[Giro] Hesjedal pakt eindzege in slottijdrit

Ryder Hesjedal is de eindwinnaar geworden van de Giro d’Italia. De Canadees van Garmin-Barracuda moest in de slottijdrit 31 seconden goedmaken op leider Joaquim Rodríguez en had op de finish zestien seconden voorsprong. Het is de eerste keer dat een Canadees een grote ronde wint.

Vooraf leek het een strijd tussen drie man te gaan worden in de tijdrit over een dikke 28 kilometer. Naast leider Rodríguez en Hesjedal werd ook de Belg Thomas de Gendt een kleine kans op een eindzege toegeschreven. Al bij het eerste tussenpunt kon er een streep door die naam, aangezien Hesjedal geen tijd verloor op de Belg.

Op datzelfde tussenpunt lag de Canadees in het klassement nog maar twee seconden achter Rodríguez die dus al veel tijd verloor en de Giro leek te verliezen. Dit beeld werd bevestigd bij het tweede tussenpunt lag de Spanjaard al dertien seconden achter en leek de eindzege weg te zijn.

Bij de finish was de voorsprong van Hesjedal op Rodríguez gegroeid naar 47 seconden, wat betekende dat hij de eerste Canadaees werd die een grote ronde wist te winnen. Thomas de Gendt zorgde voor een groot succes voor Vacansoleil, door als derde op het eindpodium te eindigen.

De tijdrit werd overigens gewonnen door Mario Pinotti. De Italiaan van BMC reed alle tegenstand op een hoop en was 39 seconden sneller dan Geraint Thomas.

Uitslag 21e etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Marco Pinotti Ita BMC 33.06
2 Geraint Thomas GBr Sky +0.39
3 Jesse Sergent NZL RadioShack-Nissan-Trek +0.53
4 Alex Rasmussen Den Garmin-Barracuda +1.00
5 Thomas de Gendt Bel Vacansoleil +1.01
6 Ryder Hesjedal Can Garmin-Barracuda +1.09
7 Gustav-Erik Larsson Zwe Vacansoleil +1.14
8 Maciej Bodnar Pol Liquigas +1.15


Eindstand

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Ryder Hesjedal Can Garmin-Barracuda  
2 Joaquim Rodríguez Spa Katusha +0.16
3 Thomas de Gendt Bel Vacansoleil +1.39
4 Michele Scarponi Ita Lampre +2.05
5 Ivan Basso Ita Liquigas +3.44
6 Damiano Cunego Ita Lampre +4.40
7 Rigoberto Uran Col Sky +5.57
8 Domenico Pozzovivo Ita Colnago-CSF Inox +6.28