopt nog geen gevaar omdat de opslagloodsen in de havens nog goed gevuld zijn.

Diplomaten in Delhi krijgen schone lucht

De huizen en kantoren van medewerkers van de EU-delegatie in Delhi worden voorzien van luchtzuiveringsinstallaties. Dat meldden Indiase media woensdag.

De miljoenenstad in India is berucht om de slechte luchtkwaliteit. Volgens het hoofd van delegatie van de EU in het land, João Cravinho, zijn daarom maatregelen nodig om de veiligheid van medewerkers te waarborgen.

"Onze collega's in de delegatie doen marktonderzoek om het beste product te vinden", zei Cravinho tegen The Times of India. Hij zei zich zorgen te maken omdat uit een recent rapport bleek dat Delhi 'vervuilder is dan Peking'.

Dat komt volgens de diplomaat onder meer doordat Delhi steeds vervuilder wordt, terwijl de Chinezen maatregelen nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren. "In China wilden ze het probleem aanpakken en kwamen ze met nieuwe beleidsmaatregelen. Ik hoop dat ze hier in India hetzelfde doen."

Cravinho benadrukte dat de strijd tegen vervuiling niet hopeloos is. "De Rijn, de Donau en de Theems waren erg vervuild. We hebben ze schoongemaakt over een periode van vijftig tot zeventig jaar", zei de diplomaat tegen de krant. Het reinigen van het water in de Gangesrivier is dus ook mogelijk.

Eerder nam de delegatie van de Verenigde Staten al maatregelen tegen de luchtvervuiling. De Amerikanen zouden volgens een bedrijf in Chicago onlangs 1800 draagbare luchtzuiveringsapparaten hebben gekocht voor de bescherming van medewerkers.

Voorlopig geen nieuw geld voor Grieken

Het Europese steunprogramma voor Griekenland wordt weliswaar verlengd, maar dat betekent niet dat de Grieken nu op korte termijn weer geld krijgen van de andere eurolanden. Het geld uit eerder toegezegde leningen komt pas vrij als de beloofde hervormingen en bezuinigingen zijn doorgevoerd. Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei dat woensdag in de Tweede Kamer.

Griekenland staat wat Europese leningen betreft 'al heel lang droog', aldus Dijsselbloem. 'Ze krijgen pas weer geld als ze een programma succesvol hebben afgerond. En dat is nog niet het geval en zal ook niet op korte termijn zo zijn. Dat Griekenland in maart geld nodig heeft, is een verantwoordelijkheid voor de Griekse regering.' Hij hoopt dat de nieuwe regering erin slaagt de belastinginkomsten weer op gang te krijgen.

EU dreigt met nieuwe sancties om Oekraïne

De Europese Unie zal niet aarzelen nieuwe sancties tegen Rusland en de separatisten in het oosten van Oekraïne te treffen als het jongste vredesakkoord sneeft. Dat heeft EU-raadsvoorzitter Donald Tusk woensdag gezegd in het Europees Parlement.

"Aanvullende sancties blijven op de tafel. Wij moeten voorbereid zijn op iedere ontwikkeling - ten goede of ten kwade", zei Tusk.

De wapenstilstand die op 15 februari inging is volgens Tusk ongeveer achthonderd keer geschonden.

De EU heeft reisverboden ingesteld en tegoeden bevroren van 151 personen en 37 entiteiten en economische strafmaatregelen afgekondigd tegen Rusland.

De Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius heeft gezegd dat de aanhoudende gevechten in Oekraïne zich niet verder mogen uitbreiden, met name niet bij de havenstad Marioepol.

In het Europees Parlement gingen stemmen op voor hardere maatregelen tegen de Russische president Vladimir Poetin. "Om verdere inbreuken op Minsk II te voorkomen moeten wij nu handelen en een nieuwe set sancties voorbereiden die wij direct kunnen instellen als deze Russische agressie voortduurt", zei Guy Verhofstadt van de liberale fractie ALDE.

Deelneemster Next Top Model doodgeschoten

Een deelneemster aan het 21e seizoen van America's Next Top Model is dinsdag doodgeschoten. Dat meldt TMZ woensdag.

Volgens de entertainmentwebsite gaat het om Mirjana Puhar. Bij de schietpartij zouden in totaal drie mensen om het leven zijn gekomen. De politie heeft inmiddels een 19-jarige man opgepakt, die wordt verdacht van drievoudige moord met voorbedachten rade.

De 19-jarige Puhar was op het moment van de schietpartij bij haar vriend Jonathan Alvarado (23) thuis, in de stad Charlotte (North Carolina). Een bron bevestigt aan TMZ dat zij een van de drie slachtoffers is. Het derde slachtoffer zou de 21-jarige huisgenoot en beste vriend van Jonathan zijn. Puhar zou net bij de twee mannen zijn ingetrokken.

In het huis zouden schoten zijn gehoord, waarna een vriend van de drie poolshoogte ging nemen. Hij vond de lichamen van Mirjana en haar vriend Jonathan en belde de politie.

Puhar was deelneemster aan het 21e seizoen van America's Next Top Model, dat vorig jaar werd uitgezonden. Ze werd in de tiende uitzending door de jury, onder wie presentatrice en producente Tyra Banks, naar huis gestuurd.

Sportblog: Billenknijpen & de nieuwste wintersport

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

11-jarige met Down-syndroom maakt Doelpunt van de Maand in Schotland
De 11-jarige Jay Beatty zag afgelopen weekend een droom in vervulling gaan. Op 17 januari mocht hij in de rust van het duel tussen Hamilton en Celtic een penalty nemen, die onder luid applaus van het publiek werd gemaakt. Op zich niets bijzonders zul je denken, maar Jay heeft het Syndroom van Down.

Niet veel later maakte de Schotse voetbalbond echter bekend de treffer op te nemen in de strijd om het Doelpunt van de Maand voor januari. Jay troefde de concurrentie uiteindelijk met groot gemak af. Toen Jay te horen kreeg dat hij had gewonnen, was hij uiteraard enorm blij.


De droom van Jay Beatty ging in vervulling (Bron: YouTube)

Ophef rond billenknijpposter E3 Harelbeke
In 2013 zorgde Peter Sagan voor de nodige ophef door rondemiss Maja Leye in de billen te knijpen op het podium van E3 Harelbeke. Wekenlang werd de actie van Sagan besproken. De één zag er een onschuldig geintje in, de ander zag er een seksistische actie in. De organisatie van de wielerwedstrijd dacht dat het tijd was op dit alles weer eens op te rakelen met de nieuwe poster:

En uiteraard steekt de kritiek meteen de kop op. Vrouwenorganisaties waren er als de kippen bij. "Dit is flauwe onderbroekenlol", aldus nationaal secretaris Vera Claes van de progressieve vrouwenbeweging Zij-kant. Zij krijgt bijval van Femma. "Er moet een wielerwedstrijd worden gepromoot, geen lingerieshow", reageert adjunct-directeur Riet Ory, die de campagne ‘seksistisch en vernederend’ noemt tegenover sportwereld.be.

"De organisatoren gaven ons de instructie de aandacht te trekken, het liefst met iets ­pikants", laat Jan Pauwels van het West-Vlaamse ontwerp­bureau C-Design, dat de poster ontwierp, weten. "Je moet niet choqueren, maar je moet ook niet braaf blijven. Dan gaat je campagne onopgemerkt voorbij." Volgens de organisatie zouden slechts vijf op de duizend mensen zich aan de poster storen en met die vijf kun je geen rekening houden. Ze willen er trouwens ook echt geen twijfel over laten bestaan waar de oorsprong van de poster ligt:

Arantxa Sanchez Vicario is al haar miljoenen kwijt
Gedurende haar tennisloopbaan sloeg Arantxa Sanchez Vicario zo'n 45 miljoen euro bij elkaar. Dat deed ze onder andere door 26 WTA-toernooien en vier Grand Slams te winnen. Maar de Spaanse zegt nu totaal aan de grond te zitten. De Spaanse fiscus wil nog 3,5 miljoen euro van de voormalig nummer één van de wereld omdat ze vinden dat ze de belasting ontdoken heeft. Maar Sanchez zegt dat niet te kunnen betalen door financieel wanbeheer van haar vader, broer en een advocaat.

Wakeskaten, de nieuwste wintersport
Wat te doen als je bijna alle sporten al gezien hebt? Er zelf eentje bedenken natuurlijk. De Amerikaan Brian Grubb kwam op het idee om te wakeskaten, een combinatie van snowboarden, wakeboarden en skateboarden. Hij rijdt op een board waarop hij niet vastgegespt is.

De ideale locatie voor de sport is een meanderende kreek bijgenaamd 'Dragon's Tail' in Bjelasnica, dichtbij de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Voortgetrokken door een mobiele lier laat Grubb zien dat zijn sport niet voor watjes is.


Wakeskaten! (Bron: YouTube)

Dortmund-trio met mondkapje in vliegtuig
Borussia Dortmund neemt met het oog op de derby van zaterdag tegen Schalke 04 geen enkel risico. Kevin Kampl, Neven Subotic en Shinji Kagawa kampen met maag- en darmklachten en stapten woensdag in Turijn het vliegtuig in met een mondkapje op. De reis naar het vliegveld, een dag na het met 2-1 verloren Champions Leagueduel met Juventus, had het drietal gescheiden van de groep afgelegd.

Kampl en Subotic werden dinsdag ziek en waren niet beschikbaar voor het duel. Kagawa bleef op de bank. "Ik hoop niet dat er meer spelers besmet zijn", had coach Jürgen Klopp voor het duel al aangegeven. Wij vinden het niet misstaan:

Peter Sagan kan ook golfen
Dat Peter Sagan een kunstenaar op de fiets is, is algemeen bekend. Hij voerde meermalen een wheelie uit, zelfs zonder handen bergop. Dat de Slowaak ook kan golfen is deze winter aan het licht gekomen. Als wielrenner bij Tinkoff-Saxo gaat dit uiteraard per fiets. Samen met trialbiker Vittorio Brumotti weet hij de balletjes aardig richting de hole te krijgen, maar of de eigenaar van de golfbaan blij is met de fietssporen? Wij betwijfelen het.


Sagan kan alles blijkt maar weer (Bron: YouTube)

Broers Cannavaro horen celstraf eisen
De broers Fabio en Paolo Cannavaro moeten vrezen voor een gevangenisstraf zo laat Novum weten. De 41-jarige Fabio, tegenwoordig trainer van het Chinese Guangzhou Evergrande, heeft volgens Italiaanse media een celstraf van tien maanden cel horen eisen, omdat hij in het verleden in eigen land een huis heeft betreden dat door de autoriteiten in beslag is genomen. De 33-jarige Paolo, speler van Sassuolo, verdwijnt mogelijk zes maanden achter de tralies, Fabio's vrouw Daniela hoorde vier maanden eisen.

De oudste Cannavaro, voormalig speler van Juventus en Real Madrid, wordt door de Italiaanse justitie vervolgd voor belastingontduiking. Inmiddels is al 1 miljoen euro aan goederen van de voormalig Italiaans international in beslag genomen. Ook een 180 duizend euro kostend jacht is nu in handen van justitie. Alle drie de verdachten zijn tegen de uitspraak in beroep gegaan en blijven daardoor voorlopig op vrije voeten.

Orica-GreenEdge maakt weer grappige muziekvideo
De mannen van de wielerploeg van Orica-GreenEdge staan bekend om hun hilarische muziekvideo's. Eerder brachten ze al hun eigen versies uit van Call Me Maybe van Carly Rae Jepsen, A Sky Full Of Stars van Coldplay en All Night Long van AC/DC. Deze keer moest Uptown Funk van Mark Ronson en Bruno Mars eraan geloven. Tijdens de hoogtestage in Zuid-Afrika werd het juweeltje in elkaar gezet met onder andere Luke Durbridge, Michael Hepburn en ploegleider Matt White.

"We hebben deze video gemaakt met de hulp van kinderen hier in het dorpje Graskop, met bewoners van een oude mijnstad, Pilgrim’s Rest en met het personeel van het resort waarin we verblijven." Zo vertelde cameraman Dan Jones.


Orica-GreenEdge op z'n best (Bron: YouTube/Orica-GreenEdge)

Nederlanders Italië collecteren voor fontein

De Nederlandse gemeenschap in Italië zamelt geld in voor de restauratie van de gehavende Barcaccia-fontein, die door Feyenoordfans is vernield. Dat maakte de vereniging Salviamo La Barcaccia (Red de Lekkende Boot) woensdag bekend.

Met deze actie willen de Nederlanders hun betrokkenheid tonen met het herstel van de fontein en met het behoud van het cultureel erfgoed in Rome. De vereniging heeft al contact opgenomen met de gemeente Rome. De vereniging wil door middel van sociale media fondsen werven in binnen- en buitenland, aldus woordvoerster Mariëlle van der Marel.

Als Nederlandse heeft ze in Rome zelf geen last gehad van vervelende reacties van Italianen. "Ik heb het persoonlijk niet meegemaakt. Ik kreeg zelfs van iemand een kopje koffie aangeboden, omdat ik mij begaan toonde. Maar in de sociale media heb ik gelezen dat anderen wel vervelende reacties kregen."

Drie jihadisten opgepakt in VS

De Amerikaanse autoriteiten hebben woensdag drie mannen opgepakt die van plan waren naar Syrië af te reizen om zich aan te sluiten bij de groep Islamitische Staat. Mocht dat niet lukken dan wilde een van hen een aanslag plegen op president Barack Obama of een bom laten ontploffen op Coney Island, aldus de federale politie.

Het gaat om drie inwoners van Brooklyn in New York. Een heeft de Kazachse nationaliteit en twee zijn Oezbeken. De 19-jarige Achror Saidachmetov werd op de luchthaven JFK opgepakt waar hij aan boord wilde gaan van een vlucht naar Istanbul; de 24-jarige Abdoerasoel Hasanovitsj Joerabojev had een ticket om volgende maand naar Istanbul te vertrekken en werd opgepakt in Brooklyn en de 30-jarige Abror Habibov werd opgepakt in Florida.

Joerabojev was de autoriteiten in augustus opgevallen toen hij op een Oezbeekse website die de ideologie van IS uitdraagt te kennen gaf martelaar te willen worden. Hij had Saidachmetov, die voor Habibov werkte, als een vriend en geestverwant geïntroduceerd.

De duurste chocoladereep ter wereld

Chocolade, voor velen het ultieme genot op eetgebied en we kopen het dan ook graag. De reep van het chocolademerk To'ak zal helaas alleen voor een enkeling zijn weggelegd met een oplage van slechts 574 stuks, en natuurlijk de prijs.

Het bedrijf verkoopt namelijk een een reep -al kinkt dit wat oneerbiedig gezien de prijs- voor het luttele bedrag van $260,- per stuk, omgerekend een kleine €230,-. Voor dit bedrag verwacht je een gigantische reep, maar het reepje blijft steken op 42,5 gram. Een kilo hiervan gaat je dus een slordige €6000,- kosten. Ter vergelijking, hiervan kun je momenteel ook zo'n 13 kilo zilver kopen.

Duurste chocolade (Foto: To'ak)
Duurste chocolade (Foto: To'ak)

Maar hoe probeert het bedrijf deze royale prijs te rechtvaardigen, het blijft tenslotte 'maar' chocolade. De makers gebruiken speciaal geselecteerde cacaobonen uit Ecuador van een zeldzame soort. Vervolgens worden deze ambachtelijk verwerkt in een productieproces dat 36 stappen omvat. Tot slot wordt er in het midden van de reep ter afwerking een volledige cacaoboon geplaatst. En zo heb je de duurste reep van 85% pure chocolade die je momenteel kunt kopen.

Voor deze prijs verwacht je trouwens niet dat je deze reep gewoon in een papiertje krijgt, en dat krijg je dus ook niet. De reep zit in een hip doosje met een speciaal tangetje om de chocolade mee te eten. Het mag wat kosten, de vraag is alleen of het ook de moeite waard is.

Duurste chocolade (Foto: To'ak)
Duurste chocolade (Foto: To'ak)

Technisch manager Lok verlaat FC Twente

Technisch manager Cees Lok legt per 1 maart zijn functie bij FC Twente neer. Dat hebben de Tukkers woensdag bekendgemaakt. Twente gaat vanaf die datum met een ander bestuursmodel verder. Daarin heeft de manager voetbalzaken statutaire bevoegdheid, een visie die door Lok wordt ondersteund. Hij heeft echter niet de ambitie om een dergelijke rol zelf in te vullen.

"Het is voor mij een voorrecht geweest om bij deze club te hebben mogen werken", aldus Lok. "Ik wens de club heel veel succes toe in dit jubileumjaar en in de verdere toekomst." Lok was sinds 2007 actief bij de betaaldvoetbalorganisatie uit Enschede. Het is nog niet bekend wie hem opvolgt.

Kamer bezorgd over brandweer

In de Tweede Kamer is bezorgdheid over het draagvlak voor versoberingen bij de brandweer. Bij kleinere branden wordt niet altijd meer met zes man uitgerukt en niet iedereen in de wereld van de brandweer is daar gerust op. Werken zonder voldoende draagvlak bij degenen die het werk moeten uitvoeren is hachelijk, aldus verschillende partijen woensdag in de Kamer.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) vindt dat geluiden van bijvoorbeeld de bonden 'bloedserieus' moeten worden genomen, maar gaat ervan uit dat slagkracht en veiligheid van brandweerlieden en burgers gewaarborgd blijven. Die mogen ook zeker niet achteruit gaan, aldus de bewindsman. "Dat mag en zal niet gebeuren", want anders grijpt hij in.

Meerdere beschuldigingen tegen Cliff Richard

De politie heeft het onderzoek naar mogelijk seksueel misbruik door zanger Cliff Richard (74) fors uitgebreid. Er zou nu sprake zijn van meerdere beschuldigingen aan het adres van de artiest, berichtten Britse media woensdag. Richard spreekt alle beschuldigingen tegen.

"Dit is een onderzoek dat sinds het begon, fors in omvang is toegenomen. De advocaten van Sir Richard weten dat er sprake is van meer dan een beschuldiging", schreef de politiechef van South Yorkshire in een woensdag gepubliceerde brief. Die was eerder deze maand geschreven.

Een onderzoeker concludeerde dinsdag nog dat de politie de privacy van Richard had geschonden door de BBC te voorzien van bijzonderheden over een geplande inval in diens huis. De zanger is eerder beschuldigd van het misbruik van een jongen in de jaren tachtig. Hij noemt de aantijgingen absurd en onwaar.

Schoolhoofd mishandelt kind: £95 boete

Misschien denk je wel eens dat we in Nederland van de mietige straffen zijn, maar in Engeland kunnen ze er ook wat van. Een schoolmeester die veroordeeld is voor kindermishandeling moet voor straf 95 pond betalen. Dit is omgerekend zo'n 130 euro. 

Het schoolhoofd heeft de mishandeling bekend. Hij heeft een 10-jarige jongen keihard op de borst geslagen bij wijze van 'straf'. De rechter lijkt kindermishandeling echter niet zo'n punt te vinden en besloot de zaak af te doen met een boete (die je ook krijgt voor 3 kilometer te snel rijden) en zes maanden voorwaardelijk. 

De school waar de man werkzaam was, nam het geval gelukkig serieuzer op. Zij laten weten dat de 67-jarige rector met de losse handjes inmiddels gedwongen met pensioen is. 

'Wereld legt zich neer bij kernwapen Iran'

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft woensdag gezegd dat de wereld de pogingen om Iran ervan te weerhouden kernwapens te ontwikkelen 'heeft opgegeven'. De landen die nu met Iran onderhandelen 'aanvaarden dat Iran gestadig, over een paar jaar, het vermogen ontwikkelt om materiaal voor een groot aantal kernwapens te produceren', zei hij op een bijeenkomst van zijn Likud-partij. "Zij accepteren dit misschien, maar ik niet."

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland onderhandelen met Iran over een beperking van zijn atoomprogramma. Westerse landen denken dat Iran met dit programma een atoomwapen kan bouwen, maar Iran zegt dat zijn atoomprogramma uitsluitend vreedzame doeleinden dient. In de onderhandelingen wordt gemikt op een voorlopig akkoord in maart en een vervolgpact in juni.

Netanyahu en veel Israëliërs zien een Iran met kernwapens als een bedreiging voor het voortbestaan van Israël. Teheran heeft bij herhaling opgeroepen tot de vernietiging van Israël en steunt groepen als Hezbollah.

De Israëlische premier wil binnenkort een toespraak houden voor het Amerikaanse Congres. Hij is daar toe uitgenodigd door Republikeinse politici, die daarbij de Amerikaanse regering hebben gepasseerd. Dit heeft kwaad bloed gezet bij de regering van president Barack Obama, toch al geen beste vriend van Netanyahu. Nationaal veiligheidsadviseur Susan Rice noemde de geplande toespraak woensdag 'destructief' voor de verstandhouding tussen Israël en de VS.

Ook in Israël is kritiek op de geplande toespraak, amper twee weken voor de parlementsverkiezingen. Netanyahu wijst de kritiek van de hand en zegt dat het zijn plicht is om tegen de aanstaande nucleaire deal met Iran te lobbyen.

Parlementen willen geen amnestie MH17-daders

Onder geen enkel beding kan en zal aan de daders van de aanslag op vlucht MH-17 boven Oekraïne amnestie worden verleend. Dat hebben het Europees Parlement en het Oekraïens parlement samen bevestigd.

Afgevaardigden van beide parlementen stelden samen een verklaring op tijdens het bezoek van een Oekraïense delegatie aan het EU-parlement in Brussel, meldde Europarlementariër Kati Piri (PvdA) woensdag.

De parlementen verwijzen naar de amnestieregeling die is overeengekomen in het Minsk-akkoord van 12 februari over de pro-Russische opstand in het oosten van Oekraïne. Zij vonden het nodig te onderstrepen dat er geen amnestie komt voor de daders van deze oorlogsmisdaad.

Journalisten Al-Jazeera betrapt met drone in Parijs

In Parijs zijn drie journalisten van Al-Jazeera opgepakt omdat ze illegaal met een drone aan het vliegen waren. De drie buitenlanders van 70, 54 en 36 jaar oud werden woensdagmiddag door de politie betrapt in het Bois de Boulogne. Dat heeft het parket in de Franse hoofdstad meegedeeld.

De drie kunnen volgens de Franse wet 24 uur worden vastgehouden. Vliegen met drones zonder vergunning is in Frankrijk verboden en kan met een jaar gevangenis en 75 duizend euro boete worden bestraft.

Het is niet bekend of de drie ook achter de geheimzinnnige dronevluchten van maandag- en dinsdagnacht zitten. Toen werden drones gezien bij de Eiffeltoren, de Opéra, de Tour Montparnasse en andere bezienswaardigheden in Parijs.

Thomas Dekker mist werelduurrecord op 270 meter

Thomas Dekker is er niet in geslaagd om het werelduurrecord op zijn naam te brengen. De Nederlandse wielrenner reed op de wielerbaan van het Mexicaanse Aguascalientes 52,221 kilometer, wat net onder de afstand was van de Australiër Rohan Dennis, die eerder deze maand 52,491 kilometer reed.

Dekker ging goed van start in Mexico, maar in de eerste minuten wordt een werelduurrecord vaak niet gewonnen. Op de helft van de race schommelde de Nederlander afstand van het huidige wereldrecord, daarna verloor hij langzaam maar zeker tijd op Dennis. Hij wist zijn rondetijden daarna nog wel te consolideren, maar de achterstand op het wereldrecord was al te groot.

Hij liep door constant te rijden nog wel in op de afstand van Dennis, die relatief veel verloor in de laatste tien minuten. Dekker strandde uiteindelijk op 52,221 kilometer en reed daarmee iets meer dan een rondje minder dan Dennis eerder in februari deed. 

Een kleine troost was er nog wel voor de 30-jarige wielrenner. Hij pakte met zijn afstand het Nederlands record, dat op naam stond van (jawel) Leontien Zijlaard-Van Moorsel. De veelvuldig olympisch- en wereldkampioene zette in 2003 in Mexico-Stad 46,065 kilometer neer, een afstand dat nog geen enkele Nederlandse man had gereden. Het is tot op heden nog steeds het wereldrecord bij de vrouwen.

Dekker mist werelduurrecord (PRO SHOTS/Wouter Roosenboom)
Dekker mist werelduurrecord (PRO SHOTS/Wouter Roosenboom)

Oostenrijk past islamwet aan

Het Oostenrijkse parlement heeft woensdag ingestemd met aanpassingen aan een islamwet uit 1912. De regering wil het onmogelijk maken moskeeën, imams en islamitische organisaties te financieren vanuit het buitenland. "We willen geen imams die werknemer zijn van andere regeringen en hier in Oostenrijk komen prediken", zei minister Sebastian Kurz van Integratie.

Het Oostenrijkse kabinet onder bondskanselier Werner Faymann werd het in december al eens over de wet. Er is onder meer vastgelegd dat de Oostenrijkse wetten boven de islamitische wetten gaan. Ook moeten imams Duits kunnen spreken.

De regering van het alpenland wil met de wet de integratie van moslims verbeteren. Toch heeft de wetswijziging geleid tot enige controverse. Tegenstanders vinden haar discriminatie. De islam is na het christendom de grootste religie in Oostenrijk. Ongeveer 600.000 van de 8,5 miljoen Oostenrijkers zouden moslim zijn.

Hotline Miami 2 bellen kan vanaf 10 maart

Dennaton Games en Devolver Digital konden vandaag de wereld melden dat topdown-shooter Hotline Miami 2: Wrong Number op 10 maart uitkomt op PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation Vita, pc, Mac en Linux.

Hotline Miami 2: Wrong Number wordt het laatste deel van de Hotline Miami-saga. Geweld en snelle reflexen zijn nodig om de tegenstanders in het bloed te laten baden terwijl er opzwepende muziek door je boxen knalt. In dit tweede deel heb je meerdere facties, elk met hun eigenaardige motieven en methodes om de boel flink te laten escaleren.

Studenten vallen Maagdenhuis binnen

Tientallen demonstranten zijn woensdagavond het Maagdenhuis in Amsterdam binnengevallen. De deur van het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) werd na een vreedzame protestmars ingetrapt door boze studenten die het aftreden van het bestuur van de UvA eisen.

Onder luid gejuich en gejoel stroomden de studenten het pand binnen. "Aftreden! Aftreden!", scandeerden ze uitgelaten.

De inval volgt op een protestmars woensdagavond langs verschillende locaties van de UvA. Honderden studenten, docenten en sympathisanten liepen mee. Ze eisen meer democratie in het hoger onderwijs.

Massale roep om meer democratie in onderwijs

Volgens de organisatoren liepen woensdagavond meer dan duizend studenten, docenten en sympathisanten mee in een protestmars langs verschillende locaties van de Universiteit van Amsterdam. Ze eisen meer democratie in het hoger onderwijs. De mars begon even na 17.00 uur voor de deur van het dinsdag ontruimde Bungehuis van de UvA. Een uur later kwam de stoet, na een luidruchtige tocht over het Singel, onder luid gejuich aan bij het Maagdenhuis.

Onder anderen woordvoerders van de Jonge Socialisten, de SP, GroenLinks, De Nieuwe Universiteit en een van de gearresteerde Bungehuisbezetters herhaalden daar hun eisen voor meer inspraak, transparantie en democratie in het hoger onderwijs.

SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk vroeg vanaf de stoep van het Maagdenhuis om een enorm applaus voor de bezetters van het Bungehuis. ,,Actievoeren heeft zin. Actievoeren is springlevend." Hij riep op tot een referendum onder UvA-studenten en medewerkers rond de vraag of het huidige bestuur van de universiteit kan aanblijven. ,,Aftreden!", riepen de demonstranten daarop massaal. Van Dijk sloot af met de vraag: ,,Waar is minister Jet Bussemaker trouwens?"

Actievoerders droegen borden met leuzen als 'Weg met het CVB. Alle macht aan studenten en docenten', 'Kleine groep hè Louise?!', 'Weg uit ons Maagdenhuis' en 'Meer inspraak, meer democratie'. Voor het Maagdenhuis scandeerde de groep uit volle borst: ,,We zijn niet bang!" En ,,Weg met het bestuur!"

,,Transparantie is weten of het bestuur wordt betaald per afgestudeerde student, per gepubliceerde paper, per ongewenste Bèta-fusie, per afgeslachte talenstudie of per uitgedeelde ME-stokslag", aldus een woordvoerster van actiegroep De Nieuwe Universiteit. ,,Jongens en meisjes, de strijd gaat voort."

Na de toespraken wist een groep demonstranten na wat geworstel met beveiligers het bordes van het UvA-pand te beklimmen. ,,Bezet, blokkeer. Dit beleid pik ik niet meer" werd er uit volle borst gescandeerd.

De protestmars in Amsterdam werd gesteund door meer dan vijftien studentenorganisaties en (jongerenafdelingen van) politieke partijen.

Massale roep om meer democratie in onderwijs
Massale roep om meer democratie in onderwijs (Foto: ANP)

VVD: morgen nog geen geld naar Griekenland

Griekenland kan pas geld krijgen als alle hervormingen en bezuinigingen zijn goedgekeurd en ingevoerd. Het kan niet zo zijn dat de Grieken morgen alweer geld van de andere eurolanden krijgen. VVD-Kamerlid Mark Harbers zegt dat woensdag, voorafgaand aan een debat met premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

Harbers wil verzekeringen van het kabinet dat de Grieken niets terugdraaien uit het nog lopende programma, dat nu met vier maanden wordt verlengd. Totdat de nieuwe maatregelen zijn goedgekeurd door de trojka van Europese Centrale Bank, IMF en Europese Commissie geen geld, is Harbers' boodschap. En als Griekenland in de tussentijd zijn rekeningen niet kan betalen, moet het de burgers maar vragen weer belasting te gaan betalen, aldus de VVD'er.

Plasterk: Geen reden sim te vervangen na NSA hack

De mogelijke hack bij digitaal beveiliger Gemalto is geen reden om simkaarten in mobiele telefoons te vervangen. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zei dat woensdag.

Plasterk reageerde op een interne mail in de Tweede Kamer waarin Kamerleden die zich zorgen maken over de veiligheid van hun mobiele telefoon, de gelegenheid krijgen hun simkaart te vervangen. Volgens Plasterk is dit een initiatief van de dienst automatisering van de Tweede Kamer zelf, maar hebben hij en de AIVD geen reden om aan te nemen dat het nodig is.

Aanleiding voor de mail in de Tweede Kamer was dat digitaal beveiliger Gemalto woensdag meldde dat het vier jaar geleden waarschijnlijk is gehackt door Amerikaanse en Britse geheime diensten.

Geblesseerde De Goede speelt dit seizoen misschien niet meer

De kans bestaat dat hockeyster Eva de Goede dit seizoen niet meer in actie komt. De international heeft schoon genoeg van haar liesblessure, waar ze al meer dan een jaar mee tobt, en heeft besloten haar stick voorlopig niet meer aan te raken om zich volledig op haar herstel te kunnen richten.

De speelster van Amsterdam liet in januari 2014 voor het eerst een MRI-scan maken. Na het WK in Den Haag besloot ze een lange periode rust te nemen, waardoor ze aan het begin van dit seizoen enkele duels met Amsterdam moest missen. Nu is ze er wederom een tijd niet bij. "Ik kon twee dingen doen", legt ze uit. "Of een tijdje meespelen en op den duur wéér last van mijn lies krijgen, waar ik alleen maar gefrustreerd van word, of een stap terugdoen en mijn lichaam sterker maken om deze blessure in de toekomst te voorkomen."

De Goede traint momenteel iedere dag in het krachthonk. "Gelukkig heb ik geen pijn aan mijn lies, maar als ik nu het veld zou opgaan, heb ik dat binnenkort waarschijnlijk wél. Mijn lies is overbelast. Daarom train ik mijn benen en mijn buik- en rugspieren, zodat ze sterker worden en mijn lies kunnen ontzien."

Over de duur van de blessure durft De Goede niets te zeggen, al houdt ze er rekening mee dat ze dit seizoen niet meer in actie komt. Dat zou betekenen dat ze ook de Hockey World League van 20 juni tot en met 5 juli in het Belgische Brasschaat moet missen. Vorige maand zegde ze ook de trainingsstage van de Oranjevrouwen in Spanje noodgedwongen af.

"Het is moeilijk te zeggen hoelang ik niet kan spelen. Of het nu twee maanden zijn of vier maanden: daar houd ik me niet mee bezig. Ik probeer het los te laten, want ik word er niet vrolijk van. Aan de andere kant is het ook frustrerend om elke keer op het veld te staan terwijl je in je hoofd van alles wilt dat je lichaam helemaal niet kan. Dan verlies je het plezier."

R. de Boer: "Negentig procent zeker dat Frank bij Ajax blijft"

De toekomst van Frank de Boer bij Ajax is nog altijd niet duidelijk. Volgens broer Ronald is de kans echter groot dat hij in Amsterdam blijft. De Boer wordt in Engeland genoemd als nieuwe manager van Newcastle United. The Magpies zagen Alan Pardew dit seizoen vertrekken en hij werd opgevolgd door John Carver, maar de kans is groot dat er in de zomer een nieuwe trainer wordt aangesteld.

Derhalve wordt de naam van Frank de Boer veelvuldig genoemd. Zijn broer Ronald laat echter aan TalkSport weten dat hij niet denkt dat de Ajax-coach vertrekt. "Ik ben er negentig procent zeker van dat hij bij Ajax blijft."

"Het hangt allemaal af van de club die voor hem komt. Past het hele plaatje, dan zou hij een overweging kunnen maken. Maar er is geen haast om te vertrekken, want hij heeft het bij Ajax uitstekend naar zijn zin."

De Boer heeft bij Ajax nog een contract tot de zomer van 2017. Zijn zaakwaarnemer Guido Albers liet al weten dat de kans klein is dat de coach dit kalenderjaar een nieuwe verbintenis tekent in Amsterdam.

The Evil Within: The Assignment krijgt releasedatum en trailer

Bethesda kondigt vandaag aan dat The Evil Within: The Assignment vanaf 10 maart beschikbaar zal zijn voor Xbox One, Xbox 360 en pc. De PlayStation 3- en PlayStation 4-versies volgen op 11 maart 2015. Bethesda heeft voor de uitbreiding een trailer vrijgegeven.

In de tweedelige DLC The Evil Within: The Assignment en The Evil Within: The Consequence kruipen spelers in de huid van detective Juli Kidman, Sebastian Castellanos’ mysterieuze partner, in een verhaal waarin heel wat vragen die zich in The Evil Within kwamen opdringen, lijken te worden beantwoord. Onderweg zal ze nieuwe soorten vijanden tegen het lijf lopen, mysteries onthullen en natuurlijk in haar broek plassen. De uitbreidingen laten je de geheime motieven van detective Kidman ontdekken en uit te dokteren wat haar relatie is met Mobius, de geheimzinnige groep die achter de gebeurtenissen in The Evil Within zit.

Zowel The Assignment als The Consequence zijn onderdeel van The Evil Withins Season Pass die € 19,99 kost. Deze is beschikbaar op PSN, Xbox Live en pc en bevat drie add-ons voor de game, inclusief het nog te verschijnen The Evil Within: The Executioner. The Assignment is ook apart verkrijgbaar en kost € 9,99.

Hunger is griezelige nieuwe game van LBP-ontwikkelaar

Tarsier Studios, het team dat werkte aan onder andere de LittleBigPlanet-games, is al enige tijd bezig met een nieuwe IP: Hunger. Er is nu ook een teaser-trailer uitgekomen die er veelbelovend uitziet.

Hunger lijkt een soort horror/adventure-tegenhanger van LittleBigPlanet te worden. In de game neem je de rol aan van een negenjarig meisje genaamd Six, dat ontvoerd is en als slaaf moet werken in The Maw, een surrealistisch onderwater resort. Uiteindelijk krijg je de kans om te ontsnappen uit deze bijzondere wereld, wat nogal wat interessante gameplay oplevert.

Tarsier noemt de game een 'suspense-adventure' waarin een hide-and-seek-speelwijze wordt aangemoedigd. De game heeft wat de ontwikkelaar noemt een 'dollhouse perspective': alles om je heen is enorm waardoor de game een nog griezeliger tintje krijgt. De game komt waarschijnlijk alleen uit voor PlayStation 4. Een releasedatum is nog niet bekend.

Capcom schrapt lokale co-op modus pc-versie Resdient Evil: Revelations 2

Ow Capcom, wat doe je nu? Terwijl de bezitters van de  consoleversie van Resident Evil: Revelations 2 lekker saampjes kunnen griezelen mist de pc-versie de lokale co-op modus. En dan niet zeggen van: He, sorry, niet op tijd af, komt later via een patch. Maar nee, Capcom heeft gewoon stiekem de beschrijvingen op  Steam aangepast. Alsof er niets aan de hand was…

Maar de uitspraak al is een leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel geldt al helemaal op internet. Capcom geeft als slappe reden op dat zij de prioriteit hebben gegeven om een stabiele gebruikerservaring te garanderen. Uiteraard is dat prima, maar beloof het dan ook niet. En pas al helemaal niet de omschrijving aan na het uitbrengen van de game.

Helaas blijkt er nog meer aan de hand te zijn. De online Raid-modus blijkt ook pas na een patch van Capcom mogelijk te zijn. Wanneer de patch wordt vrijgegeven, dat is nog onbekend.  

Murray en Djokovic eenvoudig naar kwartfinales Dubai

Andy Murray heeft woensdag op eenvoudige wijze de kwartfinales gehaald van het ATP-tennistoernooi in Dubai. De als derde geplaatste Schot gunde de Portugees Joao Sousa slechts twee games: 6-0 en 6-2. De partij tussen de nummer drie en nummer vijftig van de wereld duurde net geen uur.

In de kwartfinales moet Murray, die tegen Sousa geen enkele breakkans tegen kreeg, het opnemen tegen de winnaar van de partij tussen de Cyprioot Marcos Baghdatis en Borna Coric uit Kroatië.

Met groots machtsvertoon heeft Novak Djokovic zich woensdag geplaatst voor de kwartfinales van het tennistoernooi van Dubai. De aanvoerder van de wereldranglijst gunde Andrey Golubev uit Kazachstan slechts drie games: 6-1 en 6-2.

De Serviër stuit in de kwartfinales op de winnaar van de wedstrijd tussen de in Oezbekistan geboren Turk Marsel Ilhan en de Spanjaard Feliciano Lopez.

Heineken-film in de zomer in Nederlandse bios

De film Kidnapping Freddy Heineken is pas in juni in de Nederlandse bioscopen te zien. Distributeur A-Film heeft besloten de release met zeker drie maanden te verplaatsen. Dat heeft een woordvoerder woensdag bekendgemaakt.

De nieuwe datum sluit volgens A-Film beter aan op de release in andere Europese landen. Bovendien is zowel film- als promotiemateriaal te laat beschikbaar om de campagne voor de première halverwege maart goed vorm te geven.

In de VS wordt de thriller, gebaseerd op het boek van misdaadjournalist Peter R. de Vries, al op 6 maart in de bioscopen uitgebracht. Kidnapping Freddy Heineken krijgt echter in Amerika een beperkte bioscooprelease: de film is vanaf die dag ook al op Video on Demand (VOD) beschikbaar.

De film reconstrueert de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken (Anthony Hopkins) en zijn chauffeur in 1983. Andere rollen worden gespeeld door acteurs Sam Worthington, Ryan Kwanten en Mark van Eeuwen. Peter R. de Vries liet onlangs al weten dat de verfilming niet overeenkwam met zijn visie op de ontvoering. Regisseur Daniel Alfredson zou teveel zijn afgeweken van het boek van De Vries.

Eerder was de presentator ook al niet gelukkig met de Nederlandse film die over de ontvoering was gemaakt. Het zou naar zijn mening geen realistische reconstructie van de feiten zijn geweest. Ook de veelgeprezen Deense politieserie The Killling kon hem niet bekoren, omdat deze was gemaakt door iemand die kennelijk nog nooit een echt moordonderzoek had meegemaakt.


Heineken-film in de zomer in Nederlandse bios (Foto: Novum)

Extra aandacht voor dove en 112

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gaat bekijken of doven en slechthorenden bij alarm slaan via 112 beter geholpen kunnen worden en op welke manier.

Om hun meldingen over te brengen, moeten mensen die weinig of niets kunnen horen speciale wegen bewandelen. Die kosten behalve moeite ook geld, dat ze via een verzekeraar terug moeten zien te krijgen.

Onder meer de PvdA en de ChristenUnie vinden dat niet zo eerlijk. Ze drongen erop aan dat de minister de gelijke behandeling als leidraad neemt in de aanpak van de kwestie. Opstelten gaat onder meer kijken naar de financiële en technische kant van de zaak.

Doven en slechthorenden kunnen bepaalde software downloaden om 112 te alarmeren of gebruik maken van een zogenoemde teletolk.

Iraanse Garde bestookt nagebouwd vliegdekschip VS

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft woensdag tijdens vlootoefeningen bij de ingang van de Perzische Golf een nagebouwd Amerikaans vliegdekschip bestookt met raketten. Op televisiebeelden was te zien hoe een zwerm Iraanse speedboten het tegen het ultieme symbool van de Amerikaanse zeemacht opnam. Hardliners hopen daarmee de boodschap over te brengen dat Iran niet van plan is voor de Verenigde Staten te buigen, hoe de lopende onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma ook uitpakken.

"Amerikaanse vliegdekschepen zijn enorme munitiedepots vol raketten, torpedo's en dergelijke", zei de vlootcommandant van de Garde, admiraal Ali Fadavi. Een voltreffer door een raket kan een verwoestende secundaire explosie teweegbrengen, voegde hij eraan toe. Eerder noemde Fadavi vliegdekschepen makkelijke doelwitten.

Een woordvoerder van de Amerikaanse Vijfde Vloot in Bahrein toonde zich niet erg onder de indruk. "Wij hebben er alle vertrouwen in dat onze zeestrijdkrachten in staat zijn zichzelf te verdedigen", zei woordvoerder Kevin Stephens. "Het lijkt er op dat ze geprobeerd hebben een Hollywood-filmset te vernietigen."

De VS hebben altijd ten minste één vliegdekschip en verscheidene andere oorlogsbodems in of bij de Perzische Golf liggen. Op dit moment is dat de Carl Vinsson. Sinds deze week ligt ook het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle in de Golf. Vliegtuigen van beide schepen voeren aanvallen uit op de groep Islamitische Staat, die ruwweg een derde van Syrië en Irak in handen heeft.

Forza Horizon 2 meets Fast & Furious

Racegame- (en film)liefhebbers opgelet. Forza Horizon 2 krijgt volgende maand een standalone-uitbreiding van de bekende Fast & Furious-franchise. De game, genaamd Forza Horizon 2 presents Fast & Furious, komt volgende maand naar de Xbox-consoles en vereist de originele game niet.

De game speelt zich af in Frankrijk en biedt enkele bekende voertuigen uit de filmserie, zoals de 1970 Dodge Charger R/T, die in de films door Vin Diesel wordt bestuurd. Daarnaast vinden we onder andere een 1998 Toyota Supra, een 1970 Plymouth Road Runner, een 2012 Nissan GT-R en een 2013 Jeep Wrangler. In de game is je opdracht om auto's te verschaffen voor Tej Parker, die in de films door rapper Ludacris wordt vertolkt.

De release van de game komt even voor de launch van de nieuwe Fast & Furious-film, Furious 7, die op 3 april officieel uitkomt. Het mooiste nieuws: de game is gratis van 27 maart tot 10 april ter promotie van de nieuwe film.

Moslimbenefiet Utrecht gaat definitief door

Het moslimgala in Utrecht gaat zondag definitief door. Partycentrum Luxury, waar de benefietbijeenkomst wordt gehouden, heeft de organisatie laten weten dat de gasten toch mogen komen. Het centrum zegde het omstreden feest eerder af, maar heeft woensdag na advies van gemeente en politie alsnog het groene licht gegeven, zo liet een woordvoerder weten.

Op het gala spreekt onder anderen de radicale sjeik Assim Al-Hakeem uit Saudi-Arabië. Burgemeester Jan van Zanen schreef woensdag in antwoord op raadsvragen dat deze sjeik bij politie en justitie niet bekendstaat als opruiend of haatzaaiend. "Als 'radicaal' bekendstaan is geen grond voor het weren van een spreker", aldus Van Zanen. Ook wat de gemeente betreft kan het feest dus doorgaan.

Het benefietgala is georganiseerd door WorldWideRelief, een stichting die geld inzamelt voor humanitaire doelen in het Midden-Oosten. Volgens de gemeente zijn eerdere bijeenkomsten van de stichting probleemloos verlopen. Bovendien is niet aangetoond dat met ingezameld geld de strijd wordt gesteund. Utrecht heeft overleg over het feest gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), aldus Van Zanen.

Griekse regering legt profvoetbal stil

De Griekse regering heeft woensdag de profvoetbalcompetities in eigen land voor onbepaalde tijd stilgelegd. Dat heeft Giorgos Borovilos, voorzitter van de Griekse Super League, bekendgemaakt. Redenen voor het ingrijpen van de regering zijn de rellen van afgelopen weekend bij een duel tussen Panathinaikos en Olympiakos Piraeus.

Aanhangers bestormden zondag het veld bij het duel tussen beide ploegen uit Athene. De regering, die sinds de recente verkiezingen wordt geleid door de Syriza-partij, is helemaal klaar met het geweld in het Griekse voetbal. "We hebben een nieuwe regering die dit onderwerp hoog op de agenda heeft gezet", aldus Borovilos. "Mogelijk komt er speciale wetgeving om het geweld uit te bannen."

Reijners met 26 vrouwen naar Cyprus voor WK-voorbereiding

Bondscoach Roger Reijners reist met een selectie van 26 voetbalsters af naar Cyprus waar Oranje vanaf 4 maart deelneemt aan de Cyprus Women's Cup. De Nederlandse voetbalsters die in juni uitkomen op het WK in Canada, nemen voor de achtste maal deel aan het internationale toernooi. In de groepsfase zijn Australië, Finland en Engeland de tegenstanders.

De selectie telt drie speelsters die tijdens dit toernooi hun officiële debuut kunnen maken. Keepster Renate Verhoeven en aanvalsters Kim Mourmans en Vanity Lewerissa kwamen niet eerder uit voor Oranje. Het trio dat voor Standard Luik speelt maakte wel al deel uit van Oranje onder 19. Doelverdedigster Loes Geurts, die 99 maal uitkwam voor het Nederlands vrouwenelftal, kan op Cyprus haar honderdste interland spelen. De 29-jarige Geurts, die in 2005 haar debuut maakte tegen Finland, geldt al jaren als de vaste keepster van Oranje.

Steaua twee duels zonder fans wegens racisme

Het Roemeense Steaua Boekarest moet de eerstkomende twee internationale thuisduels afwerken zonder publiek. Dat heeft de Europese voetbalunie UEFA besloten na incidenten bij een wedstrijd in de groepsfase van de Europa League.

Behalve het uitrollen van een racistisch spandoek hadden de fans zich tijdens de thuiswedstrijd tegen Dinamo Kiev (0-2) schuldig gemaakt aan het afsteken van vuurwerk en het hinderen met een laserpen. Steaua was door de nederlaag uitgeschakeld.

Het Schotse Celtic kreeg een boete van tienduizend euro voor supportersrellen rond het uitduel in de Europa League bij Dinamo Zagreb.

Bart van U. vertrok uit Vlaamse inrichting

Bart van U., die wordt verdacht van het doden van zijn zus en oud-minister Els Borst, is eind 2013 vertrokken uit een Vlaamse psychiatrische instelling waar hij gedwongen was opgenomen. Dat heeft zijn advocate Noëlle Pieterse woensdag bevestigd na berichtgeving in het AD.

Van U. werd op 17 oktober 2013 in verwarde toestand aangehouden bij de Israëlische ambassade in Brussel. Op 28 oktober werd hij opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis in het Vlaamse in Grimbergen, maar op 28 november vertrok hij daar weer. Dat was een week voordat de gedwongen opname voorbij was. Daarvan was al wel besloten dat hij niet zou worden verlengd.

Windsurfer Van Rijselberghe breekt pols

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe heeft bij een val tijdens een fietstraining in Nieuw-Zeeland een pols gebroken. Dat heeft het Watersportverbond woensdag bekendgemaakt. De olympisch kampioen kan naar verwachting zes tot acht weken niet surfen.

Van Rijsselberghe had samen met zijn trainingspartner Kiran Badloe en Aaron McIntosh, de Nieuw-Zeelandse coach in Nederlandse dienst, een trainingskamp belegd. Op de mountainbike werkten de surfers aan hun duurvermogen. De Texelaar kwam tijdens het uitrijden van een van die trainingen ten val.

"In de opbouw naar Rio 2016 is het nooit goed om je trainingsschema te moeten aanpassen", reageerde Van Rijsselberghe die volgens planning eind april in het Zuid-Franse Hyères aan een wereldbekerwedstrijd zou meedoen. Deelname wordt nu onzeker.

Rookverbod horeca steeds beter nageleefd

Nederlandse horecaondernemers houden zich steeds beter aan het rookverbod, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag. Bij restaurants, cafetaria's, sportkantines, hotels en centra voor kunst en cultuur is de naleving inmiddels bijna honderd procent. Cafés en discotheken blijven met 74 procent nog steeds achter, maar ook daar wordt het rookverbod de afgelopen jaren steeds beter nageleefd.

Het onderzoek is in september en oktober 2014 onder circa negenhonderd horecabedrijven in 25 gemeenten uitgevoerd door bureau Intraval. Opvallend is dat de helft van de kleine cafés waar tot 10 oktober 2014 nog wel mocht worden gerookt, vóór die datum al rookvrij was.

Inspecteurs van de NVWA hebben in 2014 bijna 23.000 rookinspecties uitgevoerd. Hierbij zijn 619 schriftelijke waarschuwingen en 1.578 boetes uitgedeeld. Het overgrote deel van de boetes ging naar cafés en discotheken.

Februaristaking 1941 herdacht in Amsterdam

Bij het standbeeld van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam is woensdagmiddag de Februaristaking van 1941 herdacht. Tijdens deze tweedaagse actie legden tienduizenden mensen het werk neer uit verzet tegen de razzia's waarbij honderden joodse mannen door de Duitse bezetters werden opgepakt en afgevoerd.

Burgemeester Geke Faber van Zaanstad sprak deze keer bij de jaarlijkse herdenking. Ze merkte op dat mensen nog steeds worden uitgesloten omdat ze 'anders denken, anders zijn of anders voelen'. Ze zei dat we onze ogen daar niet voor mogen sluiten. "We mogen niet wegkijken als joden opnieuw voor hun leven moeten vrezen en hun synagoges beveiligd moeten worden", aldus de burgemeester.

"We mogen niet wegkijken als cartoonisten en opiniemakers niet langer gebruik durven maken van hun vrijheid van meningsuiting. We mogen niet wegkijken als gewone moslims uitgescholden en aangevallen worden, als hun moskeeën worden vernield, vanwege de daden van extremisten. En we mogen niet wegkijken als mensen die elders in de wereld geconfronteerd worden met barbaars geweld vanwege hun geloof, vanwege hun etniciteit, hier aankloppen om hulp."

Actrice Rosa da Silva, die Anne Frank speelt in de theatervoorstelling Anne, droeg gedichten voor. Daarna begon een defilé langs de Dokwerker, waar de aanwezigen bloemen of bloemstukken neerlegden.

De Februaristaking tijdens de Tweede Wereldoorlog had niet alleen plaats in Amsterdam, maar ook in omliggende regio's zoals de Zaanstreek, Kennemerland, 't Gooi en Utrecht. De Duitsers maakten met geweld een einde aan de staking.

Twintig arrestaties bij illegaal pokertoernooi

De politie heeft dinsdag bij een inval in een pand aan de Kryptonweg in Amersfoort twintig mensen aangehouden op verdenking van deelname aan een illegaal pokertoernooi. Dat maakte de politie woensdag bekend.

De politie deed de inval na een tip dat er in harddrugs zou worden gehandeld. Eenmaal binnen troffen ze de pokeraars aan. Bij huiszoeking werd ook een hoeveelheid drugs en geld gevonden.

De meeste verdachten komen uit Amersfoort.

Roompot niet als pelotonvulling naar België

Wielerploeg Team Roompot staat zaterdag en zondag gretig aan de start van het Vlaamse openingsweekeinde. De nieuwe equipe van Michael Zijlaard, Erik Breukink, Jean-Paul van Poppel en Michael Boogerd wil zich bij de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne direct laten zien.

Volgens Boogerd, die zondag achter het stuur zit van de ploegleidersauto, staat zijn ploeg zeker niet als pelotonvulling aan de start van de twee kasseienkoersen. "Het is natuurlijk leuk als we meezitten in de vroege ontsnapping, maar we hopen ook dat als er écht gekoerst wordt, we mee kunnen doen. Natuurlijk kijken we allemaal reikhalzend uit naar deze koersen. Ook voor ons is het de opening in België." Voor Roompot komen zaterdag renners als Johnny Hoogerland en Wesley Kreder in actie, een dag later verschijnen rappe mannen als Raymond Kreder, André Looij en Dylan Groenewegen aan de start.

Met name op zondag bij Kuurne-Brussel-Kuurne hoopt Roompot een aardige klassering te kunnen behalen. "Voor die wedstrijd hebben we dan ook een aantal sprinters meegenomen, hopelijk brengt ons dat in de top tien. Maar natuurlijk moeten we realistisch zijn. Wij hebben niet het budget van ploegen als LottoNL-Jumbo en Giant-Alpecin, dus we moeten niet verwachten dat we een serieuze stempel kunnen drukken op de koers."

Wat Boogerd wel verwacht, is dat zijn renners brengen wat zij in de eerste koersen van het bestaan hebben gedaan: attent en gretig koersen. "In de Ruta del Sol zaten we elke dag mee in de ontsnapping. Dat tekent de spirit in de ploeg. Iedereen vangt elkaar ook goed op en houdt elkaar letterlijk en figuurlijk uit de wind."

Ook bij andere renners is de onbevangenheid van de Oranje brigade opgevallen. "In Mallorca kwam bijvoorbeeld Valverde naar ons toe", merkt Boogerd op. "Hij zei dat onze mannen goed hadden gereden. En de organisatie van de Ster van Bessèges was ook blij met ons. Toen sommige renners vanwege het weer dreigden te staken, zijn onze mannen doorgereden. Dat werd heel erg gewaardeerd, omdat de organisatie al moeite had om de wedstrijd door te laten gaan. Als iedereen was gaan staken, was de koers om zeep geholpen."

Als renner was Boogerd niet op zijn best op de Vlaamse kasseien. Toch denkt de voormalig klimmer dat hij komend weekeinde op zijn plaats is in de ploegleiderswagen. "Ik heb Kuurne zelf één keer gereden, maar dat maakt niet zoveel uit." Lachend: ",Ik denk dat ik genoeg kijk op het wielrennen heb, om de koers in te kunnen schatten."

Feyenoord met fitte Van Beek tegen Roma

Trainer Fred Rutten van Feyenoord kan donderdag in de thuiswedstrijd in de Europa League tegen AS Roma weer over Sven van Beek beschikken. De centrumverdediger ontbrak een kleine twee weken vanwege een lichte knieblessure. "Hij is weer fit", meldde Rutten woensdag.

Feyenoord speelde vorige week in Rome het eerste duel met 1-1 gelijk. Rutten weet dat dat echter geen garanties op succes biedt. "Het resultaat in Rome was goed, maar we hebben geluk gehad. We beseffen dat het zwaar wordt, maar we hebben het gevoel dat er iets te halen valt voor ons. Daar gaan we vol voor."

Lex Immers en Luke Wilkshire zijn vanwege schorsingen niet beschikbaar.

Wories mag naar WK kunstrijden

Niki Wories mag deelnemen aan het wereldkampioenschap kunstrijden dat eind maart in Shanghai wordt gehouden. De selectiecommissie kunstrijden van de KNSB heeft besloten de 18-jarige Almeerse uit te zenden nadat ze de afgelopen weken aan de eisen van de internationale bond ISU had voldaan.

Wories behaalde vorige week op de Bavarian Open in Oberstdorf de vereiste technische score voor de korte kür. Afgelopen weekeinde deed ze dat bij de Challenge Cup in Den Haag voor de vrije kür. Op beide sterk bezette ISU-wedstrijden pakte ze het brons.

"Niki heeft een snelle ontwikkeling doorgemaakt de afgelopen maanden. Het geeft ons ook vertrouwen dat we op de goede weg zijn met het kunstrijden in Nederland", zei Karen Venhuizen, disciplinemanager kunstrijden binnen de schaatsbond. Wories komt uit voor De Drechtsteden Dordrecht, een vereniging die met steun van de bond en gemeente inzet op talentontwikkeling.

Manouk Gijsman was in 2010 de laatste kunstrijdster die Nederland op een senioren-WK vertegenwoordigde. Wories neemt volgende week eerst nog deel aan het WK voor junioren in Estland.

Bommelding in Vlaams parlement

Het Vlaams parlement in Brussel wordt ontruimd wegens een bommelding. Volgens Belgische media was het parlement op het moment van de ontruiming bijeen in het gebouw aan de Leuvenseweg in de Belgische hoofdstad.

Parlementsvoorzitter Jan Peumans liet op Radio 1 weten dat de man achter de bommeldingen zich uitgaf voor een lid van Islamitische Staat (IS). Hij verklaarde twee bommen geplaatst te hebben in het parlement. Het gebouw is doorzocht maar het lijkt om vals alarm te gaan gezien er geen explosieven zijn gevonden.

Ondertussen is het parlement weer vrijgegeven en het debat dat gaande was is weer hervat.

Onderzoek naar ongelijke behandeling op Funda

De rechter in Amsterdam wil dat er nader onderzoek wordt gedaan naar het vermeende misbruik van de economische machtpositie door Funda bij advertenties op de website. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

VBO dagvaardde de huizensite eind 2012 met als inzet een gelijke behandeling van haar leden op de toonaangevende website. Funda is eigendom van concurrerende brancheorganisatie NVM, maar ook makelaars die niet bij de NVM zijn aangesloten kunnen tegen betaling hun woningen op de site presenteren.

VBO is echter van mening dat deze niet-NVM-leden benadeeld worden door Funda. De organisatie voelt zich in de dagvaarding gesteund door verschillende onderzoeken, waaruit blijkt dat de ongelijke behandeling van NVM- en niet-NVM-makelaars op Funda zou leiden tot benadeling van gewone burgers die een huis willen kopen of verkopen.

De rechter vindt echter dat de zaak uitgebreider moet worden onderzocht door een of meer deskundigen. Hij laat het voorlopig aan de partijen om aan te geven welke deskundigen dit onderzoek moeten verrichten.

Endemol stapt uit Mars One project

Productiemaatschappij Endemol is niet langer betrokken bij het Mars One-project van Nederlandse bodem. Zusterbedrijf Darlow Smith Productions was in onderhandeling met de projectleiders van de ruimtemissie over een televisieproductie, maar de partijen konden het niet eens worden over het contract, bevestigt Endemol UK.

Het Mars One-project is een burgerinitiatief om een permanente nederzetting te stichten op de rode planeet. Projectleiders Bas Lansdorp en Arno Wielders ontvingen meer dan 200.000 aanmeldingen van over de hele wereld voor een enkeltje Mars. Het selectieproces is in volle gang, de laatste honderd kandidaten zijn nu nog over. Na uitgebreide training en tests hopen de eerste mensen in 2024 op de planeet landen.

Er zijn plannen om de achterblijvers hier op aarde op de hoogte te houden van de gebeurtenissen op Mars met een televisieproductie, waarvoor de projectleiders in onderhandeling waren met Endemol. Deze gesprekken zijn op niets uitgelopen. Lansdorp is inmiddels in onderhandeling met een andere productiemaatschappij, zegt hij tegen Daily Mail.

Hoewel Endemol niet langer betrokken is bij het project, wenst het bedrijf Bas en zijn team het allerbeste in de toekomst.

IOC-baas Bach blij met WK in november

Thomas Bach, de baas van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is enthousiast over het voorstel van een werkgroep van wereldvoetbalbond FIFA het WK voetbal van 2022 in november en december te laten plaatsvinden. De Duitser ziet daarmee een overlapping met de Winterspelen van 2022 voorkomen.

Eerder werden vanwege de zomerhitte in Qatar ook de maanden januari en februari als alternatief genoemd. "Voor de FIFA-bazen en mij was het altijd duidelijk dat een WK voetbal tegelijkertijd met de Winterspelen alleen maar verliezers zou opleveren", meldde Bach vanuit Brazilië.

FIFA-voorzitter Joseph Blatter sprak eerder ook al de wens uit het WK in Qatar aan het einde van het jaar te houden. Het uitvoerend comité van de FIFA moet het voorstel op 19 of 20 maart alleen nog bevestigen. "Het is een win-winsituatie voor het voetbal en de olympische wintersport", meent Bach die in Brazilië verblijft, onder meer om zich te laten informeren over de voorbereidingen op de Spelen van Rio 2016.

PVV laakt slachting olifanten Zimbabwe

De slachting van twee olifanten in Zimbabwe is een middelvinger richting het Westen. Met de slachtpartij afgelopen weekeinde vierde dictator Robert Mugabe zijn verjaardag. Toch krijgt het Afrikaanse land 234 miljoen euro Europese steun. Dat stelt de PVV in het Europees Parlement woensdag.

Mugabe toont overduidelijk aan dat de bereidheid tot politieke hervormingen een broodje aap is, aldus PVV-Europarlementariërs Olaf Stuger en Hans Jansen in een verklaring. "Dat het belastinggeld van hardwerkende Nederlanders in de zakken verdwijnt van deze corrupte dictator is een klap in het gezicht van al die gezinnen die moeten sappelen om het einde van de maand te halen."

De PVV roept de Europese Commissie in Brussel op de geldkraan naar Zimbabwe onmiddellijk dicht te draaien en strengere handels- en reisbeperkingen op te leggen. De partij uitte onlangs al kritiek toen de EU-lidstaten besloten de 234 miljoen euro ontwikkelingsgeld, die jaren waren bevroren, vrij te geven. De EU wil de democratisering bevorderen, maar het wapenembargo blijft van kracht, net als reisbeperkingen voor Mugabe en zijn vrouw.

Michel Mulder jaagt op zeldzame trilogie

Michel Mulder maakt komend weekeinde in Astana jacht op zijn derde wereldtitel sprint op rij. De olympisch schaatskampioen op de 500 meter pakte in 2013 in Salt Lake City zijn eerste WK-goud op de vierkamp en herhaalde een jaar later die topprestatie in Nagano.

Met een gedroomde trilogie voegt hij zich bij de oud-kampioenen Eric Heiden en Igor Zhelezovski, die eveneens minimaal drie keer op rij de wereldtitel op de sprint veroverden. De Amerikaan Heiden deed het zelfs in vier opeenvolgende jaren (1977-1980), de Wit-Rus Zhelezovski zette ruim tien jaar later een gouden drieluik neer (1991-1993). Hij is met zes wereldtitels in totaal nog altijd sprintkoning aller tijden.

Mulder gaf in november de voorkeur aan deelname aan de WK skeeleren in Argentinië. Mede daardoor kwam de Zwollenaar dit schaatsseizoen wat laat op gang. Bij de WK afstanden eerder deze maand in Heerenveen eindigde hij op de 500 meter eindelijk weer twee keer in de 34 seconden, goed voor zilver achter de ongenaakbare Rus Pavel Koelizjnikov.

DuckTales komt terug! *O*

Het allerbeste nieuws van de dag komt vandaag van Disney. Ze hebben beloofd met nieuws afleveringen van DuckTales op de proppen te komen.

Wie is er niet groot mee geworden? Iedereen die is geboren rond 1980 hing vanaf eind jaren '80 voor de buis om de avonturen van Kwik, Kwek en Kwak, Dagobert Duck en vooral Turbo McKwek te bewonderen. En ook Govert Goudglans en Mevrouw Baktaart waren van de partij.

Helaas kwam na drie jaar en honderd afleveringen al weer een einde aan de bazenserie. Gelukkig blaast Disney ons jeugdsentiment nieuw leven in. Vanaf 2017 zal Disney XD nieuwe afleveringen gaan uitzenden.

Djeez kan hem nog steeds meezingen...

Force India wil vrijdag nieuwe auto testen

Formule 1-renstal Force India hoopt vrijdag eindelijk met de bolide voor komend seizoen te kunnen rijden. Het team wil de VJM08 op de tweede van vier testdagen op het circuit van Barcelona de eerste meters laten maken. "We hopen dat de auto dit weekeinde zo veel mogelijk kilometers kan maken", aldus Otmar Szafnauer van de renstal.

Omdat de wagen nog niet klaar was, sloeg Force India de eerste sessie begin februari in Jerez helemaal over en reed het vorige week in Barcelona met de bolide van vorig seizoen. Dat betekent dat Force India ten opzichte van de andere teams veel minder data heeft kunnen verzamelen. Als alles meezit, heeft de renstal drie testdagen achter de rug voor het seizoen op 15 maart in Australië begint.

Alonso na hersenschudding uit ziekenhuis

Fernando Alonso heeft woensdag het ziekenhuis van Barcelona verlaten. De Spaanse formule 1-coureur van McLaren crashte zondag bij de testsessie op het circuit in Barcelona, waarna hij met een hersenschudding werd opgenomen.

Met het oog op zijn herstel is besloten om Alonso deze week niet in te zetten bij de laatste testserie, wederom in Barcelona. De Deen Kevin Magnussen neemt plaats in de bolide van de Spanjaard. Ook Jenson Button komt in actie voor de Britse renstal.

Frankrijk komt met plan voor dialoog met moslims

De Franse regering heeft woensdag een plan gepresenteerd om de dialoog aan te gaan met de islamitische gemeenschap in het land. Een van de onderdelen van het plan is het opleiden van imams op Franse universiteiten.

Het plan, dat werd gepresenteerd door minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve, richt zich op een islam 'die trouw is aan de waarden van de Republiek'. Hij benadrukte nog eens dat Frankrijk stevig vasthoudt aan de seculiere traditie van het land. Er komt een speciaal orgaan dat moslimleiders en de Franse autoriteiten moet helpen bij kwesties als veiligheid en het voorkomen van radicalisering.

De religieuze spanningen in Frankrijk zijn toegenomen na de aanslagen van moslimextremisten op een koosjere supermarkt en het satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

Alcoholistische beren kicken af

Twee aan alcohol verslaafde beren die leven in een Russisch restaurant, gaan afkicken in Roemenië. Dat berichtte de BBC woensdag. De dieren zouden verslaafd zijn geraakt doordat ze vaak drankjes kregen toegestopt door klanten.

De Russische rechter besloot eerder deze maand dat de beren in maart weggehaald moeten worden bij hun baasje. Hij hield de dieren twintig jaar lang in smerige kooien in zijn restaurant in Sotsji. Dronken klanten gooiden er drankjes naar de beren, zei een activiste eerder tegen The Independent. Die gaan zich dan 'grappig' gedragen.

Een berenopvang in Roemenië heeft inmiddels aangeboden de dieren te helpen met afkicken, maar het vervoer moet nog geregeld worden. De twee beren wonen ondertussen nog steeds bij hun voormalige eigenaar. "Er ligt een bevel van de rechtbank om ze weg te halen, maar ze kunnen in Sotsji nergens worden opgevangen", zei het hoofd van een dierenrechtenorganisatie tegen de BBC.

Alcoholistische beren kicken af in Roemenië
Alcoholistische beren kicken af in Roemenië (Foto: ANP)

Geen vervolging na dood vrouw in tehuis Den Bosch

Het Openbaar Ministerie gaat niemand vervolgen voor de raadselachtige dood van een 91-jarige cliënte van zorgcentrum De Taling in Den Bosch. De vrouw werd in 2013 in een plas bloed gevonden in haar aanleunwoning. Ze overleed een paar dagen later in het ziekenhuis. Haar familie vermoedde dat ze hardhandig was behandeld of zelfs mishandeld.

De vrouw had een gebroken nek, twee blauwe ogen, gebroken neus, vier gebroken ribben, verwondingen aan de knieën, een grote wond op het scheenbeen en vier hoofdwonden. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kan het letsel niet zijn ontstaan door een simpele val uit bed. Mishandeling kon het NFI niet uitsluiten.

Volgens het OM in Den Bosch is de vrouw overleden door een aantal aandoeningen. Er kan niet worden vastgesteld of de aandoeningen zijn veroorzaakt door haar letsel of andersom. Er is geen bewijs om iemand te verdenken, aldus het OM woensdag.

Kiev: rebellen blijven bestand schenden

De pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne blijven het staakt-het-vuren schenden, maar het aantal aanvallen is wel afgenomen. Dat heeft een Oekraïense legerwoordvoerder woensdag gezegd.

Volgens de woordvoerder werd dinsdagnacht het dorp Poposna twee keer onder vuur genomen. Ook probeerden de rebellen opnieuw een legereenheid in Shyrokyne onder de voet te lopen. Shyrokyne ligt vlakbij de strategisch gelegen havenstad Marioepol, die in handen is van de Oekraïense regering. "Voor de tweede dag op rij was er sprake van minder beschietingen", aldus de woordvoerder. "Maar de afgelopen dag was er geen sprake van een staakt-het-vuren."

Lego-film stuwt resultaten blokjesmaker

De Deense speelgoedfabrikant Lego heeft volop geprofiteerd van de film The Lego Movie. Dat maakte de fabrikant van de speelgoedsteentjes woensdag bekend.

De wereldwijde verkopen stegen afgelopen jaar met dertien procent, waarbij speelgoed met figuurtjes en voertuigen uit de bioscoopfilm aanzienlijk bijdroegen aan de omzet. Over heel 2014 kwam het verkoopcijfer uit op 28,6 miljard kroon (3,8 miljard euro). Daarbij steeg de nettowinst met vijftien procent tot zeven miljard kroon.

In de afgelopen tien jaar wist Lego het omzetcijfer jaar op jaar te verbeteren. Behalve de film blijft ook het pastel gekleurde Lego Friends, waarmee het zich specifiek op meisjes richt, een regelrechte hit. Het gecombineerde succes zorgde ervoor dat Lego hard op weg is om Barbie-maker Mattel af te lossen als grootste speelgoedproducent ter wereld. Mattel boekte in 2014 een omzet van omgerekend 5,3 miljard euro. Dat was zeven procent minder dan een jaar eerder.

Partijen verliezen leden, op D66 en SGP na

Voor het eerst sinds jaren zijn minder dan 300.000 mensen lid van een politieke partij in Nederland. In 2014 liep het aantal terug van 308.802 tot 295.326. Die daling, van 4,4 procent, is de grootste in deze eeuw. Dat meldt het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen van de Rijksuniversiteit Groningen woensdag.

D66 en de SGP telden op 1 januari 2015 meer leden dan een jaar eerder. D66 steeg van 23.767 naar 25.190. Daarmee kwam de partij voor het eerst in haar geschiedenis boven de 25.000 leden uit. De SGP bleef stabiel, van 29.964 leden naar 29.974.

50PLUS kreeg de hardste klappen. Op 1 januari 2014 waren 10.428 mensen lid, een jaar later nog maar 7534. De onderzoekers denken dat een belangrijke oorzaak is dat voorman Henk Krol in opspraak raakte.

Typhoon: Pinkpop stond op onze bucket list

Typhoon is heel erg blij dat hij op Pinkpop staat. "Er zijn een paar dingen die je als Nederlandse band heel erg graag wilt en op Pinkpop spelen is daar zeker een van", vertelt de muzikant woensdag blij aan Giel Beelen tijdens de perspresentatie van het festival.

"Pinkpop stond zeker op onze bucket list", aldus Typhoon. De zanger staat samen met zijn band op de laatste dag van het driedaagse festival op het podium. Net als Kovacs, Rise Against, OneRepublic, Sam Smith, Pharrell Williams en Foo Fighters.

Op de vrijdag en zaterdag staan er optredens van onder anderen Robbie Williams, Dotan, Muse, Slash, Avicii, Anouk, Kensington, The Script, Slash en George Ezra op het programma.

Woensdag werd bijna de hele line-up van het driedaagse festival onthuld. Festivaldirecteur Jan Smeets hield nog twaalf namen geheim. Deze worden op een later moment bekendgemaakt.

Pinkpop vindt dit jaar van 12 tot en met 14 juni plaats.

Bungehuisbezetters niet vervolgd

De 46 mensen die dinsdag werden opgepakt tijdens de ontruiming van het bezette Bungehuis in Amsterdam worden niet vervolgd, mits ze zich de komende twee jaar niet schuldig maken aan een strafbaar feit. De 44 arrestanten die de nacht in de cel moesten doorbrengen, werden woensdag in de loop van de dag vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie (OM) besloot woensdag de zaken tegen alle bezetters voorwaardelijk te seponeren met een proeftijd van twee jaar.

De zaak tegen de sympathisant die voor het bezette pand van de UvA werd aangehouden, is onvoorwaardelijk geseponeerd.

Cel geëist voor vuurwerk in postpakketten

Tegen twee mannen uit Breda zijn woensdag celstraffen geëist omdat ze zwaar vuurwerk met de post hadden laten versturen. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt.

De mannen van 25 en 33 runden een webwinkel. Klanten konden daar vuurwerk uit Polen bestellen. De zogeheten mortieren, signaalraketten, cobra's en 'Delovo Rana's' werden onder meer via GLS en UPS naar Nederland verstuurd. Dit terwijl het zwaar explosieve vuurwerk alleen in speciale vrachtwagens mag worden vervoerd.

De man van 25 hoorde een gevangenisstraf eisen van drie jaar (waarvan een jaar voorwaardelijk). Tegen de 33-jarige man is vijftien maanden cel geëist.

Justitie vecht uitspraak Vluchtgarage aan

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam gaat in beroep tegen het vonnis van de kantonrechter over de Vluchtgarage van vorige week. Die bepaalde dat de parkeergarage in Amsterdam-Zuidoost na 1 mei ontruimd mag worden. Justitie vindt echter dat de rechter geen termijn aan de ontruiming mag verbinden.

"We menen dat we elk moment tot ontruiming over mogen gaan", aldus een woordvoerder van het OM, die het beroep vooral een principiële zaak noemt. Het hoger beroep is ingesteld na overleg met de gemeente Amsterdam en de politie.

De Vluchtgarage werd in december 2013 gekraakt door een grote groep uitgeprocedeerde asielzoekers. Het stadsbestuur wil de parkeergarage slopen, omdat die voornamelijk leegstaat en een grote kostenpost vormt voor de gemeente. De gemeente wilde dat de asielzoekers voor 11 maart zouden vertrekken.

Samenscholingsverbod India vanwege varkensgriep

Het gemeentebestuur van Ahmedabad, een stad in het westen van India, heeft grote openbare samenscholingen verboden vanwege een nog altijd voortdurende uitbraak van de varkensgriep. De ziekte heeft de afgelopen elf weken al 926 levens geëist.

Het samenscholingsverbod in Ahmedabad, de hoofdstad van de deelstaat Gujarat, ging woensdag in. Voor bruiloften en begrafenissen wordt een uitzondering gemaakt, maar mensen zullen daar wel maskers moeten dragen.

Gujarat heeft met 231 slachtoffers het op een na hoogste dodental. Alleen in Rajasthan vielen meer doden. Onder anderen de voorzitter van het staatsparlement en de minister van volksgezondheid zijn besmet geraakt met het H1N1-virus, dat varkensgriep veroorzaakt.

Sinds december zijn meer dan zestienduizend mensen besmet geraakt met het virus. Volgens artsen vallen er zoveel doden omdat mensen zich niet snel genoeg melden bij een ziekenhuis.

Wedstrijd Holocaust spotprenten in Iran

Een Iraans cultureel instituut gaat een wedstrijd uitschrijven voor spotprenten over de Holocaust. De wedstrijd is een reactie op de cartoons van Mohammed die het Franse satirische blad Charlie Hebdo publiceerde, aldus de culturele instelling Sarchesmeh.

De Duitse regering heeft met ontzetting gereageerd op de wedstrijd waarvan met het "allergrootste onbegrip" kennis is genomen. "Wij zijn diep getroffen door de poging om de moord op 6 miljoen Joden tot onderwerp van spot en tot iets belachelijks te maken", aldus een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse Zaken in Berlijn woensdag.

Personeelsgegevens politie extra beveiligd

De Nationale Politie gaat haar computersystemen met personeelsgegevens uit voorzorg extra beveiligen. Het gaat om de systemen voor het verwerken van personeelsdata Youforce en Verzuimexpert. Deze systemen zijn via internet binnenkort alleen nog maar toegankelijk voor politiemedewerkers met een dubbele inlogcode. Tot nu toe kon dit met één beveiligingscode.

Aanleiding voor de maatregel is de vrees onder politiemensen dat de systemen kunnen worden gehackt, met als gevolg dat privégegevens op straat komen te liggen. Een woordvoerder van de politie benadrukt echter dat de veiligheid van de gegevens niet in het geding is. "Ook voor de korpsleiding staat vanzelfsprekend voorop dat gegevens van politiemensen zoals hun huisadressen en functies niet in verkeerde handen mogen vallen."

Boete voor klusbedrijf om asbest

De Inspectie SZW (de voormalige Arbeidsinspectie) heeft het bedrijf Rapido Montage en Handelsonderneming uit Lutjebroek (Noord-Holland) een boete opgelegd van 36.000 euro wegens een reeks van asbestovertredingen. Dat maakte de inspectiedienst woensdag bekend.

De onderneming maakte volgens de inspectie op twee plaatsen in Drenthe fouten bij het slopen van asbesthoudende daken. Daardoor werden werknemers en bewoners mogelijk blootgesteld aan asbestvezels. Daarnaast heeft Rapido geen certificaat om asbest te mogen verwijderen.

De overtredingen speelden zich eind vorig jaar af. De aanpak van misstanden in de asbestsector is een van de speerpunten voor de Inspectie SZW. Het gebruik van het kankerverwekkende materiaal is al sinds 1994 verboden in Nederland.

Schurken genoeg in Batman: Arkham Knight

Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment geven vandaag de nieuwste video vrij van Batman: Arkham Knight. Genaamd 'Gotham is Mine' laat de trailer enkele beruchte superschurken uit het verhaal van deze game zien.

Scarecrow haalt Two-Face, The Penguin, Riddler, Harley Quinn en Poison Ivy over om Batman eens en voor altijd neer te halen en Gotham City te claimen. Terwijl zij jacht maken op The Dark Knight, heeft Scarecrow de stad in zijn greep door zijn angstgas die hij her en der geplaatst heeft. En dan is er nog de Arkham Knight, de nieuwe schurk die speciaal door DC Comics bedacht is voor deze game.

Batman: Arkham Knight is vanaf 2 juni 2015 beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Veel doden bij busongeluk China

Bij een busongeluk in de Chinese provincie Xinjiang zijn zeker 22 mensen om het leven gekomen en 38 gewond geraakt. Dat hebben Chinese staatsmedia woensdag gemeld.

Volgens staatspersbureau Xinhua had het ongeluk in de nacht van dinsdag op woensdag in de prefectuur Kashgar. De bus reed op een snelweg en kwam door nog onbekende oorzaak op de zijkant terecht.

Verkeersongelukken komen in China relatief veel voor. In 2011 alleen al kwamen meer dan 62.000 mensen om het leven in het verkeer.

Manor F1 trekt Will Stevens aan

Will Stevens zal dit Formule 1-seizoen gaan rijden voor Manor F1, zo is bekendgemaakt. De 23-jarige Brit was afgelopen seizoen al testrijder voor het Britse team, maar maakte zijn grandprixdebuut in Abu Dhabi voor Caterham dat inmiddels uit de racesport verdwenen is.

Ook Marussia/Manor kwam diep in de financiële problemen terecht en miste de laatste races van 2014, maar in tegenstelling tot Caterham kon er onder de naam Manor wel een doorstart gemaakt worden. Het team wil in Australië aan de start gaan verschijnen met een aangepaste 2014-auto. De datum voor vertrek van bolides naar Melbourne is 6 maart.

Stevens: "Het is fantastisch dat er bij Manor weer hard gewerkt wordt na alle inspanningen die geleverd zijn om het team te redden. Het zou zonder steun van alle leveranciers en mensen in de sport niet mogelijk zijn geweest, maar vooral niet door een fantastisch team bij Manor dat de klok rond werkt om in Melbourne op de grid te kunnen staan. Ik dank het team voor het vertrouwen dat ze in mij hebben en ik kan niet wachten om al het harde werken volgende maand beloond te zien worden met een plek op de grid in Melbourne."

Boete voor NAC wegens opstellen Zukanovic

NAC Breda moet een boete van tienduizend euro, waarvan 2500 euro voorwaardelijk, betalen voor het opstellen van de niet speelgerechtigde Milos Zukanovic. De club is woensdag meteen akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal.

Door het opstellen van de Kroaat, zonder in het bezit te zijn van een tewerkstellingsvergunning, heeft NAC Breda de belangen van de sectie betaald voetbal en de voetbalsport in het algemeen geschonden, luidt de uitleg. Het bestuur betaald voetbal neemt binnen afzienbare tijd een beslissing over het gevolg voor de genoemde wedstrijden. Geen van de tegenstanders - Willem II, Excelsior en PSV - heeft aangegeven het duel te willen overspelen.

Boete voor NAC Breda vanwege opstellen Zukanovic (Pro Shots/Kay Int Veen)
Boete voor NAC Breda vanwege opstellen Zukanovic (Pro Shots/Kay Int Veen)

Importpuppy's in de doofpot

Honderden verwaarloosde puppy's uit het Oostblok worden wekelijks naar Nederland gebracht. Het probleem speelt al langer maar is blijkbaar in de vergetelheid geraakt. Politici van de PvdA en de PvdD waren verbaasd en stelden kamervragen. Omroep Brabant deed onderzoek naar de illegale puppyhandel en kwam tot de ontdekking dat Brabant het walhalla van illegale dierenhandel is.

Het Brabantse medium ondervroeg twintig dierenartsen in Noord-Brabant. De dierenartsen worden elke dag geconfronteerd met dierenleed en zijn het beu. De malafide handel start in Oost-Europa, waar puppy's worden gefokt in grote boerderijen zonder aandacht of daglicht. Via bestelbusjes en vrachtwagens worden de viervoeters naar Nederland vervoerd. 

Dierenmaffia

Door de stressvolle reis sterft een deel van de puppy's tijdens de reis. Na aankomst wordt er gesjoemeld met inentingen en hondenpaspoorten. Op deze manier worden eventuele ziektes verborgen. De puppy's komen via een handelaar of internet bij de consument terecht, die vervolgens helemaal niet weet waar het diertje vandaan komt. Volgens een dierenarts kun je zelfs van een dierenmaffia spreken. Doordat er veel geld wordt verdiend met de dierenhandel, worden er zelfs dierenartsen bedreigd. Dit vertelde de dierenarts aan Omroep Brabant. 

De importpuppy's brengen veel gevaren met zich mee. Door het gesjoemel met inentingen en paspoorten, kan de viervoeter allerlei ziektes met zich mee dragen. De internationale dierenbeschermingsorganisatie VIER VOETERS riep consumenten al eerder op om geen goedkope puppy's te kopen via onbetrouwbare bronnen. Via een formulier kunnen gedupeerden malafide hondenhandel melden. 

Politiek verbaasd

Tjeerd van Dekken en Henk Leenders van de PvdA stelden schriftelijke vragen aan Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken. De PvdA'ers stelden vragen omdat Omroep Brabant naar buiten bracht dat Brabant het epicentrum van dierenhandel is. In de brief vroegen de politici zich vooral af op welke manieren er op illegale puppyhandel wordt gecontroleerd en welke risico's importpuppy's vormen voor eigenaren en andere mensen en dieren. Daarnaast wil de partij dat het kabinet vervolgstappen neemt om de malafide praktijken stoppen. 

Dion Graus van de PVV dient aanstaande donderdag een motie in om de dierenpolitie meer mogelijkheden te verschaffen. De PVV'er heeft dit probleem sinds 2006 verscheidene keren aangekaart en pleit voor meer controles door vliegende brigades aan de grens. Volgens Graus was dit in het verleden effectief.

De Partij voor de Dieren was verontwaardigd. Fractievoorzitter Marianne Thieme gaat mondelinge vragen stellen. Partijlid Marco van der Wel wil meer dierenpolitie en een algeheel verbod op dierenhandel op Marktplaats.

Doofpot

Na de berichtgeving van Omroep Brabant was politiek Den Haag verbaasd. Het probleem speelt echter al jaren in Nederland en is bij diverse belangenorganisaties zoals de Hondenbescherming bekend. Dagblad de Limburger deed medio 2014 onderzoek naar de illegale puppyhandel en kwam tot de ontdekking dat Zuid-Nederland het centrum van de hondenmaffia was.

Ineke van Herwijnen is directeur van de Hondenbescherming en meldde vorig jaar aan De Limburger dat het wegvallen van de grenscontroles geen zicht meer geeft op de import. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming zei toentertijd niet de mankracht te hebben om de grens constant te bewaken. 

Legbatterijhonden kopen

De pups die via het Oostblok ons land binnenkomen, sterven in 20% van de gevallen voordat zij zes maanden oud zijn. Als je zelf niet het risico wil lopen dat je een legbatterijhond uit het Oostblok koopt, dan kun je de speciale checklist op deze website gebruiken. 

Slachtoffers schietpartij Tsjechië herdacht

Honderden mensen in de Tsjechische stad Uherksy Brod hebben de slachtoffers van de schietpartij van dinsdag de laatste eer betuigd. In de regen staken ze woensdag kaarsjes aan bij het restaurant waar een dag eerder acht mensen werden doodgeschoten.

De dader was een 63-jarige lokale man, die na de schietpartij de hand aan zichzelf sloeg. Over het motief tasten de autoriteiten nog in het duister, maar ze sluiten uit dat het een terroristische aanslag was. Een Tsjechische radiozender zei dinsdag voor de schietpartij door de man te zijn gebeld. De man klaagde dat de politie zijn problemen niet oploste en zei dat hij 'het heft in eigen handen zou nemen'. De schutter had een wapenvergunning.

Een serveerster overleefde de schietpartij, maar moest wel worden geopereerd. Een woordvoerder van het ziekenhuis liet woensdag weten dat de vrouw inmiddels buiten levensgevaar is.

Fransman overgeleverd voor schietpartij Breda

Spanje heeft vorige week een 34-jarige Fransman aan Nederland overgeleverd voor een fatale schietpartij tijdens een drugsdeal in een flat aan de Oranjeboomstraat in Breda in 2006. De man is voorgeleid en zit vast, maakte de politie woensdag bekend. Voor de schietpartij werden eerder al twee Franse verdachten aangehouden en veroordeeld.

Vier Fransen kwamen in Breda veertig kilo wiet kopen voor honderdduizend euro. De betrokkenen kregen ruzie over de kwaliteit waarna de verkoper in het hoofd werd geschoten. Een vriend van het slachtoffer sprong in paniek uit het raam van flat en raakte zwaargewond. De Fransen gingen er met de drugs en het geld vandoor.

Zware gevechten in noordoosten Syrië

Koerdische en christelijke militiestrijders hebben woensdag in de provincie Hassakeh, in het noordoosten van Syrië, strijd geleverd met rebellen van de extremistische organisatie Islamitische Staat. De afgelopen tijd heeft IS in het gebied een reeks dorpen veroverd.

De christelijke Syrische Militaire Raad zei dat er zwaar wordt gevochten om 'de barbaarse aanvallen op de vrijheidsstrijders een halt toe te roepen'.

In de provincie Hassakeh, die grenst aan Turkije en Irak, wonen overwegend Koerden, maar ook groepen Arabieren, Armenen en Assyrische christenen. Maandag vielen IS-strijders dorpen langs de rivier Khabur aan en werden tientallen christenen ontvoerd. Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen voor de IS-strijders. Het is niet duidelijk wat het lot van de ontvoerde christenen is.

Ondernemers Amsterdamse Wallen vangen bot

Meerdere ondernemers met coffeeshops, gokhallen en seksshops in het Amsterdamse Wallengebied hebben in hun langlopende strijd tegen de opschoningsplannen van de gemeente wederom bot gevangen. De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State wees woensdag veel bezwaren van ondernemers tegen het nieuwe bestemmingsplan 1012 af.

In juni 2013 stelde de gemeenteraad definitief het nieuwe bestemmingsplan voor postcodegebied 1012 vast, waarin korte metten wordt gemaakt met bedrijven die een aanzuigende werking hebben op criminele activiteiten. Bordelen worden opgekocht, coffeeshops en gokhallen moeten verdwijnen.

In een laatste poging zich tegen de plannen te verzetten, wendde een tiental ondernemers uit het gebied zich tot de Raad van State met bezwaren tegen de wijziging van het bestemmingsplan.

Programma Pinkpop bekend

Elbow, Faith No More, Avicii, Anouk, Kensington, Counting Crows, De Jeugd van Tegenwoordig en Sam Smith zijn toegevoegd aan het programma van de 46e editie van Pinkpop. Dat maakte 3FM-dj Giel Beelen woensdag bekend tijdens de jaarlijkse persconferentie in Paradiso.

Ook onder anderen Above & Beyond, Paloma Faith, George Ezra, Joost van Bellen, Magic!, Sheppard, Selah Sue, The Wombats, The Script, Urbanus, Kitty, Daisy & Lewis, Typhoon, One Republic en Fiddlers Green treden in juni op in Landgraaf.

Eerder was al aangekondigd dat onder anderen Foo Fighters, Muse, Pharrell Williams, Robbie Williams, Kovacs en Dotan het driedaagse muziekfestijn aandoen.

Anouk staat voor de zesde keer op het Pinkpop-affiche staat. Zij is daarmee de artiest met de meeste Pinkpop-optredens op haar naam (1998, 2001, 2003, 2009, 2012 en 2015). Krezip, Faithless en Muse stonden allen vijf maal in Landgraaf op het podium.

De Utrechtse band Kensington werd aan de line-up toegevoegd na massale steun van de fans. Festivaldirecteur Jan Smeets biechtte op dat hij eigenlijk niet van plan was de rockers te boeken, maar dat de act niet te negeren was tussen de 20.000 stemmen voor de jaarlijkse gouden tip.

Pinkpop vindt dit jaar plaats op vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 juni in het Limburgse Landgraaf. Voor de vierde keer wijkt het driedaagse festival af van het traditionele pinksterweekend, omdat dat te vroeg in het seizoen valt.

Zaterdag gaan de kaarten voor Pinkpop 2015 in de verkoop.

De komende weken volgen nog enkele nieuwe namen.

Opcenten vooral in rijke provincies omhoog

De provinciale opcenten zijn de afgelopen vier jaar het meest gestegen in de provincies met veel eigen vermogen. Dat blijkt uit onderzoek dat Nieuwsuur woensdag presenteert. De opcenten, die gekoppeld zijn aan de motorrijtuigenbelasting, leverden de provincies in 2014 1,5 miljard euro op. Provinciale politici pleiten voor het afschaffen van deze onzichtbare belasting.

Gelderland, Friesland en Groningen, provincies met een groot eigen vermogen, hebben de opcenten flink verhoogd, Friesland zelfs met 9,2 procent. Limburg is de enige provincie die het tarief voor de opcenten heeft verlaagd de afgelopen vier jaar.

Gedeputeerden van Limburg, Groningen en Gelderland pleiten voor het afschaffen van het huidige systeem van de provinciale opcenten. "Wat mij betreft hebben die opcenten hun langste tijd gehad. Het is ook moeilijk uit te leggen dat dezelfde auto in de ene provincie meer aan belasting kost, dan in de andere", aldus de Limburgse gedeputeerde Erik Koppe tegen Nieuwsuur.

Duitse advocate cel in om ontkennen Holocaust

Een Duitse advocate met extreemrechtse sympathieën is tot twintig maanden cel veroordeeld voor het ontkennen van de Holocaust. Sylvia Stolz werd schuldig bevonden aan het aanzetten tot rassenhaat. Ze beriep zich tijdens het proces op haar recht op de vrijheid van meningsuiting.

De 51-jarige Stolz hield in 2012 een toespraak waarin ze de genocide op de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog ontkende. In 2008 werd ze ook al veroordeeld om hetzelfde vergrijp naar aanleiding van haar verdediging van de beruchte Holocaust-ontkenner Ernst Zündel, die in 2007 werd veroordeeld. In Zündels proces ondertekende Stolz een document met de woorden 'Heil Hitler'.

Europol haalt botnet uit de lucht

Experts uit Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en Italië hebben dinsdag onder leiding van de Europese politieorganisatie Europol een botnet uit de lucht gehaald. Het botnet bestond uit zo'n drie miljoen computers die geïnfecteerd waren met malware en werd gebruikt om persoonlijke gegevens en inloggegevens voor internetbankieren te stelen.

Volgens Europol werd het netwerk, dat bekend stond als het Ramnit-botnet, dinsdag ontmanteld door experts. Onderzoekers uit de vier landen werkten samen met deskundigen van techbedrijven zoals Microsoft en Symantec. Servers werden afgesloten en internetdomeinen die gebruikt werden door de beheerders van het botnet werden onbruikbaar gemaakt. Symantec zei in een verklaring dat het botnet al zo'n vijf jaar in de lucht was en was uitgegroeid tot een 'enorme criminele onderneming' die grote groepen mensen geld afhandig maakte.

Arrestatiebevel voor ex-premier Bangladesh

Een rechtbank in Bangladesh heeft woensdag een arrestatiebevel uitgevaardigd voor ex-premier Khaled Zia. De ex-premier staat terecht corruptie, maar was al voor de vierde keer niet in de rechtszaal verschenen.

De rechter vaardigde het arrestatiebevel uit nadat hij een verzoek van Zia's advocaten voor uitstel van het proces had afgewezen. De verdediging wil meer tijd, omdat Zia ziek zou zijn en ze zich zorgen maakt over haar veiligheid vanwege de politieke onrust in het land.

Of Zia snel wordt opgepakt is niet duidelijk. Het arrestatiebevel is doorgestuurd naar een politiebureau, waar de kwestie verder wordt afgehandeld.

Zia staat terecht omdat ze illegaal geld uit de staatskas zou hebben gebruikt om stukken land te kopen voor een liefdadigheidsorganisatie van haar overleden man. Ook zou ze illegaal geld hebben ingezameld voor de organisatie. Volgens haar advocaten zijn de aanklachten politiek gemotiveerd. De autoriteiten ontkennen dit echter.

SP wil vergadering bestuur Kamer openbaar

De vergaderingen van het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer (het presidium) moeten openbaar worden. Daarvoor pleit woensdag Ronald van Raak. De SP'er is lid van het orgaan en wil met zijn voorstel lekken uit het presidium voorkomen.

De discussie wordt aangezwengeld door een verhaal in de Volkskrant. Daarin staat dat er binnen het Presidium spanningen zijn over het openbaar maken van de fractiekosten. Die worden voor het eerst over het jaar 2014 naar buiten gebracht, maar VVD, PvdA en D66 willen ook de twee jaar daarvoor publiceren.

Tegen dat laatste verzetten zich volgens anonieme bronnen in de krant de PVV en SP. Volgens Van Raak zijn de fractiekosten van zijn partij echter openbaar en wordt er 'bewust foutieve informatie' gelekt uit de besloten vergaderingen. "Dit presidium kan niet functioneren als mensen misbruik maken van hun positie."

Vrijwilliger fraudeert vaker maar voor minder

Het aantal fraudegevallen bij vrijwilligersorganisaties is in 2014 opnieuw gestegen, maar er werd in totaal wel minder geld ontvreemd. Dat blijkt uit cijfers van kascommissie.nl, de organisatie die vrijwilligersorganisaties bijstaat in hun financiële beleid.

Onderzoeker Maarten den Ouden inventariseerde alle fraudegevallen bij verenigingen en stichtingen die in 2014 bekend werden. Over het hele jaar kwamen 61 zaken aan het licht. Die waren samen goed voor 5,5 miljoen euro, aldus Den Ouden woensdag. Het werkelijke aantal ligt overigens hoger, maar niet alle zaken komen in de openbaarheid, zegt hij.

Over 2013 becijferde kascommissie.nl nog een bedrag van 10 miljoen euro in ruim veertig fraudezaken. Maar die daling is wat bedrieglijk, aldus Den Ouden, omdat het fraudebedrag toen sterk werd beïnvloed door twee grote miljoenenkwesties.

Nieuwe postzegel komt in plaats van ooievaar

PostNL heeft woensdag de nieuwe Geboortepostzegel gepresenteerd die de huidige geboortezegel met een ooievaar erop vervangt. De nieuwe Geboortezegel is een collage van illustraties van voorwerpen en symbolen die mensen doorgaans met geboorte en baby's associëren: een kinderwagen, een hobbelpaard, een rammelaar, een zuigfles, bloemetjes en hartjes.

PostNL komt eens in de zoveel tijd met een nieuw ontwerp voor de gelegenheidspostzegels, zoals de Liefdespostzegel en de Geboortepostzegel. Deze postzegels geven hierdoor altijd de huidige tijdgeest weer. "Eenvoud, vrolijkheid en dynamiek stonden voor dit nieuwe ontwerp bij ons centraal. Grafisch ontwerper Marenthe Otten heeft deze aspecten uitstekend ingevuld in de herkenbare voorwerpen en symbolen die synoniem staan voor baby's en geboorten", aldus marketingmanager Mark-Jan Pieterse van PostNl.

Plasterk investeert meer in aanpak adresfraude

Het kabinet gaat extra investeren om adresfraude tegen te gaan. Dat moet jaarlijks ongeveer dertig miljoen euro opleveren, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag.

Door drie keer zoveel huisbezoeken - twintigduizend per jaar - af te leggen hoopt het kabinet vijftienduizend gevallen van fraude op te sporen. Het gaat dan om misbruik van uitkeringen en toeslagen of het ontwijken van boetes en schulden.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken roept de gemeenten woensdag in een brief op de extra huisbezoeken af te leggen. Hij gaat die huisbezoeken betalen. Daar draaien momenteel nog gemeenten en uitkeringsinstanties voor op.

In 2013 kwam naar buiten dat Oost-Europeanen op grote schaal hadden gefraudeerd met toeslagen. Het kabinet heeft daarna, mede op aandringen van de Kamer, extra geïnvesteerd de aanpak van fraude met toeslagen en uitkeringen.

Vrees voor veel doden na lawine Afghanistan

Een lawine heeft in het noordoosten van Afghanistan zo'n zestig huizen bedolven. Gevreesd wordt dat er tientallen doden zijn gevallen. Dat heeft plaatsvervangend gouverneur Abdul Rahman Kabiri woensdag gezegd.

De lawine had plaats in de Panjshir-vallei. Volgens Kabiri zijn zeker dertig mensen om het leven gekomen. Reddingswerkers proberen met hun blote handen en scheppen overlevenden uit te graven, maar de verwachting is dat het dodental verder oploopt.

In grote delen van Afghanistan is het afgelopen etmaal sneeuw gevallen. In het bergachtige noorden van Afghanistan komen lawines geregeld voor.

Lohan vulde taakstrafuren op met acteerwerk

Lindsay Lohan heeft haar theaterproductie opgegeven als onderdeel van haar taakstraf. Enkele uren die de actrice voor het toneelstuk Speed the Plow werkte, werden ook als onderdeel van haar taakstraf opgeschreven. Dat meldt entertainmentwebsite TMZ.

Het Amerikaanse OM heeft het rapport over de 240 uren taakstraf van Lohan volledig uitgepluisd en kwam een aantal onregelmatigheden tegen. Zo zouden de actrice en het bedrijf verantwoordelijk voor haar strafbegeleiding (CSV) het ontmoeten van fans toe hebben gevoegd aan haar maatschappelijk werk, net als een aantal theatershows die ze heeft gedaan.

Bovendien heeft het organiseren van een benefietavond voor de begeleidingsinstantie haar ook een aantal uren opgeleverd. Ook kwamen er berichten naar boven dat de actrice gelobbyd zou hebben voor CVS, om een donatie van tienduizend dollar te verzekeren voor het bedrijf.

Lohan kreeg 240 uur taakstraf opgelegd door de rechtbank in Santa Monica na haar arrestatie voor roekeloos rijgedrag in 2013. De openbare aanklager vindt dat er genoeg uren in het rapport in twijfel kunnen worden getrokken. De aanklager wil nu dat de Mean Girls-actrice aanwezig is voor een tweede hoorzitting waarin wordt bepaald of zij haar taakstraf heeft voldaan.

Mocht de rechter bepalen dat het rapport niet helemaal in de haak is, dan zullen daar consequenties aanhangen voor Lindsay. Deze eerste hoorzitting vindt woensdagmiddag plaats in Los Angeles.

WHO: Europa moet meer vaccineren tegen mazelen

Europese landen moeten meer doen om de mazelen te bestrijden. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag gezegd. Het aantal gevallen van mazelen is in 2014 weliswaar gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder, maar het doel om de mazelen nog dit jaar uit te roeien dreigt in gevaar te komen.

In totaal zijn in zeven landen in Europa en Centraal-Azië meer dan 22.000 besmettingen vastgesteld. Aan kop gaat Kirgizië met 7500 ziektegevallen, gevolgd door Bosnië met 5340. Rusland en Georgië hadden beide 3200 inwoners met mazelen. Italië waren er 1600 mazelenbesmettingen en in Duitsland 570.

Volgens Zsuzsanna Jakab van de WHO is in de regio het aantal gevallen van mazelen de afgelopen twintig jaar met 96 procent gedaald. Er moet nu echter worden doorgezet om iedereen te vaccineren.

Milfs tonen massaal tieten

Er is een nieuwe trend gaande die wij van harte toejuichen. Milfjes posten momenteel massaal hun tieten op Twitter.

Met de hashtag #Brelfie zetten ze zelf een foto van hun tieten op het sociaal medium. Er is echter wel een maar: er hangt meestal een baby aan hun tepel.

Wat de dames hiermee willen bereiken, weten we nog niet. Maar geeft ons wel weer een mooie gelegenheid om tietenfoto's te posten...

Brabant subsidieert renovatie Oorlogsmuseum

De provincie Noord-Brabant geeft zeven ton subsidie voor de renovatie en vernieuwing van het Oorlogsmuseum in Overloon. Gedeputeerde Staten hebben dat besloten.

Het Oorlogsmuseum Overloon is het oudste en grootste oorlogsmuseum van Nederland. Het heeft een plan gemaakt voor een verbouwing en herinrichting die in totaal vijf miljoen euro kost. Het museum wil groeien tot 150.000 bezoekers per jaar in 2020.

Voor de verbouwing is een aantal jaren uitgetrokken. Het Oorlogsmuseum wil de eerste van vijf fasen in april afgerond hebben als het museum zeventig jaar bestaat.

Directeur Erik van den Dungen vertelde woensdag dat de subsidie van de provincie de eerste bijdrage is. Hij hoopt nog op een bijdrage van de gemeente Boxmeer.

Scherpe kritiek Rekenkamer op TenneT-avontuur

De Tweede Kamer is in 2009 door de toenmalige ministers van Financiën en Economische Zaken onvoldoende geïnformeerd over de overname van een deel van het Duitse hoogspanningsnet door staatsonderneming TenneT, de landelijke netbeheerder. De buitenlandse activiteiten van TenneT leveren de Nederlandse Staat als eigenaar financiële risico's op. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport van de Algemene Rekenkamer.

De ministers hadden de Kamer 'meer inzicht kunnen geven' in de risico's die de Staat als enige aandeelhouder volgens de Rekenkamer nog altijd loopt door deze overname. Daarmee was toen een bedrag was gemoeid van 885 miljoen euro.

PvdA'er Wouter Bos was destijds minister van Financiën, zijn collega op Economische Zaken was Maria van der Hoeven van het CDA.

Dat de Staat en daarmee de Nederlandse belastingbetaler nog altijd risico loopt illustreert de Rekenkamer met een situatie die zich in 2011 voordeed. De Duitse regering besloot na de kernramp in dat jaar in het Japanse Fukushima versneld en op grote schaal over te gaan op windenergie. Dit betekende dat TenneT windmolenparken sneller op het elektriciteitsnet in Duitsland zou moeten aansluiten.

Daardoor steeg de verwachte investeringsopgave van TenneT in Duitsland van vijf miljard euro tot twaalf miljard euro tot en met 2022. Volgens de Rekenkamer liep de Nederlandse Staat toen het risico om als enig aandeelhouder bij te moeten dragen aan de investeringen in Duitsland. Het liep toen goed af omdat TenneT een investeringspartner vond in het Japanse Mitsubishi. Maar, stelt de Rekenkamer, dergelijke risico's blijven bestaan.

De Rekenkamer vindt verder dat het toezicht van Autoriteit Consument & Markt (ACM) op TenneT beter moet. Daarbij gaat het vooral om de vraag of Nederlandse klanten te veel of te weinig voor het elektriciteitstransport betalen. Dat is volgens de Rekenkamer niet duidelijk.

'Meer tegenwicht nodig uit moslimwereld'

Vanuit de moslimwereld in Nederland komt te weinig tegenwicht tegen radicalisering van moslimjongeren. Ibrahim Wijbenga van het Landelijk Platform Aanpak Jeugdcriminaliteit zei dat woensdag tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer over radicalisering. Volgens hem is het tegenwicht uit de Nederlandse moslimgemeenschap nog 'te mager'.

Vertegenwoordigers uit de moslimgemeenschap spraken tijdens de hoorzitting echter tegen dat er geen aandacht is voor het fenomeen. Volgens Saïd Idbid van de Ibn Khattab Moskee Almere wordt al jaren geprobeerd te voorkomen dat jongeren radicaliseren. "Het tegenwicht is er wel, maar men loopt er niet mee te koop." Volgens Idbid heeft radicalisering overigens niet zo veel te maken met de maatschappelijke achterstelling van migranten, maar vooral met 'ideologie en theologie'.

Patentzaak kost Apple ruim half miljard

Het Amerikaanse technologieconcern Apple moet bijna 533 miljoen dollar (470 miljoen euro) betalen als schadevergoeding in een zaak over patentschending. Dat heeft een federale jury in Texas bepaald.

Volgens de jury heeft Apple het patentrecht geschonden door zonder toestemming gebruik te maken van technologielicenties in handen van het Texaanse bedrijf Smartflash. Apple had juist gezegd dat de patenten ongeldig waren, maar dat werd verworpen door de jury.

Smartflash had oorspronkelijk een schadevergoeding geëist van 852 miljoen dollar. Apple gaat in beroep tegen het vonnis.

Schiphol goedkoper dan grote concurrenten

Schiphol is voor luchtvaartmaatschappijen goedkoper dan de grote concurrerende luchthavens in Londen, Frankfurt en Parijs. Dat blijkt uit onderzoek dat is gedaan in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Daarin zijn onder meer de luchthavengelden en overheidsheffingen van tien andere vliegvelden met elkaar vergeleken. Daaruit blijkt dat de kosten voor starten en landen op Londen Heathrow gemiddeld 141 procent hoger liggen dan op Schiphol. Frankfurt is 54 procent duurder en op Parijs Charles de Gaulle moeten luchtvaartmaatschappijen gemiddeld 47 procent meer betalen dan op Schiphol.

Ook de luchthavens Londen Gatwick, Zürich, München en Madrid zijn duurder. De vliegvelden van Brussel, Istanbul en Dubai zijn goedkoper dan Schiphol.

Taylor Swift voelt zich cool na inval politie

Ed Sheeran en Taylor Swift beleefden een wild feestje na afloop van de Grammy Awards in Los Angeles. Na een tijdje kwam de politie langs om er een einde aan te maken. "We voelden ons zo cool!", vertelde Taylor over de gebeurtenis in een interview met BBC Radio 1 waar zij samen met Ed te gast was.

Het feestje was in de hotelkamer van Mark Ronson. Gelukkig wist Taylor precies wat ze moest doen toen de politie aanklopte. "We moesten ons verstoppen in de badkamer. Ik pakte Ed vast en zei, de politie is hier, kom met mij mee."

Later kwamen ze er achter dat de Ierse zanger Hozier zich ook had verstopt, maar dan achter een deur. "En hij is een lange gast, dus het was raar hem achter een deur te zien staan. Er zijn die avond veel rare dingen gebeurd."

Mavericks laat voorbij Toronto Raptors

De basketballers van Dallas Mavericks hebben dinsdag (lokale tijd) Toronto Raptors de derde nederlaag op rij bezorgd. Daar zag het lang niet naar uit. De thuisploeg keek in het begin van het derde kwart tegen een achterstand van elf punten aan, toen coach Rick Carlisle ingreep en pointguard Rajon Rondo naar de kant haalde. Met 99-92 wonnen de Mavericks alsnog.

Carlisle en Rondo discussieerden langdurig en emotioneel in de door de coach aangevraagde time-out. Rondo keerde erna niet meer terug. "Een verschil van mening", verklaarde Carlisle later. "Ik ben de coach en ik neem de beslissingen." Rondo zweeg na de wedstrijd.

Monta Ellis was de topschutter bij de Mavericks met twintig punten. De Duitser Dirk Nowitzki voegde er achttien toe in wat de derde zege op rij betekende voor zijn team.

Overige uitslagen
Washington Wizards - Golden State Warriors 107-114
Detroit Pistons - Cleveland Cavaliers 93-102
Oklahoma City Thunder - Indiana Pacers 105-92

Reactie kabinet op gasrapport na verkiezingen

Het kabinet komt niet binnen een week met een reactie op het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over gaswinning in Groningen. De oppositie in de Tweede Kamer had daarom gevraagd, maar volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken is dat niet mogelijk.

Het kabinet streeft ernaar om eind maart te reageren, heeft Kamp woensdag aan de Kamer geschreven. Oppositiepartijen waren er al bang voor dat het kabinet de kwestie over de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart heen wilde tillen. Ze hadden er daarom dinsdag op aangedrongen sneller duidelijkheid te geven, zodat de Kamer er voor de verkiezingen over had kunnen debatteren.

Cult Energy na diefstal toch aan start Omloop

De wielrenners van de Deense ploeg Cult Energy kunnen zaterdag gewoon van start in de Omloop Het Nieuwsblad. Deelname aan de openingswedstrijd van het West-Europese wielerseizoen was in gevaar, omdat de fietsen van de ploeg afgelopen weekeinde werden gestolen tijdens de Ronde van de Haut-Var.

De fietsen, die een waarde van zo'n 300 duizend euro vertegenwoordigen, zijn volgens de equipe nog niet terecht. "Maar dankzij de hulp van sponsors en vrienden, kunnen de renners van Cult Energy zaterdag gewoon starten", meldde de ploeg woensdag.

Purmerend neemt stappen om oehoe te vangen

De gemeente Purmerend neemt stappen om de agressieve oehoe te vangen die al enkele weken mensen lastig valt in Purmerend en omstreken. Omdat het om een beschermde vogel gaat, moet de provincie eerst een ontheffing geven. "Het is zaak dat deze procedure ingekort wordt", laat een woordvoerster van de gemeente woensdag weten.

Tot die tijd adviseert zij de mensen met paraplu de straat op te gaan in de gebieden waar de uil gezien is. "Met name 's avonds slaat het dier toe. Ze benadert mensen geruisloos en valt van achter aan. Je moet er niet aan denken dat iemand zich omdraait."

Dinsdagavond viel de Oehoe twee hardlopers aan op de atletiekbaan in de plaats. Ze moesten zich met hoofdwonden laten behandelen. Vorige week waren twee verstandelijk gehandicapten het doelwit van de vogel op het terrein van de Prinsenstichting.

Turkse Miss mogelijk vervolgd om beledigen Erdogan

Een voormalige Miss Turkije wordt mogelijk vervolgd voor het beledigen van president Recep Tayyip Erdogan. Dat heeft haar advocaat woensdag gezegd. Als Merve Buyuksarac daadwerkelijk wordt vervolgd en veroordeeld kan ze maximaal twee jaar celstraf krijgen.

Buyuksarac werd vorige maand opgepakt nadat ze een satirisch gedicht had gedeeld op fotowebsite Instagram. Een aanklager in Istanbul vindt dat dat ze zich hiermee schuldig heeft gemaakt aan het beledigen van de president. Een rechtbank moet nu bepalen of Buyuksarac wordt vervolgd.

Buyuksarac is de zoveelste persoon in korte tijd die wordt beticht van het beledigen van Erdogan. De president en voormalig premier heeft de afgelopen jaren de vrijheid van meningsuiting en van vergadering steeds verder ingeperkt. Honderden mensen zijn de afgelopen tijd vervolgd voor berichten op sociale media en deelname aan protesten tegen de regering.

Aardbeving met kracht van 2,3 bij Appingedam

Bij Appingedam is woensdagochtend even na 11.00 uur een aardbeving geweest die een kracht had van 2,3 op de schaal van Richter. Dat meldt het KNMI woensdag.

De beving werd gevoeld door de inwoners van Appingedam. Op sociale media hadden ze het over een stevige trilling die vooraf werd gegaan door een harde knal.

Bij het KNMI kwamen meerdere meldingen binnen van de aardschok. "De aardbeving is behoorlijk goed gevoeld", aldus een woordvoerder van het KNMI.

Het is in februari alweer de twaalfde aardbeving in het gaswinningsgebied. In januari beefde de grond in Groningen tien keer. De zwaarste beving van dit jaar was op 6 januari in Wirdum. Die plaats werd toen getroffen door een schok met een kracht van 2,7.

Demi Lovato met spoed naar ziekenhuis

Demi Lovato is dinsdag opgenomen in het ziekenhuis. De zangeres heeft ernstige ademhalingsproblemen, meldt entertainmentwebsite TMZ.

Demi is getroffen door een flinke longontsteking. Toen het X Factor-jurylid problemen kreeg met haar ademhaling werd ze door een vriend met spoed naar het ziekenhuis in Los Angeles gebracht.

Artsen stelden vast dat Demi's problemen te maken hebben met de griep. Lovato krijgt hiervoor medicijnen.

Demi was dinsdagmiddag (lokale tijd) nog steeds in het ziekenhuis. Het is onbekend of de 22-jarige vriendin van Wilmer Valderrama inmiddels weer thuis is.

Valcke: WK in winter moet korter

Het WK voetbal in Qatar moet binnen 28 dagen worden afgewerkt in plaats van de geplande 32 dagen. Dat heeft secretaris-generaal Jérôme Valcke van wereldvoetbalbond FIFA woensdag volgens diverse media verklaard in Doha. Het WK van 2022 moet volgens een werkgroep van de FIFA verplaatst worden van de te warme zomer naar de maanden november en december. Valcke denkt dat in die periode het toernooi iets korter moet.

De finale zou dan gespeeld moeten worden op 23 december. Die datum heeft volgens Valcke de voorkeur van de meeste continentale bonden, waaronder de Europese voetbalunie UEFA.

Ook vader verwaarloosd meisje opgepakt

Na de vondst van een ernstig verwaarloosd twaalfjarig meisje uit Roelofarendsveen is haar vader (44) opgepakt. Dat meldde het Openbaar Ministerie woensdag. De man gold al als verdachte. Hij moet vrijdag voor de rechter-commissaris komen. Die beslist of hij langer vast blijft zitten. Eerder was de stiefmoeder van het meisje al gearresteerd.

Het meisje werd vorige week maandag in kritieke toestand aangetroffen in haar woning aan de Geestweg. Ze was ernstig onderkoeld. Haar stiefmoeder had een ambulance gewaarschuwd omdat het meisje onwel was geworden. Het is niet bekend hoe het nu met het meisje gaat.

Hazes-film krijgt grootste première ooit

De bioscoopfilm Bloed, Zweet & Tranen beleeft op maandag 30 maart de grootste landelijke première ooit. Dat meldt A-Film Benelux woensdag.

Ruim 130 bioscopen rollen tegelijkertijd met het Tuschinski theater in Amsterdam de rode loper uit voor de première van de film over André Hazes. En dat is een record. De bioscopen die niet meedoen aan het rode loper-evenement vertonen de film vanaf donderdag 2 april.

Bloed, Zweet & Tranen is een biopic over het leven van André Hazes. Zijn jeugd tot aan de laatste maanden voor zijn dood komen aan bod. Martijn Fischer, die eerder de legendarische volkszanger vertolkte in de musical Hij gelooft in mij, speelt de hoofdrol. Hadewych Minis kruipt in de rol van Rachel.

Het record voor de grootste landelijke première is overigens iets anders dan de grootste bioscooprelease van een Nederlandse film. Dit record staat met 152 zalen op naam van de bioscoophit Gooische Vrouwen 2.

Brutale kutkoters gooien schoolboeken op fietsers

Een paar koters in Amsterdam vonden het grappig om schoolboeken uit het raam te gooien op 4 hoog. Rechts in de bakkes van voorbijkomende fietsers! Want dat is leuk.

De daders:

Het wapen. Aardrijkskunde is dan ook een vervelend vak.

Vroeger toen kindertjes nog gewoon buiten verstoppertje speelden..

Tienermeisje fotografeert geest

Holly Hampsheir uit het Britse Hornchurch heeft een bizar fenomeen op de gevoelige plaat vastgelegd. Het twaalfjarige meisje heeft namelijk een heuse geest op de foto gezet.

Het meisje bezocht vorige week het Hampton Court Palace. In het zestiende-eeuwse spookkasteel nam ze als vanzelfssprekend foto's. Uiteraard ook van haar nichtje Brook McGee.

Toen de meisjes de foto's terugkeken op Holly's smartphone, stonden ze als aan de grond genageld. Op een van de foto's is duidelijk een geestverschijning te zien. De vrouw hangt namelijk boven het hoofd van Brook.

In de volgende foto, luttele seconden later genomen, is de geest ineens verdwenen. "Ik was totaal van slag", vertelt Brook. "Ik zag helemaal niets. Mensen zeggen dat het kouder wordt als een geest opduikt, maar wij hebben niets gevoeld."

"Er was niemand anders in de kamer aanwezig", voegt Holly's moeder eraan toe. "De geest zweeft ook duidelijk door een touw."

De geest zou niemand minder zijn dan Dame Sybil Penn. Zij verzorgde koningin Elizabeth I tijdens haar ziekbed in de zestiende eeuw. De geest wordt sinds 1829 met enige regelmaat gesignaleerd. De laatste keer was echter negentien jaar geleden.

Arrestanten Bungehuis komen geleidelijk vrij

De arrestanten van het Bungehuis komen waarschijnlijk allemaal in de loop van woensdag vrij. Dat liet een woordvoerster van de politie weten. Het belangrijkste is dat de identiteit nog vastgesteld moet worden van veel aangehouden studenten. "Daar werkt niet iedereen aan mee", aldus de zegsvrouw.

Bij de ontruiming van het bezette gebouw van de Universiteit van Amsterdam dinsdag werden 47 studenten en sympathisanten aangehouden. Drie werden dinsdagavond al heengezonden. De andere 44 studenten moesten een nacht in de cel blijven.

Het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen, was bijna twaalf dagen bezet. De UvA spande met succes een kort geding aan om de activisten uit het gebouw te krijgen.

Zwemschool vervalste diploma's

Het Nationaal Platform Zwembaden (NPZ) heeft vijftig tot honderd klachten gekregen van ouders van kinderen die van hun zwemschool in Oosterhout een vervalst diploma hebben gekregen. Op het diploma ontbreekt het unieke nummer en een hologram, vertelde een woordvoerster woensdag naar aanleiding van een bericht in BN/De Stem. "De diploma's komen niet bij ons vandaan."

Het NPZ is bezig met een onderzoek en heeft de zwemschool om opheldering gevraagd. De woordvoerster wil niet vooruitlopen op de uitkomsten, maar een consequentie kan zijn dat de erkenning van de zwemschool wordt ingetrokken.

Een officieel zwemdiploma kan van belang zijn bij een sollicitatie bij bijvoorbeeld de politie of brandweer, aldus het NPZ over het belang. Bij de woordvoerster is niet bekend dat het vaker is gebeurd dat vervalste diplomas zijn uitgegeven.

NPZ geeft jaarlijks vierhonderdduizend zwemdiploma's uit. Ongeveer twaalfhonderd zwemscholen zijn erkend. Ze betalen een paar euro per officieel diploma.

Langer onderweg naar bibliotheek

Mensen moeten steeds verder reizen om een boek of cd te kunnen lenen bij de bibliotheek, doordat er de laatste jaren veel bibliotheken zijn dichtgegaan. In kleine gemeenten in Zeeland en Friesland hebben mensen de bibliotheek al niet meer op loop- of fietsafstand. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Volgens het statistiekbureau moeten Friezen en Zeeuwen gemiddeld 2,9 kilometer afleggen tot de dichtstbijzijnde bibliotheek. De inwoners van de Friese gemeenten Menameradiel, Dongeradeel en Littenseradiel moeten er meer dan vier kilometer voor reizen, inwoners van Ferweradiel ruim 8,5 kilometer. De inwoners van de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland zijn het langst onderweg. De dichtstbijzijnde bibliotheek ligt er op 14,6 kilometer afstand.

Inwoners van Amsterdam, met ruim twintig bibliotheken, hoeven relatief het minst ver te reizen.

Hardleerse pedofiel betrapt met kinderen

Een 75-jarige ontuchtpleger uit Oosterhout is zaterdag aangehouden omdat hij hem thuis twee jongens werden aangetroffen terwijl hem contact met kinderen was verboden. Het Openbaar Ministerie in Breda heeft dat woensdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in BN/De Stem.

Een woordvoerster vertelde dat een wijkagent de veroordeelde pedofiel betrapte met twee minderjarige jongens. De man zit sindsdien weer vast en hij dreigt (een deel van) zijn voorwaardelijke celstraf van een half jaar te moeten uitzitten voor overtreding van het contactverbod.

In december werd de man veroordeeld voor misbruik van een jongen ongeveer vijftien jaar geleden.

Industrie hekelt afdracht omzet JSF-orders

Nederlandse bedrijven die deelnemen aan de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF) vinden dat zij te veel van hun omzet moeten afdragen aan de Nederlandse staat voor de ontwikkeling van het gevechtstoestel. Dat bevestigde Ron Nulkes, directeur van belangenvereniging Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV) woensdag na berichtgeving in De Telegraaf.

Momenteel draagt de industrie twee procent van de opbrengsten af aan de ontwikkeling van het toestel. Dat percentage loopt op den duur op naar 4,1 procent. Nulkes zei het afdrachtpercentage nog steeds 'hoog' te vinden, wat volgens hem ook de concurrentiepositie van de bedrijven schaadt. Hij tornde overigens niet aan de totale som van 105 miljoen euro die de industrie als geheel bijdraagt.

Al in 2002, toen besloten werd dat Nederland zou meedoen aan de ontwikkeling van de opvolger van de F-16, was bekend dat de industrie een deel van de omzet zou afdragen.

Vijf tips over liquidatie 60-jarige vrouw

Na een uitzending van Opsporing Verzocht dinsdagavond over de liquidatie van een 60-jarige vrouw eerder dit jaar zijn vijf tips binnengekomen. Dat meldde de politie woensdag.

Het tv-programma zond dinsdagavond beeldmateriaal uit van twee betrokkenen bij de moord op de 60-jarige Beyhan Demirci in Amsterdam-Geuzenveld. De vrouw werd op de avond van 14 januari van dichtbij met een kalasjnikov doodgeschoten toen ze in het donker met een dekentje om een sigaretje rookte. Ze stond toen op het balkon van haar flat aan de Pieter van de Werfstraat.

Het rechercheteam dat deze moord onderzoekt, vermoedt dat de vrouw slachtoffer is van een persoonsverwisseling.

Klijnsma helpt gemeente met bijstandstekort

Gemeenten krijgen eerder hulp van het Rijk als ze te weinig geld hebben voor bijstandsuitkeringen. Het eigen risico voor deze gemeenten gaat omlaag. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Gemeenten kunnen voortaan een beroep op extra geld doen als het tekort op het bijstandsbudget hoger is dan 7,5 procent. Nu is dat nog tien procent.

Weer show van Cosby afgezegd

Het optreden van Bill Cosby op de universiteit van Kentucky op 15 maart gaat niet door. De komiek en de organisator zijn samen overeengekomen de show tot nader bericht uit te stellen, meldt persbureau Reuters.

Mensen die een kaartje hadden gekocht, krijgen binnenkort hun geld terug. In totaal waren 655 van de 1502 beschikbare plaatsen verkocht.

De laatste tijd zijn er flink wat shows van de 77-jarige Cosby uitgesteld of volledig gecanceld nadat de komiek door tientallen vrouwen was beschuldigd van seksueel misbruik. Bijna al deze vrouwen meldden eerst te zijn gedrogeerd en daarna seksueel te zijn misbruikt. De acteur ontkent de aantijgingen.

Het optreden van Cosby op 12 februari in Bakersfield werd ook al uitgesteld. Zijn show op 21 februari in Pittsburgh werd volledig afgezegd. Maar ondanks de talrijke beschuldigingen gaat de komiek gewoon door met zijn theatertour.

Trajectcontroles Woerden en Zeelandbrug weg

Er komt geen nieuwe trajectcontrole op de A12 bij Woerden en op de Zeelandbrug over de Oosterschelde. De oude systemen zijn weggehaald en worden niet vervangen. Dat heeft het Parket Centrale Verwerking van het Openbaar Ministerie woensdag laten weten na berichtgeving van De Telegraaf.

Op de Zeelandbrug zijn te weinig snelheidsovertredingen en ongelukken om zo'n controle te rechtvaardigen. "Het gaat om een systeem dat best duur is. Dat ga je ophangen waar je de beste resultaten hebt. We kijken nu naar andere manieren om te controleren, zoals radarcontroles, lasercontroles en onopvallende auto's", aldus een OM-woordvoerder. Waarom de A12 is afgevallen, is niet duidelijk.

Op twaalf wegen waren trajectcontroles en op tien daarvan komen de controles terug.

Kulizhnikov kan alleen van zichzelf verliezen

Volgens zijn coach Kosta Poltavets (ex-TVM) reed hij begin deze maand bij de wereldbeker in Heerenveen zijn slechtste 500 meter van het seizoen. Des te pijnlijker voor de internationale concurrentie was het opmerkelijke feit, dat Pavel Kulizhnikov die race in Thialf wel gewoon op zijn naam schreef. Die overmacht, ook in zijn spaarzame mindere ritten, maakt de twintigjarige Rus tot de te kloppen man bij de WK sprint komend weekeinde in IJspaleis Alau in Astana. De nog jeugdige debutant, soms ook wel 'babyface' genoemd, kan in Kazachstan eigenlijk alleen van zichzelf verliezen.

Kulizhnikov heeft alles wat een topsprinter in het schaatsen nodig heeft: fysiek ijzersterk, mentaal gehard en technisch nagenoeg perfect. Poltavets noemde hem eerder dit seizoen niet voor niets een kruising tussen Jan Bos, Sven Kramer en Michel Mulder, de titelverdediger in Astana. Koelizjnikov vindt zichzelf qua stijl meer lijken op de Canadese geweldenaar Jeremy Wotherspoon, viervoudig wereldkampioen sprint en met 34,03 seconden nog altijd de wereldrecordhouder op de 500 meter.

De indrukwekkende verrichtingen van Kulizhnikov werden aan het begin van het seizoen nog met enige argwaan en scepsis bekeken. Hij keerde in topvorm terug na een dopingschorsing van twee jaar. "Een jeugdzonde", zo omschreef de Russische teamleiding het vergrijp van Kulizhnikov, die bij de WK junioren in 2012 werd betrapt op het gebruik van een pepmiddel, dat volgens hem 'onbewust' in een neusspray zat.

Na zijn eerste reeks van overwinningen in november bij de wereldbeker in Azië werd er in het internationale schaatspeloton nog driftig naar het dopingverleden van het nieuwe Russische sprintkanon verwezen. "Als je na een schorsing van twee jaar meteen zó sterk rijdt, is er fundamenteel iets mis met het Russische systeem", schamperde de Noor Espen Hvammen, die de gevoelens van nogal wat collega's treffend onder woorden bracht.

Na tien wereldbekerzeges (zeven op de 500 meter en drie op de 1000 meter) is de kritiek inmiddels vrijwel verstomd en overheerst vooral de bewondering. Oud-schaatser Erben Wennemars, tweevoudig wereldkampioen op de sprint (2004 en 2005), was eerder deze maand bij de WK afstanden in Heerenveen lyrisch over de nieuwe wereldkampioen op de 500 meter. "Koelizjnikov haalt het maximale rendement uit zijn vermogen", sprak de huidige NOS-commentator in lichte euforie. "Hij slaagt erin zijn bovenlichaam ook op topsnelheid helemaal stil te houden. Zijn manier van schaatsen is van grote schoonheid."

Davis Love III captain VS in Ryder Cup

Davis Love III gaat zoals verwacht het Amerikaanse golfteam leiden in de Ryder Cup van 2016. De 50-jarige Amerikaan is benoemd tot captain, zo meldde de PGA dinsdag. Het is de tweede keer dat Love de ploeg gaat leiden. Drie jaar geleden maakte hij de memorabele editie mee, die de Amerikanen na een voorsprong van 10-6 toch nog verloren.

"Ik ga met hetzelfde doel aan de slag als in 2012, maar ben wel een andere captain", gaf Love aan. "Er is een nieuw model om de ploeg samen te stellen. Het doel is simpel als altijd, we willen winnen." In de Ryder Cup staan om de twee jaar de beste Amerikaanse tegenover de beste Europese golfers.

De Noord-Ier Darren Clarke werd een week geleden aangesteld als captain van het Europese team.

Bertens door in Acapulco, Haase, Sijsling en Hogenkamp uitgeschakeld

Het is vooralsnog niet het seizoen van tennisser Robin Haase. De 27-jarige Hagenaar ging dinsdag (plaatselijke tijd) ook in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Acapulco onderuit. Ditmaal was de Oostenrijker Andreas Haider-Maurer hem de baas: 6-3, 2-6 en 6-2.

Haase heeft dit seizoen nog geen partij gewonnen op de ATP Tour. Door de slechte resultaten is de Nederlander afgezakt naar plek 102 op de wereldranglijst.

Kiki Bertens had wel succes in de Mexicaanse stad, al had ze daarbij het geluk dat haar tegenstandster Roberta Vinci opgaf. De Italiaanse kwam in de eerste set twee keer een break voor, maar wist op 5-3 de set niet uit te serveren. Bertens brak terug en kwam met 6-5 voor. Vinci, als zesde geplaatst, staakte daarna om nog onbekende reden de strijd.

Igor Sijsling heeft niet voor een stunt kunnen zorgen op het tennistoernooi van Acapulco. De Amsterdammer moest het in de Mexicaanse badplaats in de eerste ronde opnemen tegen de Spanjaard David Ferrer. De nummer twee van de plaatsingslijst had een kleine anderhalf uur nodig voor de winst: 6-3 en 7-6 (4).

Het was de vijfde keer dat beide tennissers elkaar troffen; Ferrer was telkens de baas.

Richel Hogenkamp is er dinsdag (lokale tijd) niet in geslaagd de tweede ronde te bereiken van het tennistoernooi van Acapulco. De Zwitserse Timea Bacsinszky, de nummer vijf van de plaatsingslijst, was in drie sets te sterk voor de Doetinchemse: 2-6, 6-2 en 6-3.

Hogenkamp had zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi geplaatst. Via Twitter reageerde ze op het verlies. "Teleurgesteld. Ik had kansen om de wedstrijd naar me toe te trekken. De goede dingen neem ik mee en ik moet leren van de fouten", aldus Hogenkamp.

Dynasty Warriors 8 Empires krijgt gratis versie

Dynasty Warriors 8 Empires krijgt een 'Free Alliances Version'. Deze gratis versie komt in maart beschikbaar via PlayStation Network. In maart komt er ook een patch waarmee je je met bloed, zweet en tranen gelevelde personages uit Dynasty Warriors 7 Empires kunt importeren.

In singleplayer zijn de edit-modus en free-modus beschikbaar, al krijg je niet alle content. Je kunt deze erbij kopen als je dat wil. Mocht je PlayStation plus hebben, dan kun je online spelen in Empire- en Free-modus, ook met mensen die de volledige versie van het spel hebben gekocht. Het is niet de eerste keer dat Koei Tecmo een gratis variant van een spel beschikbaar stelt, eerder deden ze dat al met Dead or Alive 5: Last Round Core Fighters, een vechtspel waar je in de gratis versie maar enkele personages hebt en de rest er los bij kunt kopen, of kunt upgraden naar de volledige versie van het spel.

In Dynasty Warriors 8 Empires spelen we weer in het oude China met alle politieke intriges en slagvelden. Er zijn 83 speelbare personages, wiens uiterlijk je in de Edit-modus kunt aanpassen, inclusief hun paarden, banners en officieren. Op het slagveld heb je dit keer ook last van de seizoenen, de weersomstandigheden en de tijd van de dag.

Dynasty Warriors 8 Empires komt deze vrijdag uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Chris Brown mag Canada niet in

Het optreden van Chris Brown dinsdagavond in Montreal is niet doorgegaan. Slechts een paar uur voordat het concert had moeten beginnen, kreeg de r&b-zanger te horen dat hij niet welkom is in Canada.

"De goede mensen van de Canadese overheid hebben mij de toegang geweigerd. Ik kom deze zomer terug en hopelijk zie ik mijn Canadese fans dan", twitterde Chris. De zanger heeft de tweet inmiddels verwijderd.

Niet alleen het concert in Montreal ging hierdoor niet door, ook de show in Toronto op woensdagavond moest afgezegd worden. Volgens Brown waren beide optredens uitverkocht.

Tournee-organisator Live Nation gaf 'immigratieproblemen' op als reden voor het cancelen van de shows. Volgens entertainmentwebsite TMZ staat in de Canadese wet dat mensen die zijn veroordeeld voor geweldpleging de toegang tot het land kan worden geweigerd. In 2009 werd Chris veroordeeld voor het mishandelen van zijn toenmalige vriendin Rihanna.

Politie schiet tiener dood bij protesten Venezuela

Bij een antiregeringsdemonstratie in de Venezolaanse stad San Cristobal is dinsdag een 14-jarige jongen door de politie doodgeschoten. Met de dood van de tiener lopen de spanningen in het Zuid-Amerikaanse land verder op. De onrust in het land is al groot door de verlammende economische problemen en de harde aanpak van de oppositie.

De 14-jarige scholier, Kluiverth Roa, werd dinsdag in het hoofd geschoten bij schermutselingen tussen betogers en politieagenten. Een 23-jarige agent heeft bekend dat hij op Roa heeft geschoten met plastic munitie. Op foto's en videobeelden is te zien dat de jongen in een plas bloed ligt, terwijl omstanders proberen de wond te stelpen. Hoge regeringsfunctionarissen, onder wie president Nicolas Maduro, hebben direct na het incident gereageerd. Maduro zei in een toespraak dat gemaskerde betogers agenten met stenen hadden aangevallen. Hij riep jonge mensen op zich verre te houden van dit soort demonstraties, maar veroordeelde tegelijkertijd de dood van Roa.

San Cristobal vreest voor verdere escalatie van de onrust en in de hoofdstad Caracas hebben tegenstanders van de regering al opgeroepen tot een demonstratie. Een radicale oppositiepartij eist een onderzoek naar alle zaken waarbij studenten en scholieren door overheidsfunctionarissen zijn gedood. Vorige maand voerde de regering nieuw beleid in dat agenten de ruimte geeft om het vuur te openen en dodelijk geweld te gebruiken om demonstraties onder controle te houden. Mensenrechtenorganisaties zeiden toen dat de nieuwe regels veel te vaag waren.

Kitana laat haar fans spreken in Mortal Kombat X

Een tester van Netherrealm Studios laat zien waarom hij fan is van Kitana in Mortal Kombat X. Elk personage in het spel heeft drie variaties, dus Kitana kan dit keer meer dan wapperen met haar wapens.

Een van de variaties heet 'Royal Storm', waarmee ze beter is in het aanvallen van afstand en meer verdedigend kan spelen. Haar fan-projectielen gaan verder en als ze in een hoek is gedreven is er een simpele mogelijkheid om eruit te komen. De tweede variatie heet 'Assassin'. Hiermee is ze snel bij de tegenstander en heeft ze verbeterde fans die ze scherper maakt, zodat ze meer schade aanrichten. Als laatste is er 'mournful'. Hierin gebruikt ze de staf van een ander personage, Jade. Met staf en boemerang zijn haar aanvallen geheel anders, zoals we zien in onderstaande video. Waarschijnlijk betekent dat ook dat Jade niet terugkeert in Mortal Kombat X.

Mortal Kombat X komt 14 april uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.


James Gunn verdedigt superhelden-genre

James Gunn voelt zich beledigd door de grappen die tijdens de Oscar-uitreiking werden gemaakt over het superhelden-genre. Dat schrijft de Guardians Of The Galaxy-regisseur in een reactie op Facebook.

"Er werd altijd al neergekeken op populaire films door de zelfverklaarde elite", schrijft Gunn. "Veel mensen gaan ervan uit dat wanneer je grote films maakt, je er minder liefde, zorg en gedachten in stopt dan mensen die onafhankelijke films maken of wat als meer serieuze Hollywoodfilms worden beschouwd."

Bij zijn reactie plaatste Gunn een link naar een artikel van The Wrap, waarin erop wordt gewezen dat negen van de twintig acteurs die dit jaar voor een Oscar waren genomineerd, ook in films over superhelden hebben gespeeld.

Nikkei staakt winstreeks

De effectenbeurs in Tokyo is woensdag nipt lager gesloten. Beleggers namen wat gas terug na vijf winstdagen op rij. Ook verwerkte de markt de boodschap van Fed-president Janet Yellen dat de rente in de Verenigde Staten voorlopig laag blijft. De Nikkei eindigde 0,1 procent in de min op 18.585,20 punten.

De andere belangrijke aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten winsten zien. In Sydney dikte de All Ordinaries 0,3 procent aan. In Seoul won de Kospi 0,7 procent en de Hang Seng-index in Hongkong klom 0,4 procent.

In China, waar de beurs de afgelopen vijf handelsdagen gesloten was vanwege de viering van het Chinees Nieuwjaar, kreeg de Shanghai Composite er 0,2 procent bij. De stemming werd gesteund door positief nieuws over de Chinese industrie, die volgens cijfers van de Britse bank HSBC in januari voor het eerst in drie maanden tijd weer groei liet zien.

Tom Hanks is geen fan van rapmuziek zoon Chet

Tom Hanks is geen fan van de muziek van zijn zoon, rapper Chet Haze. Dat gaf de acteur dinsdagavond tijdens de American Spirit Awards toe aan New York Daily News.

"Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet altijd hou van het taalgebruik, maar dat geldt niet alleen voor zijn werk, maar ook voor dat van veel anderen." Toch heeft Hanks veel respect voor wat de 24-jarige Chet doet. "Wat ik geweldig vind aan mijn kind is dat hij het gewoon doet. Veel mensen zitten bij de telefoon te wachten totdat iemand hen uitnodigt wat te doen, maar mijn kind doet het."

De 58-jarige Hanks heeft naast Chet nog drie kinderen: zoon Colin, die ook acteur is geworden, dochter Elizabeth, een auteur, en de jongste zoon Truman. Hij geeft geen van hen advies, vertelde hij. "Ik heb geen geheime kennis die hen verder kan helpen."

'Clusterbommen ingezet in conflict Oekraïne'

Bij het conflict in het oosten van Oekraïne zijn illegale wapens zoals clusterbommen ingezet. Dat staat in een rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Het Oekraïense regeringsleger en de pro-Russische separatisten hebben beide schuld aan het hoge aantal burgerslachtoffers dat is gevallen, aldus Amnesty.

"Als we kijken naar alles wat we nu weten, dan denken wij dat er door beide partijen clusterbommen zijn gebruikt", aldus directeur van de onderzoekstak van Amnesty Anna Neistat. Ze benadrukte echter dat het lastig is vast te stellen of er clustermunitie is ingezet.

Er vallen volgens Amnesty vooral burgerdoden omdat er lukraak wordt geschoten en mortieren en raketten worden afgevuurd in en op dichtbevolkte gebieden. Inmiddels zijn al zeker 5800 mensen om het leven gekomen. Amnesty wijst erop dat 'beide partijen onvoldoende voorzorgsmaatregelen hebben getroffen om burgers te beschermen'.

Amnesty schrijft in het rapport ook dat er mensen zijn ontvoerd, gemarteld en standrechtelijk geëxecuteerd door rebellen en door mensen die aan de kant van de regering strijden.

Gemalto bevestigt hack VS

De digitaal beveiliger Gemalto heeft 'gegronde redenen' om aan te nemen dat het bedrijf in 2010 en 2011 inderdaad slachtoffer is geworden van een cyber-inbraak door de Amerikaanse en Britse geheime diensten. Dat liet het aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijf woensdag weten op basis van een intern onderzoek naar de zaak.

Volgens Gemalto werd ingebroken in het kantoornetwerk en is er geen sprake van dat op grote schaal encryptiecodes van simkaarten zijn gestolen. Met die codes en andere data kunnen veiligheidsdiensten mobiele communicatie in de gaten houden zonder dat ze daarvoor toestemming hoeven te vragen aan telecomproviders en buitenlandse overheden.

Gemalto gaf aan dat het bedrijf geregeld doelwit is van hackers, maar dat slechts een zeer klein aantal aanvallen door de buitenste verdediging dringt. In 2010 en 2011 waren er echter twee aanvallen die dusdanig geraffineerd waren dat ze te maken kunnen hebben met een hack door de geheime diensten, aldus het bedrijf.

Anouk voor zesde keer op Pinkpop

Anouk staat op de 46e editie van Pinkpop. Dat heeft het festival bekendgemaakt aan mediapartner Metro.

Het is de zesde keer dat Anouk op Pinkpop staat. Daarmee vestigt de zangeres een record. Krezip en Faithless stonden vijf keer op het podium in Landgraaf, Muse doet het Limburgse festival dit jaar voor de vijfde keer aan. Anouk was in 1998 voor het eerst te zien op Pinkpop. Daarna deed de Haagse zangeres het in 2001, 2003, 2009 en 2012 nog eens dunnetjes over.

Anouk staat op zaterdag de 13e in de vroege avond op de Mainstage geprogrammeerd. Eerder maakte Pinkpop al bekend dat ook onder anderen Foo Fighters, Muse, Pharrell Williams, Robbie Williams, Rise Against, Slash feat. Miles Kennedy & The Conspirators, Kovacs, Dotan en Oscar And The Wolf op het driedaagse popfestival zullen spelen. Tijdens de traditionele Pinkpop-perspresentatie in Paradiso wordt woensdagmiddag een groot deel van de rest van het programma bekendgemaakt.

Pinkpop vindt dit jaar plaats van 12 tot en met 14 juni. De kaartverkoop begint op zaterdag 28 februari.

Radioactief water lekt in zee Fukushima

Er lekt waarschijnlijk opnieuw radioactief water in zee bij de Japanse kerncentrale Fukushima. Bijna vier jaar na de tsunami en de daaropvolgende kernramp bij de centrale is een nieuw lek opgetreden, zei eigenaar Tokyo Electric Power Co. (Tepco) dinsdag in een e-mail.

Zondag gingen de alarmbellen af bij de centrale, toen bleek dat in een afvoerpijp voor regenwater een bijzonder hoge concentratie van het radioactieve cesium 137 werd gemeten. Toen was echter nog onduidelijk of er echt iets mis was, of dat de meetsystemen zich vergisten. Nu geeft Tepco aan toch te vermoeden dat er wel degelijk water dat van het dak van de reactor stroomde besmet is geraakt en vermoedelijk in zee is gestroomd.

Tepco onderzoekt nog wat er precies is gebeurd en hoe erg de problemen zijn. Het zeewater rond de beschadigde centrale wordt de komende tijd dagelijks getest.

Radioactief water lekt in zee Fukushima
Radioactief water lekt in zee Fukushima (Foto: ANP)

Nash komt terug in Street Fighter V

Capcom heeft op de PlayStation-blog duidelijk gemaakt wie de man met bril is van een vorige teasertrailer. Het is Charlie Nash, een oudgediende in de franchise. Capcom gaat ook een online bèta-test organiseren voor Street Fighter V op PlayStation 4 en pc. De uitgever gaat daarover pas later meer details geven.

Charlie Nash werd alleen genoemd in Street Fighter II, waarin we leren dat hij gedood zou zijn door M. Bison, de slechterik in het spel. In de Street Fighter Alpha-reeks, die zich voor deze gebeurtenissen afspelen, is hij een speelbaar personage en leren we hoe hij verdwenen is. Als maatje in het leger heeft hij de Sonic Boom aan Guile geleerd. De speelstijl is dus vrij bekend, en de Sonic Booms vliegen dan ook weer in het rond. Zijn bril zette hij altijd af voordat hij gaat vechten, vandaar dat de vorige teaser eigenlijk al heel wat verraadde. In dit spel doet hij dit overigens niet, zoals we zien in onderstaande trailer. En natuurlijk, ergens in de laatste beelden zien we een teaser voor het volgende te onthullen personage. Wij zetten ons geld op M. Bison.

Street Fighter V komt ooit uit op pc en PlayStation 4. Volgens geruchten zou dat pas in 2016 zijn, maar uitgever Capcom heeft daar niet op gereageerd.

Verkoop motoren accelereert weer

De verkoop van motoren is afgelopen jaar fors toegenomen, na jaren van krimp. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

In 2014 werden 10.300 nieuwe motorfietsen aan de man gebracht. Dat betekent een stijging van twaalf procent in vergelijking met een jaar eerder. In de zes voorgaande jaren ging de verkoop van de tweewielers structureel naar beneden. Werden er in 2008 nog zeventienduizend motoren verkocht, dat aantal lag in 2013 op negenduizend.

Overigens worden veruit de meeste motoren door mannen gekocht. Slechts een op de acht motoreigenaren is een vrouw. Dat kwam in 2014 neer op een totaal van 65 duizend vrouwelijke motorbezitters.

Levenslang voor moord op 'American Sniper'

Een ex-marinier die de oud-Navy SEAL Chris Kyle heeft doodgeschoten, moet levenslang de cel in. Een jury in de Amerikaanse staat Texas heeft hem dinsdag veroordeeld voor de moord op Kyle, die de autobiografie American Sniper schreef waarop later een film werd gebaseerd.

De 27-jarige Eddie Ray Routh vermoordde de oud-marinier en een vriend van hem op een schietbaan in 2013. Zijn advocaten pleitten ervoor dat hij ontoerekeningsvatbaar zou moeten worden verklaard omdat hij psychotisch en getraumatiseerd is. Justitie oordeelde echter dat Routh expres heeft gewacht met schieten totdat Kyle zijn pistool had leeggeschoten.

Kyle staat bekend als de dodelijkste sluipschutter die de VS ooit heeft gekend. Hij heeft 160 bevestigde slachtoffers gemaakt. Bradley Cooper vertolkte vorig jaar de rol van Kyle in de film American Sniper en kreeg daarvoor een Oscarnominatie. De door Clint Eastwood geregisseerde film was genomineerd voor een Oscar voor de beste film. Die prijs ging naar de film Birdman.

'Schooladvies moet leidend zijn bij selectie'

Basisscholen mogen de toetsscores van hun leerlingen niet meer doorgeven aan middelbare scholen, vindt GroenLinks. Het schooladvies over een leerling moet leidend zijn voor middelbare scholen bij hun besluit om een kind al dan niet toe te laten.

Dat is al afgesproken maar middelbare scholen proberen met de informatie over toetsresultaten toch het individuele schooladvies te omzeilen, melden ouders en basisscholen. Volgens GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver laten de huidige regels nog ruimte voor middelbare scholen om scores op te vragen en te gebruiken bij hun selectie.

Klaver zal woensdag in een debat over de kwestie pleiten voor een wijziging van de regels. "De toekomst van kinderen moet niet bepaald worden door hun toetsresultaten uit het verleden. We moeten breken met de doorgeslagen nadruk op toetsen en vertrouwen hebben in de docenten die voor ieder kind een schooladvies opstellen."

FOK! Wat een weer....Eerst af en toe regen

Goedendag! Door grote drukte en drukke werkzaamheden lukt het me helaas niet om consequent een weerbericht te maken. Maar ik zal mijn best blijven doen, om wat meer gaatjes in mijn tijd te vinden.  

Ondertussen naderen we de maand maart alweer en kunnen we met het dichterbij komen van de lente concluderen dat de winter over het algemeen wel beter was dan vorig jaar, maar zonder echt potten te breken. Het aantal vorstdagen ligt, hoe kan het ook anders, een stuk hoger dan dan de 5 tot 10 dagen van 2013/14. Een groot deel van de winter was wisselvallig, al gingen de scherpe kantjes er na janauri er wel vanaf en kwam ons weer meer onder invloed van hogedruk te liggen. Het léék een uiterst droge februri te worden, maar de laatste dagen zijn de regenmeters op veel plaatsen weer rijkelijk gevuld. Met name afgelopen vrijdag was kletsnat met 20 tot 35 mm aan regen,

De laatste dagen waren in het westen zeer aardig en ook hieraan kunnen we zien dat het seizoen draait, want de buien die er waren vielen alleen in het binnenland en gingen soms gepaard met hagel en onweer. Aan zee was het met momenten zelfs vrij zonnig te noemen. Dit zullen we de komende maanden vaker gaan zien.

Vandaag overheerst in eerste instantie de bewolking en valt er af en toe regen. Tegen de middag klaart het vanuit het westen langzaam op, zodat ze daar opnieuw de meeste zonuren krijgen. Eind van de middag wordt dan het zuidoosten bereikt. De kwikstanden liggen vandaag rond de 6-7 graden en de zuidelijke wind draait in de loop van de dag naar west-noordwest en is meest matig tot vrij krachtig.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 KlapZ0
KlapMongeaul was afgelopen weekend weer vroeg op voor de zonsopkomst.

 JKlZ2
Bij minima van net onder 0...

KlapMM
...was het koukleumen, maar de plaatjes zijn weer zeer fraai!

 

 

 

 

 

Ook Senatoren trekken aan bel over Rome

Niet alleen in de Tweede Kamer, ook in de Eerste Kamer bemoeien volksvertegenwoordigers zich met de vernielingen die Feyenoord-supporters hebben aangericht in Rome. De fractievoorzitters van VVD, PvdA en D66 schreven er dinsdag een brief over aan premier Mark Rutte.

Loek Hermans (VVD), Marleen Barth (PvdA) en Roger van Boxtel (D66) willen van de premier weten of hij overweegt de schade aan de beroemde Barcaccia-fontein te vergoeden en of het kabinet van plan is dat geld vervolgens te verhalen op de daders. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) had overigens dinsdagmiddag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer al aangekondigd dat laatste te gaan proberen.

Het kabinet ondersteunt initiatieven uit de samenleving die bijvoorbeeld bedoeld zijn om geld op te halen voor de restauraties in Rome. Het kabinet heeft zelf op dit moment nog geen geld beschikbaar gesteld.

Meer Syrische christenen ontvoerd door IS

Het aantal christenen in Syrië dat door Islamitische Staat (IS) is ontvoerd, is opgelopen. De terreurgroep zou zeker 150 mensen hebben gekidnapt in het noordoosten van het land. Dat meldden Syrisch christelijke activisten woensdag.

Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zei dinsdag nog dat negentig christenen zijn ontvoerd in de buurt van de stad Al Hassaka. IS heeft de ontvoerden opgepakt tijdens razzia's in meerdere dorpen waar vooral christenen wonen.

Volgens de activisten zijn er tot nu toe minstens 150 mensen vermist, onder wie vrouwen en ouderen. Het is onbekend waar de ontvoerden naartoe zijn gebracht en hoe ze eraan toe zijn. IS heeft de ontvoering ook nog niet opgeëist.

Meer Syrische christenen ontvoerd door IS
Meer Syrische christenen ontvoerd door IS (Foto: ANP)

Nederlander in Hongarije gepakt met drugs

Een Nederlandse chauffeur is in Hongarije tegen de lamp gelopen met een grote hoeveelheid drugs. In zijn vrachtwagen werd 417 kilo marihuana ontdekt, aldus de Hongaarse douane dinsdag.

De 410 pakken marihuana zaten verstopt in een speciaal ontworpen holle ruimte van de vrachtwagen, aldus de Nationale Belasting en Douanedienst (NAV). De drugs hebben een straatwaarde van ongeveer 500 miljoen Hongaarse forint (ruim 1,6 miljoen euro).

De Nederlander werd opgepakt bij de overgang Röszke bij de grens met Servië, 177 kilometer ten zuiden van Boedapest. Hij zal naar verwachting hard worden vervolgd. Hongarije heeft ongeveer het strengste drugsbeleid binnen de Europese Unie. Op het bezit van soft- of harddrugs staan lange gevangenisstraffen tot 10 jaar.

Hongarije wordt een steeds belangrijkere markt voor drugs uit de Balkan en andere buurlanden. Vooral het gebruik van softdrugs is toegenomen, blijkt uit onderzoek.

Waterpolosters wassen Griekenland de oren

De Nederlandse waterpolosters hebben Griekenland de oren gewassen in de vierde ronde van FINA World League. Oranje zegevierde dinsdagavond in het Goudse Groenhovenbad met 13-5 (4-0, 4-1, 2-1 en 3-3) en bleef ongeslagen.

Dat betekende plaatsing voor Super Final in Beijing (9-14 juni), ervan uitgaande dat de zwakke Duitse ploeg ook in de return geen hindernis vormt. In Drachten werd eind januari met 30-4 gewonnen. De uitwedstrijd tegen Spanje doet er dan niet meer toe.

Bondscoach Arno Havenga kon na twee periodes al tevreden achterover leunen. Zijn team begon overweldigend, liep snel uit en leidde bij de wisseling van speelhelft met 8-1. De wil om door te gaan was er ook daarna nog wel, de noodzaak niet meer. De Grieksen konden de schade mede daardoor nog enigszins beperkt houden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.