Meervoudig wereldkampioene skeleton Thees stopt

Skeletonpilote Marion Thees heeft besloten een punt achter haar loopbaan te zetten. Dat heeft de Duitse via Facebook bekendgemaakt. De 30-jarige pilote wil zich wel als trainer bezig blijven houden met het skeleton.

"In de 18 jaar dat ik aan topsport heb gedaan, eerst in het rodelen en daarna in het skeleton, heb ik enorm veel mooie momenten mee mogen maken. Als kind wilde ik altijd wereldkampioen worden en meedoen aan de Olympische Spelen. Ook al heb ik nooit een olympische medaille gewonnen, de twee dromen uit mijn jeugd heb ik beiden waargemaakt", schrijft Thees op Facebook.

Thees maakte in januari 2005 haar debuut in de World Cup, toen nog onder de naam Marion Trott. Het duurde even tot ze voet aan de grond kreeg in de wereldtop, maar in februari 2008 pakte ze met de derde plek in Königssee haar eerste podiumplaats. In het volgende seizoen kwam de definitieve doorbraak van Trott. In Whistler en Park City pakte ze de zege, waarmee ze het eindklassement van de World Cup veroverde.

Thees gaat van start tijdens een World Cup in Sochi (Foto: Getty)

In de jaren daarna bleef ze altijd in de top meedraaien, met het seizoen 2012/13 als hoogtepunt: Met een miniem verschil versloeg ze landgenote Anja Huber en pakte ze haar tweede World Cup-titel. Daarna ging het minder, want afgelopen winter haalde ze maar vier keer de beste tien en geen enkele keer het podium. Toch werd ze nog zesde in de eindstand van de World Cup.

Ook op grote toernooien heeft Thees een mooi palmares bij elkaar weten te sleeën. In 2009 en 2011 werd ze individueel wereldkampioene. In beide jaren pakte ze ook met het Duitse team de wereldtitel, terwijl ze daarmee in 2012 en 2013 zilver won. Op de Olympische Spelen kende ze wat minder succes. In 2010 werd ze in Vancouver achtste, op de baan waar ze een jaar eerder nog haar eerste World Cup-zege pakte. In Sochi moest ze dit jaar genoegen nemen met een dertiende plek.