Ligety met fenomenale run naar wereldtitel reuzenslalom

Skiër Ted Ligety heeft in Beaver Creek voor eigen publiek zijn wereldtitel op de reuzenslalom kunnen prolongeren. De 30-jarige Amerikaan deed dat vooral dankzij een briljante tweede run, waarin hij iedereen zijn hielen liet zien. Het is de eerste wereldtitel voor de Amerikanen op het WK in eigen land.

De eerste run bleek bijzonder spannend, want hoewel Marcel Hirscher - samen met Ligety vooraf de topfavoriet - aan de leiding ging, stond het erg dicht bij elkaar. De verrassende Italiaan Roberto Nani was veel sneller onderweg dan de Oostenrijker Hirscher, maar maakte een flinke fout en gaf 0,18 seconden toe. Achter hem deelden Felix Neureuther en Alexis Pinturault de derde plek op 0,24 seconden, slechts één honderdste voor Ligety.

In de tweede run maakten deze vijf samen met de Zweed Matts Olsson uit wie de medailles zou gaan winnen. Olsson won één plek en schoof op naar plaats vijf, maar na hem was Ligety aan de beurt. De Amerikaan was ontketend op de Birds of Prey-piste, waar hij al vier jaar op rij de World Cup won, en sloeg een gat van liefst 1,23 seconden. Pinturault en Neureuther kwamen er niet aan te pas, terwijl Nani terugviel naar plek zes. Hirscher leek tot slot een kans te maken, maar een aantal kleine foutjes kostten hem de kop. Op 0,45 seconden van zijn rivaal pakte hij het zilver, voor Pinturault.

Ligety pakt met een nagenoeg perfecte tweede run de wereldtitel op de reuzenslalom (Foto: Getty)

Voor Ligety is het al zijn zevende grote titel. In 2006 pakte hij olympisch goud op de combinatie, één jaar geleden gevolgd door de olympische titel op de reuzenslalom. Op 'zijn' onderdeel won hij in 2011, 2013 en nu dus ook 2015 de wereldtitel, terwijl hij twee jaar geleden ook de beste was op de super-G en combinatie. Met zijn vijfde wereldtitel passeerde hij Bode Miller als Amerikaanse skiër, man of vrouw, met de meeste wereldtitels. Ook passeerde hij de zes WK-medailles van recordhoudster Lindsey Vonn, want naast zijn gouden collectie won Ligety ook al WK-brons in 2009 en eerder deze week op de combinatie.