Viervoudig medaillewinnares Sochi (23) stopt met skiën

De Britse alpineskiester Jade Etherington heeft op 23-jarige leeftijd besloten een punt achter haar carrière te zetten. Tijdens de Paralympische Spelen van Sochi boekte de visueel beperkte skiester nog succes door vier medailles te winnen en daarmee de meest succesvolle Britse ooit te worden op Paralympische Winterspelen.

Etherington werd geboren met glaucoom en het syndroom van Axenfeld, wat ze van haar moeder erfde en wat blindheid tot gevolg kan hebben. Haar moeder werd op veertienjarige leeftijd blind, Jade begon ondanks meerdere operaties vanaf haar zeventiende haar zicht te verliezen. Tegenwoordig heeft Etherington in beide ogen nog ongeveer 5% zicht, wat haar in de paralympische klasse B2 plaatst - de middelste van drie klassen.

Al op haar achtste begon de Britse met skiën, ruim voor ze haar zicht begon te verliezen. Daarna ging ze er echter gewoon mee verder en in 2012 werd ze door de Olympische en Paralympische Spelen in Londen geïnspireerd om op het hoogste niveau mee te gaan doen. Dit gebeurde aanvankelijk met Fiona Gingell als guide - visueel beperkte skiërs gaan naar beneden met een guide die instructies doorgeeft - maar zij trouwde al snel en verhuisde naar Amerika.

Etherington op weg naar paralympisch brons op de super-G in Sochi (Foto: Getty)

Etherington besloot via Facebook een nieuwe guide te zoeken, maar ook dat leverde problemen op. Twee sporters trokken zich op het laatste moment terug, omdat ze een andere aanbieding kregen. Er kwam echter hulp en wel van de gehandicapte skiester Heather Mills - de ex-vrouw van Paul McCartney - die zich niet voor het WK skiën van 2013 gekwalificeerd had. John Clarke, de coach van Mills, wilde de vrijgekomen tijd wel gebruiken om als guide voor Etherington te dienen.

De twee plaatsten zich voor het WK van 2013 en haalden daar zelfs een vierde plek op de slalom en brons op de super-G. Daarna moest Etherington opzoek naar een nieuwe guide, wederom via Facebook, en in april 2013 begon de samenwerking met Caroline Powell, waarna ze vanaf augustus aan competities meededen.

In maart van dit jaar was het dan tijd voor de Winterspelen van Sochi en dat leverde het duo succes op. Het begin al op de eerste dag op de afdaling, waar Etherington en Powell zilver pakten. Twee dagen later was er brons op de super-G - achter haar winnende landgenote Kelly Gallagher - terwijl er weer een dag later zilver gepakt werd op de combinatie. Ook op de slalom kwam Etherington net tekort voor goud, maar haar vierde medaille was een feit.

Etherington en Powell tijdens de eerste run van de slalom in Sochi, uiteindelijk goed voor zilver (Bron: YouTube)

Het einde van de Spelen was minder prettig voor de Britse, want door een opengebarste eierstokcyste moest ze de reuzenslalom aan zich voorbij laten gaan. Etherington werd gekozen als draagster van de Britse vlag tijdens de sluitingsceremonie en ondanks dat bijna de hele dag in een rolstoel doorbracht lukte dit haar toch.

Na de Spelen begon ze zich af te vragen of ze nog verder wilde in de sport, vooral ook omdat het financieel bijzonder zwaar was. In april liet haar opa nog in de media weten dat zijn kleindochter grote schulden opgebouwd had om haar sport te kunnen financieren. Nu heeft ze dus besloten om ermee te stoppen en zich te richten op haar loopbaan als lerares aardrijkskunde. Haar guide Powell heeft het besluit genomen om zonder Etherington niet meer verder te gaan als guide, maar wel wil ze sporters blijven coachen.