Ongekende ontknoping wereldtitelstrijd Moto3

Het seizoen in de Moto3 is op een ongekende wijze beslist tijdens de Grand Prix van Valencia. Twee coureurs konden vooraf de wereldtitel nog winnen: Jack Miller en Álex Márquez. Miller ging met de zege aan de haal, maar het was de 18-jarige Márquez die zich wereldkampioen mag noemen. Daarmee schrijft hij geschiedenis, want voor het eerst zijn twee broers allebei wereldkampioen. Márc Márquez won dit jaar zijn tweede titel op rij in de MotoGP.

De beste start was voor kampioenschapsleider Miller, die polesitter Niccolò Antonelli voorbij wist te steken. Isaac Viñales pakte de derde plek, Márquez viel één positie terug naar plaats vier. Miller probeerde al direct een gaatje te slaan, want in de situatie van dat moment was hij de virtuele wereldkampioen, iets wat in de ronden daarna bijna per bocht zou veranderen. Na vier ronden kwam Viñales naar de leiding, maar Miller pakte hem snel weer terug.

Enkele ronden later kwam Márquez even op de tweede plek, maar Viñales pakte hem al snel weer terug. Terwijl Miller op kop reed sloten ondertussen Efrén Vázquez, Danny Kent, John McPhee en Álex Rins aan bij de kopgroep. Niet veel later schoven Miller en Márquez gezamenlijk op naar de eerste twee plekken, door Viñales aan te vallen. Voor Márquez ging het echter bijna fout, want na een aanval - en een touché - van Antontelli ging de Spanjaard bijna onderuit en viel hij terug naar plek zes. Miller en Viñales maakte van het moment gebruik en sloegen direct een klein gaatje naar Vázquez.

Halverwege de race werd om elke meter gevochten, terwijl Miller en Márquez voor het eerst weer samen op plaats één en twee reden. Rins ging zijn teamgenoot Márquez voorbij en pakte ook Viñales, waardoor hij op de tweede plek lag en een kans had om Miller dwars te zitten. Een aanval van Viñales op Miller zorgde er vervolgens voor dat de Australiër terugviel naar plek vijf, maar op een agressieve manier kwam hij direct weer twee plekken naar voren. Wel zat hij voor het eerst achter zijn grote rivaal, die hij een half rondje later op felle wijze voorbijstak.

In de ronden daarna reden Viñales en Miller weg van de rest, maar doordat Márquez de derde plek in handen had was hij weer virtueel wereldkampioen. Vijf ronden voor het einde leek er plotseling totale chaos te ontstaan. Rins viel Miller aan, die er gelijk met een stevige actie weer voorbij ging. Vervolgens kwamen Miller en Márquez echter in botsing, waardoor de kemphanen bijna onderuit gingen en terugvielen naar de plaatsen zes en acht.

Zowel Márquez als Miller konden zich weer snel wat naar voren vechten, maar doordat Miller niet meer vooraan reed was Márquez opnieuw virtueel de kampioen. Miller bleek in de laatste ronden duidelijk de snelste, waardoor hij Viñales bij en in kon halen. Daarachter probeerde Kent, teamgenoot van Miller, uit alle macht om Márquez van de derde plek af te halen, maar zonder succes. Rins probeerde op zijn beurt weer om Kent uit de haren van zijn teamgenoot te houden.

Bij het ingaan van de slotronde stak Viñales Miller voorbij, maar later in de ronde kende de Australiër weinig moeite om de eerste plek over te nemen. Het was echter niet genoeg, want Kent slaagde er ook in de slotronde niet in om Márquez in te halen. Daardoor werd de Aussie Miller weliswaar winnaar van de Grand Prix van Valencia, maar een uitzinnige Márquez pakte de wereldtitel en trad in de voetsporen van zijn oudere broer.