Maze steekt Vonn naar de kroon

De Sloveense Tina Maze steekt Lindsey Vonn volledig naar de kroon tijdens de wereldkampioenschappen alpineski in Vail. Terwijl de Amerikaanse vedette zwaar teleurstelt voor eigen publiek, heeft Maze al twee gouden en een zilveren medaille veroverd op de piste van Beaver Creek.

Maze is nu met 31 jaar 283 dagen de oudste wereldkampioene ooit en maakt in Vail kans op een unieke reeks van medailles in alle vijf de disciplines. Alleen de Noor Lasse Kjus lukte dat één keer eerder bij de mannen, tijdens de WK van 1999.

Maze won maandag het goud op de combinatie en veroverde ook al de wereldtitel op de afdaling. Het zilver bemachtigde ze op de super-G. Haar volgende kans op eremetaal is donderdag de reuzenslalom. Op dat onderdeel is ze olympisch kampioene en behoort ze, net als op de slalom, tot de groep favorieten.

"Het zou geweldig zijn als het lukt. Ik was kapot na de combinatie, maar winnen geeft zoveel energie dat ik waarschijnlijk wel hersteld ben voor de volgende race", aldus Maze, die meeleeft met Vonn. "Ik weet precies hoe dat voelt, als het niet loopt zoals je wilt. Het gaat puur om zelfvertrouwen."