[WK Hockey] Amerikaanse vrouwen nemen optie op groepwinst

De Amerikaanse vrouwen hebben zich defintief verzekerd van de halve finale van de wereldkampioenschappen hockey. In het laatste pouleduel met Zuid-Afrika volstond een gelijkspel, maar Team USA zegevierde met 4-2. Hiermee neemt de ploeg een serieuze optie op groepswinst.

Beide ploegen maakten er een fysieke wedstrijd van. Zuid-Afrika leidde de dans en creëerde drietal strafcorners, maar deze bleven onverzilverd. Aan de andere kant kwam Amerika er een keer gevaarlijk uit. Paige Selenski had de grootste mogelijkheid om haar ploeg op voorsprong te brengen, maar de aanvaller ramde de bal hard naast.

Op slag van rust was het dan toch raak voor Team USA. Uit de eerste Amerikaanse corner volgde een strafbal, die Caroline Nichols binnen pushte: 1-0. In het tweede bedrijf hingen de bordjes al snel in evenwicht. Na een foute pass van Lauren Crandall, onderschepte Bernadette Coston de bal. Ze gaf voor op de tweede paal, alwaar Marsha Cox klaarstond om binnen te tippen: 1-1.

Met de typische Amerikaanse winnaarsmentaliteit lag twee minuten later de 2-1 al in het doel. Bij de tweede corner flatste Nichols vanaf de kop van de cirkel op Katie Reinprecht, die de bal achter goalie Anelle van Deventer tipte. Even later was ook de 3-1 een feit, toen Crandall de tweede strafbal van het duel benutte. Zuid-Afrika liet ook zien prima te kunnen scoren vanuit cornervarianten. Lisa-Marie Deetlefs tipte de 3-2 binnen. Nog geen halve minuut later waren de Afrikanen wederom gevaarlijk, maar Tarryn Bright tikte de voorzet van Kathleen Taylor over. Amerika kwam wel weer tot scoren. Rachel Dawson sleepte raak uit de derde corner: 4-2.

De VS is de eerste ploeg van poule B die zeker is van de halve finale. Of de Amerikanen groepswinnaar worden, is nog de vraag. Argentinië en China spelen om 17.30 uur tegen elkaar. Wint Argentinië met meer dan vijf doelpunten verschil, dan eindigen de Zuid-Amerikanen op de eerste plek. China maakt ook nog kans op de halve finale. De Aziaten moeten dan wel Argentinië verslaan.