Lagere resultaten voor DSM, duizend banen weg

DSM heeft in het tweede kwartaal de winst zien dalen en de omzet op autonome basis zien krimpen. Het chemieconcern noemt de resultaten desondanks robuust, vanwege de moeilijke economische omstandigheden. Om die in de toekomst het hoofd te bieden, gaat DSM duizend banen schrappen.

De nettowinst daalde van 392 miljoen euro vorig jaar naar 41 miljoen euro nu. Het grote verschil werd veroorzaakt door 73 miljoen euro aan herstructureringskosten. Bovendien was de winst een jaar eerder veel hoger door een eenmalige boekwinst. Zonder deze bijzondere posten daalde de winst met 31 procent tot 114 miljoen euro.

Het operationele resultaat daalde met veertien procent tot 290 miljoen euro. De omzet kwam nipt hoger uit op 2,268 miljard euro. Op autonome basis kromp de omzet met drie procent.

DSM wil de winstgevendheid gaan opkrikken door een herstructurering door te voeren. Hierdoor moet de winst jaarlijks met 150 miljoen euro verbeteren. Dat gaat wereldwijd ten koste van de duizend arbeidsplaatsen.

De reorganisatie kost eenmalig 125 miljoen euro. Dat komt bovenop de 25 tot 30 miljoen euro aan reorganisatiekosten die eind vorig jaar waren aangekondigd bij DSM Resins. Daarbij zouden ook al tweehonderd banen verdwijnen, waarvan 130 in Nederland.