Apple koopt Beats voor drie miljard dollar

Apple lijft fabrikant van koptelefoons en muziekstreamdienst Beats Electronics definitief in voor een bedrag van drie miljard dollar (2,2 miljard euro). Dat heeft het Amerikaanse technologiebedrijf uit Cupertino woensdag bekendgemaakt. Het is veruit de grootste overname in de 38-jarige geschiedenis van Apple.

Begin deze maand gingen er al geruchten dat Apple het bedrijf van rapper Dr. Dre en muziekproducent Jimmy Iovine wilde kopen. Apple betaalt de overname met 2,6 miljard dollar in contanten en vierhonderd miljoen dollar in aandelen. Verwacht wordt dat de overeenkomst eind september wordt afgerond.

Beats verkoopt al jaren succesvol hoofdtelefoons. Vorig jaar haalde het bedrijf een omzet van 1,1 miljard dollar. De voornaamste reden voor de overname is volgens topman Tim Cook echter de streamingdienst die het bedrijf eerder dit jaar introduceerde. Apple heeft met zijn iTunes-muziekwinkel veel last van de opkomst van soortgelijke diensten van onder meer Spotify. Een eigen dienst, iTunes Radio, was nog weinig succesvol. De dienst van Beats heeft al een kwart miljoen abonnees.

Na de overname blijven Iovine en Dre aan als bestuurders van de muziekdivisie binnen Apple. Welke rollen ze gaan vervullen is nog niet precies bekend.