Weer mohammedcartoon door Frans blad

Het Franse blad Charlie Hebdo gaat weer een cartoon over de islamistische profeet Mohammed uitgeven. Deze keer wordt het leven van Mohammed in getekende vorm gepubliceerd.

Het blad kwam in september al in het nieuws met satirische cartoons over Mohammed. Dat leidde toen tot de standaard rellen in het Midden-Oosten. Franse instellingen in islamitische landen moesten voor de veiligheid worden gesloten. Dichter bij huis werd de uitgever van het blad zoals gewoonlijk bedreigd, en de kantoren van Charlie Hebdo werden in brand gestoken.

Het satirische blad laat zich echter niet afschrikken. Hij benadrukt nog eens dat ze niemand willen beledigen, en dat het geenszins de bedoeling is te provoceren. Tekenaar Stéphane Charbonnier relativeert: "Wanneer de mensen geshockeerd willen zijn, zullen ze dat ook zijn." Hij wijst er ook op dat de gewoonte om Mo de Pro niet af te beelden geen heilige wet uit de Koran is.

Het zogenaamde 'La via de Mahomet' verschijnt als bijlage bij de editie van twee januari. De uitgever wijst erop dat dit geen satirisch of humoristisch werk zal zijn, maar een getrouwe weergave gebaseerd op de Koran en de Hadith die daarom 'perfect halal' is.