Mühren: "Alles klopte gewoon in 1988"

Als 37-jarige veteraan had Arnold Mühren een belangrijk aandeel in de EK-zege van Oranje, precies 25 jaar geleden. Nog steeds is hij de oudste EK-winnaar aller tijden.

Naarmate het toernooi vorderde, groeide onder de spelers het besef dat de eindzege een haalbare kaart was. "In het Nederlands elftal was het toen voor mij, ondanks mijn leeftijd, niet nodig om de vaderfiguur uit te hangen", zegt Mühren in gesprek met Voetbal International.

"Rinus Michels hield iedereen bij de les en de meeste spelers kenden het klappen van de zweep wel. Zelf had ik met Rijkaard een speciale band. Hij was ook mijn kamergenoot. Eigenlijk was die klik er al vanaf het begin bij Ajax."

Terugblikkend constateert Mühren dat de puzzelstukjes in 1988 precies in elkaar pasten. "Het team van toen beschikte over de ideale mix. Alles klopte gewoon. We hadden wereldsterren als Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard die het voetbal wel een heel stuk makkelijker maakten, maar er waren ook de zogenaamde waterdragers. Die jongens waren ook erg belangrijk."