Van Gaal voert wijzigingen door tegen Chili

Louis van Gaal beschikt tegen Chili niet over een geheel fitte selectie en gaat daarom enkele wijzigingen in zijn basisopstelling doorvoeren. Dat zei de Nederlandse bondscoach zondag op een persconferentie.

Wie Van Gaal buiten de basis gaat laten wilde hij niet kwijt. "Ik wil me niet in de kaarten laten kijken, dat is heel normaal." Mogelijk begint Nigel de Jong niet. De middenvelder kampt met een lichte blessure aan zijn bovenbeen. Van Gaal wist sinds de wedstrijd tegen Australië al dat hij de geschorste Robin van Persie en de geblesseerde Bruno Martins Indi moet missen.

De bondscoach is zwaar onder de indruk van Chili, dat net als Oranje van Spanje en Australië won. "Ik had al verwacht dat het onze zwaarste tegenstander zou zijn. Ze hebben een fantastische coach die zijn spelers laat spelen op een fanatieke manier, zeer aanvallend en strijdbaar. En dat al meer dan zes maanden lang." Van Gaal durft geen favoriet aan te wijzen. "Het is 50/50, wij spelen ook wel aardig."

De oefenmeester was bijzonder kritisch op de FIFA. De wereldvoetbalbond heeft de wedstrijden uit de groep van Nederland, groep B, maandag eerder op het programma gezet dan die van groep A, waarin onder meer Brazilië zit. "Dit soort grappen zijn natuurlijk geen fair play."

Van Gaal speelt liever niet tegen Brazilië in de achtste finales. "Wij gaan voor de winst tegen Chili. Ik ga er maar van uit dat Brazilië vervolgens zijn sportieve plicht doet." Als zowel Nederland als Brazilië groepswinnaar wordt ontlopen de twee landen elkaar.

De geboren Amsterdammer had ten slotte mooie woorden over voor zijn spelers. "De sfeer is fantastisch, dat ligt aan mijn spelersgroep. Ze denken alleen aan in de finale komen."