Mislukte 'wheelie' kost rijder zege in Moto2

Esteve Rabat heeft op een zeer onfortuinlijke wijze de zege in de Grand Prix van Valencia in de Moto2 weggegeven. De Spanjaard leek te winnen, maar wilde met een zogenaamde 'wheelie' - op zijn achterwiel - over de finish komen. Dat mislukte, waardoor Tom Lühti de zege kon pakken. Rabat had zich wel vorige maand al verzekerd van de wereldtitel.

Polesitter Rabat verzilverde zijn startpositie gelijk bij het vertrek en kreeg Lühti en Franco Morbidelli achter zich aan. Al in de tweede ronde ging het in de strijd om de vierde plek fout, doordat Maverick Viñales bijzonder lomp een bocht aansneed. Daarbij raakte hij Mika Kallio, waardoor de nummers drie en twee uit het kampioenschap beiden onderuit gingen.

Voorin sloegen Rabat en Lühti een langzaam groeiend gat naar een groepje met Johann Zarco, Dominique Aegerter en Morbidelli, die op zijn beurt niet veel later tegen het asfalt smakte. Halverwege de race kon Lühti voor het eerst een aanval plaatsen bij Rabat, maar de Spanjaard knokte zich gelijk weer terug. Zarco en Aegerter reden inmiddels in hun eentje op de derde en vierde plek.

Pas in de laatste ronden begin echt een gevecht te ontwikkelen tussen de twee koplopers. Lühti viel Rabat regelmatig aan, maar de Spanjaard wist zijn Zwitserse concurrent toch steeds terug te pakken. Bij het opkomen van het laatste rechte stuk was het gat net te groot voor Lühti, totdat Rabat zijn fout maakte. De Spanjaard verloor veel snelheid en zag een verbaasde Lühti voorbij razen. Zarco werd uiteindelijk derde, Aegerter moest Luis Salom en Xavier Simeon nog voor laten gaan.

Lühti was na afloop maar wat blij met het 'cadeautje': "Ik dacht dat er misschien met rode vlaggen gezwaaid werd, want ik had niet door dat hij een fout maakte. Ik nam het cadeau natuurlijk met beide handen aan, anders had ik echt geen kans meer om hem nog in te halen. Dit is een heel mooi einde van het seizoen." Een lachende Rabat zei na de race dat het misschien niet echt een fout was: "Ik wilde een wheelie maken, maar de doorstroming van de benzine zat ineens niet helemaal goed waardoor ik snelheid verloor. Natuurlijk ben ik niet blij met de uitslag van vandaag, maar zeker wel met de race zelf en de rest van het seizoen."