Diethart wint Vierschansentournee

De Oostenrijker Thomas Diethart heeft de 62e Vierschansentournee op zijn naam geschreven. De pas 21-jarige skispringer was in de laatste wedstrijd in Bischofshofen de sterkste voor eigen publiek. Eerder had hij ook al de wedstrijd in Garmisch-Partenkirchen gewonnen.

De Oostenrijker ging als leider in het klassement naar de vierde en laatste wedstrijd in de tournee. In Bischofshofen moest Diethart het in de eerste ronde opnemen tegen zijn grootste concurrent, Simon Ammann. Hij slaagde er met 138,5 meter in om de Zwitser te verslaan en direct de eerste positie te pakken. Ammann stond vierde, één plek achter Thomas Morgenstern die derde stond in het klassement om de Vierschansentournee. 

In de tweede en beslissende ronde was de spanning te snijden. Ammann mocht als eerste favoriet springen. De sprong van de Zwitser was goed, maar leek niet genoeg voor de zege. Vervolgens liet Morgenstern de beste sprong van de dag zien, waarmee hij in het klassement van de Vierschansentournee over Ammann heen ging. De Sloveen Peter Prevc, tweede na één ronde, kon zijn positie verdedigen.

Alle aandacht ging echter uit naar de laatste springer, Thomas Diethart. De mensenmassa in het kolkende Sepp Bradl Stadion zag hun held naar 140 meter vliegen, genoeg voor de dagzege, maar belangrijker, ruim voldoende om Ammann en Morgenstern voor te blijven en de Vierschansentournee te winnen. Morgenstern werd uiteindelijk tweede in het klassement, voor Ammann, Prevc en de 41-jarige Japanner Noriaki Kasai.