IOC-preses Bach wil geen clementie voor Armstrong

IOC-voorzitter Thomas Bach is fel tegen strafvermindering voor Lance Armstrong. De in ongenade gevallen Texaan zei afgelopen zondag bereid te zijn de volledige waarheid te vertellen in ruil voor verlaging van zijn levenslange schorsing op alle sportgebieden, maar voor Bach is dat geen optie.

"Ik zou me hier niet comfortabel mee voelen, omdat het te weinig is en te laat", zei Bach woensdag. Armstrong bekende in januari bij Oprah Winfrey bij al zijn zeven tourzeges doping te hebben gebruikt. De Amerikaan weigerde echter in details te treden, waardoor veel vragen onbeantwoord bleven.

Volgens Bach is Armstrongs kans verkeken. "Om nu proberen een deal te maken, nadat alles al is bewezen, dat is niet bepaald de manier om een sanctie te verlagen of mild te zijn", zei de Duitser woensdag op een conferentie over doping in de sport in Johannesburg.

Bach vertelde verder dat hij woensdag of donderdag een ontmoeting heeft met Brian Cookson, de nieuwe voorzitter van de internationale wielerunie. De UCI heeft het IOC gevraagd om een aantal dopingkwesties uit het wielrennen onder de loep te nemen.

Bach zegt dat hij positieve signalen heeft opgevangen over de UCI wat betreft het bestrijden van doping. "Ik denk dat het wielrennen van de gelegenheid gebruikmaakt om hun strijd tegen doping te versterken. Wat ik gezien en gehoord heb is de UCI op de goede weg. "