Uitslag MotoGP Grand Prix van Australië

Valentino Rossi heeft de Grand Prix van Australië in de MotoGP gewonnen. De Italiaan was in een chaotische race een van de weinigen die het hoofd koel kon houden en pakte zo zijn tweede zege van het jaar. Hij doet daarmee ook goede zaken in de strijd om de tweede plaats in het kampioenschap, achter wereldkampioen Marc Márquez.

Bij de start pakte Jorge Lorenzo de leiding van polesitter Márquez, maar die pakte zijn koppositie al snel weer terug. Bradley Smith startte goed vanaf plek vier en lag zelfs heel even op de tweede plek. Ook de start van Pol Espargarò was zeer goed. Hij vertrok vanaf de negende plek, maar lag al snel vierde. Een ronde later leek de situatie zich wat meer te settelen, nadat Rossi zowel Smith als Espargarò inhaalde en de derde plek innam.

Binnen een paar ronden ontstonden er gaten tussen leider Márquez, nummer twee Lorenzo, Rossi op de derde plek en daarachter de groep met de broertjes Aleix en Pol Espargarò, Smith, Dovizioso en Bradl. Rossi kwam ondertussen steeds dichter bij teamgenoot Lorenzo, die hij in de tiende ronde inhaalde. Dat was het begin van een interessant en lang gevecht, waarbij de kemphanen niet alleen vochten voor de tweede plek in de race, maar ook die in het kampioenschap. Márquez was inmiddels al vertrokken en bouwde zijn voorsprong steeds verder uit.

De van de tweede plek gestarte Cal Crutchlow kende een slechte start, maar reed daarna een uitstekende race. Hij lag constant alleen op de vierde plek, ver achter Rossi en Lorenzo maar ruim voor het gevecht om de vijfde plek. Met tien ronden te gaan ging het plotseling helemaal fout voor Márquez. De Spanjaard die vorige week nog de wereldtitel pakte ging zonder enige aanleiding onderuit en kon inpakken.

Door de val van Márquez lag Rossi plotseling aan de leiding, want Lorenzo kon het tempo niet meer volgen. Twee ronden later volgde een volgende crash, doordat Bradl een bocht totaal verkeerd inschatte en Aleix Espargarò niet kon ontwijken. De Spanjaard leek door te kunnen, maar niet veel later moest hij er de brui aan geven.

Ondertussen raakte Lorenzo steeds meer tempo kwijt, waardoor Crutchlow een groot gat in zeer korte tijd kon dichten. Het kostte de Brit dan ook niet veel moeite om Lorenzo in te halen en de tweede plek te pakken. De Spanjaard moest zelfs nog vrezen voor het podium, want Pol Espargarò kwam razendsnel dichterbij. Hij ging met drie ronden te rijden echter plotseling onderuit, waarna Smith op de vierde plek lag en mocht jagen op Lorenzo.

Het drama in de race was nog zeker niet afgelopen, want in de laatste ronde ging het ineens fout voor Crutchlow, die hard op weg was om zijn seizoen te redden met een tweede plek. Ook hij ging onderuit, waardoor Smith plotseling op de derde plek lag. Dit alles liet Rossi koud en The Doctor kon in zijn 250e grand prix op het hoogste niveau naar zijn 62e zege rijden. Lorenzo werd dan toch tweede, voor een dolblije Smith. Andrea Dovizioso, Héctor Barberá en Álvaro Bautista completeerden de top zes.